Paradoxul terorismului

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Paradoxul terorismului jpeg

După cum era de prevăzut, în urma atacului terorist din noiembrie 2018 – în care Usman Khan a înjunghiat mortal doi trecători pe London Bridge, înainte să fie împușcat de poliție –, oportunismul politic nu a întîrziat să apară. Îl amintim cu precădere pe Boris Johnson, prim-ministrul britanic, care a cerut pedepse cu închisoarea mai lungi și suspendarea „eliberărilor anticipate automate“ ale teroriștilor condamnați.

În cele două decenii care au urmat atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA, terorismul a devenit arhetipul panicii morale a lumii occidentale. Teama de teroriști, care pîndesc de pretutindeni, plănuind distrugerea în masă a civilizației occidentale, a fost exploatată de guvernele britanice și americane care s-au perindat pentru a introduce o legislație mai severă, pentru a extinde puterile de supraveghere – și, desigur, pentru a purta războaie.

De fapt, începînd cu finele anilor 1970, terorismul din Europa Occidentală  s-a aflat în continuă scădere. Potrivit Global Terrorism Database (GTD), în Europa de Vest s-au înregistrat 996 de decese cauzate de terorism între 2000 și 2017, față de 1.833 de decese în cei 17 ani dintre 1987 și 2004, și 4.351 de decese între 1970 (cînd și-a început activitatea GTD) și 1987. Amnezia istorică a obnubilat în tot mai mare măsură amintirea terorismului de origine europeană: banda Baader-Meinhof din Germania, Brigăzile Roșii din Italia, IRA în Marea Britanie, terorismul basc și catalan din Spania, terorismul kosovar din fosta Iugoslavie.

Situația e cu totul diferită în SUA. Și nu doar din cauză că cifrele sînt date peste cap de atacurile 9/11, în care și-au pierdut viața 2.996 de oameni. Chiar dacă ignorăm această anomalie statistică, e limpede că, începînd din 2012, decesele provocate de terorism au crescut constant în SUA, inversînd tendința anterioară. În tot cazul, o mare parte a acestui „terorism“ e, pur și simplu, consecința prezenței masive a armelor în rîndul populației civile.

Terorismul islamist e, fără îndoială, o amenințare reală, mai ales în Orientul Mijlociu. Dar trebuie subliniate două aspecte. Mai întîi, terorismul islamist – și, la fel, criza refugiaților – a fost în mare parte o consecință a eforturilor ascunse sau fățișe ale Vestului de a produce o „schimbare de regim“. În al doilea rînd, Europa este, de fapt, mult mai sigură decît era odinioară – datorită ascendentului Uniunii Europene asupra comportamentului guvernelor, pe de o parte, și tehnologiei antiteroriste îmbunătățite, pe de altă parte.

Și totuși, în vreme ce numărul de decese datorate terorismului e în scădere (în Europa, cel puțin), gradul de alarmare crește, oferind guvernelor o justificare pentru a introduce mai multe măsuri de securitate. Acest fenomen, prin care reacția noastră colectivă față de o problemă socială se intensifică odată cu diminuarea problemei, e cunoscut ca „efectul Tocqueville“. În cartea sa Democracy in America, Alexis de Tocqueville observa că „e normal ca dragostea de egalitate să crească constant, odată cu egalitatea, și să sporească odată cu substanța din care se hrănește“.

Există însă și un fenomen înrudit, pe care l-am putea numi efectul Baader-Meinhof: odată ce atenția ți-a fost captată de ceva anume, începi să vezi acel ceva pretutindeni. Aceste două efecte explică modul în care percepțiile noastre subiective asupra riscului au ajuns să devieze atît de mult de la riscul real cu care ne confruntăm.

833 22 cele patru virtuti 1 jpg jpeg

De fapt, Occidentul a devenit civilizația cu aversiunea cea mai crescută față de risc din istorie. Termenul ca atare provine din latinescul risicum, folosit în Evul Mediu doar în contexte foarte precise, cu referire, de obicei, la comerțul maritim și la afacerea, nouă pe atunci, a asigurărilor maritime. La curțile orașelor-stat din Italia secolului al XVI-lea, rischio se referea la viețile și carierele curtenilor și prinților, și la riscurile la care aceștia erau expuși. Dar cuvîntul nu era folosit frecvent. Succesele sau eșecurile erau atribuite cel mai adesea unei surse exterioare: norocul sau fortuna. Norocul era o manifestare a impredictibilității, iar corespondentul său în planul virtuților umane era prudența (sau virtù, la Machiavelli).

În perioada modernă timpurie, natura era cea care acționa asupra oamenilor; pentru aceștia, singura reacție rațională disponibilă era să opteze între diversele așteptări rezonabile. Abia odată cu revoluția științifică a început să înflorească discursul modern despre risc. Umanitatea modernă influențează și controlează lumea naturală și calculează astfel gradul de periculozitate pe care aceasta îl presupune. Prin urmare, tragedia nu mai trebuie să fie o componentă firească a vieții.

Sociologul german Niklas Luhmann spunea că odată ce acțiunile individuale sînt percepute ca avînd urmări calculabile, predictibile și evitabile, nu mai e nici o speranță de întoarcere la stadiul premodern al ignoranței fericite, cînd cursul evenimentelor viitoare era lăsat în voia sorții. După cum a formulat sibilinic Luhmann: „Poarta raiului rămîne închisă din cauza cuvîntului risc“.

La rîndul lor, economiștii cred că riscurile sînt măsurabile și, ca atare, controlabile. În această privință, ei se află în aceeași barcă cu cei care ne spun că riscurile de securitate pot fi minimizate extinzînd puterile de supraveghere și perfecționînd tehnicile de colectare a informațiilor cu privire la posibile amenințări teroriste. Un risc e, în cele din urmă, gradul de incertitudine al evenimentelor viitoare, și – după cum scria Claude Shannon, fondatorul teoriei informației – „informația e rezolvarea incertitudinii“.

Există fără îndoială un beneficiu al securității; el vine însă cu prețul unei intruziuni fără precedent în viețile noastre private. Dreptul nostru la confidențialitatea informațiilor, garantat acum de Regulamentul general privind protecția datelor al UE (RGDP), se află într-un conflict tot mai acut cu dorința noastră de securitate. Dispozitivele omniprezente care văd, aud, citesc și ne înregistrează comportamentul produc un șuvoi de date, pornind de la care se pot face inferențe, predicții și recomandări cu privire la acțiunile noastre trecute, prezente și viitoare. Dreptul la viață privată pălește în fața maximei „Cunoașterea înseamnă putere“.

În plus, există un conflict între securitate și bunăstare. Securitatea totală presupune eliminarea a două virtuți cardinale: curajul și prudența. Omul aflat în deplină siguranță e o ființă împuținată.

Din aceste două motive, trebuie să rămînem la fapte și să nu le dăm guvernelor instrumentele pe care le cer tot mai insistent pentru a cîștiga „bătălia“ împotriva terorismului, crimelor sau a altor nenorociri, evitabile tehnic, pe care le aduce viața. E nevoie de un răspuns bine chibzuit. Iar cînd vine vorba de haosul și mizeria istoriei umanității ar trebui să ne amintim de spusele lui Heraclit: „Fulgerul le cîrmuiește pe toate“.

Robert Skidelsky este membru al Camerei Lorzilor a Marii Britanii şi profesor emerit de Economie politică la Universitatea Warwick.

© Project Syndicate, 2019

traducere de Matei PLEŞU

Foto: Niklas Luhmann (wikimedia commons)

Mälardalen University library interior jpg
Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?
Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.
La Sagrada desnuda jpeg
La Sagrada desnuda
Gripa asta „simplă” a oprit Spania în loc. A blocat-o, este anchilozată în acest moment, și nu doar din punct de vedere turistic.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.