Un nou Palme dÔÇÖOr pentru Cristian Mungiu?

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Un nou Palme dÔÇÖOr pentru Cristian Mungiu? jpeg

S├«nt dou─â filme rom├óne╚Öti ├«n concursul principal de la Cannes de anul acesta. Bacalaureat, ├«n regia lui Cristian Mungiu, ╚Öi Sieranevada, regizat de Cristi Puiu. Pe cel de-al doilea nu l-am v─âzut, dar pe primul da. ╚śi tot un DA mare pot s─â spun ╚Öi la ├«ntrebarea dac─â mi-a pl─âcut. Pentru c─â totu╚Öi nu s├«nt critic de film, o s─â ├«ncerc s─â m─â refer mai mult la poveste ╚Öi mai pu╚Ťin la partea propriu-zis cinematografic─â. Scenariul, care ├«i apar╚Ťine tot lui Cristian Mungiu, nu e doar puternic (╚Ötiam ╚Öi din alte ocazii for╚Ťa autorului), ci ╚Öi foarte rafinat ╚Öi alc─âtuit cu o mare aten╚Ťie la am─ânunte. Avem de-a face cu o lucr─âtur─â fin─â (╚Öi probabil c─â la prima vizionare nici n-am prins toate micile bijuterii). Povestea e a╚Öadar dens─â, impresionant─â ╚Öi te ╚Ťine cu sufletul la gur─â. Bacalaureatul care apare ╚Öi ca titlu este, s-ar putea spune, doar un pretext, ├«n spatele c─âruia e Rom├ónia de ast─âzi cu mai toate problemele ei. Spectatorul descoper─â un adev─ârat tablou al vremurilor actuale. Recunoa╚Ötem totul, filmul fiind ca un fel de oglind─â nedeformant─â. O oglind─â fidel─â, ├«ntr-un anume fel, realit─â╚Ťii, f─âr─â exager─âri sau alte alunec─âri, ceea ce e o calitate cunoscut─â a filmelor lui Cristian Mungiu, dar care, ├«n acela╚Öi timp, las─â intact─â magia pove╚Ötii, a fic╚Ťiunii. E poate acela╚Öi efect pe care ni-l amintim ╚Öi din Dup─â dealuri (care chiar era dup─â o poveste real─â), dar ├«n acest caz mi se pare ╚Öi mai elaborat. E un mod de a prezenta realitatea spun├«nd o poveste.

Sigur, unii se ├«ntrebau, dup─â ce-au v─âzut filmul, ce rezonan╚Ť─â vor avea realit─â╚Ťile lumii noastre autohtone, pe care noi le cunoa╚Ötem ╚Öi le recunoa╚Ötem at├«t de bine, ├«n min╚Ťile celor care fac parte din juriul de la Cannes. Asta r─âm├«ne de v─âzut, dar cred c─â, dincolo de ceea ce recunoa╚Ötem noi, povestea e destul de puternic─â ╚Öi, ├«n general, de natur─â s─â impresioneze orice om, indiferent de unde vine. Iar c├«nd spun om, m─â g├«ndesc ╚Öi la acel unghi pregnant omenesc din care autorul filmului ├«╚Öi prive╚Öte personajele. O viziune care induce un fel de cald─â ├«n╚Ťelegere. Fie c─â e vorba de medicul protagonist, de mah─ârul urm─ârit penal, de procurori, de poli╚Ťi╚Öti sau de directorul de liceu, ac╚Ťiunile fiec─âruia par de ├«n╚Ťeles ├«n condi╚Ťiile date. Cu to╚Ťii ar vrea s─â se poarte corect, dar ╚Öi s─â-╚Öi ajute semenii. Dou─â lucruri care de mute ori s├«nt, dup─â cum se pare, incompatibile. Aici e tensiunea. Oamenii, fiecare cu p─âcatele sale, au totu╚Öi con╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi fric─â nu doar de Dumnezeu, ci ╚Öi de lege. O lege aflat─â ├«n zorii instal─ârii ei. De voie, de nevoie, din pricina nea╚Öez─ârii bune a lumii ├«n care tr─âiesc, ├«ntre ei se creeaz─â o ╚Ťes─âtur─â de compromisuri ╚Öi complicit─â╚Ťi. Speran╚Ťa s├«nt copiii. P─ârin╚Ťii ├«i vor elibera╚Ťi m─âcar pe ei de acest sistem pe care, ├«ntr-o m─âsur─â sau alta, ├«l percep ca fiind putred. Iar copiii trebuie s─â plece ├«n Occident. Acolo e sc─âparea.

Am auzit pe cineva spun├«nd c─â Bacalaureat ar fi totu╚Öi cel mai pu╚Ťin cinematografic dintre filmele lui Cristian Mungiu. Nu s├«nt destul de competent ├«n materie ca s─â-l contrazic. Dar chiar dac─â ar fi a╚Öa, mi se pare c─â intensitatea ╚Öi complexitatea scenariului le dep─â╚Öesc pe cele precedente, ├«n ansamblu fiind vorba de un serios c├«╚Ötig. Pe de alt─â parte, nu cred c─â po╚Ťi s─â judeci un film croit pe problematica vie╚Ťii cu instrumentele cu care judeci un panoramic (cum se spunea pe vremuri) care mizeaz─â pe imagini picturale, pe spectacular.    

Unele secven╚Ťe ne aduc aminte de mai vechi formule din filmele lui Cristian Mungiu. Noroiul de pe parbrizul ma╚Öinii de la finalul din Dup─â dealuri s-a transformat acum ├«n geamul spart care tulbur─â, la propriu ╚Öi la figurat, perspectivele. Goana infernala cu f─âtul printre blocurile ├«ntunecate din 4 luni, 3 s─âpt─âm├«ni ╚Öi 2 zile are acum forma fugii doctorului Aldea printr-o periferie la fel de ├«ntunecat─â, dup─â presupusul agresor al fiicei. Urm─ârirea lui cu camera ├«n mi╚Öcare (de pe um─âr?) spore╚Öte efectul de thriller ╚Öi d─â spectatorului senza╚Ťia de participare direct─â. Sunetele din film ÔÇô telefoane mobile, clopote, sirene ÔÇô s├«nt zgomotele vie╚Ťii noastre de zi cu zi. Totul mi se pare g├«ndit ╚Öi montat, cum spuneam, cu mare aten╚Ťie pentru cele mai mici detalii. E un film de maturitate. Iar cadrul, adic─â Rom├ónia, e altul dec├«t ├«n 4, 3, 2. Lucrurile au evoluat. Mizeria cotidian─â e ceva mai edulcorat─â. Problemele nu mai s├«nt cele primare ╚Öi ╚Öocante din 4, 3, 2. S├«nt mai sofisticate. Exist─â m─âcar ceva speran╚Ť─â, se ├«ntrevede o lumini╚Ť─â. Finalul nu e nici brutal ca la 4, 3, 2 ╚Öi nici noroios ca la Dup─â dealuri. E luminos ╚Öi z├«mbitor. Pe scurt, dac─â 4, 3, 2 era infernul nostru, Bacalaureat e purgatoriul. A╚Ötept─âm paradisul.

p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.