Demistificări

Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
image

Din ce în ce mai multă lume e lămurită: sub stratul de mistificări din perioada comunistă este un alt strat de mistificări, de data aceasta privind interbelicul. Au fost cîțiva ani, imediat după 1989, cînd se recuperau de-a valma o mulțime de scriitori și publiciști interbelici, puși sub obroc de regimul comunist. E drept, avea balta pește, aveam ce recupera, cel puțin la nivelul general al publicului, dacă nu chiar și printre cei ce apucaseră a fi mai avizați chiar și fără revoluție. Dar după avalanșa de Nae Ionescu, Noica, Eliade, Cioran, Țuțea, Vulcănescu – ca să nu îi menționez decît pe unii dintre cei mai promovați de ridicarea zăgazurilor – au început nuanțările. Recuperările inițiale au ocolit porțiuni semnificative din scrierile și opțiunile lor interbelice, dar aceasta nu a împiedicat o acțiune de demistificare care, cred, în prezent a ajuns la o oarecare maturitate. Astăzi înțelegem mult mai bine decît în anii ’90 poziția și contextul din care au publicat și acționat unii dintre recuperații noștri interbelici. 

Printre edificările mai puțin onorante privind o serie de realități ale României interbelice (printre care aș menționa corupția și exercițiul electoral) este și cea referitoare la amploarea antisemitismului. După ce au ajuns la putere, comuniștii nu au bătut monedă pe această situație, într-un mod, aș spune, inexplicabil. Ar fi avut ce exploata în contextul gherilei ideologice purtate cu Occidentul capitalist. E posibil să fi intervenit dogma împărțirii sociale pe clase, nu pe rase sau etnii (argumentul îi aparține lui Imre Tóth). Sau regimul însuși prezenta urme cel puțin reziduale de antisemitism. Cert este că de această amploare nu am aflat la școală, înainte de 1989, și nici la facultățile tangente, cum ar fi cele de istorie. Așa că după revoluție, atunci cînd dădeam peste aprecierile unor persoane la curent cu specificul interbelic – în general, profesori de la universități occidentale, citiți în limba lor de creație, căci în românește sînt mai rar traduși – nu puteam să nu fim luați prin surprindere. Dar treptat – și inexorabil, aș zice – am aflat de textele semnificative în acest sens, de cadrele explicative folosite în epocă, de opera „decupată” a recuperaților, impregnată de retorică xenofobă. 

Ceea ce însă în cadrul acestei demistificări a interbelicului este de dată mai recentă e proveniența discursului antisemit. Am putut crede o vreme că a fost vorba de influența generală a mediului politic european, care aluneca vertiginos în acei ani spre extrema dreapta. România, arată acest fir argumentativ, nu a făcut decît să se înscrie pe orbita mentalităților vremii. De acord, am avut intelectuali și politicieni seduși de apelul totalitar de dreapta, dar ei au fost contaminați. Am importat antisemitism, nicidecum nu l-am creat noi. 

Această opinie este însă în regresie în prezent. Nu numai că am importat retorică xenofobă, dar am și cultivat-o. Am dezvoltat veritabile teorii rasiale (astăzi le-am spune conspiraționiste) care concurau și polemizau „colegial” cu cele naziste. Aportul nostru intelectual la antisemitism a fost original, „organic”, cum le plăcea autorilor acestuia să spună. Și aș menționa aici că tocmai această contribuție specific românească la antisemitismul european interbelic iese în evidență în cartea recent apărută Elita culturală și discursul antisemit interbelic, scrisă de Alexandru Florian și Ana Bărbulescu. Sînt reconstruite aici, din articole de presă, discursuri în Parlament, prelegeri și alte scrieri, perspectivele, orientările și teoriile antisemite elaborate de șapte lideri de opinie interbelici: Nicolae Iorga, A.C. Cuza, Octavian Goga, Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Nichifor Crainic și Vintilă Horia. Acești intelectuali – și desigur nu numai ei – au venit cu propria reflecție și propriul efort cognitiv și au creat concepții deseori inedite privind justificarea abordărilor rasiste în corpul social, politic, cultural și economic românesc. 

Dar dacă lărgim perspectiva, este destul de logic ca România să fi avut contribuții interbelice originale la discursul antisemit european. Retorica xenofobă este întîlnită la unii scriitori și politicieni români de marcă din secolul al XIX-lea. Istoricul John Connelly afirma că Mihai Eminescu a fost printre primii intelectuali europeni care a folosit termenul de „rasă” cînd s-a referit la evreii care vor să ne ia „pămîntul și apoi și țara”. Elita liberală a vremii, prin politicieni precum Brătianu sau Kogălniceanu, a restricționat drepturile evreilor cu o severitate nemaiîntîlnită în Europa. Vorbeam de inexplicabila tăcere a comuniștilor privind antisemitismul „burgheziei”. Noi știm din manualele de istorie comuniste că răscoala din 1907 a fost înăbușită de partidele istorice reacționare, dar de fapt, pe atunci, prevala explicația răspîndită de un Goga, de exemplu, care susținea că revolta s-a produs din cauza abuzurilor arendașilor și cîrciumarilor evrei. Astfel că demistificările în acest sens se pot întinde la noi pe spații foarte largi.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, Editura Eikon, 2023.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.