Bio-biblioteca lui Hume

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

Deunăzi, un prieten cu care nu m-am mai văzut de ceva vreme mi-a propus un subiect: „De ce nu scrii despre Inteligența Artificială? Chiar m-ar interesa părerea ta!”. Nu îmi dau seama ce l-a făcut să creadă că aș fi competent sau măcar avizat pe această temă. Singurul lucru pe care îl știu este că în șah a apărut în urmă cu cîțiva ani un sistem nou de programare care se autoinstruiește, așa încît e în stare să joace partide din ce în ce mai bune pe baza acumulării de experiență. Noul sistem e mai performant decît cel vechi, axat pe forța de calcul brută, care la rîndul lui deja îi bătea lejer pe cei mai buni jucători umani. În mintea mea, aceasta era aproximarea sau reprezentarea pentru Inteligența Artificială de care se face atîta caz în ultima vreme, iar mai mult de atît nu m-aș fi priceput a spune.

Așa că am crezut că nu voi avea cum să îi dau prea curînd satisfacție prietenului meu. Asta pînă acum, cînd am dat de ceea ce aș putea numi o primă descriere – sau intuiție dacă vreți – a Inteligenței Artificiale. Ea apare într-un text de acum aproape trei sute de ani aparținîndu-i filosofului scoțian David Hume. Acesta a meditat intens asupra felului în care funcționează mintea umană. În Dialoguri asupra religiei naturale (Editura Herald, 2015, traducere de Alexandru Anghel), lucrarea pe care el o prețuia foarte mult – atît de mult, încît a șlefuit la ea ani la rînd și a dispus să fie publicată abia după moartea sa –, Hume ajunge să dezbată posibilitatea ca în spatele lumii să fie un plan, un proiect, și dacă acest plan este compatibil cu și comprehensibil pentru mintea umană. Dialogurile sale, în linie platoniciană, au trei personaje principale, iar unul dintre ele, Philon, ridică la un moment dat problema pretenției nejustificate a omului ca, pornind de la experiența sa, să ajungă să descrie resorturile lumii. „Ce privilegiu special are această mică frămîntare a creierului, pe care o numim gîndire, încît să facem din ea modelul întregului univers?”, se întreabă Philon. 

Replica îi vine de la Cleanthes (o fi vechiul stoic, discipolul lui Zenon din Citium?!), un alt participant la Dialoguri…, și este una neașteptată. El îi cere interlocutorului său să își închipuie două lucruri care nu ar implica „nici o absurditate și nici o imposibilitate”: o limbă „naturală, universală, invariabilă și comună fiecărui individ din specia umană” și cărțile scrise în această limbă, care sînt tot producții ale naturii și care „se perpetuează la fel ca animalele și plantele, prin descendență și înmulțire”. Sesizați? Este soft-ul care se perfecționează singur, care își acumulează singur propria experiență. Și Cleanthes își închipuie mai departe: intri acum în această bibliotecă „plină de volume naturale” și începi să răsfoiești din ea. Ce-ai să faci acum? Cînd vezi că „această carte raționează şi discută, obiectează, argumentează şi îşi demonstrează ideile şi subiectele, cînd face apel uneori la intelectul pur şi alteori la sentiment, cînd adună, rînduieşte şi înfrumusețează toate observațiile proprii subiectului”, se întreabă Cleanthes, adresîndu-i-se lui Philon, ce-ai să faci, „ai putea să susții în continuare că, în fond, toate acestea n-au nici un sens?”. Cu alte cuvinte, vrei să spui că vei respinge toată această manifestare de gîndire și de plan numai pentru că a pornit de la ceva „artificial” precum limbajul inventat de om? 

Las aici la o parte miza înaltă din Dialogurile… lui Hume – și anume argumentul teleologic al existenței lui Dumnezeu –pentru a zăbovi mai mult asupra paralelei dintre „biblioteca naturală” a filosofului scoțian și Inteligența Artificială. Și biblioteca închipuită de Hume, și Inteligența Artificială au la bază un limbaj conceput de om. Este un limbaj unic, în ambele cazuri, unul care e înțeles de toți oamenii. Mai departe, cum am spus deja, acest limbaj începe să „gîndească” singur, „să argumenteze şi să îşi demonstreze ideile şi subiectele” – iată, să își perfecționeze propria abordare a jocului de șah – sau să își scrie propriile „volume naturale”, cum e la Hume. În ambele variante apare elementul creator, cel la care oamenii țin atît de mult ca reprezentîndu-i în cel mai înalt grad și care însă e apropriat și de Inteligența Artificială, și de cea a volumelor care se înmulțesc singure. Singura diferență dintre cele două instanțe ar fi că, în cazul celei închipuite de Hume, perpetuarea se face de la sine, biologic; în vreme ce în cazul Inteligenței Artificiale, la rigoare, omul poate „uita” să o mai bage în priză. 

Un singur lucru mai am de adăugat. Sînt curios dacă divagația mea îl va satisface pe prietenul meu din școală. Sau va mormăi în barbă: „Păi, ce-ți spun eu și ce scrii tu?!”.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, Editura Eikon, 2023.

Poster orizontal 14 12 2023 Craciun jpg
4 CONCERTE SPECIALE DE CRĂCIUN, LA SALA RADIO
„Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski, în aranjamentul inedit în ritmuri de jazz conceput de Dave Wolpe.
1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.