Alexandra Rusu - Managing Partner, Booktopia

12 iunie 2013
Alexandra Rusu   Managing Partner, Booktopia jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 84, mai 2013)

Un loc de întîlnire pentru oameni şi cărţi

„Ce citeşti acum?“ Această interogaţie e un fel de urare de bun-venit pe site-ul Booktopia. Utilizatorii acestei reţele sociale formează o comunitate al cărei liant unic sînt cărţile. Zeci de oameni citesc, comentează şi recomandă zilnic cărţi, în ceea ce pare să fie cea mai mare sală de lectură din România. La originea acestui site este Alexandra Rusu.

Acum vreo doi ani, era redactor-şef la Editura All, unde coordona Colecţia "Strada ficţiunii". Putea să vorbească ore în şir despre planurile ei: ce cărţi a mai citit, ce urmează să apară, ce şi-ar dori să publice. Entuziasmul nu a ţinut-o prea mult. Cel mai tare o enerva inerţia sistemului. Toate deciziile erau luate cu încetinitorul. Avea probleme cu plata traducătorilor. Îi era foarte greu să respecte un plan editorial pentru că mecanismul se mişca prea lent. "Sînt multe rotiţe şi, dacă nu-s bine unse, îţi strică proiectele", spune Alexandra Rusu. În plus, nu a avut niciodată libertatea pe care şi-ar fi dorit-o. Intrase într-o schemă căreia simţea că nu îi mai aparţinea. Pur şi simplu, nu se mai putea adapta. "E un semn foarte prost să nu fii adaptat, după doar şapte ani. Nu mă simţeam în largul meu în acel mediu foarte conservator şi tradiţional, în care lucram."

Prietenii sînt cei mai buni agenţi literari

Unele sondaje (internaţionale) arată clar acest trend: oamenii nu se mai informează despre cărţi, din publicaţii literare, ci de la prieteni. Cărţile se "vînd" prin bouche-à-l'oreille, nu prin cronicile literare. Prietenii sînt cei mai buni agenţi literari - mai buni chiar decît specialiştii în promovare ai editurilor şi librăriilor, mai eficienţi decît cronicarii. E o chestiune de încredere. "Pornind de la ideea că în lumea cărţii zvonistica e de bază, ne-am gîndit să sistematizăm felul în care oamenii vorbesc despre cărţi. Nu e o idee originală: există goodreads.com, marile edituri şi librării şi-au creat şi ele propriile reţele sociale." Booktopia e însă o platformă independentă, un loc de întîlnire pentru oameni şi cărţi - spune Alexandra Rusu, managing partner şi content editor.
Utilizatorii sînt întîmpinaţi cu întrebarea: "Ce carte citeşti acum?" Nu e sigur dacă fiecare va răspunde sincer la această întrebare. Probabil că majoritatea vor scrie titlul cărţii la care se gîndesc cel mai mult. Totul începe, deci, de la o carte - cea care l-a marcat sau îl preocupă pe utilizator. Odată ce a introdus această carte în motorul de căutare al sistemului, apar imediat oamenii care au comentat acea carte, şi poţi vedea, la fiecare utilizator, ce alte cărţi a mai citit, despre ce alte cărţi a mai scris. Aşa se dezvoltă o reţea de prieteni: totul se bazează pe afinităţi literare.
Cei aproximativ 3000 de utilizatori activi postează 30-40 de recenzii noi pe lună. Iar coordonatorii site-ului introduc lunar în sistem 100 de cărţi noi. "Nu am calculat aici conturile moarte. Nu ne-am propus niciodată să obţinem un număr mare de vizitatori doar pentru a obţine o satisfacţie... statistică. Ne interesează cititorii reali şi activi. Sînt mîndră de faptul că n-am creat niciodată conturi false şi nici n-am plătit vreodată servicii speciale pentru a ne spori numărul de vizite în mod artificial. Unii spun că e o greşeală, că ar fi trebuit să investim în promovare; mie mi se pare un semn foarte bun că 85% dintre conturi sînt active. Oamenii se manifestă periodic. Asta arată că ceea ce am construit e util", explică Alexandra Rusu.
În general, booktopicii scriu despre cărţi mai vechi, care s-au aşezat deja. Nu sînt neapărat interesaţi de cele mai recente apariţii, nici de trendurile indicate de edituri ori de presa literară. Pe Booktopia, se citeşte foarte multă literatură fantasy pentru adolescenţi - chiar şi de către publicul care a depăşit vîrsta adolescenţei. Nu e neapărat o surpriză pentru Alexandra Rusu. Ceea ce o miră e că aceste cărţi generează dezbateri atît de aprinse pe site. Ceea ce pentru criticii literari şi jurnaliştii culturali constituie mai degrabă un fenomen marginal ocupă un loc central în preocupările booktopicilor.
O altă surpriză e cît de mult (şi de bine) sînt citiţi autorii români clasici. "Să vezi ce dezbateri se iscă în jurul lui Slavici!" - mă avertizează Alexandra Rusu. Poezie, în schimb, nu se prea citeşte; şi, mai ales, nu se comentează. Şi asta în ciuda încercărilor coordonatoarei de a scoate în faţă volumele de poezie. Se postează şi foarte multe cărţi de non-fiction. E foarte amuzant să găseşti cîte o carte foarte ciudată, din domeniul tehnic, de negăsit, altminteri, pe site-uri sau în librării.

Diezuri şi bemoluri

Audienţa site-ului e preponderent feminină. Booktopianul (mai precis booktopiana) are în jur de 25 de ani. E foarte umblat(ă); citeşte peste medie. Cei mai mulţi booktopieni sînt absolvenţi de litere, limbi străine, ştiinţe umane etc. "Oricine are dreptul să scrie despre ce cărţi pofteşte. Dar există o grămadă de diezuri şi bemoluri. Comentariile sînt moderate tocmai pentru că vrem să păstrăm o anumită calitate. Le eliminăm pe cele denigratoare, pe cele care folosesc agresiv termeni peiorativi, verificăm ortografia etc. Eliminăm chiar şi comentariile off-topic. Aş putea număra pe degetele de la o mînă cazurile extreme, în care am fost nevoiţi să "cenzurăm". Ceea ce îmi arată că oamenii n-au venit pe Booktopia ca să denigreze cărţi şi autori sau ca să înjure. Am observat că şi atunci cînd comentatorii au avut obiecţii legate de stilul autorului sau de cine ştie ce greşeli de traducere ori de redactare, oamenii au ştiut să folosească un limbaj civilizat, să recurgă la argumente, nu la cuvinte urîte."
În afară de comentarii pe marginea cărţilor citite, Booktopia are şi rolul de a structura biblioteca. E o funcţie secundară, dar foarte interesantă, spune Alexandra Rusu. "booktopicii îşi pot ţine evidenţa cărţilor din bibliotecă cu ajutorul aplicaţiei online. În Booktopia ai posibilitatea să-ţi faci nişte rafturi virtuale, să-ţi faci o replică virtuală, poate mai ordonată, a bibliotecii reale de acasă."
Poate deveni această pasiune o afacere funcţională, rentabilă? Deocamdată site-ul e încă în etapa de investiţie. "Am stabilit, de la bun început, că nu va fi un proiect care să moară în trei luni pentru că n-am obţinut venituri din publicitate pe site. Nu vrem să fim dependenţi de schemele tradiţionale de business în online. Împreună cu partenerul meu, Bogdan Stanciu (Bitsoft), am stabilit că vom investi minimum doi ani şi că, după această perioadă, în care ne-am propus să creştem reţeaua de prieteni Booktopia, să încercăm o rentabilizare. Avem deja mai multe soluţii, pe care le vom testa, pe rînd. Dar nu cred că totul se va reduce la a pune bannere cu reclame pe site. Nu ăsta e drumul pe care vrem s-o apucăm. Noi vrem să facem proiecte speciale legate de interesele cititorilor noştri."
Printre altele, Alexandra Rusu şi echipa ei pregătesc pagini speciale ale editurilor, librăriilor, scriitorilor etc. care vor oferi mai multe mecanisme de promovare şi servicii integrate de comunicare - diferite de ceea ce pot oferi blogurile sau site-urile.
Un alt proiect e legat de organizarea unui club de carte. Un loc în care oamenii care se întîlnesc în lumea virtuală, pe Booktopia, să-şi poată vorbi faţă în faţă. Ar fi o prelungire firească a site-ului. "Oamenii sînt dornici să se întîlnească şi offline", crede Alexandra Rusu, care îşi aduce aminte de un eveniment caritabil, un "maraton de citit" unde a strîns zeci de participanţi. Booktopia a primit premiul pentru cea mai eficientă platformă de promovare a cărţii, la Gala Industriei de Carte (Bun de Tipar) din această primăvară. Dincolo de bucuria de a-şi vedea recunoscute eforturile, premiul e un avantaj care poate fi capitalizat pe termen mediu şi lung. Alexandra Rusu speră să cîştige mai multă credibilitate în rîndul editurilor - şi astfel să-şi poată promova proiectele în parteneriat.

Matei MARTIN

fotografii de Lucian Muntean

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Adevarul.ro

Vladimir Putin FOTO Getty Images
Rusia, tot mai izolată chiar și printre aliații tradiționali. „Îi presează acum să oprească războiul”
Rusia nu mai are trecere nici măcar printre propriii aliați, cum sunt China și India, și este tot mai slăbită, spune Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Oxford.
Igor Ghirkin FOTO EPA-EFE
Fost comandant separatist, despre contraofensiva firavă a rușilor: „Cretinism sau trădare” VIDEO
Igor Ghirkin, un fost comandant al separatiştilor proruşi din Doneţk, a desființat atacul armatei ruse din direcția Bahmut.
vagner jpg
Un fost fotbalist din Liga I a făcut infarct pe teren la numai 33 de ani! E în stare gravă la spital
Fost jucător al Bistriței, FC Brașov, Concordia sau Petrolul, Alexandru Vagner, retras în 2018, plănuia să revină în fotbal, dorind să joace din iarnă la formația Inter Cristian, din Liga a 4-a.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.