O strategie occidentală pentru o Rusie în declin

Publicat în Dilema Veche nr. 552 din 11-17 septembrie 2014
O nouă alianţă chino rusă? jpeg

Grupul de strategie Aspen, un grup apartinic de experţi în politici externe, coprezidat de Brent Scowcroft, fost consilier pe probleme de securitate naţională al SUA, şi de mine, s-a confruntat de curînd cu problema modului în care trebuie reacţionat la intervenţia Rusiei din Ucraina. NATO se confruntă acum cu aceeaşi problemă.

Chiar dacă trebuie să se opună încălcării de către preşedintele rus Vladimir Putin a reglementării de după 1945, care interzicea revendicarea de teritorii prin forţă, Occidentul nu trebuie să izoleze complet Rusia, o ţară cu care împărtăşeşte interese comune în ceea ce priveşte securitatea nucleară, neproliferarea, antiterorismul, zona arctică şi problemele regionale precum Iranul şi Afganistanul. Mai mult, simpla situare geografică îl avantajează pe Putin, în cazul unei escaladări a conflictului din Ucraina.

Este firesc ca stratagemele lui Putin să înfurie, dar furia nu este o strategie. Occidentul trebuie să impună sancţiuni financiare şi în domeniul energetic, pentru a descuraja acţiunile Rusiei în Ucraina, dar totodată nu trebuie să piardă din vedere necesitatea colaborării cu Rusia pe alte probleme. Nu e uşor să împaci aceste două obiective şi nici una dintre părţi n-ar avea de cîştigat dintr-un nou Război Rece. De aceea, nu e de mirare că, în materie de recomandări politice concrete, grupul Aspen s-a divizat în două tabere: cei pro constrîngere şi cei pro negociere.

Această dilemă trebuie privită dintr-o perspectivă pe termen lung: ce fel de Rusie sperăm să vedem peste zece ani? În pofida utilizării agresive a forţei de către Putin şi a propagandei lui furtunoase, Rusia e o ţară în declin. Strategia obtuză a lui Putin de a se orienta către Est, în vreme ce porneşte un război neconvenţional cu Occidentul, va transforma Rusia în benzinăria Chinei, privîndu-i economia de capitalul, tehnologia şi conexiunile occidentale de care are nevoie.

Unii dintre oponenţii Rusiei ar putea saluta declinul ţării, pe motiv că problema se va rezolva astfel de la sine. Dar acesta e un fel îngust de a vedea lucrurile. Cu un secol în urmă, declinul imperiilor austro-ungar şi otoman s-a dovedit a fi cît se poate de dăunător pentru sistemul internaţional. Un declin treptat, precum cel al Romei antice sau al Spaniei secolului al XVIII-lea, este mai puţin nociv decît unul brusc. Dar cel mai bun scenariu ar presupune, în ultimă instanţă, o redresare şi reechilibrare a Rusiei în următorii zece ani.

Semnele declinului rusesc se văd peste tot. Creşterea preţurilor petrolului, la începutul noului secol, a stimulat artificial economia, determinîndu-i pe Goldman Sachs să includă Rusia în grupa celor mai mari pieţe în curs de dezvoltare, ale lumii (ca una dintre ţările BRIC, alături de Brazilia, India şi China). Şi totuşi, această creştere a dispărut astăzi. PIB-ul Rusiei este o şeptime din cel al Americii, iar venitul pe cap de locuitor de 18.000 de dolari (la paritatea puterii de cumpărare) reprezintă aproximativ o treime din cel al SUA.

Petrolul şi gazele naturale reprezintă două treimi din exporturile Rusiei, jumătate din bugetul de stat şi 20% din PIB, în vreme ce exporturile de înaltă tehnologie reprezintă doar 7% din exportul de bunuri manufacturate (comparat cu 28% în SUA). Resursele sînt alocate ineficient la nivelul întregii economii, pe fondul unor structuri instituţionale şi legale corupte, care obstrucţionează investiţiile private. Comportamentul brutal al lui Putin a semănat neîncredere, în pofida farmecului culturii ruse tradiţionale şi a apelurilor sale de a miza în mai mare măsură pe soft power. Străinii care se uită la filme ruseşti sînt puţini la număr şi nici una dintre universităţile ruseşti nu a fost nominalizată în lista celor mai bune 100 de universităţi din lume.

Probabilitatea unei fragmentări etnice este mai redusă decît în perioada sovietică, dar constituie încă o problemă în Caucaz. Naţionalităţile nonruse însumau o jumătate din populaţia URSS, în vreme ce acum reprezintă 20% din populaţia Federaţiei Ruse şi ocupă 30% din teritoriul ei.

Sistemul de sănătate publică este în derivă. Rata natalităţii este în scădere, mortalitatea e în creştere, iar speranţa medie de viaţă a bărbatului rus este cu puţin peste 60 de ani. Estimările pe termen mediu ale demografilor ONU sugerează că populaţia Rusiei ar putea scădea de la 145 de milioane, astăzi, la 121 de milioane, pînă la jumătatea secolului XXI.

Chiar dacă Rusia pare să fie în acest moment o republică bananieră industrială, ea are încă în perspectivă mai multe evoluţii posibile. Rusia beneficiază de resurse umane înzestrate, iar anumite sectoare, cum ar fi industria de apărare, pot realiza produse sofisticate. Unii analişti sînt de părere că Rusia ar fi capabilă să-şi depăşească problemele, prin reforme şi modernizare.

Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, care se temea că Rusia ar putea cădea în aşa-numita „capcană a venitului mediu“, în loc să acceadă la titlul de ţară dezvoltată, a elaborat o serie de planuri tocmai în acest scop. Dar puţine dintre măsuri au apucat să fie implementate, din cauza corupţiei dezlănţuite. Sub guvernarea lui Putin, tranziţia postimperială a ţării a eşuat, iar Rusia a rămas preocupată de poziţia ei în lume şi scindată între identitatea ei europeană şi cea slavofilă.

Putin duce lipsa unei strategii de redresare a Rusiei pe termen lung şi reacţionează oportunist – chiar dacă uneori cu succes, pe termen scurt – la problemele de siguranţă internă, la presupusele ameninţări externe şi în faţa slăbiciunilor vecinilor săi. Rusia a devenit un prădător revizionist al statu-quo-ului internaţional, care îşi doreşte să fie un catalizator, şi pentru alte puteri revizioniste.

Dar ideologia antiliberală şi naţionalismul rus constituie o bază precară pentru soft power-ul de care ţara are nevoie spre a-şi consolida influenţa regională şi globală. Perspectivele ca o uniune euro-asiatică condusă de Rusia să poată concura cu Uniunea Europeană sînt astfel limitate.

Oricare va fi rezultatul revizionismului lui Putin, armele nucleare ale Rusiei, petrolul, gazele naturale, competenţele în materie de tehnologie cibernetică şi apropierea de Europa îi vor livra mijloacele necesare pentru a crea probleme Occidentului şi sistemului internaţional.

Elaborarea şi implementarea unei strategii care să controleze comportamentul lui Putin, dar care să menţină totodată o colaborare pe termen lung cu Rusia, reprezintă una dintre cele mai importante sarcini cu care comunitatea internaţională se confruntă astăzi.

Joseph S. Nye este profesor la Harvard şi autor al cărţii The Future of Power.

©Project Syndicate 

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU 

p 23 jpg
Istoria unei relații complicate: eu și limba franceză
„Fiule, la limba asta teutonică și imposibilă te descurci singur!“.
Mälardalen University library interior jpg
Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?
Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.

Parteneri

avion tarom parcat aeroport otopeni henri coanda foto mediafax alexandra pandrea
Un avion al companiei Tarom, reţinut la sol pe Aeroportul Otopeni. Problemele tehnice ce au fost constatate
O aeronavă Tarom care trebuia să efectueze o cursă Bucureşti-Tel Aviv a fost reţinută la sol, pe Aeroportul Otopeni, după ce personalul tehnic a descoperit o problemă la fuselaj.
mihai stoica ciprian nichita facebook webp
tik tok  blocked sua jpg
„Sorry, TikTok isn’t available right now”. Mesajul apărut pe telefoanele a milioane de americani
TikTok a devenit offline în SUA, cu câteva ore înainte de termenul limită de duminică, întrerupând accesul la zeci de milioane de utilizatori. Anterior, Curtea Supremă a confirmat o lege care interzicea efectiv
ficat jpg
Tipul de cancer favorizat de boala ficatului gras. Interviu
Cancerul hepatic, cunoscut și sub denumirea de carcinom hepatocelular, are printre factorii de risc și boala ficatului gras. Prof. Dr. Wolfgang Sieghart, specialist medicină internă, gastroenterologie și hepatologie, ne-a răspuns la câteva întrebări despre acest tip de cancer.
ianis hagi profimedia webp
Vești proaste din Scoția pentru Ianis Hagi. Rangers nu îi va activa prelungirea contractului
Înțelegerea românului cu actuala sa echipă expiră în vară.
Înotând spre libertate FOTO Azopan jpeg
Poveștile românilor care au trasat granițele cu sânge, visând la libertate. Motivul incredibil invocat de Securitate pentru ca idolul unei generații să nu poată ajunge în Germania
Libertatea se câștiga greu în comunism. În vreme ce unii români se temeau să şi spună bancuri cu Ceaușescu și ascultau Europa Liberă în surdină, alții făceau planuri minuțioase de a fugi din lagărul comunist, un perimetru bine îngrădit cu legi și sârmă ghimpată.
alexi pitu profimedia webp
pod suspendat jpg
Povestea podului pietonal unic în Europa. Leagă două vârfuri montane celebre, iar peisaje îți taie respirația
În inima Alpilor elvețieni, la granița spectaculoasă dintre vârfuri acoperite de zăpadă și peisaje montane amețitoare, se află un pod care redefinește granițele ingineriei și ale turismului.
Tradiția scrisorilor președinților americani. Îi va lăsa Joe Biden lui Trump un mesaj scris în Biroul Oval?
Președintele american Ronald Reagan a inițiat fără voie o tradiție, după ce s-a gândit să-i lase o scrisoare de felicitare succesorului său George HW Bush, în sertarul Biroului Oval de la Casa Albă, relatează AP.