Opoziţia externă

Publicat în Dilema Veche nr. 559 din 30 octombrie - 5 noiembrie 2014
Opoziţia externă jpeg

Pe fondul firavei opoziţii politice din Ungaria şi al slabelor reacţii din partea instituţiilor Uniunii Europene sau a guvernelor unor state membre, singura opoziţie faţă de viziunile şi acţiunile guvernării Orbán pare să se manifeste doar în presa internaţională – mai ales discursul despre iliberalism a stîrnit valuri de îngijorare. FP România a discutat despre ce se petrece în vecini cu conducătorii Global Public Policy Institute din Berlin, unii dintre cei care s-au pronunţat în acest sens.

Domnule Reinicke, domnule Benner, aţi scris recent, pe platforma Project Syndicate, în termeni foarte critici despre dinamicile politice din Ungaria. Dacă aţi sintetiza, ce derapaje de la democraţie constataţi în politicile premierului Viktor Orbán?

Wolfgang H. Reinicke: Majoritatea acestor dinamici antidemocratice sînt destul de cunoscute. Vorbim de limitările impuse curţii constituţionale, felul în care se face numirea judecătorilor, felul în care se ştirbeşte independenţa Băncii Centrale, de intervenţii în zona legilor şi a drepturilor mass-media. După cum ştiţi, mai multe ONG-uri au fost ţinta unor raiduri ale poliţiei chiar zilele trecute (la începutul lunii septembrie – n. red.); modul în care guvernul ungar abordează ONG-urile şi sprijinul pentru ele nu e nedemocratic în sine, dar suprimă procese democratice care sînt esenţiale pentru o societate deschisă. Există, de asemenea, o încălcare a libertăţii de exprimare în sectorul educaţional. Fiecare universitate are un rector numit de guvern, nu ales de senatul universităţii, acesta avînd autoritate asupra bugetului – adică, în esenţă, deţine controlul modului în care funcţionează universitatea, ceea ce, desigur, e o încălcare gravă a educaţiei libere şi deschise.  

Thorsten Benner: Există în mod clar tendinţe antidemocratice în Ungaria. Avem un premier care a declarat că era democraţiei liberale e încheiată, că doreşte să construiască un stat iliberal bazat pe fundaţii naţionale şi a făcut clar că modelele sale sînt China, Turcia lui Erdogan, Rusia lui Putin şi Singapore. Aceste opţiuni politice au fost deja puse în aplicare prin multele modificări constituţionale pe care partidul său, Fidesz, le-a îndesat în parlament, graţie majorităţii de două treimi. Mai recent – prin multe acţiuni concrete împotriva libertăţii presei, împotriva ONG-urilor, prin reducerea libertăţii educaţionale. Aşadar, face ce predică, asigurîndu-se că ideile sale iliberale sînt sprijinite de politici concrete.  

Legat de iliberalismul invocat de premierul Orbán, apropiaţii săi politici arată că această viziune denunţă doar neoliberalismul economic, nu sistemul de piaţă în sine – şi în nici un caz sistemul democratic.  

W.H.R.: Dacă aşa este, trebuia să spună aceste lucruri, dar nu le-a spus. Dacă nu îi plac economia de piaţă liberă şi pieţele neîngrădite, trebuia să spună, mulţi oameni ar fi fost de acord cu el sub acest aspect, inclusiv eu. Alte ţări din Europa au realizat, de mult, ceea ce numim economie socială de piaţă, un sistem care recunoaşte caracterul failibil al pieţelor libere şi, în consecinţă, creează cadre guvernamentale de reglementare, în limitele cărora pieţele pot funcţiona. Criza financiară a fost un exemplu că, la nivel global, ne lipsesc instrumentele guvernamentale, şi toată lumea, inclusiv Ungaria, a avut de suferit în urma acestor implicaţii. Cu toate acestea, nu văd legătura între aceste probleme şi raidurile din ONG-uri, încălcarea libertăţii de educaţie, limitările impuse băncilor.  

T.B.: Dacă premierul Orbán avea o problemă doar cu capitalismul pur manchesterian şi cu excesele capitalismului financiar, pe care le-am văzut, dacă voia să protejeze Ungaria în acest sens şi să construiască un model economic nou, de ce are nevoie să se îndrepte împotriva libertăţii presei, împotriva ONG-urilor, împotriva opoziţiei, în general? Dacă era aşa, se concentra pe reglementări economice şi pe toate problemele-cheie ale unei economii sociale de piaţă – sau ce model o fi vrînd să construiască. Nu accept acest argument, Orbán ţinteşte clar la nucleul democraţiei liberale, nu are o problemă doar cu excesele capitalismului financiar global.

În concluzie, să ne temem de iliberalismul promovat de premierul Orbán?  

W.H.R.: Domnul Orbán este foarte inteligent. Trebuie să ne facem griji cu privire la ceea ce face, acumulează tot mai multă putere şi control. Atît de mult control asupra presei, asupra economiei conduce la o influenţă majoră asupra felului în care este condusă ţara, şi de asta mă tem. Singurul mod în care putem dezvolta abordări sustenabile pe termen lung este să ne ducem la sursa problemei, să reinventăm sistemul democraţiei – care e unul dificil şi complicat, dar, totuşi, de departe cel mai bun pe care îl avem pentru a ne guverna. Trebuie să ne uităm la problemele democraţiei la nivel naţional, european şi global.

Uniunea Europeană ar putea interveni şi ar putea provoca Ungaria la dialog. Domnul Barosso a fost la Budapesta şi s-au semnat acolo acordurile pentru bani (fondurile europene – n.red.), ceea ce e bine, dar raportul trebuie să fie quiproquo. Ungaria va trebui să se implice într-o discuţie deschisă, ar trebui să îl provocăm pe domnul Orbán la o discuţie despre viitorul democraţiei, rolul pieţelor, rolul guvernului, al societăţii civile, libertatea de exprimare, toate acestea prin stabilirea unei platforme democratice, deschise şi transparente.

T.B.: Există motive să ne temem pentru Ungaria, de vreme ce asistăm la nişte evenimente foarte, foarte triste. Democraţia e subminată, şi asta se întîmplă în contextul UE, care nu e doar o zonă de comerţ liber, ci şi o comunitate de valori, de democraţie liberală. Aceasta e problema reală. Domnul Orbán este un talentat antreprenor politic al acestei autocraţii populiste. Dacă are succes cu această strategie, vor fi mulţi alţii în regiune care vor simţi că îşi pot încerca norocul, la rîndul lor, în a tăia în democraţie. Dacă eşti un politician la putere, n-ar fi frumos să nu te confrunţi cu o opoziţie care te încurcă? N-ar fi frumos să nu te temi că vei fi demis? Multora le-ar plăcea acest lucru; aşadar, dacă el are succes cu democraţia iliberală, îi va încuraja şi pe alţii să încerce această strategie. 

Wolfgang H. Reinicke este decanul fondator al Şcolii de Politici Publice din cadrul Central European University din Budapesta şi preşedinte al Global Public Policy Institute din Berlin. 

Thorsten Benner este director al Global Public Policy Institute din Berlin. 

Mälardalen University library interior jpg
Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?
Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.
La Sagrada desnuda jpeg
La Sagrada desnuda
Gripa asta „simplă” a oprit Spania în loc. A blocat-o, este anchilozată în acest moment, și nu doar din punct de vedere turistic.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Mercenarii Wagner „violează, răpesc și torturează soldații ruși”. Afirmația uluitoare a unuia dintre ofițerii lui Putin VIDEO
Locotenent-colonelul Roman Venevitin, care a fost capturat în apropierea orașului ucraineant Bakmut, a susținut că a fost torturat de mercenarii Wagner, în ciuda faptului că era de aceeași parte a războiului Rusiei .
image
Suspectul în cazul uciderii fetei de 12 ani, agresor recidivist. Și-a bătut iubita până a băgat-o în spital
Ilie Marcel Șerbiuc, bărbatul căutat pentru uciderea fetei de 12 ani, Ana Maria Constantin, și-a bătut o iubită de a băgat-o în spital. El și-a agresat și mama.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.