Anul manualului unic

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Anul manualului unic jpeg

Anul cultural 2017 a fost, instituţional vorbind, în nota politicului: un dezastru. Avem în continuare un ministru al Învăţămîntului care – agramat, ridicol şi, în mod evident, incompetent – este o ruşine naţională şi trebuie să faci eforturi, eventual să cauţi cu Google, pentru a-ţi aminti numele ministrului Culturii sau al preşedintelui Institutului Cultural Român, spre exemplu.

2017 a fost anul în care sistemul de învăţămînt, care produce pe bancă rulantă analfabeţi funcţional cu diplomă, pare mai reformabil pe Facebook, prin vocea unor profesori rebeli precum Cristina Tunegaru, care, luată de val, a stîrnit o ditamai controversă pe reţelele de socializare aplicînd Baltagului lui Sadoveanu o interpretare corectă politic la fel de ridicolă precum bîlbele ministrului Liviu Pop, „scuzat“ că nu vorbeşte corect limba română de colega de partid, Ecaterina Andronescu, ea însăşi de trei ori fost ministru al Educaţiei: omul e matematician la bază. Liviu Pop oricum va rămîne în istorie ca iniţiatorul reintroducerii în sistemul de învăţămînt a manualului unic, cel mai odios principiu didactic al epocii comuniste. Să nu uităm că, luni de zile, copiii nu au avut manuale şi au învăţat după un fel de compendiu, idee unică în lume, ba mai mult, li s-a interzis să meargă la şcoală cu auxiliare (culegeri, compendii, dicţionare), în unele şcoli fiind verificaţi în ghiozdane (dicţionarul ca instrument/armă interzisă oficial într-un spaţiu destinat educaţiei), ceea ce a făcut şi mai evident faptul că, de fapt, se încearcă, la nivel de minister, constituirea unui grup mafiot editorial care să deţină monopolul instrumentelor de învăţămînt. Împotriva manualului unic care exclude, din principiu, diversitatea artistică şi culturală s-au exprimat la unison dascăli, artişti, scriitori şi numai un ministru corupt, cel puţin moral, a putut să ignore valul de indignare stîrnit. Manualul unic rămîne încă o tentativă neinspirată din nesfîrșitul șir de reforme începute și abandonate care au dus învăţămîntul românesc în impas. Să nu uităm că ambele ministere, şi cel al Culturii, şi cel al Învăţămîntului, au avut, împreună, cîteva zeci de miniştri de la Revoluţie încoace. Unde mai pui că acest Liviu Pop este personajul care, în 2012, a schimbat componenţa a două instituţii-cheie pentru integritatea educaţiei şi cercetării (Consiliul Naţional de Etică şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare), doar pentru a-l scăpa pe Victor Ponta de acuzaţia de plagiat.

Tot anul trecut, Adela Stan, respectată profesoară de limba şi literatura română de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Turda, cu o vechime de 22 de ani în învăţămînt, a fost sancţionată după ce le-a recomandat elevilor de clasa a X-a filmul Total Eclipse, care prezintă, printre altele, relaţia de dragoste dintre scriitorii Paul Verlaine şi Arthur Rimbaud. Părintele unui copil a depus la direcţiunea şcolii o plîngere în care o acuza pe profesoară „că îi îndrumă pe copii spre homosexualitate prin metode pedagogice subtile“, Consiliul de Administraţie a votat sancţionarea cu avertisment a profesoarei, iar după ce doamna profesoara a contestat sancțiunea la Inspectoratul Școlar din Cluj, expunîndu-şi punctul de vedere (absolut legitim d.p.d.v. didactic) în fața Colegiului de disciplină (consiliu alcătuit, apropo, dintr‑un jurist, o învățătoare și inspectoarea adjunctă, fostă profesoară de matematică), sancțiunea s-a menținut din aceleaşi motive. Alexandra Zamfir, directoarea Colegiului „Mihai Viteazul“ din Turda, a cărui reputaţie va fi mereu legată de aici încolo de acest ruşinos caz de ignoranţă şi abuz, s-a ascuns de presă, dar a încercat s-o intimideze pe profesoară şi să-i interzică să se mai exprime. Între timp, Adela Stan s-a adresat Tribunalului din Cluj şi a trimis și o petiție către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, semnalînd „discriminarea de opinie legată de abordarea subiectului homosexualității într-un material didactic auxiliar“. Cazul merită urmărit pentru că spune aproape totul despre sistemul nostru de învăţămînt ameninţat în continuare cu manualul unic de un ministru agramat, care se pozează îmbrăcat în ie pe la tot felul de paranghelii.

Din seria se-întîmplă-din-nou, istoricul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a vorbit la sesiunea organizată de Academia Română cu ocazia Zilei Culturii Naţionale despre sistemul de educaţie din România zilelor noastre, care produce mii de analfabeţi funcţional. Ca şi în alte dăţi, Ioan Aurel Pop a găsit vinovatul pentru dezastrul din învăţămînt – nu lipsa reformei, al cărei duşman este chiar concetăţeanul său ajuns ministru, ci reţeaua Facebook – într-un discurs în mare parte corect, fiind oricum o înşiruire de clişee, dar cu accente puse prost şi în formulări sforăitoare: „Creierul omenesc este incomensurabil şi necultivarea memoriei individuale şi colective e reţeta sigură pentru limitarea inteligenţei oamenilor… Nu digitalizarea este cauza acestei orientări contemporane [neinformarea, lipsa de educaţie a tinerilor], ci plonjarea în epoca Facebook fără pregătirea necesară, iar asta înseamnă cunoaşterea societăţii, experienţa de viaţă a omenirii şi a poporului tău. Digitalizarea este indispensabilă azi, dar trebuie să rămînă o metodă, nu un scop în sine. Scopul trebuie să rămînă omul şi esenţa umană.“ Am dat acest citat pentru că sînt, în continuare, şocat de lipsa de elocvenţă şi viziune, de inadecvarea celor care conduc marile instituţii ale culturii şi educaţiei de la noi.

2017 a fost încă un an în care singura bursă de creaţie literară s-au dovedit condamnările cu executare. Lansarea cărţii lui Dan Voiculescu la Editura RAO în incinta Tîrgului de carte şi învăţătură Gaudeamus (unde vorbitori au fost toţi unul şi unul: Adrian Năstase, Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu, Mugur Ciuvică și Victor Ciutacu) a determinat-o pe Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, să-şi prezinte demisia din Comitetul Director al Asociației Editorilor din România într-o scrisoare publică adresată președintului AER, Grigore Arsene, și directorului executiv al AER, Mihai Mitrică: „Deși primul chemat să asigure respectarea statutului Asociației Editorilor din România, Consiliul Director pare a fi primul dispus să-l ignore, cel puțin în punctele în care acesta vorbește despre «prestigiu, imagine, conduită ireproșabilă, criterii calitative şi nu cantitative, spirituale şi nu comerciale, departe de orice ingerinţe sau presiuni de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin». Nu-mi fac iluzia că gestul meu va schimba foarte mult lucrurile, dar îl prefer lipsei de reacție și tradiționalului «să-nchidem ochii». Sîntem în plin tîrg de carte și vede prea multă lume ceea ce noi, înăuntrul Asociației, preferăm să ne prefacem că nu vedem: vi se pare că [prin lansarea cărţii lui Voiculescu] editura RAO slujește «prestigiul și conduita ireproșabilă» a editorului român, «departe de orice ingerinţe de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin»? În discuție nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place și de a-și comenta fapta editorială cu cine-i place. În discuție e însă moralitatea. Mai există și așa ceva pe lume. În numele cenzurii morale, noi nu umblăm goi pe stradă. Iar în raport cu ea, ceea ce se-ntîmplă acum la Gaudeamus e mai mult decît poate suporta bunul-simț: este expunerea urîțeniei în mijlocul unei mulțimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjecție.“

2017 a fost şi anul în care a avut loc incriminarea financiară pentru un volum de poezii scris de o persoană cu handicap – probabil cea mai înspăimîntătoare întîmplare din literatura românească de la căderea comunismului. Laura Ioana Florescu (n. 1979) a publicat, sub pseudonimul Marcica Belearta, volumul de versuri Poezii pentru văduve la Editura Herg Benet, editură care i-a plătit scriitoarei drepturile de autor rezultate în urma vînzării cărţii. Întrucît scriitoarea a fost diagnosticată cu scleroză degenerativă în plăci şi este încadrată în gradul II de invaliditate, încasarea drepturilor de autor contravine cu plata pensiei de handicap; astfel că, acoperită de lege, Casa de Pensii Suceava i-a cerut scriitoarei să înapoieze pensia. Cazul a fost analizat în detaliu, cu explicaţii privind aberaţiile legii, de către Radu Sergiu Ruba chiar în paginile revistei noastre, în nr. 715, aşa că nu mai insist.

Am adus, totuşi, discuţia înspre cărţi, dar despre ce s-a întîmplat cu adevărat notabil în anul editorial 2017 voi scrie săptămîna viitoare.

anansi nobel literar annie ernaux png
Annie Ernaux, laureata Nobelului literar din acest an, două romane în pregătire în colecția Anansi. World Fiction
Trei dintre romanele lui Annie Ernaux se află în pregătire la Editura Pandora M, în cadrul îndrăgitei colecții „Anansi. World Fiction”, coordonată de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu.
965 15 Regele Lear foto J  L  Fernandez jpg
Bătrînețea: reacționară sau asumată?
Aceste gînduri sînt inspirate de propria-mi vîrstă, ca și de un recent spectacol cu Regele Lear semnat de Thomas Ostermeier la Comedia Franceză.
965 16 IAMANDI cop3 jpeg
În oglinda Holocaustului
Pe cît de consistentă, pe atît de necunoscută și ignorată este memorialistica „românească” a Holocaustului, care a avut parte la noi de două ratări de receptare, petrecute la patru-cinci decenii distanță.
p 17 jpg
O devenire complicată
Brotherhood este un documentar ce urmărește viața unei familii de păstori din Bosnia rurală.
965 17 Amanda Shires jpg
Amanda Shires și Brandi Carlile
Ambele au boicotat cel puțin cîte un eveniment în care Trump a încercat să se asocieze electoral cu scena country, dar mai mult decît asta ar trebui să conteze excelentele lor albume recente.
p 23 Dublul dublului, 1946 jpg
Victor Brauner – Hipnotism, o dimensiune specială a privirii
Pentru Brauner, relaţia specială pe care privitorul o poate întreţine cu opera de artă este asemănătoare cu aceea pe care o putem avea cu o „fiinţă vie“.
Ștefan Popescu Art Safari (2) jpg
964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!

Adevarul.ro

Lolrelai roast Rocco Siffredi iumor Foto Antena 1jpg
Lolrelai îl ia la roast pe Rocco Siffredi, la „iUmor“. Cine este blonda care a venit special din Italia pentru starul porno FOTO
Rocco Siffredi, legenda internaţională a filmelor pentru adulţi, va juriza alături de Cheloo, Delia și Costel ediţia „iUmor“ din această duminică. Totodată, va avea parte de un roast savuros.
Polițista din Cernăuți împușcată mortal. Foto: Facebook/ Libertatea Cuvântului Cernăuți
Polițistă din Cernăuți, împușcată mortal în fața unei școli în timp ce încerca să aresteze un pedofil
O polițistă, pe numele său Taisia Tatarin, în vârstă de 22 ani, a fost împușcată mortal în fața unei școli din Cernăuți de către un bărbat care abuza sexual copii.
politia
Sistem de irigații din Brăila, furat de un localnic. Hoțul a fost arestat, la plângerea păgubitului
Un bărbat din Brăila a fost arestat preventiv, deoarece a furat și a distrus sistemul de irigații de la marginea unui sat, care aparținea unei societăți comerciale. Prejudiciul se ridică la 38.000 lei.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.