Cine a fost Loki în mitologia nordică?

24 mai 2024
featured image (4) jpg

Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale. Cel mai adesea este prezentat datorită șireteniei sale, fiind considerat un zeu malefic. Obișnuia să facă farse, iar cea mai cunoscută este cea prin care i-a făcut pe zei să piardă temporar sursa lor de nemurire. În altă farsă, el i-a furat ciocanul lui Thor.

Conform mitologiei nordice, tatăl lui Loki este gigantul Farbauti (Napraznicul Asupritor), în timp ce mama sa este Laufey. Alături de giganta Angrboda, Loki a dat naștere lui Hel, considerată zeița lumii de dincolo. Tot cu ea, Loki l-a creat și pe Jormugngand, un șarpe uriaș care l-a ucis pe Thor în timpul Ragnarok, dar și pe Fenrir, lupul colosal care i-a înghițit mâna lui Tyr și l-a ucis pe Odin tot în perioada Ragnarok. Soția lui de drept a fost însă Sigyn, alături de care a avut un fiu pe nume Nari.

Cum era prezentat Loki în mitologia nordică?

Poveștile din mitologie ni-l arată pe Loki adesea ori ca fiind un laș căruia îi pasă doar de propria viață și de plăcerile personale. Are însă și momente în care arată empatie. Un exemplu de acest gen îl vedem în povestea Răpirii lui Idun, în care Loki a fost captivat de un gigant furios, care era gata să invadeze Asgard. Totuși, Loki a oprit totul și a salvat Asgard. Un alt episod este cel în care Loki îi salvează pe zei, dar cu prețul de a face un spectacol ridicol.

Una dintre cele mai cunoscute povești cu Loki în prim plan are legătură cu rolul pe care l-a jucat în povestea morții lui Baldur. În momentul în care moartea acestuia a fost profetizată, mama sa, pe nume Frigg, a pus toate lucrurile din lume să jure că nu se vor atinge de fiul său. Singurul care nu a depus jurământul a fost vâscul, dar era considerat prea mic și neînsemnat să-l rănească. Totuși, când a descoperit acest lucru, Loki a creat o suliță din vâsc și a pus-o în mâinile lui Hod, fratele orb al lui Baldur. Astfel, Hod l-a ucis pe Baldur cu singurul obiect ce-l putea răpune.

Un lucru este cert: Loki nu era pe placul celorlalți zei, care la un moment dat l-au legat într-o peșteră. Aici se afla și un șarpe veninos care picura otravă peste el, însă soția sa Sigyn îi era alături cu un bol pentru a se asigura că aceasta nu cade pe Loki. Totuși, în momentul în care vasul s-a umplut, agonia lui Loki a provocat cutremure. Eliberarea sa s-a produs tocmai la Ragnarok.

Loki în filme și jocuri

Sunt o mulțime de mituri în jurul zeului Loki, astfel că acesta nu avea cum să fie ignorat de scenariștii de filme și de cei care dezvoltă jocuri. Între 2021 și 2023 a rulat un serial cu numele Loki, în timp ce acest personaj este prezent în numeroase filme de succes, cum ar fi Avengers, Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Thor și așa mai departe.

Ba chiar Loki este un personaj adesea întâlnit și în jocuri video de top, cele mai cunoscute fiind Fortnite și LEGO Marvel. Dincolo de asta, cum mitologia nordică este adesea transpusă și în jocuri online de cazino, Loki este personajul principal în slotul Story of Loki - Master of Illusions creat de compania Spinomenal. Într-o atmosferă mistică, utilizatorii se pot distra la cote înalte, jocul având o grafică peste medie.

damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Mii de tineri ruși mor în războiul din Ucraina. Familia unui soldat de 18 ani ucis pe front: „Abia aștepta să se înroleze”
Moscova cheltuiește milioane de euro pentru a încerca să modeleze o nouă generație dispusă să își dea viața în serviciul militar.
image
Pericolul din prăjituri. Substanța cu aromă de unt care ne poate afecta ADN-ul
Un nou studiu a descoperit că substanțele chimice dăunătoare pentru ADN ar putea să se ascundă în dulciurile preferate.
image
Un bărbat de origine romă care a violat o fată de 12 ani scapă de pedeapsă. Instanța a decis că „face parte din cultura sa”
Un tribunal spaniol a achitat un bărbat care a violat o fetiță de 12 ani, după ce a stabilit că relația lor face parte din cultura romă, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.