Andrei PLEŞU

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Cum stăm cu inteligenţa

 
 

Două lucruri ştim sigur despre români: că sunt născuţi poeţi şi că sunt inteligenţi! În general, îmi sună prost suficienţa patriotică, în numele căreia ne auto-proclamăm ca „elită” a lumii. Îmi sună la fel de prost şi filosofia defetistă de tipul „ca la noi la nimenea”. 

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Despre vreme

 
 

Vremurile sînt cum sînt, vremea este cum este. Adevărata problemă este alta: cei care adminstrează vremurile pendulează, impenitenţi, între inepţie, iresponsabilitate şi carnavalesc, iar cei care trebuie să ne comunice „starea vremii“ – între incompetenţă, suficienţă şi delir. 

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Mărturii pentru cercetări viitoare (I)

 
 

În contextul dezbaterilor actuale privind aşa-zisa „lege anti-legionară”, mă simt aproape obligat să adaug arhivei existente cîteva mărturii personale, care ar putea fi utile, în viitor, pentru o solidă documentare a temei. Nu am pretenţia să livrez „documente” decisive.

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Rezonabil sau „cool“?

 
 

Ştiu foarte bine că nu poţi transforma „rezonabilul“ în virtute supremă. Inventarul experienţelor noastre de viaţă nu poate fi „curăţat“ de numeroasele lui episoade nerezonabile, fără riscul de a deveni o plicticoasă peltea de cuminţenie stearpă. 

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

O dezbatere blocată

 
 

Sursa confuziilor se află în însuşi textul legii. E un text dezechilibrat, neatent la nuanţe, ambalat într-un limbaj neinspirat, astfel încît tonul şi stilul documentului nu evocă sunetul justiţiei, ci pe acela al unei ”înfierări” tovărăşeşti.

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Viitorul românesc

 
 

Am văzut o sumedenie de politicieni, profesori de liceu, mătuşi patriotice şi literatori de provincie (chiar dacă trăiesc în Bucureşti…) perorînd emoţionat, ori de cîte ori e vorba de ţărişoară, despre „eroii neamului“, de la Decebal la Avram Iancu şi Bălcescu, despre mari isprăvi istorice, despre imemoriale virtuţi strămoşeşti. 

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

O zi de vacanţă

 
 

Cine m-a pus să-mi sacrific o zi de vacanţă doar ca să cumpăr cîteva cărţi de la Librăria Humanitas din Sibiu?!

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Ura ca mod de viaţă

 
 

Mărturisesc că nu pricep cum de am ajuns să mobilizăm atîta antipatie. Evident că sîntem, ca tot omul, plini de defecte, amendabili în unele din ideile sau opţiunile noastre. Dar nu aici e buba. E ceva în simpla noastră prezenţă care scoate din minţi o anumită categorie de oameni. 

citiţi

Andrei PLEŞU | DilemaBlog

Ura ca mod de viață

 
 

Redacții întregi s-au specializat în bălăcăreală, revistele nu-și moderează blogurile, încurajînd, astfel, transformarea vulgarității, a ignoranței, a resentimentului primar în ”model” de comunicare.

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Melancolic, despre democraţie

 
 

„Votantul obişnuit” are criterii de evaluare care nu prea au de-a face cu democraţia, cu „principiile”, cu ideile sublime şi valorile diafane. Pe scurt, că votul lui e, în genere, incompetent, umoral, părtinitor, manipulabil. 

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI