Cel mai sexy personaj masculin din literatura română

6 iulie 2013
Cel mai sexy personaj masculin din literatura română jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 85, iunie 2013)

După ce scriitorii ne-au mărturisit, în anchetele trecute ale revistei, ce personaje literare ar invita la o petrecere imaginară şi cu cine le-ar plăcea să aibă o aventură; după ce, în numărul trecut, domnii ne-au spus care cred ei că este cel mai sexy personaj feminin din literatura română, de data aceasta doamnele aleg cel mai sexy personaj masculin.

Lavinia BĂLULESCU Am 5 ani şi sînt pur şi simplu îndrăgostită de Păcală. Bunică-mea îmi povesteşte în fiecare seară despre el, iar eu memorez toate amănuntele, toate glumele, toate dramele. Mi-l imaginez, cît se poate de clar, cum dă foc unui sac întreg de tămîie şi cum i se deschid cerurile ca să poată să-l vadă pe Dumnezeu. Sau cum se hotărăşte să vîndă o vacă unui copac. Dar, mai ales, îl şi văd cărînd o uşă în spate, după ce fraţii lui care plecaseră în lume îi spun: "Trage şi tu uşa după tine!" Am 5 ani şi, desigur, habar nu am cum arată Păcală. Poate mi-l imaginez înalt, brunet, cu mustaţă. Nu ştiu de ce aşa (posibil pentru că sînt la vîrsta la care nu am văzut încă un bărbat blond). Îl văd ca pe un personaj care poate face orice pe lumea asta şi care mă poate ajuta şi pe mine să fac tot ce vreau. Acum, cînd am 28 de ani, Păcală a rămas la fel de mişto, doar că un pic oldschool. E un tip cool, un tip sexy, nu pentru că vrea, nu pentru că ştie să facă asta, ci pentru că e cel mai normal om din lume. Şi pentru că, deşi nu-i pasă, e cel mai amuzant, cel mai deştept şi cel mai puţin hipster din toate camerele.

Ruxandra CESEREANU Optez şi votez pentru locotenentul Ragaiac din romanul Rusoaica de Gib I. Mihăescu, întrucît fantasmele sale adînci şi nuanţate fac din el cel mai erotic şi erotizant personaj masculin din literatura română. Probabil că orice femeie şi-ar dori să fie fantasmată aşa cum o face Ragaiac cu rusoaica lui. Precizez, însă, că locotenentul lui Gib I. Mihăescu nu intră nici în tipologia lui Don Juan, nici în aceea a lui Tristan. El este pur şi simplu Ragaiac şi, doar astfel, fiind ceea ce este, instaurează convingător o nouă tipologie masculină, aceea a fantasmatorilor de marcă, tulburători şi vrednici să fie iubiţi.

Rita CHIRIAN Măi, să fie! Cum să scrii despre cele mai sexy personaje masculine?! Miroase a matrimonială, a licitaţie, a codoşie, a fero(mo)nerie, a mezat, a carnet de bal... Dar să riscăm: ne uităm după stranietate & testosteron & eter & dionisiac. Să fie Egor, uriaşul fascinatoriu al lui Cărtărescu? Cel care ştia calea-de-acces? Poate mateinul Pantazi? Melancolicul, crepuscularul, decadentul, salvatorul, boemul, decepţionatul, cheltuitorul, norocosul şi ghinionistul, veşnicul îndrăgostit Pantazi? Cel care fuge, pesemne, în sfîrşit şi pînă la capăt, pe mările pe care le-a visat dintotdeauna? Oare Fred Vasilescu? Aviatorul Fred, îndrăgostitul orb-orbeşte, bărbatul cu obraz limpede şi cap de statuie grecească, bărbatul cu mişcări mlădioase de haiduc tînăr, afemeiat şi pansiv? Fred - snob, mediocru şi volubil, exuberant, vital şi sangvin, un Don Juan exploziv pentru "bandă" -, friabil, nobil şi Don Quijote pe dinăuntru? Şi, da: Lică Sămădăul, tenebrosul Lică? Lică sinucigaşul, Lică păcătosul, Lică pătimaşul, stăpînul, amantul accidental, voluptuosul, voluntarul, solitarul şi impasibilul Lică? Diavolul Lică? Regizorul absolut, arhitect al sindromului Stockholm? Dar nu cumva (o, Doamne!) contorsionatul, infernalul, rătăcitorul Kostas Venetis?! M-aş fi putut îndrăgosti nebuneşte de oricare dintre personajele astea. Ca o Lady Chatterley, ca o primară, ca o instinctuală de catalog. Că trebuie, vezi bine - "Is he dark enough? Enough to see your light?!"

Ioana PÂRVULESCU Mi-a povestit un prieten că unul din strămoşii lui a lăsat moştenire o frumoasă ladă de zestre. Moştenirea era lada însăşi. Ca să fie totul limpede şi să nu dea naştere vreunei speranţe deşarte, bătrînul, om ordonat, a pus înăuntru un bileţel pe care scria: "Conţinutul: nămica!" Impresia mea este că în lada de zestre cu personaje masculine sexy ar trebui pus un bileţel asemănător. Pentru că sexy înseamă un anumit tip de farmec erotic în care intră frivolitate, mondenitate, poate joc, eventual puţin cinism, multă plăcere, dar patimă limitată. Decorul unui personaj sexy e neapărat oraşul. Din "sexy" lipsesc cu totul anumite conotaţii: cruzime, răutate, demonism, romantism, înălţime maximă sau josnicie extremă. Or, farmecul erotic al personajelor masculine din literatura română are mereu o nuanţă în plus. Aleg, la întîmplare, cîteva: Kesarion Breb (categoric, atrăgător prin combinaţia de omenesc, prea-omenesc în sentimente, prin frumuseţe fizică şi, pe de altă parte, inteligenţă blîndă, profunzime şi hieratism, adică frumuseţe metafizică) e totuşi prea ascet ca să poată purta o asemenea etichetă. Dionis are un minunat farmec romantic, dar tocmai romantismul lui îl scoate din categoria amintită. Fred Vasilescu e sexy pînă la un anumit punct, pentru că are doza de mondenitate şi modernitate necesare, dar prin cruzimea faţă de iubita lui, prin inexplicabila ruptură, care îi chinuie pe amîndoi, intră în altă categorie, devine un posedat sau un damnat. Personajele masculine eliadeşti au atracţie malefică, fac rău, cele ale lui Sebastian (din proză) se vor cuceritori de profesie, dar nu au forţă suficientă, iar cele din teatru au o componentă de tandreţe care le aruncă în altă categorie. Jim, din Cartea nunţii, e prea logodnic-mire, Felix e prea necopt, iar Pascalopol - prea aşezat şi cu obraji prea roşii. Ragaiac e rupt în două: jumătate naturalist, jumătate idealist. Personajele lui Holban sînt aproape antisexy prin obsesiile lor maladive (gelozia nu e sexy). Mai încoace, personajele lui Marin Preda, puternice literar, sînt incompatibile cu atributul acesta: prea brutale şi grăbite în amor. Dacă individual nu avem, cred, un personaj reprezentativ din această categorie, ne putem gîndi să formăm unul, compozit. Meseria cea mai sexy: Fred Vasilescu, pilot. Nume sexy: Andronic. Înfăţişare: Kesarion Breb, Dionis, Fred (ex aequo). Graţie şi empatie faţă de femei: nenea Iancu din schiţele lui Caragiale. Şi lista ar putea continua.

Corina SABĂU I-am luat pe toţi şi i-am îndemnat aşa cum Paul Leger, în Arizona Dream, îl îndemna pe Axel, pentru a avea succes la clienţii interesaţi de maşinile unchiului său: "Make sexy, Axel! Make sexy!" Au rămas cîţiva - Moromete, Cocoşilă, Făt-Frumos din "Povestea Porcului" şi Cătălin din "Luceafărul" -, dar oricît m-am străduit, n-a mers. Aşa că am lăsat baltă personajele şi am ales un scriitor. Dacă am fi fost contemporani, ar fi fost suficient să-l citesc ca să mă îndrăgostesc de el. Dacă aş fi aflat şi că este nesigur de talentul lui, m-aş fi îndrăgostit şi mai tare. Iremediabil - dacă aş fi citit ce crede despre literatură, că vocea autorului nu trebuie să se audă. Dar poate că l-aş fi întîlnit fără a şti că e scriitor. S-ar fi lăudat, cum obişnuia, că n-are decît şcoala primară. M-ar fi cucerit de la primele cuvinte, vorbindu-i de rău pe Victor Hugo şi pe Schiller. Sau spunînd că are "groază de apa de trandafir" şi că nu e genul care să simtă "acele palpitări". M-ar fi convins să-i citesc pe Anton Pann şi pe Cilibi Moise. Aş fi aflat că "cinicul" - cum îi plăcea să i se spună - a schimbat nu ştiu cîte slujbe pentru a-şi întreţine mama şi sora. Sau poate l-aş fi întîlnit mai tîrziu, în berăria lui din Gabroveni. Autoironia m-ar fi dat gata: "mai bine bere bună decît literatură proastă!" Aş fi băut bere, chiar dacă nu mă dau în vînt după bere. "Se poate glumi?" m-ar fi întrebat. "Nu se poate - cu gloabe literare şi artistice" ar fi răspuns tot el. Pentru o vreme, m-aş fi gîndit dacă are sens să mai scriu. Bineînţeles, i-aş fi ascuns că mă ocup cu asta. Mi-ar fi plăcut tot mai mult berea, m-aş fi dus zilnic la berărie şi aş fi denigrat literatura cu voce tare. Aş fi fost fericită cînd mi-ar fi făcut teatru de păpuşi.

Simona SORA Cel mai voluptuos (şi mai lucid) personaj pe care-l cunosc din literatura română este Ştefan Gheorghidiu al lui Camil Petrescu. Atît de voluptuos şi atît de lucid, încît, acum vreo zece ani, invitată să scriu un text în revista Vatra, pe tema "De ce iubim bărbaţii", am comis o scurtă proză numită "După cafeaua de dimineaţă" în care pastişam Ultima noapte... Începutul ei suna cam aşa: "Eram măritată de doi ani şi jumătate cu un coleg de la Litere şi bănuiam că mă înşală. N-aveam dovezi, n-aveam nici măcar un denunţ binevoitor din cercul nostru recent. Aveam doar o senzaţie - difuză, constantă şi copleşitoare - că mă înşală. Eram plecaţi de cîtva timp din ţară, aveam un copil care abia începuse să meargă şi lucrurile păreau să intre - pentru totdeauna - pe un făgaş previzibil. Ne luasem din dragoste... după rendez-vous-uri din ce în ce mai dese pe sălile universităţii şi după lungi plimbări pe jos, prin toate cartierele pavate cu asfalt ale Capitalei." Italicele proveneau dintr-un monolog (pe cît de interior pe atît de rupător) al lui Gheorghidiu, dar cum toată lumea miza atunci pe egoproză, lucrurile au părut mai picante decît erau.

Cecilia ŞTEFĂNESCU Răspund fără să mă gîndesc măcar: Fred Vasilescu Lumînăraru'. E un bărbat crud, un vînător, un carnasier. Ţine la libertatea lui, e un vagabond delicat, nu vrea să-şi lichideze victimele, vrea doar să le ameţească de durere. Şi o întîlneşte pe doamna asta, pe care noi toţi o numim doamna T., o femeie despre care putem spune prea puţine lucruri, pe care o vedem mai degrabă reflectată în ochii lui şi ai altora, şi despre care ştim doar că a frămîntat droturile divanului cu vînătorul de femei şi care i-a produs o zgîrietură pe pielea lui tratată cu toate alifiile. Nu înţelegem prea bine de ce e Fred sensibil la farmecele acestei femei reci şi aeriene. Ce e frumos e că Fred nu e Camil. Camil era surd, trebuia să i te apleci la urechea bună, dacă voiai să-i susuri declaraţii de dragoste. Camil rămîne de iubit, măcar şi pentru că, fiind un scriitor generos, nu s-a turnat pe el în Lumînăraru'. Lui Fred îi poţi trînti declaraţiile siropoase în faţă, pentru că nu se va supăra, nu se va închide în el, nu va fugi de tine, chiar dacă ştii că mai apoi te va executa ca un adevărat prădător. Scena în care Fred răbufneşte, gelos, penibil, gratuit, pe terasa de la mare, în faţa doamnei T., mi se pare cea mai sexy scenă din literatura română. Cu greu va putea fi egalată. Mi-e milă de el, în egală măsură în care mi-e milă de doamna T. Şi-i rămîn fidelă lui Camil, cel surd de-o ureche. Camil e cel de iubit...

anchetă realizată de Marius CHIVU

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

romania mare harta
Cum s-a prăbușit România Mare în numai 22 de ani. Care a fost atitudinea clasei politice românești
În luna septembrie a anului 1940 România Mare înceta să mai existe. Acest vis românesc obținut cu mari sacrificii s-a spulberat în doar 22 de ani. Motivele sunt multiple și țin atât de contextul extern dar și de proasta administrare a țării, bântuită de o camarilă dictatorială ineficientă.
image png
Sucul bogat în antioxidanți, vitamine esențiale și minerale care te menține tânără chiar și la 50 de ani. Întârzie îmbătrânirea pielii în timp record suc
Un suc cu proprietăți uimitoare a captat atenția datorită capacității sale de a acționa ca un „botox natural”. Acest amestec delicios de ingrediente este plin de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale care întârzie îmbătrânirea pielii
1 ceai cu lapte jpg jpeg
De ce este bine să punem lapte în ceai. Dr. Mihaela Bilic: „Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real”
Tradiția de a bea ceai cu lapte este bine înrădăcinată în Marea Britanie. Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real, susține Mihaela Bilic.
Nicole scherzinger plaja instagram jpg
Nicole Scherzinger și-a bronzat talia de viespe în Hawaii!
Nicole Scherzinger (46 de ani) a arătat senzațional în timp ce s-a bucurat de soare în Hawaii, statul său natal, duminică, în timpul unei pauze de la Broadway.
cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
De ce reforma lui David va fi altfel: „Nu reformez pentru glorie. Absolvenții trebuie să fie și buni cetățeni, mulțumiți cu propria viață”
Aproape fiecare ministru al Educației a venit cu reforme mai mari sau mai mici care au ajuns să bulverseze elevii și părinții. Daniel David a explicat principalele direcții ale schimbărilor pe care le va face și de ce reforma pe care o pregătește este cu totul diferită de cele ale predecesorilor.
sobolani pixabay jpg
Trucul eficient, făcut în casă, care ajută la eliminarea șobolanilor din locuință fără a folosi otravă
Șobolanii pot deveni o problemă serioasă pentru locuințe, cauzând daune bunurilor și reprezentând un risc pentru sănătate.
donald trump investitura jpg
Donald Trump a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu bea niciodată alcool. „Nici măcar un pahar”
Donald Trump a declarat că nu a consumat niciodată băuturi alcoolice: „Pot să spun sincer că nu am băut, în viaţa mea, o bere. E una dintre puţinele mele calităţi”.
Klaus Iohannis Donald Trump la Casa Alba FOTO FOTO Guliver / Getty Images / Chip Somodevilla
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie”
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de „Adevărul” au vorbit despre ce înseamnă acest lucru pentru România și pentru Uniunea Europeană.
Bagheera kiplingi wikipedia jpg
Singurul păianjen din lume care este vegetarian! În ce țări trăiește
Există aproximativ 45.000 de specii de păianjeni în lume, toate fiind carnivore, cu o singură excepție – Bagheera kiplingi, un păianjen săritor cunoscut pentru dieta sa aproape exclusiv vegetală.