Comunismul timpuriu

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
image

În ce privește comunismul timpuriu românesc, avem deja „clasicii noștri”. Istoriografia comunistă și-a inventat un trecut glorios care, combinat cu oportunismul uman peren, a culminat cu vestita butadă a ilegaliștilor, „puțini am fost, mulți am rămas”. Dar lucrările de după 1989 au început să facă lumină în această privință, referirile devenind din ce în ce mai precise. Aș menționa aici cărțile lui Stelian Tănase Clienții lu’ Tanti Varvara (Humanitas, 2008) și Povestea unui terorist(Omnium, 2022), volumul Racovski. Dosar secret (Polirom, 2008) editat de același autor, Zorii comunismului în Româniade Cristina Diac (Cetatea de Scaun, 2014) și o serie apreciabilă de monografii ale unor actori importanți ai perioadei, monografii semnate de istorici precum Gheorghe Onișoru, Robert Levy sau Lavinia Betea. Pe această linie tinde să se înscrie și recent apăruta carte de la Editura Vremea, Rețelele clandestine comuniste în România: de la Revoluția rusă la rebeliunea de la Tatar-Bunar, o lucrare care ajunge să îndeplinească, involuntar probabil, și un rol de sinteză de etapă la acest capitol. 

De exemplu, întrebarea „Cîți membri a avut partidul comunist din România în perioada interbelică?” este destul de frecventă, dar răspunsurile destul de evazive. În carte dăm de cifre precise. În 1923 erau, potrivit datelor de arhivă, 2.634 de înscriși. După interzicerea partidului din anul următor, mai rămăseseră aproximativ 1.300 de membri, dintre care peste o treime prin închisori. După 1950 – apropo de butada de mai sus –, peste 50.000 de oameni susțineau că fuseseră „ilegaliști” în perioada interbelică. Cum se explică proliferarea? Se dădeau și pe atunci „pensii speciale”, este adevărat, dar la fel de adevărat este că destui activaseră în rețeaua comunistă fără a fi și membri de partid, un statut agravant în cazul în care erai prins de Siguranță. Practic, lămurește autorul cărții, istoricul și jurnalistul Radu Eremia, partidul avea două niveluri, unul politic și unul clandestin, ultimul controlînd și banii. Traseul banilor, cu sursa la Comintern și cu un salariu lunar de peste 2.000 de lei la celălalt capăt, la „revoluționarul de profesie”, este un alt aspect salutar lămurit în carte. Interesantă este și supoziția amintită de autor – dacă tot am ajuns aici – că mișcarea comunistă din România interbelică a fost finanțată și prin valorificarea tezaurului României de către bolșevicii care-l sechestraseră. 

Dincolo de punctările de acest gen, volumul așază în context primii ani ai comunismului autohton. Ei s-au petrecut, la exterior, într-o perioadă de efervescență revoluționară bolșevică, iar la interior într-o accentuată mișcare centrifugă a cel puțin trei curente, cel din Vechiul Regat, cel din Transilvania și cel din Basarabia. În plus, coagularea și centralizarea unei mișcări comuniste se împiedicau și de unele concepții autoimpuse, în principal de cea a irelevanței factorului național. Altfel, este clar că activismul comunist transilvănean era mai bine articulat intelectual decît oricare alt confrate regional și că ramura basarabeană comunistă nici măcar nu se raporta la București, ci la Odessa sau și mai departe, și mai la est, la Kiev, Harkov sau Moscova. 

În schimb, pericolul bolșevic a luat, potrivit autorului, forme concrete și periculoase pentru noul stat român. Nu comunismul de interior, ci cel de exterior amenința acest stat. Sînt opinii – de care am mai vorbit aici – potrivit cărora România Mare fusese acceptată de occidentali pentru că se putea opune expansiunii bolșevismului. Dar pînă la a salva Occidentul, ea a avut a se salva pe sine. La un moment dat, arată autorul, două armate roșii se masaseră la frontierele României, una la est, în Rusia și Ucraina bolșevizate, și alta la vest, în Ungaria sovietizată. Numai o desincronizare a bolșevicilor lui Lenin și Troțki a evitat atacul din est, în vreme ce pericolul din vest a fost îndepărtat printr-o ofensivă a armatei române.

Și astfel s-ar explica preocuparea ulterioară a partidelor majore din România interbelică pentru monitorizarea pericolului bolșevic. Dacă preocuparea ar fi fost dată de dimensiunile insignifiantei mișcări interne comuniste, ea ar fi fost disproporționată. Dar ea s-a justificat mai ales prin acest moment inaugural, cînd însăși existența statului a fost amenințată, din afară. Momentul a părut să șocheze mai ales clasa politică, căci la nivelul populației el nu a făcut decît să consolideze un sentiment antirusesc preexistent. Dar clasa politică românească, în general conservatoare, a părut afectată în așa măsură încît, pe de o parte, și-a reprimat orice raportare ulterioară mai pragmatică la adresa regimului instalat la conducerea masivului vecin răsăritean, iar pe de altă parte, de la un anumit moment încolo, și-a permis să ascundă sub flamura anticomunismului multe dintre propriile planuri populistoide de păstrare a influenței și a privilegiilor.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, Editura Eikon, 2023.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Adevăratele pericole ale României descoperite de un vlogger australian Colaj YouTube Wesda
Vlogger australian în România: „Mi-am riscat viața vizitând Castelul Bran”. Ce spune despre romi, urși și capcane turistice
România, țara urșilor bruni, a miturilor despre Dracula și a peisajelor care îți taie răsuflarea, a fost adesea etichetată drept un loc periculos. Meme-uri care exagerează realitatea, povești alarmiste și prejudecăți adânc înrădăcinate contribuie la această reputație.
pexels aplicatie urmarire fertilitate png
Aplicațiile de urmărire a fertilității, din ce în ce mai populare în rândul femeilor. Acestea vin însă și cu mari riscuri
Un studiu publicat în Marea Britanie arată că din ce în ce mai multe femei care folosesc metode mai „naturale” de prevenire a sarcinii, cum ar fi aplicații de urmărire a ovulației, apelează la avort.
Secventa din Gadjo Dilo jpg
Conflictele barbare care au zdruncinat România după prăbușirea regimului Ceaușescu. Isprăvi tulburătoare, comise pe fondul intoleranței
Entuziasmul cu care era privită România în Occident după Revoluția din Decembrie 1989 a fost umbrit, în scurt timp, de un șir de evenimente tragice care arătau fața intolerantă a românilor, abia ieșiți din epoca regimului Ceaușescu.
Dr Iacob Felix Foto Wikipedia jpg
19 ianuarie: 120 de ani de la moartea medicului Iacob Felix, fondatorul școlii de igienă din România
La 19 ianuarie 1927, s-a născut Romica Puceanu, supranumită regina muzicii lăutăreşti. Tot într-o zi de 19 ianuarie, dar în anul 2015, a murit inventatorul Justin Capră, cel care a realizat prima versiune a „rucsacului-zburător“.
bicicleta, sala de fitness jpg
Cum să ai greutatea ideală fără diete și exerciții chinuitoare. Sfaturile unuia dintre cei mai importanți influenceri în domeniul fitnessului
O viață cu obiceiuri sănătoase este mult mai eficientă decât orice dietă atunci când vine vorba de slăbit. Cel puțin asta susține Ben Carpenter, un important influencer în domeniul fitness-ului. Acesta prezintă câteva sfaturi pentru o nouă viață, fără exces de greutate.
rezervisti jpg
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
Recruții înscriși în programul pentru rezerviști demarat de Ministerul Apărării din Ungaria au început săptămâna aceasta pregătirea. Programul de recrutare „Îmi iubesc țara și o voi proteja” a înregistrat cel mai mare număr de voluntari de când Ungaria a renunțat la serviciul militar obligatoriu.
australian open foto love tennis jpg
Românii au luat cu asalt Melbourne: 3 fete și 3 băieți pe tabloul principal al juniorilor
Dacă la senioare mai contăm doar la dublu pe Gabriela Ruse, pe tabloul juniorilor de la Melbourne sunt mai mulți români.
image png
Relația la distanță, un chin pentru o tânără de 27 de ani: „Cred că se culcă cu fosta lui iubită...”
Se spună că relațiile la distanță reprezintă o mare provocare pentru unul sau chiar ambii parteneri. Totuși, ce este de făcut în cazul în care una dintre părți nu este sinceră și joacă la două capete, încercând în același timp să manipuleze lucrurile în favoarea ei?
vaccin
Creșterea neîncrederii în vaccin - de ce tot mai mulți oameni pun la îndoială rezultatele imunizării
Vaccinurile Covid au salvat foarte multe vieți, dar asta nu i-a determinat pe oameni să aibă mai multă încredere în vaccinare, ci dimpotrivă. Cercetătorii au încercat să afle de ce a scăzut atât de mult încrederea în efectele vaccinării.