Diaspora – împărţită şi amestecată

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
Diaspora – împărţită şi amestecată jpeg

Căpşunarii, exodul creierelor, cerşetorii, romii, muncitorii în construcţii, cei care au grijă de copiii sau de bătrînii străinilor şi… lista rămîne deschisă. Românii din afara graniţelor sînt împărţiţi şi amestecaţi. Ca şi cei care au rămas în ţară. S-a tot vorbit, de altfel, despre o altă Românie, cea din afara graniţelor. Oficial, ar fi formată din circa două milioane de români. Neoficial, cifra ar fi mai mult decît dublă. Ceea ce contează. S-a văzut la ultimele alegeri (şi nu numai). Obişnuim, însă, să vorbim despre românii din diaspora atunci cînd banii pe care-i trimit în ţară întăresc leul. Sau cînd se fac cozi la graniţă. „Se întoarce diaspora“ sau „Pleacă diaspora“. („Ce aţi luat cu dvs.?“ – întreabă de fiecare dată reporterii. Bineînţeles, slănină şi cîrnaţi.) Ne amintim de diaspora cînd se fac studii despre copiii lăsaţi singuri acasă. Sau cînd se face turul localităţilor cu case mari, cu etaj, construite în toată ţara cu banii trimişi de românii din străinătate. Case mari, dar pustii. Sînt, deja, nişte tipare atunci cînd vorbim despre cei plecaţi din ţară. La ultimele alegeri, însă, diaspora a ieşit din tipare. Reacţia românilor din străinătate faţă de modul în care au fost organizate alegerile anul trecut a surprins. S-a spus atunci că cei din afară au învăţat mai repede decît cei de acasă să-şi apere drepturile. Alţii au fost revoltaţi şi au spus că e inadmisibil ca unii care au plecat din ţară să decidă rezultatul alegerilor. 

Cum spuneam, însă, diaspora e împărţită şi amestecată. Şi s-a adaptat în funcţie de ţara de adopţie. Am avut ocazia, anul trecut, să cunosc mai îndeaproape o parte dintre românii care trăiesc în Belgia. Nu sînt foarte mulţi în ţara care găzduieşte capitala Europei (comparativ cu Italia sau Germania). Oficial, în jur de 65.000. Neoficial, poate dublu. E ca şi cum locuitorii dintr-un oraş mic din România au plecat cu toţii în altă parte. Diaspora din Belgia mi s-a părut interesantă şi pentru că o parte din ea e legată strict de instituţiile europene. Peste o mie de români lucrează în aceste instituţii: consultanţi, specialişti în administraţie publică europeană, în audit, asistenţi, jurişti, traducători, economişti, arhivari, documentarişti şi aşa mai departe.

Denumirea de RomBel vine de la românii din Belgia. E o asociaţie înfiinţată prin 2002, în primul rînd din nevoia de comunicare. Orice nou-venit află de la RomBel cum să închirieze o casă, să-şi deschidă un cont sau să-şi găsească de lucru, cum să se ferească de ţepe sau unde se întîlnesc românii. A fost tipărit şi un ghid al românilor în Belgia. Acum, însă – jumătate în glumă, jumătate în serios – se gîndesc să tipărească un ghid al românilor (care au fost în Belgia) în România. Un ghid care să te ajute să te descurci în ţara ta. Pentru că mulţi dintre ei se gîndesc să se întoarcă în România. Dar lucrurile nu sînt simple. „80 la sută dintre noi ne-am întoarce dacă…“ (şi aici urmează o întreagă listă de condiţii) – spune Dorin Fleşeriu. Dorin este membru fondator al Asociaţiei Românilor din Belgia. 

S-a născut în Alba Iulia şi lucrează în Bruxelles din 2000. Dorinţa de întoarcere în România şi-o spune în sala unui institut de traduceri aflat la doi paşi de Parlamentul European. E duminică şi cîteva zeci de români s-au întîlnit la ceea ce se cheamă Dialogurile RomBel. Sînt invitaţi oameni din ţară – politicieni din diferite partide, ziarişti sau scriitori, pentru că vor să afle din cîte mai multe surse ce mai e acasă. Deşi par să ştie foarte bine. 

Lista condiţiilor puse de diaspora, ca să revină în România, este una lungă, explică Dorin Fleşeriu. Pe primul loc, însă, se află corupţia. „Vrem să ne întoarcem, dar vrem să ne întoarcem într-o ţară sănătoasă din acest punct de vedere. Pe de altă parte, avem nevoie de poveşti de succes ale unora care s-au întors şi au reuşit acasă. În alte ţări există cluburi care te sprijină. Un lucru e sigur: nu ne-am întoarce niciodată să lucrăm pentru un patron român, de exemplu, după experienţa acumulată şi după standardele descoperite aici. Am ajuns la concluzia că a fost mai uşor să plecăm decît e să ne întoarcem.“ 

Românii din Belgia sînt îngrijoraţi că parlamentarii vor să modifice fără dezbatere publică atît Codul Penal, cît şi pe cel de Procedură Penală, că vor să reducă competenţele DNA-ului sau că Laura Codruţa Kövesi va fi schimbată şi că lupta împotriva corupţiei va fi compromisă. Au organizat şi un protest în faţa Ambasadei României de la Bruxelles, pentru apărarea Justiţiei. Au ieşit în stradă aşa cum au făcut-o şi la alegeri, dar şi la mitingurile pentru Roşia Montană. Trimit pachete în ţară pentru copiii săraci sau se implică în cazuri umanitare. E clar că integrarea în Belgia nu a însemnat ruperea de România. Codruţa Filip (care a început cu munca de jos în Belgia, dar a făcut un master în Studii Europene şi acum lucrează la Parlamentul European) vrea să scrie o carte:

Îmi spune că majoritatea oamenilor pe care i-a cunoscut, lucrînd la această carte, îşi doresc să facă ceva pentru România, la un moment dat. Din ţară sau din străinătate. 

Există, însă, şi… ceilalţi. Românii care încă nu-şi găsesc locul, nu-şi cunosc drepturile sau nu ştiu legislaţia belgiană. Aşa că la Dialogurile RomBel au fost invitaţi şi jurişti şi consuli, să le explice ce au de făcut ca să nu mai fie victimele propriei ignoranţe, pînă la urmă. Sau propriei inconştienţe. Unii pleacă de acasă, racolaţi, se împrumută ca să plătească sume pentru slujbe pe care nu le primesc niciodată. Vin la Consulat sau la biserica românească, unii cu copiii în braţe, şi plîng că nu mai au bani nici de mîncare, cu atît mai puţin pentru biletul de avion de întoarcere. În programul de repatrieri voluntare, Lituania a avut de la începutul anului două cazuri. România – peste 400. 

Corneliu Radu-Longhin, unul dintre reprezentanţii RomBel, îmi spune că foarte mulţi dintre românii din Belgia sînt exploataţi chiar de către români. „Li se cer bani pentru un loc de muncă, iar dacă acesta le este oferit, de multe ori e fără acte şi cu un salariu mult prea mic, în cele mai grele condiţii.“ 

Anul trecut, cînd am stat la Bruxelles trei săptămîni (într-un stagiu oferit de Parlamentul European), l-am cunoscut pe medicul Cornel Diaconescu. Trăieşte la Bruxelles dinainte de 1989. Din cabinetul său, cei mai mulţi emigranţi români se văd ca nişte oameni neliniştiţi, care nu-şi găsesc locul. „În general, unii o duc bine, cîştigă mai bine, dar majoritatea sînt destabilizaţi de schimbările de viaţă, de ritm, de limbă. Chiar dacă şi-au creat «ghetoul» lor – cu magazine, restaurante sau discoteci româneşti… Aici, femeile care fac menaj au o diplomă de facultate în ţară! Sînt probleme, tensiuni. Presiunea e mare pentru că şi concurenţa e mai mare. Iar emigrantul nu vine aici pentru că ţara e frumoasă, ci pentru că nu mai are din ce să trăiască acasă. Aici cîştigă mai mult, dar nu trăieşte neapărat mai bine, pentru că este măcinat de stres şi de dorul de casă. Uneori, cel mai dificil e pentru copii. Unii se adaptează foarte repede şi nu-şi mai imaginează întoarcerea, iar uneori sînt obligaţi de părinţi să se întoarcă – pentru că părinţii sînt cei care nu s-au adaptat, în timp ce alţii nu se adaptează niciodată. Eu cred că emigrarea nu este bună niciodată. Emigrantul nu e un om fericit, e un om care nu are de ales. Şi cînd am venit eu în Belgia, străinătatea era un miraj. Dar mirajul nu există“ – e convins medicul Diaconescu. „Diagnosticul“ lui mi se pare foarte dur, dar sînt convinsă că ştie ce vorbeşte. Înainte să ne despărţim, mă invită să-l însoţesc la o vizită pe care o face fără să fie plătit. Facem un mic ocol şi-mi arată reşedinţele dintr-un cartier exclusivist al Bruxelles-ului, unde preţul unei case ajunge la cifre ameţitoare. 

Destinaţia noastră, însă, a fost o cameră la mansarda unui imobil modest. Acolo locuia singur un bărbat de aproape 90 de ani. Emigrase în Belgia în urmă cu aproape zece ani, împreună cu fiul său. Între timp, acesta a plecat în Canada, iar bătrînul a rămas singur, bolnav, într-o ţară în care nu cunoaşte nici limba. 

Cum spuneam, diaspora e împărţită şi amestecată. 

Locuri, oameni, poveşti,

Foto: wikimedia commons

p 23 jpg
Istoria unei relații complicate: eu și limba franceză
„Fiule, la limba asta teutonică și imposibilă te descurci singur!“.
Mälardalen University library interior jpg
Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?
Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.

Parteneri

Venetia FOTO Shutterstock jpg
I se spune „Femeia Batman” și a devenit cel mai cunoscut personaj din Veneția în toată lumea. A salvat mii de turiști
De mai bine de un an, de frumoasa Veneție se asociază un nume care nu face parte din trecutul fabulos al orașului lacustru, cel mai frumos din lume. Milioane de turiști din întreaga lume au auzit de acest personaj, zeci de mii au și văzut-o pe femeia de 58 de ani
Razboi in Ucraina Soldati ucraineni in Donetk FOTO Profimedia jpg
Armata rusă avansează pe frontul de est al Ucrainei. Rusia a ocupat mai multe sate în zone strategice
Rusia a afirmat că a cucerit alte sate în două sectoare strategice de pe frontul de est din Ucraina, apropiindu-se de Pokrovsk, oraş important pentru logistica armatei ucrainene.
VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Profesorul Daniel David – un lider pro-european care înțelege România și românii. Cinci argumente pentru o discuție urgentă și necesară
Într-o perioadă în care România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, viziune și de o orientare clară către valorile euroatlantice, de care doar comunismul ne-a ținut departe (!), eu cred că discuția despre viitorul președinte al țării este una esențială.
Banner Andrei Aradits
Jamie Foxx Foto profimedia 0791236353 jpg
Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în față cu un pahar. Incidentul a avut loc de ziua lui
Actorul american Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în gură cu un pahar la un restaurant din Beverly Hills. Incidentul ar fi avut loc în timpul unei încăierări care a avut loc chiar de ziua de naștere a actorului.
Pârtiile de schi omologate în România Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Lista completă a pârtiilor de schi omologate în România. Sunt răspândite în 22 de județe
România are mai multe pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate, potrivite atât pentru cei care abia încep să se îndrăgostească de sporturile de iarnă, dar și pentru cei mai experimentați. Acestea sunt amplasate în 22 de județe din țară.
dacii  jpg
Care era, de fapt, originea dacilor. În școală am învățat cu toții total altceva despre ei
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi o enigmă. De-a lungul timpului, istorici și arheologi au oferit multiple ipoteze, dar un consens clar asupra acestui subiect nu există.
Autostrada in Grecia FOTO Shutterstock jpg
Cele 5 autostrăzi noi ale Greciei care ar putea interesa și pe turiștii români. Stadiul lucrărilor și termenele de finalizare
Noile axe rutiere vor spori siguranța rutieră și vor elimina orice bariere de accesibilitate din zonele izolate geografic ale Greciei.
controlor tren jpg
Biletele de tren, mai scumpe de duminică, 15 decembrie 2024. Cât costă abonamentul în zona metropolitană București
Biletele pentru o călătorie cu trenul sunt mai scumpe începând de duminică, 15 decembrie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor. Ultima scumpire a a avut loc în decembrie 2023.