Abordarea olandez─â: spa╚Ťiu ╚Öi responsabilitate individual─â

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Abordarea olandez─â: spa╚Ťiu ╚Öi responsabilitate individual─â jpeg

E ultima duminic─â din august. Zona g─ârii centrale din Haga, cu toate str─âdu╚Ťele care o ├«nconjoar─â, e par╚Ťial ├«nchis─â. Peste drum de gar─â, Malieveld e un spa╚Ťiu deschis, un fel de c├«mp ├«n mijlocul Hag─âi la marginea parcului Haagse Bos. Aici campeaz─â de obicei circul ╚Öi, uneori, au loc concerte, dar locul este ╚Ötiut ├«n special pentru c─â e spa╚Ťiul ├«n care au loc proteste. Ast─âzi, zona e ├«nconjurat─â de poli╚Ťie ÔÇô pe jos, pe cai, ├«n ma╚Öini. ├Än lini╚Ötea str─âzilor, o voce se aude cu ecou, vorbind tare la microfon, ├«n aplauze entuziaste: la Malieveld are loc un protest contra m─âsurilor ├«mpotriva coronavirusului, unul dintre repetatele proteste din ultimele luni.

C├«nd a ap─ârut virusul pentru prima dat─â ├«n Olanda, la ├«nceputul lunii martie, ini╚Ťial popula╚Ťia a fost sf─âtuit─â s─â respecte reguli de igien─â, s─â nu c─âl─âtoreasc─â ├«n provincia Hubei, mai ales, nici ├«n restul Chinei ╚Öi, de asemenea, s─â nu c─âl─âtoreasc─â ├«n Iran. Celor care fuseser─â recent ├«n China, Coreea de Nord, Iran sau ├«n zonele afectate din Italia li s-a recomandat s─â stea acas─â dac─â prezint─â simptome. Dar cazurile s-au ├«nmul╚Ťit rapid.

Foarte cur├«nd, popula╚Ťia a fost sf─âtuit─â s─â lucreze de acas─â, s─â p─âstreze distan╚Ťa de 1,5 metri ╚Öi cei care nu se simt bine s─â se autoizoleze. Au fost ├«nchise ╚Öcolile, birourile, restaurantele ╚Öi barurile, ca ╚Öi toate afacerile care implic─â un contact prin atingere. S-au anulat toate ├«nt├«lnirile ╚Öi evenimentele publice, iar grupurile au fost restric╚Ťionate la maximum trei persoane, cu o amend─â de 400 de euro dac─â nu se respect─â distan╚Ťa. Ulterior, restaurantelor li s-a permis adaptarea la un sistem de take-away, iar statul a oferit compensa╚Ťii financiare generoase companiilor grav afectate de m─âsuri.

Dar o carantin─â extrem─â, precum cea din Italia sau Spania, nu a fost considerat─â necesar─â. O asemenea abordare ar fi fost o ├«nc─âlcare a spa╚Ťiului privat. Autonomia ╚Öi valorile liberale care stau la baza culturii olandeze atribuie responsabilitatea s─ân─ât─â╚Ťii colective individului. ├Än plus, s-a luat ├«n calcul amortizarea costurilor, at├«t economice, c├«t ╚Öi psihologice ╚Öi sociale ale izol─ârii.

Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementat─â ├«n Olanda a primit numele de ÔÇ×carantin─â inteligent─âÔÇŁ. Guvernul ╚Öi-a pus toat─â ├«ncrederea ├«n sfaturile exper╚Ťilor ╚Öi toate m─âsurile au fost anun╚Ťate ├«n contextul informa╚Ťiilor prezentate de ace╚Öti exper╚Ťi. Premisa de baz─â a fost c─â o parte din popula╚Ťie se va ├«mboln─âvi inevitabil, dar asta ar putea duce, pe termen lung, la o imunizare treptat─â a ├«ntregii popula╚Ťii (abia ulterior ap─âr├«nd ├«ntrebarea dac─â imunitatea c─âp─âtat─â este permanent─â).

M─âsurile luate s-au concentrat pe aplatizarea curbei r─âsp├«ndirii virusului ╚Öi pe protejarea acelor p─âr╚Ťi din popula╚Ťie considerate vulnerabile, cum ar fi b─âtr├«nii. S-a dorit de asemenea s─â se evite aglomerarea spitalelor. Poate surprinz─âtor, la ├«nceputul crizei, Olanda avea mult mai pu╚Ťine paturi pentru terapie intensiv─â pe cap de locuitor dec├«t media din Uniunea European─â (6,4 la 100.000 de locuitori ├«n condi╚Ťiile ├«n care media ├«n UE este de 11,5, iar Germania are 30 de paturi la 100.000 de locuitori) ╚Öi o lips─â acut─â de infirmiere specializate, care a fost compensat─â cu ajutorul medicilor de familie ╚Öi al altor cadre medicale.

Dar magazinele, brut─âriile ╚Öi supermarket-urile au r─âmas deschise, ╚Öi ├«nc─â de la ├«nceput puteai ie╚Öi dac─â nu puteai lucra acas─â, sau pentru cump─âr─âturi ╚Öi pentru o gur─â de aer ÔÇô cu condi╚Ťia s─â men╚Ťii distan╚Ťa.

Abordarea olandez─â a fost criticat─â ini╚Ťial ca fiind cinic─â ╚Öi prea relaxat─â. Dar, c├«nd num─ârul de cazuri noi a ├«nceput s─â scad─â ╚Öi rata de ├«mboln─âvire a ajuns la sub 100 de noi cazuri pe zi, m─âsurile au fost considerate de succes. Premierul olandez Mark Rutte a descris Olanda ca o ╚Ťar─â de adul╚Ťi, nu de copii, iar procentele arat─â c─â a avut dreptate. Motivul pentru care m─âsurile au func╚Ťionat e ├«n bun─â parte acela c─â olandezii s-au conformat ├«n propor╚Ťie extrem de mare. Un studiu arat─â c─â 99% din popula╚Ťie a respectat distan╚Ťa ╚Öi 93% din popula╚Ťie a r─âmas acas─â ├«n primele luni.

├Än momentul de fa╚Ť─â, guvernul implementeaz─â un plan de relaxare a restric╚Ťiilor. ╚śi totu╚Öi, studiile arat─â c─â sus╚Ťinerea acestor m─âsuri ├«n r├«ndul popula╚Ťiei este ├«n declin. Recent, peste 40% din olandezi au declarat c─â nu au ├«ncredere ├«n m─âsurile guvernului, comparativ cu 15% care spuneau asta ├«n luna martie. Interesant este c─â ace╚Öti sceptici se ├«mpart ├«n dou─â grupuri: cei care cred c─â guvernul nu face suficient ╚Öi cei care cred c─â m─âsurile s├«nt ├«n continuare mult prea stricte.

Poate ╚Öi mai surprinz─âtor este rezultatul unei cercet─âri ap─ârute recent ├«n ziarul Trouw: aproximativ 10% din popula╚Ťia de 17,2 milioane a Olandei crede ├«n teoria conspira╚Ťiei. Procentul este mult mai mic dec├«t cel din Rom├ónia ╚Öi totu╚Öi este ├«ngrijor─âtor: ├«ntr-o ╚Ťar─â ├«n care guvernul a comunicat constant f─âc├«nd conexiuni cu date ╚Öi informa╚Ťii ╚Ötiin╚Ťifice concrete, unul din zece olandezi crede c─â un vaccin ar putea veni la pachet cu un microcip sau c─â virusul e r─âsp├«ndit ├«n mod voit de companiile farmaceutice.

O parte dintre cei care cred ├«n astfel de lucruri se afl─â azi la Malieveld. Mul╚Ťi se erijeaz─â ├«n lupt─âtori pentru libertate ÔÇô ╚Öi ce misiune poate fi mai important─â dec├«t aceasta?

M─â apropii ├«ncet de grupul de peste o mie de oameni care ├«nconjoar─â scen─â. Pentru o parte dintre cei prezen╚Ťi, m─âsurile luate au avut un impact economic puternic. Pare c─â unii ar trebui evita╚Ťi, au aerul c─â ar avea alt gen de probleme ╚Öi o poten╚Ťial─â agresivitate. Un hippiot ├«n v├«rst─â face yoga ├«n mijlocul adun─ârii. O femeie cu p─âr lung bate ├«ntr-o tob─â care scoate un sunet grav, ceremonios. Unii poart─â un dispozitiv pe cap f─âcut din staniol ╚Öi din alte materiale neidentificate ÔÇô pentru combaterea efectelor 5G.

O doamn─â cu o pancart─â, invit├«nd la ├«nfr─â╚Ťirea oamenilor, ├«mi arunc─â priviri calde ├«n timp ce trec pe l├«ng─â ea. ÔÇ×Nu accept─âm s─â purt─âm mascaÔÇŁ ÔÇô strig─â vocea de la microfon ╚Öi toat─â lumea izbucne╚Öte ├«ntr-un val de chir─âieli aprobatoare. ÔÇ×Nu ne sp─âl─âm pe m├«ini dec├«t cu s─âpun ╚Öi doar c├«nd e nevoie, ╚Öi nu vom face nici un vaccin, nici ├«mpotriva coronavirusului ╚Öi nici pentru grip─â obi╚Önuit─âÔÇŁ, adaug─â vocea ╚Öi prime╚Öte aceea╚Öi sus╚Ťinere entuziast─â.

Dar m─â uit ├«n jur ╚Öi v─âd c─â entuziasmul ╚Öi convingerea c─â societatea are nevoie de iubire, nu de restric╚Ťii, nu ├«i fac s─â ├«ncalce regulile de distan╚Ťare. ÔÇ×Cu toate astea, vom respecta legea ╚Öi alegerile celorlal╚Ťi, inclusiv nevoia lor de a p─âstra distan╚ŤaÔÇŁ, adaug─â imediat vocea ╚Öi deodat─â ├«mi dau seama c─â aceast─â ├«n╚Ťelegere ╚Öi respectul pentru ceilal╚Ťi fac toat─â diferen╚Ťa ├«n Olanda.

Responsabilitatea individual─â reflectat─â ├«n atitudine ╚Öi ├«n comunicare responsabil─â se ├«nt├«lnesc chiar ╚Öi ├«n asemenea momente de criz─â. Fie c─â e╚Öti de acord cu restric╚Ťiile guvernului, fie c─â por╚Ťi o c─âciuli╚Ť─â cu antene de staniol anti-5G.

Bianca-Olivia Ni╚Ť─â este jurnalist─â freelancer.

Foto: wikimedia commons

p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Func╚Ťionarea uman─â f─âr─â ÔÇ×angajament sufletescÔÇŁ, ca s─â spunem a╚Öa, f─âr─â ardoarea sau entuziasmul pe care ├«l provoac─â cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnat─â s─â e╚Öueze pe termen mediu ╚Öi lung ╚Öi s─â provoace o criz─â intern─â ├«n democra╚Ťia liberal─â modern─â.
Les Autres jpeg
Les Autres
S─â transplantezi ╚Öi s─â altoie╚Öti oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performan╚Ť─â.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua s─â func╚Ťioneze, chiar dac─â nu la tura╚Ťii maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru ├«n Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revolu╚Ťiei franceze ╚Öi membru ├«n redac╚Ťia revistei Annales.
Migran╚Ťii ca muni╚Ťie de r─âzboi ╚Öi adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migran╚Ťii ca muni╚Ťie de r─âzboi ╚Öi adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un r─âzboi hibrid, a admis ╚Öefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ╚Ťinta? ╚śi cum e ap─ârarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
C├«nd nu s-a mai putut s─âri sau catapulta peste zid, fuga a devenit ┼či ├«n Berlin o aventur─â care costa via┼úa.
ÔÇ×O idee ├«n min╚Ťile noastreÔÇŁ: ce ├«nseamn─â s─â fii american atunci c├«nd nu e╚Öti n─âscut ├«n America jpeg
ÔÇ×O idee ├«n min╚Ťile noastreÔÇŁ: ce ├«nseamn─â s─â fii american atunci c├«nd nu e╚Öti n─âscut ├«n America
America era deja o ÔÇ×superputereÔÇŁ atunci c├«nd amenin╚Ťa valorile tradi╚Ťionale ale lumii de care au fugit imigran╚Ťii.
De ce au fost inunda╚Ťiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inunda╚Ťiile germane catastrofale
├Än Germania, tot mai multe voci acuz─â autorit─â╚Ťile de o neglijen╚Ť─â ├«nc─â insuficient probat─â, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficient─â) a popula╚Ťiei afectate ├«n leg─âtur─â cu pericolul dat.
Merkel, Biden, ne├«n╚Ťelegerile transatlantice ╚Öi provoc─ârile globale jpeg
Merkel, Biden, ne├«n╚Ťelegerile transatlantice ╚Öi provoc─ârile globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de ne├«n╚Ťelegeri ╚Öi de disonan╚Ťe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe pre╚Öedintele chinez Xi Jinping, repro╚Ö├«ndu-i c─â nu are nici ÔÇ×o fibr─â democratic─â ├«n corpul s─âuÔÇŁ.
Gra╚Ťierea preziden╚Ťial─â ├«n SUA, o ├«ncurc─âtur─â din vremea monarhiei jpeg
Gra╚Ťierea preziden╚Ťial─â ├«n SUA, o ├«ncurc─âtur─â din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrant─â de c─âtre Trump a inten╚Ťiei originale a gra╚Ťierii preziden╚Ťiale a fost doar una dintre multele provoc─âri cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constitu╚Ťia SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
ÔÇ×CazulÔÇŁ Mila jpeg
ÔÇ×CazulÔÇŁ Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire ╚Öi interdic╚Ťie imediat─â pentru Trump jpeg
Destituire ╚Öi interdic╚Ťie imediat─â pentru Trump
Trump a ├«ncercat s─â submineze procesul democratic cu perseveren╚Ť─â.
Pre╚Ťul capitul─ârii lui Merkel ├«n fa╚Ťa ╚Öantajului maghiar ╚Öi polonez jpeg
Pre╚Ťul capitul─ârii lui Merkel ├«n fa╚Ťa ╚Öantajului maghiar ╚Öi polonez
Existen╚Ťa ├«ns─â╚Öi a Uniunii Europene se afl─â ├«n pericol. ╚śi totu╚Öi, conducerea UE r─âspunde cu un compromis.
Revolu╚Ťia ÔÇ×coifurilor de staniolÔÇŁ jpeg
Revolu╚Ťia ÔÇ×coifurilor de staniolÔÇŁ
Trebuie s─â muncim mai mult pentru a comunica ╚Öi pe ├«n╚Ťelesul ÔÇ×pro╚ÖtilorÔÇŁ, al c─âp╚Öunarilor, al badantelor.
ÔÇ×Un exerci╚Ťiu de a r─âm├«ne conecta╚ŤiÔÇŁ  ÔÇô interviu cu Ioana TRAIST─é, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
ÔÇ×Un exerci╚Ťiu de a r─âm├«ne conecta╚ŤiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Ioana TRAIST─é, co-fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles
E necesar, mai ales acum, să păstrăm energia de a face împreună lucruri care să aibă un impact.
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
├Än iunie, unul dintre cele mai a╚Öteptate ╚Öi intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (╚Öi aglomeratei, ├«n condi╚Ťii normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandez─â: spa╚Ťiu ╚Öi responsabilitate individual─â jpeg
Abordarea olandez─â: spa╚Ťiu ╚Öi responsabilitate individual─â
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementat─â ├«n Olanda a primit numele de ÔÇ×carantin─â inteligent─âÔÇŁ.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se z─âre╚Öte prin gaura ├«ntunecat─â a cheii.┬áFiecare┬ávine ├«n vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credin╚Ťa este cheia ce se potrive╚Öte g─âurii ei.
La Sagrada desnuda jpeg
La Sagrada desnuda
Gripa asta ÔÇ×simpl─âÔÇŁ a oprit Spania ├«n loc. A blocat-o, este anchilozat─â ├«n acest moment, ╚Öi nu doar din punct de vedere turistic.
Noua religie atee din Apus jpeg
Noua religie atee din Apus
E o orbire iscat─â de vedeniile unei noi religii atee, propov─âduite de frunta╚Öii actualei revolu╚Ťii culturale neomarxiste.
Lumea dup─â ordinea interna╚Ťional─â liberal─â jpeg
Lumea dup─â ordinea interna╚Ťional─â liberal─â
Puterea trebuie exercitat─â ├«mpreun─â cu ceilal╚Ťi.

Adevarul.ro

image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.
image
Cum a primit un ┼čofer aer ├«n loc de combustibil la o benzin─ârie din Arge┼č. Ce nereguli a descoperit Protec┼úia Consumatorului
O pomp─â de combustibil la sta┼úia Fuel One din comuna arge┼čean─â C─âteasca contoriza costul cantit─â┼úii de combustibil livrate, ca ┼či c├ónd ar fi fost distribuit─â ├«n mod real, ├«ns─â ├«n fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit dup─â un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Arge┼č.
image
┼×oferi┼úa din Ia┼či care a ucis patru muncitori pe ┼čosea, acuzat─â de omor calificat. Declara┼úii uluitoare
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.