Evadările de la Auschwitz

Publicat în Dilema Veche nr. 997 din 18 mai – 24 mai 2023
image

Începînd cu toamna lui 1941, lagărul de la Auschwitz se extinde. Noul centru de detenție, situat la trei kilometri distanță, a fost numit de germani Birkenau, după pădurea de mesteceni din apropiere. La Auschwitz II – Birkenau exista un lagăr interior, împrejmuit cu două rînduri de gard electrificat, înalt de patru metri. În lagărul interior erau barăcile deținuților, în care aceștia dormeau noaptea. Ziua, deținuții ieșeau la muncă silnică în lagărul exterior, iar gardienii se mutau în turnurile demontabile din lemn ale acestuia. Tot perimetrul lagărului exterior, lung de aproape șapte kilometri, mărginea o fîșie de teren gol, nivelat și curățat de vegetație, așa încît oricine încerca să treacă pe acolo să poată fi reperat și mitraliat din turnurile înalte. 

În teorie, paza era strictă și continuă. În practică, însă, exista un punct slab al sistemului, pe care unii deținuți l-au exploatat. Metoda de evadare „buncărul” a fost folosită cu succes de cel puțin trei ori în 1944. Seara, deținuții nu se mai întorceau în lagărul interior, ci reușeau cumva să se ascundă într-o groapă din perimetrul exterior, plin de șantiere. Se dădea alarma și începea vînarea lor, prin lagărul exterior și prin împrejurimi, cu cîini special dresați. Căutarea dura trei zile, timp în care gardienii supravegheau zi și noapte perimetrul mare. După acest interval, chiar dacă nu-i găseau, protocolul întotdeauna respectat dispunea revenirea la paza alternativă. În prima noapte de pază normală, deținuții se furișau afară, „buncărul” lor fiind situat dincolo de gardurile electrificate și luminate. 

Dintre cei zece deținuți care au evadat astfel de la Birkenau în cazurile menționate din 1944, opt au fost prinși la scurt timp, nu departe de Auschwitz. Ceilalți doi, Rudolf (Rosenberg) Vrba și Alfréd Wetzler, au reușit să se ascundă pînă la sfîrșitul războiului. Povestea acestora este relatată de jurnalistul și scriitorul Jonathan Freedland în cartea Evadatul de la Auschwitz, recent apărută și în românește la Polirom. Dar evadarea celor doi nu este nici singura și nici cea mai spectaculoasă. Se crede îndeobște că de la Auschwitz nu se putea scăpa. Dimpotrivă, au fost cazuri destule. La început, se puteau aranja eliberări pe bani. Tot în perioada inițială, unii s-au putut strecura pe sub gardul simplu de sîrmă ghimpată. În primii trei ani de funcționare a lagărului, au fost cincizeci și cinci de evadări reușite, iar în 1943 au fost peste o sută cincizeci, arată Freedland. În mare, reușitele se numără cu zecile, iar eșecurile cu sutele. Eșecul se solda cu molestarea și spînzurarea celor prinși în fața celorlalți deținuți adunați în careu. 

În cartea Voluntarul (apărută în românește la Litera, în 2020), scrisă de asemenea de un jurnalist, Jack Fairweather, am găsit relatate douăsprezece cazuri reușite de evadare din 1942. Între timp, politica privind eliberările se schimbase; în 1941 avusese loc gazarea experimentală a prizonierilor sovietici și a deținuților bolnavi din lagăr, iar naziștii au vrut să limiteze cît mai drastic informațiile privind activitatea desfășurată aici. Reușitele din 1942 sînt demne de menționat. Pe 23 mai 1942, Stefan Bielecki și Wincenty Gawron evadează de la o fermă din apropierea lagărului, unde fuseseră duși la muncă. Pe 10 iunie, reușesc să evadeze August Kowalczyk și un alt deținut. Pe 20 iunie, Eugeniusz Bendera, mecanic la garajul SS, împreună cu alți trei deținuți, au fugit cu sedanul marca Steyr 220 al lui Rudolf Höss, comandantul lagărului. Iar pe 29 decembrie 1942 are loc evadarea grupului format din Boleslaw Kuczbara, Mieczysław Januszewski, Jan Komsky și Otto Kusel, într-o căruță plină cu mobilă destinată unui ofițer SS care locuia în apropierea lagărului. 

Eroul cărții lui Jack Fairweather, „voluntarul” Witold Pilecki, împreună cu colegii săi Jan Radzej și Edward Ciesielski, evadează și ei, dar în aprilie 1943, dintr-o brutărie situată tot în afara lagărului. Supranumele îi vine de la faptul că Pilecki a ajuns la Auschwitz intenționat, lăsîndu-se prins de o razie nazistă în Varșovia, pentru a putea transmite din interior informații privind cele ce se petrec în lagăr. La acel moment – septembrie 1940 –, la Auschwitz erau aduși numai cetățeni polonezi, indiferent de etnia acestora. 

Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz. Le-au urmat Czeslaw Mordowicz și Arnost Rosin, în mai 1944, evadați prin aceeași metodă a „buncărului”. Cu toții au contribuit la avertizarea comunității internaționale privind crimele abominabile săvîrșite de naziști la Auschwitz. De altfel, și Witold Pilecki, prin cei eliberați sau evadați, a transmis rezistenței poloneze de la Varșovia mai multe rapoarte verbale privind gazările experimentale și apoi sistematice de la Auschwitz. Că reacția internațională a fost lentă, neconvingătoare și probabil neadecvată este o altă discuție, care se poartă pînă în zilele noastre.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cartea sa cea mai recentă: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, în curs de apariție la editura Eikon.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Spion FOTO Pixabay
Un român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia controlată de ruși
David Kerch Adrian, cetățean român, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia fiind acuzat că a colaborat cu serviciile secrete ucrainene.
banner oana pellea png
Cum a reacționat Oana Pellea după ce un internaut i-a scris „să se ducă după tatăl ei”. Actrița a dat dovadă de elegență și a știut cum să-l pună la punct
Oana Pellea, fiica regretatului Amza Pellea, a devenit ținta răutății umane de care unele persoane dau dovadă. Marii actrițe, care în urmă cu câteva zile și-a comemorat tatăl trecut în neființă de 41 de ani, i-a fost transmis un gând nu foarte frumos și decent. Cum a reacționat aceasta?
WhatsApp Image 2024 12 14 at 14 16 16 (1) jpeg
„Fabrică” de țigarete acasă. Cum reușea să vândă producția slătineanul prins de polițiști
Un slătinean în vârstă de 44 ani avea acasă o adevărată unitate de producere a țigaretelor. Folosea mai multe utilaje și se aproviziona cu tutun din județele vecine. Reușea să vândă țigaretele, polițiștii descinzând la două societăți prin care acestea se comercializau.
pirvulescu jpg
Un candidat unic la prezidențiale este o mare greșeală, susține Cristian Pîrvulescu. Ce spune despre Crin Antonescu
Un candidat comun al partidelor pro-europene ar însemna ”un cadou” pentru tabăra suveranistă, care automat îşi va trimite candidatul în turul doi, a avertizat politologul Cristian Pîrvulescu. Acesta a mai susținut că prezența lui Crin Antonescu în spațiul public nu este întâmplătoare.
mircea diaconu jpg
Ce pensie și ce avere avea Mircea Diaconu, actorul care a candidat la prezidențiale. A dus o viață fără griji
Mircea Diaconu, actorul și fostul candidat la funcția de președinte al României, a încetat din viață sâmbătă, 14 decembrie, la vârsta de 74 de ani, din cauza unui cancer la colon.
tigru zoo pitesti 02 foto Primaria Pitesti jpg
Acuzații grave aduse de fiica bărbatului ucis de tigru la Grădina Zoologică. „Nu aveau echipamente necesare”
Detalii șocante în cazul îngrijitorului de la Grădina Zoologică din Pitești, care a fost atacat și sfâșiat de un tigru. Familia acestuia aduce acuzații grave la adresa conducerii instituției susținând că ar fi aflat vestea tragică de pe internet.
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
Un român are cele mai mari venituri din Parlamentul European: 657.000 de euro pe an
Un raport realizat de Transparency International EU scoate în evidență câștigurile fabuloase ale unora dintre eurodeputați, obținute pe lângă salariile și indemnizațiile de bază oferite de Parlamentul European.
romania tragere la sorti captura tv jpg