Cartea - la aniversară

12 iunie 2013
Cartea   la aniversară jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 84, mai 2013)

Scurt istoric

În 1995, la Paris, în timpul conferinţei anuale a UNESCO, s-a hotărît desemnarea unei zile internaţionale dedicate cărţii, menită să încurajeze cititul şi reîntoarcerea către literatură, o zi consacrată în special copiilor şi tinerilor. Data aleasă pentru celebrare a fost un tribut adus în primul rînd celor trei "grei" ai literaturii universale - William Shakespeare, Miguel de Cervantes şi Inca Garcilaso de la Vega - care au murit toţi în aceeaşi zi: 23 aprilie 1616.

Cum ideea a venit din partea Spaniei - unde se obişnuia ca, la această dată, în librării, să primeşti cîte un trandafir pentru fiecare carte cumpărată -, din 2000, anual, se alege cîte o "capitală" a cărţii, prima desemnată fiind Madridul. În anii următori, Capitalele Cărţii au fost Alexandria (în 2002), New Delhi (în 2003), urmate de Antwerpen (2004), Montréal (2005), Torino (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Beirut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erevan (2012).

Anul acesta, Capitala Cărţii a fost oraşul Bangkok din Thailanda.

Oraşele Cărţii în România

Deşi, nici pentru anul următor, nici un oraş din România nu se regăseşte printre cele 11 nominalizate la titlul de Capitală a Cărţii, totuşi ziua se sărbătoreşte şi la noi, de cîţiva ani. În 2013, Alba Iulia, Tulcea sau Tîrgovişte sînt doar cîteva dintre oraşele în care cartea a fost aniversată. Tîrguri, lecturi, conferinţe...

Ieşind însă din biblioteci sau librării (locuri unde cartea a fost îndeobşte celebrată), în Bucureşti au fost căutate spaţiile nonconformiste, iar cartea, părăsind decorurile clasice, a păşit prin parcuri, a huzurit prin cîteva cafenele, a trecut pe străzi, îndemnîndu-i pe cititori la momente de flash-mob, oprindu-i cîteva minute ca să-i răsfoiască paginile, sau chiar i-a chemat să petreacă împreună o noapte albă.

Din păcate, tocmai această "Noapte a cărţilor deschise în Centrul Vechi", care se dorea a fi unul dintre cele mai inedite evenimente ale respectivei aniversări, a fost şi unul dintre cele mai nereuşite. Ideea organizatorilor (Editura Litera şi ziarul Ring) a fost să "paveze" segmentul de Lipscani dintre Calea Victoriei şi strada Smîrdan cu mii de volume deschise, care urmau să fie oferite ulterior cititorilor.

În teorie - bună, în practică ideea a fost oarecum horror, căci nu s-a luat în calcul îmbulzeala tipic românească la lucrurile "gratis". Startul pentru cititorii dornici (aproape neverosimil de dornici) a provocat acea îmbulzeală disperată pentru a înşfăca ceva gratis, "să pui mîna pe o carte" căpătînd, în cazul de faţă, un iz de mahala. În plus, a venit şi contestarea autenticităţii unei părţi a evenimentului. Astfel, o grupare artistică spaniolă, Luzinterruptus, i-a acuzat pe organizatori de plagiat, susţinînd că ideea instalaţiei de iluminare a cărţilor puse pe pavaj le aparţine, ba mai mult, că a şi fost prezentată la New York şi Madrid, în 2010, iar în 2012, la Festivalul „Light in Winter“ din Melbourne.

Departe de cititul dezlănţuit

În ceea ce mă priveşte, cea mai liniştită, calmă şi fericită carte din ziua cu pricina am găsit-o în dimineaţa aceea, în Parcul Kiseleff. Am auzit-o aclamată chiar de la intrarea în parc, de glasuri vesele şi zglobii, admirată, iubită şi dorită, provocînd acea fascinaţie autentică pe care o găseşti doar în ochii de copil.

"Este vorba despre campania "Cu o carte schimbă o viaţă", o campanie prin care vrem să promovăm cititul în rîndul copiilor" - mi-a spus Oana Şerban, reprezentantul şi PR-ul Fundaţiei World Vision România. Mi s-a spus, în timp ce copiii erau adunaţi să asculte cîteva poveşti, că, prin această campanie, World Vision România doreşte să strîngă fonduri pentru bibliotecile din mediul rural. "Ne-am propus ca, pînă la finalul campaniei, adică 31 mai, să strîngem cel puţin 15.000 de cărţi de beletristică, enciclopedii şi lucrări de specialitate, pentru cele 53 de comunităţi rurale în care sîntem prezenţi. Cei care doresc pot dona cărţi în librăriile partenere din Bucureşti - Librăria Cărtureşti de la Muzeul Ţăranului Român, Librăria "Mihai Eminescu" din Piaţa Universităţii şi Librăria Bastilia din Piaţa Romană - sau pot face donaţii financiare pe site-ul organizaţiei, în secţiunea dedicată campaniei: http://www.worldvision.ro/cartipentru copii.php."

Am plecat, în timp ce unii dintre micuţii cititori se lăsau prinşi în mrejele poveştilor, într-un flash-mob demonstrativ, alţii purtau pancarte, alţii chiar scandau lozincile înscrise pe ele. Dar ce imagine revoluţionară blîndă, cînd un copil îţi cere să-i dai o carte!

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Adevarul.ro

monument bacainti
Monumente din Ardeal, vândute ilegal unei fundații din Ungaria. Notarul a desființat documentul
Cazul controversat al cumpărării unui ansamblu format din trei monumente istorice din satul Băcăinți, județul Alba, de către o fundaţie din Ungaria, a fost elucidat. Notarul a anulat tranzacția.
Maia Sandu
Republica Moldova acuză Rusia de dezinformare, după un video trucat privind mobilizarea militară cerută de Maia Sandu
Președinția Republicii Moldova susține că înregistrarea video în care Maia Sandu ar fi vorbit despre o posibilă mobilizare militară e un trucaj, iar afirmațiile atribuite ei sunt false.
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Iohannis cere toleranță zero privind plagiatul: O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără excepție
Klaus Iohannis a cerut ca în noile legi ale educației să fie toleranță zero privind cazurile de plagiat, fiind nevoie de prevederi care să întărească integritatea în mediul universitar.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia