Andrei PLEŞU

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Presa acum 75 de ani, şi azi

 
 

Consumatorul dezbaterilor noastre de presă (mai cu seamă cele televizate) va observa că și azi „realizatorii“ lor pendulează, ca ton, între miliție și procuratură. Atacul a căpătat însă o componentă nouă, despre care nu se vorbește în articolul lui Constantin Noica: voluptatea

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Greşeală, vină, justiţie

 
 

Socotesc Holocaustul o crimă dezgustătoare, şi Legiunea autohtonă este, paradoxal, din punctul meu de vedere, cea mai necreştinească şi neromânească însăilare politică antebelică.

citiţi

Andrei PLEŞU | nici altminteri

Sürdürülebilirlik

 
 

Cuvîntul turcesc pe care l-am pus în titlu înseamnă „sustenabilitate“. L‑am ales mai întîi pentru că e o dovadă convingătoare a globalizării. Odată ajuns la modă, orice cuvînt, din orice parte a lumii, devine universal valabil.

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Alte vremuri, alţi oameni

 
 

De curînd, a apărut, la Editura Monitorului Oficial, o carte temeinică şi fermecătoare intitulată Regalitatea şi Marea. Scrisă de Doina Păuleanu, directoare, de peste 20 de ani, a Muzeului de Artă din Constanţa, cartea e o istorie a Dobrogei şi mai ales a metropolei tomitane.

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Ce fel de primar vrem?

 
 

Dintre candidații viitoarei campanii electorale avînd ca țintă Primăria Capitalei, cel mai plauzibil, din punctul meu de vedere, este dl Nicușor Dan. Nu-l cunosc personal, dar știu ce a făcut și ce face și mi se pare că are marele atu de a nu semăna cu nici unul dintre antecesorii și dintre contracandidații săi.

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Sărbătorirea lui Eminescu

 
 

Mi-am exprimat, de atîtea ori, iritarea faţă de felurite emisiuni de televiziune, încît îmi prinde bine (sufleteşte) să pot semnala, măcar o dată pe an, o reuşită. Este cazul emisiunii lui Cătălin Ştefănescu despre Mihai Eminescu, difuzată vinerea trecută de televiziunea naţională. 

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Despre patriotismul local

 
 

vident, e perfect normal să ai un atașament durabil față de locul tău de baștină. Nu poți evacua emoțional amintirile copilăriei, ale vecinilor și rudelor, ale ulițelor sau străzilor pe care ai făcut primii pași. Problema e că lucrurile alunecă spre o fudulie ușor ridicolă, cînd înlocuiesc sentimentul firesc cu țîfna exclusivistă. 

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Ceilalţi intelectuali

 
 

Mă gîndesc la puzderia de scriitori şi cercetători care s-au lansat, în ultimii ani, pe piaţa „literelor”. Ajunşi în puşcărie, ei au avut revelaţia adevăratei lor vocaţii: cartea! Am răsfoit o listă, devenită publică, a lucrărilor lor, şi nu mă pot abţine să nu spicuiesc, la întîmplare, informaţii culese din ea.

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Retorica sărbătorilor

 
 

Expedierea mesajelor „colective“. E soluția birocratică a „dialogului“. N-ai timp să însăilezi nenumărate mici capodopere de proză lirică și atunci scrii două-trei rînduri „de uz global“ și le trimiți unei lungi liste de prieteni, rude, colegi ș.a.m.d.

citiţi

Andrei PLEŞU | Best of 2015

Aventură în Indonezia

 
 

Pregătirea călătoriei a fost rapidă. Mi s-a spus că toate cheltuielile sînt acoperite de organizatorii indonezieni. Am căpătat, aşadar, paşaport, bilet de avion şi zece dolari ca bani de buzunar pentru drum.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI