Dilemateca

Pagina 2
Cel mai sexy personaj masculin din literatura română jpeg
Cel mai sexy personaj masculin din literatura română
Răspund: Lavinia BĂLULESCU • Ruxandra CESEREANU • Rita CHIRIAN • Ioana PÂRVULESCU • Corina SABĂU • Simona SORA • Cecilia ŞTEFĂNESCU
Tehnodrom 2013 jpeg
Călătorie în timp
Oare ce se întîmpla în "Tehnodrom" acum cinci ani, m-am întrebat, şi am căutat prin colecţie. Se vedeau altfel tehnologiile, era un optimism specific anului 2008, era plin de înţeles Internetul atunci, şi între timp totul s-a pierdut?
Castele în Spania jpeg
Castele în Spania
Mergînd zilele trecute la redeschiderea Muzeului Colecţiilor de Artă, am reflectat cu melancolie asupra soartei unei părţi a burgeziei româneşti, atît de rafinată, de amatoare de frumos; am refăcut pentru a nu ştiu cîta oară exerciţiul inutil al contraistoriei: ce s-ar fi întîmplat dacă nu am fi trecut prin încercarea comunistă?
Fotografiile post mortem jpeg
Fotografiile post-mortem
În secolul al XIX-lea victorian, estetica romantică a thanatos-ului se manifesta uneori în forme neaşteptate: fotografia post-mortem e poate cea mai complexă şi mai stranie dintre toate.
„Poeţii sînt fizicienii sensului“ jpeg
„Poeţii sînt fizicienii sensului“
Editura Curtea Veche publică, în 2013, prima ediţie bibliofilă completă, bilingvă, a volumului Teoreme poetice, de Basarab Nicolescu - fizician şi filozof român, stabilit, din 1968, la Paris.
Tehnodrom 2013 jpeg
De ce tehnologie ţi-e frică?
Luna trecută am purtat o discuţie în cadrul unui curs de etica tehnologiilor despre frica de tehnologie. Eram toţi tineri, cu studii superioare, locuitori urbani, prooccidentali, utilizatori experimentaţi de tehnologie informaţională şi foarte interesaţi de ceea ce numim progres tehnologic - într-un cuvînt, eram clasa medie în acţiune.
Gloria unui solitar jpeg
Beatus ille
Recenta beatificare a lui Vladimir Ghika (ceremonia religioasă va avea loc la Bucureşti, în 31 august) mi-a readus în minte întîlnirile cu el, pe străzile Bucureştilor, apoi în minuscula casă a lui Edgar Papu din strada Polonă [...]
Alexandra Rusu  Managing Partner, Booktopia jpeg
Alexandra Rusu - Managing Partner, Booktopia
„Ce citeşti acum?“ Această interogaţie e un fel de urare de bun-venit pe site-ul Booktopia. Utilizatorii acestei reţele sociale formează o comunitate al cărei liant unic sînt cărţile.
Cartea  la aniversară jpeg
Cartea - la aniversară
Deşi, nici pentru anul următor, nici un oraş din România nu se regăseşte printre cele 11 nominalizate la titlul de Capitală a Cărţii, totuşi ziua se sărbătoreşte şi la noi, de cîţiva ani. În 2013, Alba Iulia, Tulcea sau Tîrgovişte sînt doar cîteva dintre oraşele în care cartea a fost aniversată. Tîrguri, lecturi, conferinţe...
Gherasim Luca, „Vampirul pasiv“  o nouă ordine poetică a lumii jpeg
Gherasim Luca, „Vampirul pasiv“ - o nouă ordine poetică a lumii.
Descoperirea manuscrisului în limba română cu titlul Vampirul pasiv, despre care se ştia pînă acum că a fost scris direct în franceză (aşa cum atestă ediţia originală - Le Vampire passif, Éditions de l'Oubli, Bucarest, 1945), constituie o dată importantă în cercetarea operei lui Gherasim Luca, de la naşterea căruia se împlinesc o sută de ani. Publicarea acestui text, rămas mai bine de şapte decenii inedit, adaugă încă o piesă la opera românească a poetului şi întregeşte corpusul suprarealismului
„Întîlnirea cu cititorii români e un miracol repetat, ca înmulţirea pîinilor din Evanghelie“ jpeg
„Întîlnirea cu cititorii români e un miracol repetat, ca înmulţirea pîinilor din Evanghelie“
Romancierul şi eseistul francez Pascal Bruckner (n. 1948) a fost profesor invitat al universităţii californiene San Diego (1986-1995), profesor la Institutul de Studii politice din Paris (1990-1994), colaborator al cotidianului Le Nouvel Observateur şi, în prezent, colaborează la ziarul Le Monde. Figură-cheie a intelectualităţii pariziene, acest "filozof al actualităţii" (a scris eseurile Mizeria prosperităţii, Euforia perpetuă, Noua dezordine amoroasă) este cunoscut în România mai ales prin rom
Fire de „iarbă“ şi „praf“ Allen Ginsberg, poeme narcoză jpeg
Fire de „iarbă“ şi „praf“. Allen Ginsberg, poeme-narcoză.
Poetul american Allen Ginsberg (1926-1997) este şi autorul unei triplete aparte de poeme ce poartă nume de narcotice: Acidul lisergic (1959), Gaz ilariant (1958) şi Mescalina (1959). Eseul de faţă abordează primele două texte, cele mai ample şi mai... revelatoare.
 Cel mai sexy personaj feminin din literatura română jpeg
Cel mai sexy personaj feminin din literatura română
Răspund: Şerban AXINTE • T.O. BOBE • Emil BRUMARU • Florin IARU • Florin IRIMIA • O. NIMIGEAN • Doru POP • Bogdan-Alexandru STĂNESCU • Tudor Călin ZAROJANU
Tehnodrom 2013 jpeg
Reacţionar, despre cartea electronică
Peisajul cărţilor electronice s-a schimbat major, în ultimii cinci ani. Datele o arată: lumea migrează, inclusiv cînd e vorba de literatură, spre modul nou de prezentare.
Gloria unui solitar jpeg
Freud pe Acropole
O recentă călătorie la Atena mi-a amintit de scrisoarea pe care Freud o adresa lui Romain Rolland în 1936, apărută cu titlul "O tulburare de memorie pe Acropole".
Lecturi din subterană jpeg
Lecturi din subterană
De ani buni, "cititul în metrou" nu mai e doar un mod de a-ţi trece timpul, a devenit un fenomen undergroud, în toată puterea cuvîntului.
Ştefania Oprina  coordonator PR & Marketing librăriile Humanitas jpeg
Ştefania Oprina - coordonator PR & Marketing librăriile Humanitas
Librăriile Humanitas au trecut, în ultimul an, printr-un intens proces de rebranding. Transformarea a vizat însăşi funcţia librăriilor, care au devenit, din magazine de cărţi, un soi de mall-uri culturale. Ştefania Oprina e o tînără visătoare care crede nu numai în viitorul cărţii tipărite, ci şi în viitorul librăriilor.
Arta contemporană la Veneţia Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Adevărata tragedie a lui Panait Istrati
Panait Istrati (1884-1935) a petrecut 16 luni în URSS, în perioada octombrie 1927 - februarie 1929. Cartea publicată la întoarcere, Vers l'autre flamme, prima mărturie adevărată despre "paradisul" sovietic, va declanşa atacurile furibunde orchestrate de Moscova.
„Există cîteva miliarde de centre ale universului“ jpeg
„Există cîteva miliarde de centre ale universului“
Se vorbeşte despre Olga Tokarczuk ca despre o Şeherezadă polonă a zilelor noastre, o povestaşă stranie care vede lumea într-un fel cu totul particular. Micile poveşti de viaţă şi de moarte, marile personaje aruncate cel mai adesea într-o realitate care n-are nimic de-a face cu aceea pe care o percepem prin simţuri sau o descriem ca fiind guvernată de legi clare, toate acestea au în cărţile Olgăi Tokarczuk o viaţă autonomă...
România la tîrgurile internaţionale de carte jpeg
România la tîrgurile internaţionale de carte
Salon du livre de la Paris a fost un succes: mii de cărţi vîndute în doar cîteva zile, zeci de mii de vizitatori la standul României şi o foarte bună prezentare în presă a literaturii româneşti contemporane. Însă, dincolo de statistici, dincolo de bucuria meritată a autorilor de a se întîlni cu cititorii lor din Franţa şi de mult aşteptata vizibilitate în presa franceză, rămîn carenţele de comunicare şi de organizare ale noii conduceri a Institutului Cultural Român...
Cum e la debut? jpeg
Cum e la debut?
Răspund: Teodora COMAN • Laura DAN • Răzvan-Ionuţ DOBRICĂ • Silvia GRĂDINARU • Mihai IOVĂNEL • Iulian KIR • Andrei POGORILOWSKI • Alex VĂSIEŞ
Tehnodrom 2013 jpeg
O dispariţie cu tîlc
Dispariţia serviciului Google Reader, la 1 iulie 2013, nu va lăsa un gol în vieţile noastre, aşa cum s-ar fi crezut, dar ne spune multe despre ritmul lumii digitale şi în ce relaţie ne aflăm cu "suveranii" ei.
Gloria unui solitar jpeg
Lectura neatentă
Cartea lui Matei Călinescu despre relectură conţine - şi nu este partea ei cea mai puţin semnificativă - şi o teorie a lecturii.
Dinu Dumbrăvician  designer jpeg
Dinu Dumbrăvician - designer
În lumea cărţii, autorul e rege. Citim, adesea, fără să ne mai gîndim la cum "se fac" cărţile. Ne scapă detalii de fabricaţie importante. Şeful catedrei de design a Universităţii Naţionale de Arte spune că, de-a lungul istoriei, toţi marii tipografi au fost interesaţi de felul cum arată cartea.
„Uneori realitatea ia aspectele unei ficţiuni absurde“ jpeg
„Uneori realitatea ia aspectele unei ficţiuni absurde“
Juan Pablo Villalobos (n. 1973) este prozator, eseist şi critic literar mexican. Obişnuieşte să abordeze în textele sale teme surprinzător de diverse, de la influenţa avangardei asupra operei lui César Aira, la "tangologie", ejaculare precoce şi literatura latino-americană din prima jumătate a secolului al XX-lea.
În Parisul lui Ion Vinea La drum cu Regele Boris şi Madame de Jouvenel jpeg
În Parisul lui Ion Vinea. La drum cu Regele Boris şi Madame de Jouvenel
Călătoria lui Ion Vinea spre Paris începea pe peronul Gării de Nord. Nu ştim dacă primul drum s-a petrecut, precum cel al eroilor săi din Venin de mai, la clasa a II-a.
Arcadia în flăcări Despre Cormac McCarthy şi războinicii de la frontieră jpeg
Arcadia în flăcări. Despre Cormac McCarthy şi războinicii de la frontieră
Predau The Road (2006) de cîţiva ani şi, la discuţiile de seminar, studenţii sancţionează entuziasmul meu cu aceeaşi observaţie amară. Oricît de convingător ar fi tatăl bolnav care-şi învaţă fiul să supravieţuiască într-o lume postapocaliptică bîntuită de canibali motorizaţi, sinuciderea mamei rămîne impardonabilă.
Ce carte/poveste v ar plăcea să ilustraţi? jpeg
Ce carte/poveste v-ar plăcea să ilustraţi?
Răspund: Georgiana CHIŢAC • Raluca CIUBOTARU • Anda COFARU • Livia COLOJI • Irina DOBRESCU • Amalia DULHAN • Stela LIE • Cristiana RADU • Maria SURDUCAN • Ioana URSA
Anatomia melancoliei jpeg
Anatomia melancoliei
Imensa operă care este Anatomy of Melancholy de Robert Burton ar fi complet necunoscută la noi dacă nu ar fi fost adusă în discuţie de o alta, cu totul remarcabilă, apărută în plin regim comunist, Anatomia suferinţei. Primul pătrar (1981), a lui Mihai Nasta.
Tehnodrom 2013 jpeg
Tableta, ultima frontieră
O ştire citită în treacăt afirma că pînă la finalul anului 2013 vînzarea de tablete o va depăşi pe cea de PC-uri.
Mihai Lungeanu  regizor jpeg
Mihai Lungeanu - regizor
„Teatrul radiofonic se vede cel mai bine cu ochii închişi“, crede Mihai Lungeanu. Regizorul a produs zeci de spectacole pentru scenă şi pentru radio. Şi este la originea unui program de educaţie teatrală pentru tineri.
„Traducerea e un act politic: negustorie de arme“ jpeg
„Traducerea e un act politic: negustorie de arme“
Poet, eseist şi traducător, Bogdan Ghiu (n. 1958) a debutat în volumul colectiv Cinci (1982). [...] La Editura Polirom, i-a apărut recent traducerea romanului Nadja de André Breton.
„Nadja“: între observaţia clinică şi imanenţa poeziei jpeg
„Nadja“: între observaţia clinică şi imanenţa poeziei
În spaţiul românesc, André Breton este în centrul unui paradox: a fost cunoscut în cercurile avangardei încă de la începutul anilor 1920, citit, imitat, admirat şi chiar adulat. [...] Apariţia cărţii sale emblematice Nadja este un eveniment.
Ce vers/frază v aţi tatua pe corp? jpeg
Ce vers/frază v-aţi tatua pe corp?
Răspund: Emil BRUMARU • Rita CHIRIAN • Marius CHIVU • Andrei DOSA • Ana DRAGU • Silviu GHERMAN • Maria MANOLESCU • Dmitri MITICOV • Vlad MOLDOVAN • Veronica D. NICULESCU • Cosmin PERŢA • Ioan Es. POP • Andra ROTARU • Corina SABĂU • Dan SOCIU • Bogdan-Alexandru STĂNESCU • Iulian TĂNASE • Alex TOCILESCU
Tehnodrom 2013 jpeg
Dubii în pacea digitală
Scepticii sînt din ce în ce mai rari, iar suspicioşii nu au argumente. Dacă în deceniul final al secolului trecut se auzeau voci puternice care să acuze noua lume digitală de toate păcatele barbariei şi antiumanismului, astăzi asistăm la o pace digitală perpetuă.
Gloria unui solitar jpeg
Jean Starobinski şi „cerneala melancoliei“
Jean Starobinski face parte dintre acei rari intelectuali umanişti care parcă nu s-au născut în epoca noastră, grăbită, prea întoarsă către prezent.
Ce defecte/vicii incorigibile aveţi? jpeg
Ce defecte/vicii incorigibile aveţi?
Răspund: Michael HAULICĂ • Marin Mălaicu-HONDRARI • Ion IOVAN • Florin IRIMIA • O. NIMIGEAN • Dora PAVEL • Liviu Ioan STOICIU
Arta contemporană la Veneţia Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Aniversări 2013. Potenţialul consensual al comemorărilor
Edictul de la Milano, 313; începerea construirii catedralei Notre-Dame de Paris, 1163; naşterea lui Diderot, 1713; publicarea volumului Alcools de Apollinaire şi naşterea lui Camus, 1913; Tratatul de prietenie, semnat la Elysée, între Franţa şi Germania, 1963, publicarea în acelaşi an a piesei de teatru Le Roi se meurt/Regele moare de Eugene Ionesco sînt cîteva din aniversările incluse pe lista comemorărilor naţionale din anul acesta, în Franţa.
Sidonie Mezaize  Librăria Kyralina jpeg
Sidonie Mezaize - Librăria Kyralina
Librăria Kyralina, deschisă recent, îşi propune să aducă la Bucureşti cele mai interesante cărţi publicate în Franţa.
Opiaceele Henriettei Yvonne Stahl jpeg
Opiaceele Henriettei Yvonne Stahl
Studiul lui Andrei Oişteanu - Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură (Polirom, 2010) - a contribuit şi la redescoperirea Henriettei Yvonne Stahl (1900-1984), prin, mai ales, romanul Între zi şi noapte. O carte care, prin realism şi onirism deopotrivă, prin autenticitate şi printr-un dramatism pe alocuri degenerativ, rămîne rădăcina vie, la nivel românesc, a unei direcţii (ori poate chiar gen!) în curs de acreditare: narcoliteratura.
„Scrisul e dinamită pură pentru simţuri“ jpeg
„Scrisul e dinamită pură pentru simţuri“
Dan Coman (n. 1975) a absolvit Facultatea de Filozofie la Cluj. A debutat în volumul colectiv Camera (1995), alături de poeţii Marin Mălaicu-Hondrari şi Florin Partene, şi individual, în 2003, cu volumul Anul cîrtiţei galbene (Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" şi Premiul pentru debut al USR).
Tehnodrom 2013 jpeg
De căutat pe YouTube
Stau în staţie la tramvai, vîntul bate şi oamenii sînt nervoşi, e iarna românească. Din mulţime iese un tip şi-mi dă un bileţel (să nu-i zic flyer) pe care scrie "De cautat pe youtube", apoi urmează o lungă listă de oameni care l-au găsit pe Hristos.
Gloria unui solitar jpeg
Ernst Jünger, un conservator
Cardinalul conte von Galen avea drept deviză: nec laudibus nec timore. Nici prin laude, nici prin teamă. Să nu te laşi influenţat nici de cei ce te măgulesc, nici de cei ce vor să te intimideze. Să nu linguşeşti şi să nu te impui prin frică.
Nora Iuga  traducătoare şi scriitoare jpeg
Nora Iuga - traducătoare şi scriitoare
Scriitoarea i-a luat faţa traducătoarei. Pe de o parte, pentru că a furat startul: poeta a început un pic mai devreme. Pe de altă parte, pentru că majoritatea cititorilor stau mereu cu ochii pe vedete - şi scriitorii sînt mereu mai vizibili, mai iubiţi, mai aplaudaţi decît traducătorii. E o nedreptate. Pentru că traducătoarea Nora Iuga nu e cu nimic mai prejos decît scriitoarea Nora Iuga.
Arta contemporană la Veneţia Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Dalí Salvatorul
Centrul Georges Pompidou consacră o vastă retrospectivă creaţiei lui Salvador Dalí (1924-1989). Organizatorii au conceput o scenografie "daliniană" a expoziţiei, menită să plonjeze vizitatorul în universul particular al artistului spaniol: intrarea se face printr-un sas în formă de ou, simbol recurent în opera lui Dalí, şi se termină printr-un altul figurînd creierul artistului.
Avangarda şi literatura pentru copii jpeg
Avangarda şi literatura pentru copii
Cînd, în 1916, Kazimir Malevici afirma despre tabloul său Pătrat negru că este un "copil regal viu", un adevărat "embrion al tuturor posibilităţilor", pictorul rus confirma, de fapt, fascinaţia avangardiştilor pentru copilărie, vîrstă a înţelegerii inocente, pure şi nemediate a lumii. În viziunea futuriştilor ruşi (cărora li s-au aliat, apoi, în această direcţie, şi curentele artistice ale anilor '20 şi '30), copilul este arhetipul artistului liber, a cărui creaţie există dincolo de norme şi can
„Fiecare autor are propria lui fabrică de cuvinte“ jpeg
„Fiecare autor are propria lui fabrică de cuvinte“
În perioada 5-8 decembrie 2012, la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român, s-a desfăşurat cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti. Aflat în parteneriat cu festivalurile internaţionale de prestigiu Norwich Writers' Centre (Marea Britanie) şi Krokodil (Serbia), FILB este un proiect independent, coordonat de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stănescu, Ioana Gruenwald şi Vasile Ernu. Prima din cele patru seri de lecturi publice şi discuţii ale festivalu
Cărţile preferate de copiii scriitorilor jpeg
Cărţile preferate de copiii scriitorilor
Răspund: Ana DRAGU • Domnica DRUMEA • Raluca DUNĂ • Dan LUNGU • Antonio PATRAŞ • Răzvan PETRESCU • Adina ROSETTI • Simona SORA • Lucian Dan TEODOROVICI • Mihaela URSA • Radu VANCU
Tehnodrom 2013 jpeg
Automatom
Tendinţa automatizării a fost recunoscută încă din anii '70 ai secolului trecut, de la inginerii de sistem la filozofi pesimişti privind viitorul relaţiei dintre tehnologie şi om.
Inocenţa Roman & muzeu jpeg
Inocenţa. Roman & muzeu
Prezent în carne şi oase la Istanbul la deschiderea Muzeului Inocenţei, prima întrebare care mi-a venit în cap a fost cum de nimeni nu s-a gîndit pînă acum să dedice un muzeu unei cărţi. A fost, probabil, nevoie de un scriitor cu o pasiune vecină cu obsesia pentru ficţiune, o mare fascinaţie pentru oraşul natal şi o dragoste mai veche, abandonată între timp, pentru pictură. Ideea tandemului roman-muzeu a lucrat în mintea lui Orhan Pamuk vreme de 15 ani. Romanul a fost lansat în 2008, muzeul - în