Andrei PLEŞU

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Priorități

 
 

Dacă ne luăm după gazete şi televiziuni, priorităţile României la această oră sunt: genunchiul lui Victor Ponta, modificările „exorbitante“ cerute de preşedintele ţării pentru locuinţa sa oficială, miracolele de la Prislop, noul iubit al Elenei Udrea, dilemele colaborării dintre PSD şi UNPR, Băsescu hoţ de telefoane mobile, iubirea poporului (cu pupături pe obrăjorii Danei Grecu) pentru Antena 3, „ziua steagului“ (pro şi contra) etc.

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Note, stări, zile

 
 

E interesant cum încearcă unii intelectuali să se „integreze“, să recupereze, totuşi, distanţa dintre ei şi Biserică, devenită o gravă criză de comunicare. E vorba, deci, nu de apostazia „recentă“, de cei care taie, cu un ireductibil complex de superioritate, punţile. 

citiţi

Andrei PLEŞU

Victor Ponta sau despre soarta cea crudă

 
 

În final însă, domnul Ponta nu s-a ales cu mare lucru. În partid, figuri notorii au ajuns să-l deteste. Ca prim-ministru („al celui mai cinstit guvern de după 1989”) s-a trezit înconjurat de penali (atît prin ministere, cît şi în parlament), iar la alegerile prezidenţiale a făcut un scor foarte trist. 

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Aventură în Indonezia (IV)

 
 

Pînă una-alta, m-am instalat la hotel, cu inima cît un purice. Dacă nu vor accepta, cum a făcut-o, generos, taximetristul, semnătura mea în locul plăţii cu banii jos? Deocamdată, aveam însă şi altă grijă. Trebuia să „administrez“ toaleta de seară a fetiţei. 

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Dezbateri dîmbovițene

 
 

Eşti obosit după o zi grea. Te aşezi cu un ceai la televizor, iei telecomanda şi zapezi în căutarea unor ştiri de ultimă oră, a unui film bun, sau a unui divertisment uşor. Spectacolul de care dai mai peste tot e cam acelaşi: dezbateri.

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

O aventură în Indonezia (III)

 
 

Stupoarea pe care o provoca înfăţişarea mea m-a însoţit şi printre turiştii asiatici de la Borobudur. O tînără coreeancă m-a rugat să mă las fotografiat alături de fetiţa ei, aşa cum se fotografiază vilegiaturiştii cu urşi împăiaţi, cămile sau crocodili. Am acceptat, fireşte. 

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

"Palme" academice. Telegrame

 
 

Academician venerabil, prozator mondial familie Dostoievski-Thomas Mann, rănit amor propriu şi patriot, făcut „haimanale” şi „şobolani” colegi detractori de neam, autori de cărţi şi filme de p…ă, p…ă şi c…r. Scena avut loc la ICR, o instituţie pentru propagarea culturii române în lume.

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

O aventură în Indonezia (II)

 
 

Carevasăzică, dl ambasador avea de gînd să mă consemneze la faţa locului vreme de şase zile, pînă la următorul zbor spre Bucureşti. Am încercat, perplex, o mică infuzie de raţionalitate: „Domnule ambasador, am făcut un drum de 16.000 de kilometri ca să ajung aici."

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Domnule academician, vreau şi eu să fiu împuşcat!

 
 

Aud că dl Nicolae Breban a cerut, într-o şedinţă de secţie a Academiei Române, ca domnii Patapievici şi Liiceanu să fie împuşcaţi pentru lipsă de patriotism. Îl rog pe dl. academician să mă adauge şi pe mine micului grup ce urmează a fi dus în faţa plutonului de execuţie.

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Aventură în Indonezia (I)

 
 

În 1978, tînăr cercetător la Institutul de Istoria Artei al Academiei RSR, sînt chemat la Ministerul Învăţămîntului de Mircea Maliţa. Mă anunţă că, în Indonezia, urmează să aibă loc o conferinţă internaţională de futurologie şi că am fost recomandat ca potenţial participant din partea României. 

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI