Invazia din librării

Publicat în Dilema Veche nr. 993 din 20 aprilie – 26 aprilie 2023
image

De la declanșarea invaziei militare în Ucraina, în februarie 2022, librăriile au fost și ele inundate cu cărți despre Vladimir Putin și Rusia. Este vorba  dar enumerarea nu e exhaustivă  de biografii, de cercetări privind cercul de putere prezidențial, de bilanțuri militare și politice ale administrației putiniste care, iată, a depășit două decenii. În ultima sută de ani, dacă mi se îngăduie o suprapunere ușor neglijentă între URSS și Rusia, doar mandatul lui Stalin la Kremlin a fost mai lung decît cel al lui Putin, altfel că acesta din urmă l-a întrecut deja și pe „gerontocratul” Brejnev. 

Și am să enumăr cîteva titluri apărute anul trecut și în acest an. Putin, obsesia imperiului este o carte de interviuri cu Armand Goșu, profesor la Facultatea Științe Politice a Universității din București. Volumul stabilește cu claritatea expunerii cu care autorul ne-a obișnuit cadrele în care evoluează astăzi Rusia condusă de Putin. Ar fi și cartea Rusia lui Putin, scrisă de Anna Politkovskaia, jurnalista care a prins foarte puțini ani din epoca lui Putin, pînă să fie asasinată în fața locuinței sale din Moscova, dar care a realizat rapid direcția în care se îndrepta politica noului lider de la Kremlin. Aș menționa și KGB-ul la putere. Sistemul lui Putin, aflată la a doua ediție în românește, volumul sovietologului Thierry Wolton, autor al unei lucrări cuprinzătoare privind istoria mondială a sistemelor comuniste din secolul trecut. Lista de titluri ar putea continua, exemplele socotindu-se cu zecile. 

Din această „serie Putin” declanșată recent, mă opresc asupra a două volume aparent opuse, dar de fapt complementare. Magul de la Kremlin a lui Giuliano da Empoli este un roman de succes, care a cîștigat anul trecut Marele Premiu al Academiei Franceze. Ineditul cărții constă în perspectiva asupra lui Vladimir Putin, care nu e nici politologică, nici biografică, ci una pe care aș numi-o subiectivă. Ea îi aparține lui Vadim Baranov, personaj prezentat drept cel mai apropiat consilier al liderului rus, fiu de activist sovietic și în același timp nepot de aristocrat rus. Baranov, „magul de la Kremlin” care dă titlul romanului, oferă explicațiile „rusești” ale acțiunilor și deciziilor „Țarului” Putin, într-o succesiune care urmărește cariera acestuia între 1999 și 2022. Explicațiile pot fi iritante prin erorile de interpretare comise, dar cititorul nu trebuie să piardă din vedere faptul că asistă la justificările puterii autohtone. Din această perspectivă, empatia dovedită de autor în reconstituirea unui astfel de discurs reprezintă o dovadă a talentului narativ al acestuia. Ca exemplu aș da ideea năstrușnică a unei presupuse laturi artistice a regimurilor lui Stalin și Putin. Procesele înscenate ale lui Stalin, spune personajul lui da Empoli, au fost reprezentații artistice bine regizate, gîndite special pentru a domoli frustrarea poporului. Putin ar fi înțeles această funcțiune a lor și, dînd și el dovadă de talent regizoral, a pus la rîndu-i în scenă ceva asemănător, și anume arestarea lui Mihail Hodorkovski. Istoricii ar putea însă avea destule obiecții față de această interpretare fantezistă a Terorii staliniste/putiniste, dar nu pe teren istoric se situează cartea lui da Empoli. Este vorba, cum am spus, de o încercare de circumscriere a unei perspective valabile local, în lumea sau mai degrabă logica rusă.

Scriitorul își numește personajele cu numele reale: Vladimir Putin, Boris Elțîn, Mihail Hodorkovski, Boris Berezovski și așa mai departe. La momentul „recrutării” ca prim-ministru, Putin e șeful FSB cu sediul la Lubianka, „cea mai înaltă clădire din Moscova, căci din beciurile sale se vede Siberia”, după cum o descriau deținuții din timpul lui Stalin. Dar această introducere este schematică. De fapt, după prăbușirea comunismului, Vladimir Putin a plecat din KGB, încercînd într-o țară aflată în colaps să își facă un rost mai întîi la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, apoi pe lîngă primarul orașului, în calitate de consilier. Astfel de amănunte nu se află în romanul lui da Empoli, ci într-o lucrare mult mai densă din punct de vedere al informației: Războaiele lui Putin. De la războiul din Cecenia la invazia din Ucraina, scrisă de istoricul și analistul Mark Galeotti. Autorul britanic nu este la primul titlu în românește despre Rusia lui Putin, el semnînd și O scurtă istorie a Rusiei. De la cneazul Rurik la Vladimir Putin și Hai să vorbim despre Putin. Ce nu înțelege Occidentul. Volumul cel mai recent, pe lîngă informația biografică exactă, prezintă și o teză conform căreia venirea la putere a lui Vladimir Putin a însemnat și cea mai amplă revizuire de doctrină militară din Rusia de la al Doilea Război Mondial încoace. Este un alt gen de lectură care arată că, în ceea ce privește literatura despre liderul de la Kremlin, oferta din librăriile românești acoperă un spectru divers, de la roman și ficțiune pînă la analizele de specialitate, politice și militare.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia, Editura Vremea, 2022.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.