Hopper, un Antonioni al picturii

Publicat în Dilema Veche nr. 464 din 3-9 ianuarie 2013
Hopper, un Antonioni al picturii jpeg

Hopper – el e azi la Paris pictorul care atrage aceste mulţimi pe care mediatizarea expoziţiilor le produce frecvent, mulţimi rebele faţă de stupiditatea aproape generalizată a televiziunii. Mulţimi factice căci se constituie în conglomerate disparate, unde pasionaţii se precipită iar „mondenii“ îi imită. Mulţimi eteroclite care nu sînt decît echivalentul migraţiilor turistice ce ne definesc epoca, migraţii în special practicate de persoane în vîrstă. Uneori, exasperat, asemenea îmbulziri le-am considerat consecinţa unor deplorabile manipulări ce produc false dorinţe, excitaţii sociale, bucurii simulate. E ce resimt exasperat la auzul discuţiilor din jur ca atunci cînd, la Bali, după vizite epuizante, un vecin îşi mărturisea „pofta de a mînca o ciorbă“. Ce temple, ce dansuri, ce palmieri, „o ciorbă“! Dar totodată, îmi cenzurez rezerva cînd înţeleg că toţi aceşti „turişti ai culturii“ formează familia unor neliniştiţi ai bătrîneţii pe care, precipitîndu-se în muzee sau avioane, caută să o înşele sau să o amîne. Ei îmi amintesc acel unchi vîrstnic cu care mă duceam zilnic, pe timp de vacanţă, la tot felul de meciuri – de tenis, de volei, de fotbal – şi căruia un spectator cinic îi strigă într-o zi: „Tu eşti la stadion, iar moartea te caută acasă“, „Tocmai de aceea sînt la stadion“ răspunse el făcînd să rîdă pe cei din jur. În cozile de la Hopper şi în îmbulzelile aeropoartelor numeroşi sînt cei ce transformă cultura în armă contra vidului şi a perspectivei declinului iremediabil. Ei se apără „fugind de acasă“ – cum ar fi spus Sorescu.

La marea retrospectivă Hopper, prezenţa lor agasează, îndeosebi la auzul comentariilor. Dar – brusc mă întreb – oare nu opera însăşi le permite, nu e ea oare sursa unor neînţelegeri ce îi explică de altfel succesul? Brâncuşi nu produce asmenea reflecţii, nici Kandinski. Ca Modigliani sau Tonitza, Hopper da! În jur, gîngurelile doamnelor cu părul de argint se explică prin evidenta satisfacţie produsă de recunoaşterea realului pe care arta modernă l-a deviat, alterat sau uitat. Hopper îl prezervă plasîndu-l, însă, într-o perspectivă „metafizică“ şi aceasta-i motivează succesul pentru unii, şi interesul pentru alţii: „primul nivel“ recognoscibil şi vizibil satisface majoritatea privitorilor, celălalt se adresează amatorilor de „invizibil“. Unii pleacă fericiţi graţie lecturii prime care îi securizează, ceilalţi – satisfăcuţi de această depăşire poetică a realului.

Tablourile lui Hopper, adesea enorme, atrag prin modestia scenelor şi evidenţa peisajelor plasate pe suprafeţe largi, spaţial neeconomice. În acest cadru vast, se impune o lume burgheză, cotidiană, banală, dar totodată bolnavă de singurătate. Viaţa pare să se imortalizeze într-o clipă eternă, clipă a zilei ce-şi descoperă angoasant vidul. Tablourile dispun personajele asemeni unor statui imobile, în aşteptare... o aşteptare fără perspectivă, nici orizont. Aşteptarea ca simptom al absenţei de comunicare, al îndepărtării, al uitării de sine. Privesc îndelung şi de demult pictura lui Hopper, dar, acum, pentru întîia dată, ea îmi apare – revelaţie a expoziţiei! – ca echivalentul plastic al filmelor lui Antonioni. Hopper e un Antonioni al picturii! Spaţiile sînt largi şi tăcerile prelungi, imobilitatea domneşte şi anxietatea se instalează: Aventura, Eclipsa, Noaptea îmi revin în minte! Retrăiesc emoţiile de atunci şi îmi amintesc seara – singura din viaţă – petrecută cu Antonioni, cînd brusc el recunoscu în mine un partener de dialog, graţie unei cărţi pe care atunci nu ne-o mai reaminteam decît noi doi: Sînii de Ramos de Serna.

Hopper a iubit teatrul, cinematograful, circul. Le-a frecventat şi admirat. Ele intervin în acest univers antonionian pentru a-l exacerba. A-l accentua. Vedem des spectatori izolaţi, plasatoare pierdute în visuri cinematografice, bufoni derizorii. Teatrul şi cinematograful apar aici ca nişte terapii ratate, incapabile să atenueze neliniştea cotidiană. Spectacolul care se voia a fi o diversiune nu face decît să confirme climatul general şi, în realitate, provoacă un surplus de angoasă, angoasă nu cazonieră, solitară, ci angoasă în public, în sînul unui grup. Cum să nu interpretăm acest gest fondator semnificativ, faptul că primul tablou al lui Hopper se intitulează Spectatorul. Un bărbat singur, văzut din spate, în mijlocul unei întunecate săli goale. Ce priveşte, ce aşteaptă el, aşezat într-un fotoliu de teatru, fără parteneri, nici însoţitori?! Ne ducem le teatru, adeseori, pentru „a fi singuri printre ceilalţi“, aici însă el e singur într-o sală goală! Refugiul nu e decît o iluzie. Un loc de repaos şi întîlnire cu sine pe fondul unui spectacol absent şi al unei săli fără parteneri.

Cînd am fost invitat la San Diego, în California, un epitet utilizat de prieteni care-mi arătau peisajele s-a impus sistematic: „E mare“, constatau ei, aşa cum în Franţa se spune – şi Nathalie Sarraute a ironizat banalitatea evaluării – „E frumos“. La Hopper, pictor american, totul e mare şi imensitatea e o constantă: cerul şi oceanul par a fi ilimitate. Plasate pe pragul uşii sau în faţa ferestrelor, personajele statuare sînt confruntate cu această imensitate care nu reconforteză căci exteriorul inspiră o indiferenţă cosmică... Totul e gol, pînă şi străzile, ca în Antonioni din nou. Singurătatea absolută domneşte.

Hopper e un pictor literar şi specialiştii nu-l apreciază. Materia pe pînză e expusă plat, efectul produs e acela de ilustrată reproductibilă la infinit, fără a pretinde, ca marile tablouri, la o prezenţă fizică în faţa pînzei. Aceasta e însă şi o particularitate a modernităţii care se încrede în puterile suprafeţei şi se dezice de cultul profunzimii. Suprafaţa e o expoziţie fără iluzii, o invitaţie la confruntarea cu imanenţa realului în ceea ce are el mai direct şi straniu. Straniul corpurilor înstrăinate, straniul clipelor suspendate, straniul tăcerii... Hopper – aflu acum – era surd şi liniştea ce emană din operele sale mi se pare a fi o variantă a celebrei „Priviri a surdului“, spectacolul de geniu al lui Robert Wilson. Dacă surditatea la Goya e sursa sa de coşmaruri, la americani ea pacifică fără a elimina însă teribilul sentiment de izolare într-un univers fără sunete, fals pacificat.

Ultimul tablou al lui Hopper se intitulează Actorii. Un cuplu de Pulcinella albi, bărbat şi femeie – se pare că ar fi însuşi cuplul Hopper reconciliat după dispute ce l-au agitat decenii întregi! –, iese dintr-o pădure ce se detaşează în fundal. În toate comediile shakespeariene pădurea serveşte de spaţiu al pierderii şi al regăsirii... pădurea, umbroasă şi complexă, e imaginea vieţii pe care actorii lui Hopper o părăsesc pentru a se îndrepta şi expune pe o scenă. „Lumea e o scenă“ – adagiu shakespearian. Hopper îşi încheie parcursul artistic cu imaginea aparent luminoasă a unei perechi de amanţi seduşi de spectacol şi înşelaţi în speranţă. Ei rămîn pînă la capăt actori pe un platou de teatru, suprema satisfacţie, ultima luciditate. Jocul ca şansă!

Două tablouri de Hopper, revăzute aici, le-am ales pentru coperţile a două cărţi. Spectatorul pentru Memoriile teatrului, apărută la Paris, şi Doi actori pentru Actorul nesupus, apărută la Sibiu. Hopper place oamenilor de teatru şi cineaştilor! Şi de aceea plasticienii îl dispreţuiesc.

George Banu este profesor de studii teatrale la Universitatea Sorbonne Nouvelle şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. A publicat, între altele, Livada de vişini, teatrul nostru (Editura Nemira, 2011).

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Banner Mihai Traistariu
Viktor Orban si Marine le Pen FOTO EPA-EFE
„Make Europe Great Again”. Grupul politic al lui Orban și Le Pen organizează un miting pe modelul lui Trump
Noul grup politic Patrioți pentru Europa, din care fac parte Viktor Orban și Marine Le Pen, a anunțat, luni, va organiza un miting intitulat „Make Europe Great Again”, care va avea loc pe 8 februarie la Madrid, au declarat doi oficiali pentru POLITICO.
Mircea Lucescu Foto Inquam Photos   Alex Nicodim jpg
Mircea Lucescu a fost operat! Care este starea selecționerului și când va putea reveni la echipa națională
Mircea Lucescu a fost supus unei intervenții chirurgicale la șold. Conform reprezentanților FRF, selecționerul României va avea nevoie de o perioadă de recuperare de circa o lună, iar apoi va putea să înceapă pregătirile pentru primele meciuri din 2025 ale echipei naționale.
Ostatici eliberati de Hamas FOTO Profimedia jpg
Opt dintre ostaticii Hamas, care urmau să fie eliberaţi în Gaza, sunt morţi
Oficialii israelieni au informat că 8 dintre cei 26 de ostatici care ar fi trebuit să revină acasă în prima fază a acordului cu Hamas sunt morţi, după ce au confruntat lista primită de la organizaţia palestiniană cu cea întocmită de serviciile lor de informaţii.
Nicolae Stanciu FOTO Profimedia jpg
Stanciu, cu două pase de gol, și Niță au dat lovitura la arabi: l-au bătut pe Benzema
Damac a trecut azi, în etapa a 17-a din Arabia Saudită, de Al-Ittihad, scor 2-1.
BeFunky collage (38) jpg
Horia Brenciu, mesaj emoționant cu ocazia zilei de naștere a lui Florin Piersic. Imagine rară cu cei doi: „Mi-a dat o lecție de viață extraordinară”
Astăzi, pe 27 ianuarie 2025, maestrul Florin Piersic a împlinit venerabila vârstă de 89 de ani. Cu această ocazie, colegii și prietenii săi i-au transmis o mulțime de urări și mesaje emoționante. Printre aceștia, s-a numărat și Horia Brenciu, care a publicat o imagine rară cu marele actor.
sentinta ciocanel jpeg
Comisia de la Veneţia vs. CCR, în problema anulării alegerilor prezidenţiale. Cine are dreptate?
În primul rând, Comisia de la Veneția transmite că nu este de competența sa să analizeze faptele sau să examineze decizia Curții Constituționale a României
sala examen bac jpg
Proba la Limba română a Bacalaureatului din iarnă naște primele controverse. Care a fost marea nemulțumire a elevilor și ce le-a transmis ministrul Educației
Astăzi, elevii claselor a XII-a și a XIII-a au susținut prima probă a Bacalaureatului, cea de competențe lingvistice la Limba română. Însă, pentru că proba a fost programată în funcție de orarul copiilor, unii dintre ei au susținut examenul dimineața, iar alții după amiază. Motiv de nemulțumiri.
YXNoPWQ0ZWNkNmE5YWFkMjcxNGU0ZGJlZDdlZGMyNjc3ZjBj thumb jpg
Record mondial stabilit de doi muzicieni români. Cine sunt artiștii care au susținut cel mai rapid turneu de concerte pe toate continentele
Record mondial stabilit de doi muzicieni români. Ei sunt artiștii care au susținut cel mai rapid turneu de concerte pe toate continentele.