Arhitectura unor destine

Publicat în Dilema Veche nr. 443 din 9-15 august 2012
Arhitectura unor destine jpeg

Ce-ar însemna să ai o familie cu mulți copii, să trăiți, de cînd vă știți, laolaltă într-o singură încăpere, într-o casă joasă din chirpici, ai cărei pereți se pot prăbuși oricînd peste voi, în care vara te sufoci, iar iarna te înăbușe fumul gros scos de lemnele ude puse peste foc? Ce-ar însemna să nu fi avut niciodată în viață electricitate sau apă curentă? Să n-ai frigider, mașină de spălat, să nu ai televizor?

Aceasta este realitatea comunității de romi din Dor Mărunt, o comună aflată la doar cîțiva zeci de kilometri de Capitală. Drumurile de aici sînt doar parțial pietruite, iarna fiind practic izolați, iar sărăcia în care trăiesc sutele de oameni amintește mai mult de un scenariu apocaliptic, decît de prezentul unei țări europene. „Aici locuia pînă nu demult o familie“ – îmi spune Alexandru Căldăraru, facilitator comunitar, arătîndu-mi un grajd mic și dărăpănat. Foarte curînd, adaugă, ei, împreună cu alte șapte familii nevoiașe din Dor Mărunt și din Sărulești, tot o comună aflată în județul Călărași, se vor muta însă în case noi, construite „de la zero“.

Este vorba despre Programul „Arhipera“ al Fundației Soros România, un program care își propune „îmbunătățirea condițiilor de viață în comunități de romi aflate în sărăcie extremă, prin construirea locuințelor și facilitarea accesului oamenilor pe piața forței de muncă, la servicii de educare, asistență medicală și socială“. Pe inițiatorul programului, arhitectul Lorin Niculae, l-am cunoscut chiar pe șantierul uneia dintre case. „Arhitectura“ – îmi spune din start – „trebuie să-și redescopere vocația socială“.

De casă nouă

În ultimii patru ani, Fundația Soros a construit 14 case, două centre sociale și a reabilitat 20 de locuințe și cabinete medicale aflate în satele Vînători și Băltești. Lorin Niculae îmi spune că prin acest proiect se încearcă crearea „unui model de intervenție pe care să-l promovăm mai departe. Ne-am propus de fapt un scop, și nu urmărim neapărat un rezultat imediat, scopul fiind promovarea arhitecturii interesului public în România prin care să rezolvăm problema sărăciei locative extreme“.

Familiile care intră în acest program sînt alese de propria comunitate, criteriile de selecție devenind astfel un motor al închegării relațiilor din comunitatea respectivă. „Practic, am delegat responsabilitatea către comunitate, aplicînd metoda participativă, care stă de altfel la baza întregului program. Decizia a venit de la ei, nu de undeva de sus“. Pe scurt, s-a creat un grup de dezvoltare locală, format atît din reprezentanți ai comunității rome, cît și din cei ai comunității de români. „Noi n-am avut nici o contribuție la această decizie. Criteriul principal de selectie, ales de grup, a fost cel social, pentru cei mai nevoiași. După ce familiile au fost propuse, noi doar am verificat în teritoriu validitatea propunerilor, ca să evităm situațiile în care ar fi intervenit alte criterii (de interes). Am văzut cu ochii noștri condițiile în care aceștia locuiau, case care se puteau prăbuși peste ei“.

Aflu că prin acest concept al arhitecturii participative, grupul-țintă (familia și comunitatea) nu numai că intervine în planificarea propriu-zisă a locuinței (fiecare familie avînd un cuvînt de spus asupra arhitecturii casei în care vor locui), ci contribuie și printr-un număr de 100 de ore la construcția acesteia, obținînd la final și un certificat de calificare profesională – ceea ce poate facilita o viitoare angajare.

„Familiile lucrează cot la cot cu voluntarii, rudele, prietenii, vecinii, participarea extinsă fiind o componentă de bază a proiectului. De exemplu, ei singuri și-au săpat fundațiile economisind munca calificată plătită, reușind astfel să și le facă și mai largi decît ar fi permis bugetul“. Vorbind de buget, aflu că pentru construirea unei case de la zero sînt necesari 10.000 de dolari. „E foarte important ca familia și comunitatea să fie implicate. Cînd construiești o casă, nu o faci doar pentru familia respectivă, ci pentru întreaga comunitate, casa reprezentînd doar partea materială; partea socială a programului Fundației Soros, pe termen lung, fiind extinderea rețelelor de utilități, programe de calificare și formare a adulților, înființarea întreprinderilor sociale, construirea unui centru social și programele de asistență.“

Cît despre comunitate, Gheorghe Petcu, expertul în problemele comunitare din cadrul Primăriei, îmi confirmă că la Dor Mărunt principala problemă este sărăcia. {i nu vorbim de o sărăcie temporară, ci de un nivel de subzistență pe care cu greu ți-l poți imagina. „Oamenii de aici nici nu știu ce e aia electricitate sau apă curentă. Copiii învață la lumînare, iar părinții o duc, realmente, de pe o zi pe alta.“ Pe vremuri, mi se spune, oamenii de aici lucrau în agricultură, dar după Revoluție, după ce terenurile s-au retrocedat și s-au desființat CAP-urile, neavînd de fapt nici o calificare, romii au rămas fără nici o resursă. „Pentru comunitate este un miracol acest program. Pentru oamenii care au trăit pînă acum în cocioabe de chirpici, programul a fost un vis pe care nici nu îndrăzneau să-l viseze. Am văzut o inițiativă cu suflet din partea Fundației Soros, ceea ce n-am văzut din partea autorităților române, iar cînd vin niște oameni dornici să te ajute, dacă în loc să le întinzi mîna, preferăm să stăm deoparte, asta înseamnă o indiferență de nejustificat.“

Pentru că ajungem și la „autoritățile române“, aflu problemele birocratice care, din păcate, planează asupra finalizării proiectului. „Sîntem în faza de finalizare a celor patru locuințe“ – îmi spune Lorin Niculae, în timp ce ne îndreptăm către alt șantier. Cu toate că vorbim despre un proiect bine gîndit din toate punctele de vedere, menit să meargă ca uns, disputele politice par să intervină și aici. „Vrem să continuăm și anul următor cu acest program, dar depindem de respectarea angajamentelor luate de Primăria din Dor Mărunt. Acordul de parteneriat prevedea ca noi să ne ocupăm de locuințe și de centrul social, iar Primăria să echipeze cu instalații centrul social, să extindă rețelele de utilități pentru locuințe, un angajament asumat înainte de alegeri, un angajament de care persoane din noua conducere încearcă acum să se dezică motivînd că fostul primar ba n-a știut pe ce fonduri bugetare se bazează, deși este economist, ba că a fost o problemă de comunicare etc. Există însă o Hotărîre de Consiliu Local care susține acordul de parteneriat. Trebuie să se înțeleagă că programele de genul acesta trebuie să dureze cîțiva ani ca să se producă o schimbare reală, iar efortul autorităților locale trebuie să fie solidar cu al comunității. În primul rînd contează oamenii, de la ei pornește totul. Dacă nu dezvoltăm comunitățile sărace, nici o societate nu are șansa de a progresa. Noi vrem să schimbăm în bine viața oamenilor, iar pentru asta autoritățile trebuie să depună toate eforturile.“

Oamenii din afara timpului

Lixandru este slab, cu fața arsă de soare și subțire, atît de subțire, încît obrajii îi par făcuți din hîrtie. Pare mai bătrîn decît este, mai are doar cîțiva dinți în gură, dar, în ciuda slăbiciunii evidente, este vioi și îl vezi învîrtindu-se de colo-colo cu o energie pe care nu ți-o explici. Muncește de zor, cară apă, duce sacii cu nisip și se oprește doar cîteva clipe cît să stea de vorbă cu mine.

Aflu că de 17 ani locuiește împreună cu soția și copiii în căsuța aceea.... {i întinde un deget firav și tremurînd. Îmi arată un soi de bojdeucă, fără o formă definită, o casă modelată parcă din plastilină de mîna unui copil neîndemînatic. Joasă – un om nu poate sta drept în ea, întunecoasă și fără fundație este ceea ce familia Nicolae cu greu numește „acasă“.

Sevastița, soția lui este îngrijitoare la Primărie. Din salariul ei, de 600 de lei pe lună, întreține o familie întreagă. Are două fete, dintre care una cu handicap, imobilizată în întunericul bojdeucii. „O să avem curent“, se bucură, neștiind de problemele birocratice care ar putea să-i strice visul. Fata cu handicap se va putea bucura și ea de lumina zilei, și-mi arată ferestrele largi ale noii case. Cealaltă fată, Georgiana, este premiantă. „Învață, draga de ea, tot timpul la lumina lumînării, stă într-un colț și-și strică ochii. Bine că e vară și e mai multă lumină afară. Dar iarna... E ambițioasă, atît de ambițioasă...“

Aflu de Georgiana că mai plînge, dar doar uneori. „Nu știu cum o s-o ținem în continuare în școală. Acum a intrat și la liceu, la Lehliu și ar vrea să meargă la facultate...“ Sevastița oftează ca și cum planurile sînt mult prea mari pentru fetița ei, atît de mică. „Mă gîndesc doar cît o să ne coste abonamentul de autobuz pînă acolo...“

Problemele însă par că pălesc cînd se uită la casa cea nouă. Probabil prima licărire de speranță care s-a aprins vreodată în ochii femeii. „Am avut mari emoții, să știți. De cînd au început s-o construiască, îmi ziceam să nu mă bucur, că cine știe? Materialele scumpe, probleme cu caru’. N-am vrut să mă ambalez, să sper prea mult. Abia acum, că o văd înălțată, pot respira. Casa e așa de frumoasă… numai cînd mă uit la ea, îmi vine să plîng. Cînd ne mutăm, o s-o mobilez eu, văd cum oi putea. Să arate a casă de oameni. Da’ o lumînare n-o să mai ardă aici, vă spun, că ne-am trăit o viață la lumînare, acum să nu mai văd urmă de fum pe pereți. {tiți cît așteptăm să fie gata?“ Ochii albaștri ai Sevastiței se umplu de lacrimi. Nu mă lasă inima să-i spun că electricitatea mult visată depinde acum doar de Primărie...

O cunosc și pe Georgiana. Este unul dintre mulții copii din România condamnați de mici să răzbească. O fetiță firavă, cu părul auriu și ochii migdalați, de culoarea mierii, în care se clădește acea voință de fier la care mulți adulți nici nu visează. Îmi amintesc că uneori plînge, dar doar uneori.

A intrat la liceu, la Lehliu, cu o medie de peste 8,50. O întreb de vacanțe, îmi răspunde de plimbări lungi, pe ulițele satului. Nu se consideră o ambițioasă, îi place doar să învețe. Despre viitor îmi spune că deocamdată să rezolve cu cheltuielile mersului la liceu. Vorbindu-mi de casa ei cea nouă, îmi spune atît: „sîntem fericiți“; va avea în sfîrșit o cameră doar a ei, unde își va putea aduce prietenii. Aflasem (nu de la ea) că mai demult și-a invitat cîteva colege la bojdeuca părintească. A doua zi, la școală, copiii au rîs de ea.

Pe aici, mă gîndesc, în timp ce mașina pleacă înapoi spre secolul 21, se încearcă, într-adevăr redefinirea speranței, ca percepție asupra unei realități care nu poate fi imposibil de depășit. Iar dacă lucrurile nu sînt stupid blocate, de orgolii politice sau percepții rasiste, se va demonstra „că se poate“, că există acel punct pe care, dacă îl treci, totul ți se poate întîmpla. Pentru că pînă acum, pe aici, oamenii n-aveau nici o speranță, iar azi ochii li se umplu de lacrimi nebănuite.

Foto: Fundaţia Soros România

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

467980950 1029846658942946 1963227793890767177 n jpg
Ninsori și viscol în România. Drumuri acoperite cu zăpadă, copaci prăbușiți de rafalele de vânt și trenuri întâziate
Circulaţia pe mai multe drumuri naţionale a fost blocată sau îngreunată sâmbătă, din cauza vântului puternic şi a ninsorilor. Vremea rea a afectat şi circulaţia trenurilor.
cub gabriel cotabita png
Femeile cu care s-a iubit Gabriel Cotabiță. Cu una dintre ele a trăit 20 de ani, dar s-au despărțit dintr-un motiv uluitor
Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai cunoscuți artiști din România, s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. De-a lungul vieții, artistul a trăit momente de neuitat, atât plăcute, cât și neplăcute. De asemenea, cântărețul a fost căsătorit de două ori, fiind implicat în urmă cu mai mulți ani și î
cotabita
A murit Gabriel Cotabiță. Marele artist a suferit un AVC
Lumea muzicală din România este în doliu. Celebrul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață, după ce a suferit un puternic accident vascular cerebral. Avea 69 de ani.
banner cotabiță png
A murit Gabriel Cotabiță
Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit sâmbătă, 23 noiembrie. Avea 69 de ani
campanie informare legislatie electorala MAI  foto ipj olt  (3) jpeg
Alegeri prezidențiale 2024. Ce amendă riști dacă staționezi în perimetrul unei secții de votare mai mult decât este necesar
Campania electorală pentru Alegerile Prezidențiale 2024 s-a încheiat sâmbătă dimineață, 23 noiembrie 2024. Încălcarea legislației electorale se pedepsește cu amendă sau chiar cu închisoarea, pentru faptele grave. Ce trebuie știut despre ziua votului.
pahar apa lamaie shutterstock
„Beau un pahar cu apă imediat ce mă trezesc”. Un nutriționist dezvăluie ce face în fiecare zi pentru a-și îmbunătăți sănătatea și a avea energie
Stabilirea unei rutine matinale este esențială pentru a începe ziua cu energie și într-un mod sănătos. Un medic nutriționist dezvăluie care sunt cele patru obiceiuri pe care le face zilnic.
indragostiti la masa jpg
Ce este Pho Tai Nam și de ce este atât de iubit. Indiciu: este o capodoperă culinară extrem de sănătoasă
Pho Tai Nam este una dintre cele mai iubite variante ale celebrei supe vietnameze pho, o mâncare simbol pentru Vietnam. Acest preparat se distinge printr-o combinație unică
image png
Rețetă secretă de cârnați a gospodinelor din Ardeal. Ce pun în compoziția lor pentru a fi fragezi, suculenți și aromați
Nici bine nu și-a intrat iarna în drepturi, căci românii au început deja să taie porci și să pregătească cele mai bune preparate din carnea lor. Cârnații de casă sunt nelipsiți din multe gospodării, iar oamenii din diverse zone ale țării se înghesuie care să-i facă mai buni. De pildă, ardelenii au p
Control migranti Germania FOTO Profimedia jpg
Un fost președinte al Comisiei Europene critică reintroducerea controalelor la frontieră în Germania şi în alte state UE
Fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat reintroducerea controalelor la frontieră în Germania şi în alte state ale Uniunii Europene.