Lipirea tovarășilor

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
image

Căderea în dizgrație nu e chiar ca o cădere. Adică nu se petrece brusc, de la o zi la alta. Nu e ca și cum azi ești bine-mersi, salutat de vecini și colegi, acceptat, iar mîine arestat și condamnat. Sigur, au existat și astfel de lovituri dintr-o bucată, au existat razii de noapte și ridicări inopinate, care au schimbat radical soarta unor persoane. Dar regula pare să fi fost cea a degradării treptate, a afundării în dizgrație de la săptămînă la săptămînă, de la lună la lună, pînă la lovitura finală.

Și nu mă refer doar la represiunea din comunism. În statele europene în care mișcările antidemocratice interbelice au ajuns la putere, oamenii considerați dispensabili sau „dușmani ai societății” și-au pierdut treptat din drepturi. Au fost deposedați de cetățenie, de posibilitatea de a studia, de a avea o afacere sau o slujbă, de cea de a se amesteca cu cei declarați „sănătoși social”, pentru ca, mai apoi, statul să ajungă la interdicții care par absurde, dar care aveau ceea ce s-ar putea numi o logică totalitară: li s-a interzis să meargă pe bicicletă sau să dețină aparate de radio. Spirala nu s-a oprit aici; cînd au pierdut și capacitatea de a munci, a urmat „soluția finală”. Chiar dacă au existat perioade de degradare accelerată, totul s-a petrecut în timp, în luni sau ani de zile, făcînd procesul și mai dureros.

Însă e drept că probabil cea mai clară perspectivă a desfășurării etapizate a dizgrației o oferă istoria comunismului. Iar din această istorie vastă, cea a perioadei Marii Terori e poate cea mai expresivă. Nu mă refer exclusiv la prăbușirile capilor bolșevici; deși spectaculoase, ele nu fac nici pe departe grosul cazurilor. Marea Teroare a avut dimensiune socială, deși a reprezentat și o reglare a conturilor la vîrful puterii politice.

Iar una dintre descrierile cele mai fidele ale căderii în dizgrație în societatea sovietică a anilor ’37-’38 se poate găsi în memoriile „deznădăjduite” ale Nadejdei Mandelștam. Personajul principal este soțul autoarei, poetul Osip Mandelștam, care a compus și a recitat unor cunoscuți cîteva versuri acide la adresa lui Stalin. A fost de ajuns pentru declanșarea tăvălugului. Arestat, exilat, eliberat, expulzat din Moscova, iar arestat și în final trimis în Gulag, unde nu mai ajunge să-și consume pedeapsa pentru că se stinge într-un lagăr de tranzit, Osip Mandelștam este „Dizgrațiatul” prin excelență, este cel ce a parcurs cu demnitate și ripostă creatoare toate treptele decăderii sociale, pînă la moartea sa însingurată din îndepărtatul Orient siberian.

M-aș opri la cîteva episoade ale căderii în dizgrație a lui Osip Mandelștam, așa cum sînt ele redate în memoriile Nadejdei. Episoadele ilustrează acea „logică totalitară”, pe care am menționat-o mai sus și care azi ne smulge un zîmbet vinovat; noi putem zîmbi azi, dar la vremea ei, ea a făcut victime nenumărate. De pildă, la un moment dat, Osip Mandelștam a primit interdicție de a se stabili în „primele douăsprezece orașe ale Uniunii Sovietice”. De ce douăsprezece? De ce nu mai puține? De ce nu mai multe? Nu putem răzbate această logică, dar atunci era acceptată și respectată, vrînd-nevrînd. Singurul moment din experiența mea care aduce cu regula sovietică a celor douăsprezece orașe interzise este din timpul pandemiei, cînd au fost instituite intervale orare în care persoane de o anumită vîrstă nu aveau voie să intre în magazine. Dar e totuși o comparație palidă, care nu reușește să dea seama de tragedia prin care au trecut indezirabilii în timpul Marii Terori. 

Sau mai tîrziu, înainte de cea de-a doua arestare, Osip și Nadejda primesc o altă interdicție, cea de a se stabili la mai puțin de o sută de kilometri de Moscova. Nu erau nici pe departe singurii în această situație, așa că orașele aflate pe o rază de o sută de kilometri de Moscova, și dintre acestea mai ales cele aflate în apropiere de calea ferată, s-au umplut de stoverstniki (de la sto verst, o sută de verste), cum li se spunea exilaților în popor. Consecința acestei reguli este măcar mai accesibilă: cînd aveau să-și îndeplinească planul la arestări, după principiul menționat de Nadejda, „Arestați să fie, că acuzații se găsesc!”, cekiștii nu trebuiau decît să facă razii în orășelele limitrofe Moscovei.

Dar preferata mea este istorioara cu manualele Variei, mezina familiei Șklovski, singura care-i adăpostea pe fugarii Mandelștam cînd aceștia se mai strecurau pînă în capitala sovietică. Cînd un personaj politic se prăvălea și el, învățătoarea le cerea copiilor să lipească o „hîrtie groasă” peste pozele tovarășilor căzuți în dizgrație. Manualele se îngroșau din ce în ce în mai mult, atîrnau din ce în ce mai greu. Varia avea preferatul ei. „Ea dorea tare mult să-l lipească pe Semaşko (spunea): «Oricum îl vom lipi, mai bine s-o facem de pe acum…»“, povestește Nadejda. Nu știu cine e și ce s-a întîmplat cu Semașko, dacă l-au mai lipit copiii. Dar pe Osip și Nadejda, oricît au încercat, comuniștii nu au reușit cu nici un chip să-i lipească din istorie. 

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, Editura Eikon, 2023.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.