Crepuscular

Publicat în Dilema Veche nr. 752 din 19-25 iulie 2018
Crepuscular jpeg

● Sicilian Ghost Story (Italia, 2017), de Fabio Grassadonia și Antonio Piazza. 

O poveste de dragoste siciliană a deschis secțiunea Semaine de la Critique în 2017, la Cannes, și a cîștigat premiul David di Donatello pentru Cel mai bun scenariu adaptat. Regizorii Fabio Grassadonia și Antonio Piazza abordează, cu delicatețe, emoție și mult simț estetic impregnat de fantastic, un subiect cunoscut și foarte mediatizat în Italia anilor ’90. Giuseppe Di Matteo, de 13 ani, fiul unui fost mafiot devenit colaborator al forțelor de ordine, este răpit în 1994 de către mafioții sicilieni, în speranța că vor pune astfel capăt dezvăluirilor tatălui. În film, Giuseppe, un adolescent visător, energic și pasionat de echitație, este răpit, iar Luna, fata de care este îndrăgostit, nu se împacă cu indiferența și teama întregii comunități, inclusiv a autorităților, în soluționarea acestui caz. Odiseea Lunei, în tentativa ei de a-l salva pe cel pe care atît părinții ei, cît și sătenii îl consideră doar un „fiu de turnător“, este de fapt adevăratul fir narativ.

Pentru a înțelege contextul istoriei care a stat la baza peliculei, trebuie spus că, în anii ’90, Sicilia era dominată la toate nivelurile de mafia siciliană, atît Cosa Nostra, cît și Camorra. În aceeași decadă, celebrul judecător Giuseppe Falcone, principalul inamic al cartelurilor de crimă organizată și economică, era asasinat brutal, scandalizînd întreaga țară. Un caz relevant care a coalizat Sicilia, într-o luare de poziție publică fără precedent în acest teritoriu, a fost cel al atentatului asupra preotului Don Peppino Diana din Casal di Principe, de numai 36 ani. Acesta, cu un curaj aproape neverosimil, publicase mai multe manifeste, într-un limbaj profund creștin și profund umanist, în care chema oamenii din Sud să se unească împotriva acestui rău implacabil pe care el îl asemuia Gomorei din Vechiul Testament. În semn de protest față de cinica sa eliminare, sicilienii – o mare parte dintre ei – au arborat cearșafuri albe la ferestre și balcoane, într-un marș tăcut al speranței.

Co-regizorul Antonio Piazza a vizitat România anul trecut, fiind prezent la festivalul Les films de Cannes à Bucarest, și declara: „Am avut povestea asta în minte foarte mult timp. Cînd ne-am apucat de scris și de regizat filme ne-am gîndit la ea, dar ne-am temut că poate e prea dureros, iar o abordare realistă ar fi fost o repetare a ororii din anii ’90. Singura modalitate în care puteam realiza acest film era adăugîndu-i o dimensiune fantastică, una care să îi aducă lui Giuseppe dragostea de care nu a avut parte.“ Din fericire, precizează Piazza, climatul social, economic și politic din Sicilia s-a schimbat între timp foarte mult.

Poveste de iubire siciliană aduce vag aminte, ca tonalitate, de filmul polonezului Andrzej Wajda Cronica adolescenței (1986), care redă povestea de dragoste a doi liceeni în preajma izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Fabio Grassadonia și Antonio Piazza surprind convingător fervoarea idealistă, rebelă și intensitatea dureroasă a primei iubiri, pe fundalul unui război tăcut, subliminal, în care ritmurile cosmice, timpul ciclic și feeria naturii sînt un contrapunct al purității sentimentelor și valorilor la această vîrstă. În capodopera sa Gomorra (2008), regizorul Matteo Garrone optează pentru un contrast resimțit epidermic de spectator între măreția zonei istorice Napoli-Pompei-Herculaneum și distrugerea sa, pe fundalul corupției, crimei (comisă sau acceptată) și degradării morale la care omul se complace în prezent. Spre deosebire de Matteo Garrone însă, devotat unui hiperrealism care atinge deseori o metafizică a vieții și a morții aproape palpabilă, cei doi regizori mizează aici pe cheia unui fantastic oniric foarte grafic și foarte senzorial, de un romantism pictural tăcut, dar vibrant. Tainice păduri seculare, apele lacului, valurile ritmice ale mării, razele soarelui sau ale lunii, umbrele, ecourile, foșnetele aduc aminte de mirificul univers ireal al unor Terry Gilliam sau Tim Burton, unde imaginarul este nu numai posibil, ci și necesar. Fluiditatea și prezența camerei furișate permanent între personaje sau captînd peisajul, tonurile vibrante sau evanescente ale culorilor, reflexele de lumini și umbre compun un univers paralel al poveștii de tip arhetipal (director de imagine Luca Bigazzi). Este felul în care Luna și Giuseppe decriptează și resemnifică o stare de fapt a cărei tristă și lucidă înțelegere este la nivelul adulților. Ca reacție, unul dintre personajele secundare din Poveste de iubire siciliană regretă trecutul idilic, în care pămînturile Pompeiului erau inundate de pace și verdeață, avînd ca martori zeii, iar nimfele cutreierau pădurile, în timp ce în prezent, conchide acesta, asistăm la „ruinele umanității“.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

turisti baruri
Șase turiști au murit după ce ar fi consumat băuturi alcoolice într-un hotel din Laos
Șase turiști, care au vizitat orașul Vang Vieng, au murit după o presupusă otrăvire cu metanol după ce ar fi consumat băuturi alcoolice la un hotel local.
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
foto 1 schengen croatia jpg
Austria ar putea debloca aderarea României și Bulgariei la Schengen. „Vedem că aceste eforturi dau roade”
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, o expectativă în creştere înaintea întâlnirii miniştrilor de interne ai celor trei ţări care se desfăşoară vineri la Budapesta, relatează EFE.
calorifer_shutterstock 2123771615 jpg
Care este temperatura ideală în casă, pentru sănătatea ta?
Pe măsură ce temperaturile scad probabil te întrebi cum să-ți menții casa încălzită suficient, fără să cheltuiești o avere și fără să te îmbolnăvești.
Catedrala Notre-Dame din Paris (foto: Pixabay)
15 milioane de vizitatori, așteptați anual după redeschiderea catedralei Notre-Dame din Paris
Autoritățile catolice pariziene așteaptă să primească din nou vizitatorii la catedrala Notre-Dame din capitala Franței, care își va redeschide porțile la 8 decembrie, după mai bine de cinci ani de la incendiul din aprilie 2019, a declarat arhiepiscopul de Paris, Laurent Ulrich, pentru AFP.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu a reușit să își vadă copiii pentru prima dată după moartea lui Silviu Prigoană. Dezvăluirile surprinzătoare ale jurnalistei: „Sunt confuzi”
După ce Silviu Prigoană a decedat, Adriana Bahmuțeanu a luptat pentru a-și recupera copiii din casa în care cei doi au locuit împreună cu tatăl lor. Băieții ar fi refuzat să și vadă mama, motiv pentru care cei de la Direcția Generală de Asistentă Socială și Protecția Copilului (DGASPC)au intervenit.
GcuV3cRWcAAtjNL jpg
Penultimele 1001 de zile și nopți de război
După 1001 de zile și nopți de război, un procent majoritar din populația ucraineană vrea să audă și de niște negocieri, probabil nici cea rusă nu e foarte dornică să sprijine continuarea confruntării. Dar povestea celor 1001 de zile și nopți de război continuă. Până când?
image png
Toate porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza vântului puternic
Manevrele navelor pentru transportul maritim şi fluvial au fost suspendate în toate porturile de la Marea Neagră, din cauza vântului puternic, informează Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.
tratamente naturiste anti imbatranire jpeg
Arată ca la 20 de ani, cu toate că are 50. Remediu anti-îmbătrânire care înlocuiește colagenul
La vârsta de 50 de ani, este posibil să arăți mai tânără și să ai o piele netedă și fermă, fără a recurge la proceduri invazive sau costisitoare.