Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?

Eva FORSLUND Magnus HENREKSON
Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
image

Profesorii și cercetătorii din România concurează într-o arena globală a științei și a burselor. Pentru a face acest lucru, ei folosesc engleza, chiar și atunci cînd engleza nu este limba lor maternă. Cei care respectă regulile jocului academic au o contribuție pozitivă pentru țara lor? Oare își fac ei datoria față de studenții lor? 

Invazia limbii engleze are loc în România, Mexic, Japonia și Italia; ea nu este un fenomen specific unui anumit cadru. Iar în unele țări, poate trecerea la engleză nu a mers suficient de departe. Engleza deschide porțile către schimbul internațional de cunoștințe. În multe țări, însă, trecerea către limba engleză în mediile academice a mers prea departe.

Oare atracția pe care limba engleză o exercită în rîndul profesorilor din România este de folos românilor? Există plusuri și minusuri. Compromisurile aferente alegerilor implicate trebuie înțelese.

Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global – iar revistele internaționale de multe ori nu sînt foarte interesate de afacerile specifice României. Ele sînt mai degrabă interesate de Statele Unite și de alte țări mari, sau de adevăruri universale și teorii abstracte. Atunci cînd cercetarea este efectuată exclusiv în limba engleză, destinată publicării în reviste internaționale, există riscul ca problemele importante la nivel național să fie trecute cu vederea și detaliile instituționale să fie ignorate.

În predare, expansiunea englezei orientează bibliografia și îndrumările profesorilor către materiale în această limbă. Studenții sînt apoi nevoiți să studieze și să comunice în limba engleză, mai degrabă decît să învețe cum să-și folosească limba maternă pentru a înțelege lumea și pentru a aborda temele de cercetare.

Explorăm aceste probleme într-un articol disponibil online (în engleză!), pe site-ul revistei Econ Journal Watch (vol. 19, nr. 2, septembrie 2022, pp. 258-282). Ilustrăm cu exemple din propria noastră țară, Suedia, și din propria noastră disciplină, economia. În continuarea articolului nostru din revista amintită sînt publicate și două comentarii, unul al unui coleg suedez și altul al unui italian.Limbă, economie și predareCînd elevilor nu li se predă în limba lor maternă, înțelegerea devine mai dificilă. Majoritatea studenților vor lucra în sectorul public sau privat al țării lor de origine, unde cunoașterea aprofundată a cadrului instituțional relevant este esențială. Vor trebui să comunice în limba lor maternă cu nespecialişti. Dacă citesc numai în limba engleză în timpul studiilor universitare, dacă aud prelegeri exclusiv în limba engleză și aud despre subiecte – adesea abstracțiuni teoretice –, atunci ei învață puțin despre problemele reale ale țării lor. Vor fi mai puțin pregătiți pentru viitoarele locuri de muncă pe care le vor ocupa cel mai probabil.În Suedia, doar o singură universitate oferă un program de master în economie în suedeză și, prin urmare, puțini absolvenți de economie sînt bine pregătiți să vorbească despre idei și descoperiri economice conaționalilor lor. Engleza, ca limbă de predare, face dificilă prelegerea despre instituțiile din propria țară, nu în ultimul rînd pentru că literatura relevantă există rareori în limba engleză.Limbă, științe economice și comunicare

Există avantaje în a face cercetări în limba engleză; mediul academic trebuie să fie deschis către lume, iar cercetătorii trebuie adesea să se bazeze pe cunoștințele anterioare. Dar economiștii influențează factorii de decizie și elaborarea politicilor, iar economiștii locali trebuie să stăpînească bine comunicarea cunoașterii în limba lor maternă.

Cum ar trebui să vedem economia în lumina acestor probleme? În fizică, instituțiile și condițiile locale nu afectează modul în care funcționează fizica. Prin urmare, alegerea limbii are mai puțină importanță, mai ales că matematica este un limbaj universal.Literatura și istoria se află la celălalt capăt al spectrului. Studiile în științe umaniste tind să fie profund ancorate într-un context cultural și temporal specific. În drept, fiecare cuvînt în parte poartă un sens specific, iar condițiile naționale sînt cruciale pentru înțelegerea domeniului.Economia se află undeva între aceste două extreme; cunoștințele sînt adesea transmise sub formă de diagrame, ecuații și estimări econometrice. S-ar putea argumenta că engleza ar trebui să fie limba principală de lucru. Pe de altă parte, în economie, este important să înțelegem instituțiile, cultura și condițiile locale.Într-un sondaj, 32% din cercetătorii în științe sociale din Suedia au spus că s-ar implica mai mult în comunicarea cercetărilor lor dacă aceasta ar fi mai apreciată. Dacă ar exista stimulente mai puternice pentru a-și comunica cunoștințele, cercetătorii ar fi mai înclinați să-și exprime cunoștințele în limba lor maternă, într-un mod pe care oamenii obișnuiți să-l înțeleagă. În lipsa unor astfel de stimulente, rezultatele cercetării riscă să nu fie comunicate.Alegerea limbii afectează modul în care învățăm și ce anume învățăm. Condițiile naționale sînt mai ușor de descris în limba maternă și, prin urmare, pot fi discutate mai pe larg în limba maternă.Limba nu este doar un purtător de semnificații neutru. Limbajul afectează ceea ce ni se pare relevant și ceea ce prețuim.O schimbare de limbaj este o schimbare de lumi. Trebuie să ne întrebăm dacă propria noastră lume este bine deservită. Dacă competitivitatea pe piața globală a cercetării devine prioritatea principală, în contrapartidă problemele naționale sînt neglijate, la fel ca și abilitățile de comunicare în limba maternă. Ca urmare, învățăminte economice importante s-ar putea să nu se răspîndească niciodată în societate în ansamblul său.

Eva Forslund deține o diplomă de master în economie de la Universitatea Uppsala. Ea este secretar executiv al Asociației Economice Suedeze și lucrează la un dicționar de economie în suedeză. Adresa ei de e-mail este Eva.Forslund@nationalekonomi.se.

Magnus Henrekson este profesor de economie și cercetător senior la Institutul de Cercetare pentru Economie Industrială (IFN) din Stockholm, Suedia. A fost președintele IFN pînă în 2020, după 15 ani de serviciu. Pînă în 2009, a fost profesor Jacob Wallenberg la Departamentul de Economie de la Stockholm School of Economics. Site-ul său personal este https://www.ifn.se/mh și adresa lui de e-mail este Henrekson@ifn.se (autor corespondent pentru acest articol).traducere de Radu NECHITA 

Foto: Biblioteca Universitară din Mälardalen, Suedia/ wikimedia commons

p 23 jpg
Istoria unei relații complicate: eu și limba franceză
„Fiule, la limba asta teutonică și imposibilă te descurci singur!“.
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.
La Sagrada desnuda jpeg
La Sagrada desnuda
Gripa asta „simplă” a oprit Spania în loc. A blocat-o, este anchilozată în acest moment, și nu doar din punct de vedere turistic.

Parteneri

cetate stancesti
Descoperiri arheologice fabuloase în nordul României. Printre cele mai importante cetăți getice sunt cercetate cu ajutorul americanilor
După 45 de ani, vor fi reluate cercetările arheologice sistematice la unul dintre cele mai valoroase situri arheologice privind istoria geților de pe teritoriul României. Istoria fascinantă a cetăților traco-getice va fi redescoperită cu ajutorul specialiștilor americani și români.
picioare jpg
Ce trebuie să știi despre efectele statului prelungit în picioare la locul de muncă
Multe profesii presupun statul în picioare pentru perioade lungi – de la cadre medicale și profesori, până la lucrători în comerț, fabrici sau servicii.
Soldați ruși pe motociclete FOTO PROFIMEDIA jpg
Un singur tanc ucrainean a oprit ofensiva Rusiei pe motociclete în Sumî. Cum a fost posibil
La granița de nord-est a Ucrainei, unde harta frontului pare să se reconfigureze de la o săptămână la alta, un incident aparent izolat ar putea marca sfârșitul unei noi tentative ofensive ruse.
Declaration of Independence (1819), by John Trumbull jpg
O istorie puțin cunoscută a SUA. Revoluționarii americani au vrut să se împace cu regele englez. Când a fost proclamată, de fapt, independenta
Pe 4 iulie 1776 era semnată Declarația de Independență a coloniilor americane față de Imperiul Britanic. Inițial un act de tradărare, acesta a devenit certificatul de naștere al uneia dintre cele mai puternice națiuni din istoria contemporană. Există multe aspecte inedite privind acest document.
Ceai verde  Foto Freepik com jpg
Poate fi privită hrana sănătoasă ca medicament? Alimentele cu efecte terapeutice incontestabile
Conceptul străvechi că alimentația sănătoasă poate preveni și ameliora anumite boli a devenit tot mai popular pe măsură ce studiile au arătat efectele benefice ale unor alimente. Specialiștii arată că hrana nu poate înlocui medicina convențională, însă remarcă efectele terapeutice ale unor diete.
image png
Planta medicinală care ar putea încetini evoluția bolilor precum Alzheimer și Parkinson
În lumea plantelor medicinale există adevărate comori care, deși sunt folosite de secole în alte culturi, rămân puțin cunoscute în majoritatea țărilor.
Cercetări arheologice în situl Piramidei Gunung Padang din Indonezia Foto onlinelibrary wiley com dms
Controversa mileniului. Piramida care ar putea rescrie istoria omenirii: construcția de 25.000 de ani scoate știința din zona de confort
Piramida Gunung Padang din Indonezia, posibil cea mai veche construcție piramidală, ar putea rescrie istoria civilizației. Studiul inițial a fost retras, dar cercetările continuă.
femeie în costum de baie  foto   Shutterstock jpg
Costumele de baie care fac furori: culori, croieli și trenduri hot
Tendințe costume de baie vară 2025: culori vibrante, croieli moderne și imprimeuri la modă. Modele elegante și îndrăznețe, disponibile în România, de la 125 la 645 lei.
barbat canapea telefon istock jpg
Obiceiurile banale de seară care cresc riscul de AVC. Mulți oameni fac aceste lucruri fără să știe cât de periculoase sunt
Multe obiceiuri la care nici măcar nu ne gândim în mod conștient pot fi, de fapt, foarte dăunătoare pentru sănătatea noastră. Există chiar diferite lucruri pe care mulți dintre noi le facem destul de des care, de fapt, pot chiar să crească riscul producerii unui accident vascular cerebral.