Andrei PLEŞU

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

O necuviinţă academică

 
 

Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă de sub egida Academiei Române, în colaborare cu Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“, a publicat, de curînd, o nouă ediţie a celebrei lucrări Historia incrementorum atque decrementorum Aulae Othomanicae de Dimitrie Cantemir. 

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Vot pentru doamna Stela Popescu

 
 

Pornirea dintîi am avut-o acum cîțiva ani, cînd am văzut un interviu despre problema căsniciei, în care doamna Stela Popescu dădea cuplurilor „începătoare“ două sfaturi decisive, vădind o înțelepciune, o finețe a observației, o experiență de viață care lipsesc întru totul „experților“ solicitați de obicei. 

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Un mesaj binevoitor, dar eşuat

 
 

M-am bucurat să văd că Schitul Românesc Prodromu de pe Muntele Athos a găsit de cuviinţă să adreseze poporului nostru un mesaj „de folos“, în atmosfera tensionată provocată de tragedia de la clubul Colectiv.

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Pentru o politică mai feminină

 
 

Bărbaţii au întotdeauna nevoie de ocheada provocatoare, de gestul stimulator al unei femei, ca să-şi mobilizeze resursele războinice, strîngînd din fălci şi jucîndu-şi bicepşii. Femeile, dimpotrivă, au instinctul de a urmări efectele cruzimii cu un soi de îngerească „obiectivitate“.

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Despre smerenie şi surîs

 
 

Poate Biserica să greşească? Dar, mai întîi, ce înseamnă „Biserica”? Eu, aşa frugal catehizat cum sînt, ştiu că e suma tuturor credincioşilor, iradierea sacrificială a Tatălui, prin Fiul, asupra întregii umanităţi. 

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Limitele schimbării

 
 

Marea masă de oameni care, după catastrofă, în mai toate marile orașe ale țării, au impus, din stradă, cutremurul benefic al clasei politice merită recunoștința unanimă a unei populații care e învățată, de mult, să privească politicul ca pe o fatalitate.

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Gesticulaţia politică

 
 

Era inevitabil ca o catastrofă de proporţii, ca cea petrecută zilele trecute într-un club din Bucureşti, să stîrnească reacţii prompte, ample, diverse, acoperind un spectru emoţional multicolor, de la şoc, oroare şi compasiune, pînă la furie: împotriva vinovaţilor, împotriva „sistemului”, a corupţiei, a administraţiei etc.

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Avanpremieră

 
 

În curînd, se va deschide o nouă ediție a Tîrgului Internațional de Carte „Gaudeamus“. Între altele, se va lansa și o carte, Dialoguri de Duminică. O introducere în categoriile vieții, alcătuită din transcrierea convorbirilor pe care le-am purtat împreună cu Gabriel Liiceanu în 2011, pe postul național de televiziune. 

citiţi

Andrei PLEŞU | Blogurile Adevărul

Lăsaţi intelectualii să vină la mine

 
 

Conducerea PSD a anunţat, pe mai multe voci, că şi-ar dori să redeschidă dialogul cu intelectualitatea: cu cea de stânga, dar chiar şi cu cea de dreapta, deşi din ambele părţi se aud voci critice. Bună intenţie, nimic de zis! Să ne gîndim niţel…Cum putem citi această generoasă invitaţie?

citiţi

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Stînga şi dreapta – derapaje latente

 
 

Împărţirea lumii româneşti în „stînga şi dreapta“ nu încetează să mă amuze. Repet mereu, oricît ar fi de incorect politic, vorba lui Nae Ionescu: „Nu sînt nici de stînga, nici de dreapta. Sînt inteligent!“ Ştim cu toţii că, într-o democraţie aşezată, nu se poate fără tensiunea fertilă (chiar dacă, uneori, contondentă).

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI