Franţa e ruptă în două

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
Franţa e ruptă în două jpeg

Cu o săptămînă înainte de alegeri, personalitatea care părea să răspundă cel mai bine aşteptărilor francezilor în materie de loc de muncă, putere de cumpărare şi securitate era, în sondaje, socialistul François Hollande. Statura de preşedinte, charisma de „şef“ o avea însă Nicolas Sarkozy, preşedintele în exerciţiu, de dreapta. Cel mai revoluţionar era considerat candidatul de extremă stîngă, Jean-Luc Mélenchon.

Iar în primul tur, francezii au votat în proporţie de 28,5% pentru François Hollande care îl devansează pe Nicolas Sarkozy (25,8%), al doilea prezidenţiabil, calificat pentru turul doi, din 6 mai. Surpriza alegerilor este poziţia a treia, care a revenit candidatei de extrema dreaptă, Marine Le Pen, cu aproape 20% dintre voturi, în timp ce Jean-Luc Mélenchon, extrema stîngă, a cules 12% dintre preferinţe, situîndu-se pe locul 4. Există în acest tablou o anumită simetrie, tulburătoare: tensiunea stînga-dreapta este, în Franţa, extrem de intensă şi oarecum monolitică. În plus, e un tablou adevărat în măsura în care, în primul tur, votul francezilor este unul liber, fie de adeziune şi convingere, fie de contestare şi sancţionare. Aş spune chiar că e un vot impulsiv şi expresiv: dă măsura convingerilor francezilor înainte ca ei să-şi impună calcule, a impulsurilor lor înainte ca ei să voteze util, ca în turul doi.

Rivale: două Republici franceze

Rivalii primelor două locuri vor – unul, o Franţă puternică (sloganul de campanie al lui Sarkozy este „La France forte“), competitivă; celălalt – ca Franţa să vireze spre stînga, adică spre justiţie socială, ceea ce Hollande sintetizează prin sloganul „un preşedinte normal“. În actuala campanie, Sarkozy a trebuit să lupte împotriva imaginii de şef arogant, preşedintele-celor-bogaţi, iar François Hollande – împotriva imaginii de înlocuitor-moale-pentru-Dominique-Strauss-Kann. Atuul lui Sarkozy a fost (rămîne?) stilul viril din politica sa internaţională, care a făcut din Franţa un stat ce contează în Europa crizei şi în deciziile din jurul conflictelor mondiale. Atuul lui Hollande a fost antipatia francezilor faţă de personalitatea lui Sarkozy şi angoasa crizei. Pe plan economic, Sarkozy vrea austeritate, adică economii severe. Hollande vrea să colecteze bani, adică taxe şi impozite mai mari de la cei cu venituri bune. Unul din doi funcţionari, care ies la pensie sub Sarkozy, nu este înlocuit. Sub Hollande, vor fi angajaţi funcţionari. Sarkozy îşi promovează o imagine de soliditate, de experienţă şi savoir faire prezidenţiale, pe care nimeni în afara sa nu le mai are. Hollande se vrea încarnarea schimbării senine, cu accente mai agresive decît s-a crezut în cursa puterii. Dincolo de profilurile şi temperamentele diferite ale celor doi, cert e că Franţa este o ţară ruptă în două. Francezii sînt realmente sau de stînga, sau de dreapta. Cale de mijloc nu există şi eşecul centristului François Bayrou, clasat al cincilea, sub 10%, este oglinda acestei fracturi.

Tribunii extremelor

Cea mai lipsită de complexe dintre toţi, Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional, a reuşit, cu 20% din voturi şi locul 3 în preferinţele francezilor în primul tur, să-şi legitimeze delirul politic de extremă dreaptă. A propovăduit ieşirea din euro şi introducerea preferinţei naţionale (la angajare sau la obţinerea de locuinţe francezii trebuie să fie preferaţi străinilor). 20% dintre votanţi par să-şi dorească aşadar radicala repliere franco-franceză, simbolizată de o Marine Le Pen abilă, care a ştiut să mute accentul de la imaginea de partid nefrecventabil, lăsată moştenire de tatăl său, jucînd cartea crizei şi a tuturor factorilor „externi“ care o agravează.

Tribun înzestrat, Mélenchon şi-a cîştigat locul 4 (deşi i s-a prezis locul 3) pentru că a ştiut să zgîndărească fondul unei puternice tradiţii franceze de stînga cu utopiile unui discurs antimondialist. Susţinătorii săi s-au înmulţit de la o zi la alta, ca la trecerea unui magician care ştie să-i facă pe oameni să viseze. Acuzat de populism şi promisiuni iraţionale (naţionalizarea a tot ce se poate renaţionaliza, vinovate de criză sînt Europa şi mondializarea), Mélenchon a fost purtat de pornirea visceral-aspiraţională a susţinătorilor săi: mai lăsaţi-ne cu realismul vostru care ne-a condus într-o criză gravă, avem nevoie de utopie. Dacă ieşirea din sistem e posibilă e fiindcă mai întîi o crezi posibilă.

Rivalii „raţionali“ rămaşi în cursă merg pe linii paralele care nu vor să se unească nici la infinit. Aşadar, pe 6 mai, stînga sau dreapta? Pînă la urmă, va ieşi „tot un liberal“. Este profeţia filozofului (neconvenţional) Michel Onfray, care nu vede nici o răsturnare de substanţă în programul celor doi prezidenţiabili, în materie de sistem social, economic, politic, în raport cu profunzimea crizei mondiale. Prezidenţialele Franţei – mare putere mondială – nu o pun de revoluţie. Primăvara răzvrătiţilor nu este şi una franceză… 

Cristina Hermeziu este jurnalistă.

Foto: wikimedia commons

p 23 jpg
Istoria unei relații complicate: eu și limba franceză
„Fiule, la limba asta teutonică și imposibilă te descurci singur!“.
Mälardalen University library interior jpg
Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?
Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.

Parteneri

oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.
Drumeție montană ghidată prin Anii Drumeției în Sibiu Sursă Colaj Anii Drumeției
Descoperă comoara ascunsă a României: peste 800 km de trasee spectaculoase în Munții Făgăraș, Cindrel și Lotru
Pe 11 decembrie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muntelui, un prilej perfect pentru a redescoperi comorile naturale ale României. Cu o treime din suprafața sa acoperită de munți și sute de kilometri de trasee spectaculoase, țara noastră se impune ca o destinație de vis pentru iubitori
sarmale freepik jpg
Rețeta tradițională de sarmale folosită de gospodinele din Maramureș! Vor fi perfecte pentru masa de Crăciun
Deja ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar mulți dintre noi ne vom dori să pregătim sarmalele într-un mod cât mai tradițional și mai gustos! Din fericire, rețeta folosită de gospodinele din Maramureș este perfectă în acest scop!
bilet avion jpeg
Zboruri deasupra Rusiei: companiile aeriene chineze câștigă piața, cele europene pierd. Cu cât s-au scumpit biletele de avion
Zborurile europene către China au devenit mai lungi, mai scumpe și chiar mai greu de găsit, pe măsură ce tot mai multe companii aeriene anulează rute — dar companiile aeriene chineze nu se confruntă cu astfel de probleme.
AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
horoscop jpeg
Horoscop joi, 12 decembrie. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă
Horoscopul zilei de joi, 12 decembrie, anunță o zi importantă pentru cele 12 semne zodiacale. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare semn zodiacal.