Banalitatea absurdului

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Hannah Arendt, se știe, este autoarea celebrei expresii „banalitatea răului”. A ajuns la ea după ce a examinat îndeaproape – ca reporter, politolog și filosof – mărturia lui Adolf Eichmann privind exterminările organizate de statul nazist. În timp, expresia s-a banalizat și ea la rîndu-i – pînă-ntr-acolo încît s-a și denaturat parțial. Multă lume a înțeles-o în sensul că răul e ceva banal, o componentă inevitabilă a acestei lumi. Din acest motiv, la extrem se poate gîndi că și exterminările erau inevitabile. Dar nu acest lucru a spus Hannah Arendt. La ea, în expresia „banalitatea răului”, accentul cade pe banalitate. La început, răul șochează, de aceea e administrat în doze mici. Șocul e resorbit după un timp și prima cantitate de venin circulă acum în corpul social. Urmează alte doze, mărite, cu șocurile lor aferente, dar și cu asimilările corespunzătoare. La final, răul nu mai dă reacții, deși a invadat masiv sistemul. Face parte acum din cotidian. E banal. Funcționarul Eichmann se duce la serviciu cu sandvișul în servietă, programează încă un set de trenuri ale morții și apoi se întoarce acasă și iese cu familia la cinema. Societatea a banalizat răul, l-a acceptat și l-a făcut parte din mecanismul ei zilnic de funcționare. Răul este prezentat conștiinței lui Eichmann sub forma banalului. 

Răul însă nu are monopol asupra acestui mecanism al acceptării. În cazul studiat de Hannah Arendt, este indubitabil că răul este absolut. Este vorba de crimă după toate standardele morale actuale. Dar societatea poate fi făcută să metabolizeze și alte forme de comportament deviant. Și mă gîndesc de exemplu la absurd; există și o banalitate a absurdului, care funcționează oarecum asemănător cu cea a răului și care se manifestă cu precădere în societățile moderne injectate cu ideologii etatiste, cum sînt cele fasciste sau comuniste. De multe ori, banalitatea absurdului a prefigurat banalitatea răului. 

Cît de absurdă părea la început obligativitatea salutului nazist în instituțiile de stat și la manifestările publice? Pentru un om obișnuit, nefanatizat, gestul era nefiresc, introducînd în viața publică un aspect specific de partid. Dar chiar și unui membru de partid cu o rămășiță de bun-simț ar fi trebuit să i se pară deplasat acest comportament care consacra o formulă de cult într-o organizație laică. Cu toate acestea, salutul nazist nu numai că a devenit o marcă a administrației naziste, el a fost acceptat social, a devenit mecanic, generalizat, banal. După o vreme, le-a intrat germanilor în reflex. 

În perioada comunistă, în țările din estul Europei, apăreau periodic diferite crize de bunuri de consum. De exemplu, o criză destul de comună prin anii 1950 în regiunea menționată era cea a dresurilor de nailon. Mai încoace, resimțită și în România, a fost și o criză de hîrtie igienică. Este absurd, și așa li se părea la început și oamenilor care au trăit aceste penurii aleatorii. Apoi, s-au adaptat, au adus dresuri din RDG sau au compensat în vreun fel lipsa hîrtiei igienice, sub presiunea urgenței faptul ajungînd să le ocupe mintea mai mult decît absurdul situației. În timpul Marii Terori, liderii sovietici dispăreau brusc din viața publică. Dar ce faci cu ei, că erau pline manualele de școală cu portretele lor? Li s-au acoperit fețele cu hîrtie lipită pe deasupra și după un timp copiii, profesorii și părinții s-au obișnuit și cu acest joc absurd. Mai aproape, în zilele noastre, din China comunistă mai dispare cîte un tovarăș, căruia i se șterg urmele de pe site-urile oficiale, ci nu din manuale, ca altădată. Cel mai recent caz este al ministrului de Externe. Occidentul se miră, dar în China oamenii își văd de treabă; acolo disparițiile de persoane publice, oficiali și disidenți deopotrivă, sînt recurente și oricum nu ai voie să te miri public de ele. E absurd ca un om să dispară așa, literalmente peste noapte. Și totuși e banal în China comunistă. 

Dar ce vorbesc eu de China sau România comuniste? Ni se întîmplă nouă, chiar acum. Politicienii români, în silă, declară că vor să-și revoce pensiile suplimentare pe care ei înșiși le-au creat. Magistrații, care sînt tot un fel de politicieni prin apartenența la casta privilegiaților, au rămas în ofsaid și refuză să sancționeze acțiunea ipocrită a colegilor parlamentari (spre bucuria acestora). Forma lor de protest: greva. Numai că, potrivit legii, judecătorii nu pot face grevă – dar la cîte absurdități au loc în țară, cine mai atrage atenția asupra acestui fapt? Între timp, termenele de prescripție curg, nenumărate procese stagnează, iar infractorii își văd de treabă nestingheriți. Banalitatea absurdului este și contemporana noastră. Dar ar fi putut să nu fie, pentru că și absurdul, și răul sînt evitabile dacă societatea are la timp o reacție comună de respingere. 

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, Editura Eikon, 2023.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

0079e94b15ed312fa42232fd87a55db0d39 jpeg
Luciana Jinga, istoric: „Femeia din mediul rural a fost marea pierzătoare a perioadei comuniste“
Istoricul Luciana Jinga, expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ ce însemna să fii femeie în urmă cu câteva decenii
Sebastian Burduja, ministrul Energiei Foto Sebastian Burduja   Facebook jpg
Burduja îl acuză pe Nicușor Dan că neglijează Primăria pentru campania prezidențială. „Este scufundată în datorii”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, l-a acuzat pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, că își neglijează îndatoririle în timp ce își face campanie pentru alegerile prezidențiale.
1 zodii noroc la bani jpg jpeg
Cele 2 zodii care pot câștiga la Loto până de Paște. Astrele par că se aliniază în cazul lor
Se spune că norocul vine când te aștepți mai puțin, iar pentru unele zodii, astrele par să se alinieze perfect în această perioadă.
487804244 971291255190899 2432648768082338358 n jpg
Un șofer beat a vrut să-i mituiască pe polițiști cu un porc pe care-l transporta pe bancheta mașinii. Bărbatul a fost condamnat
Un șofer beat a încercat să-i mituiască pe polițiști care l-au oprit. Le-a oferit bani sau un porc. Animalul se afla în interiorul mașinii, nu în portbagaj, ci pe bancheta din spate. Șpaga cu slănină a fost refuzată de polițiști, iar bărbatul a fost condamnat.
politist timisoara furt webp
„Se va pensiona relaxat”. Un sindicalist critică lipsa de reacție a Poliției Române în cazul comisarului Viorel Tilcă, arestat preventiv
Președintele Sindicatului Europol Neamț, Ioan Cănărău, critică lipsa de reacție a șefilor din Poliție în cazul comisarului Viorel Tilcă, arestat preventiv după ce a organizat şi participat la petreceri unde se consumau droguri.
mihail neamtu FOTO Mediafax
Mihail Neamțul își pune cenușă în cap. „Sunt, așadar, «un derbedeu» și pledez vinovat”
Deputatul Mihail Neamțul a răspuns, după ce a fost criticat în spațiul public pentru limbajul vulgar folosit la adresa celor care l-au făcut „putinist”.
naarden jpg
Orașe din Europa construite în formă de stea. Atrag ca un magnet vizitatori din întreaga lume
Cândva, aceste locuri erau fortărețe impenetrabile, care protejau regiuni, sau chiar țări întregi! Astăzi, ele sunt destinații turistice spectaculoase, care reușesc să atragă vizitatori din întreaga lume! Mai precis, este vorba despre orașele-stea, care se găsesc în mai multe țări din Europa.
Atacul ucrainean în regiunea Kursk continuă FOTO Profimedia
„A fost șantaj”. Ucraina a atacat regiunea Kursk folosind tehnică furnizată de aliați și a încălcat încrederea SUA
Operațiunea Ucrainei în regiunea Kursk a fost percepută de partea americană drept o încălcare gravă a încrederii, însă Washingtonul nu a renunțat la sprijinul său, pentru a nu risca moartea a mii de soldați ucraineni aflați deja pe teritoriul Rusiei, scrie New York Times.
horoscop jpeg
Horoscop luni, 31 martie. Nativii unei zodii au parte de anumite oportunități și schimbări, în timp ce alții au de luat o decizie importantă
Horoscopul zilei de luni, 31 martie 2025, vine cu anumite oportunități pentru nativii unei zodii, în timp ce alții au de luat o decizie importantă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare zodie.