Nu „democraţia“ este cea care a cîştigat în Grecia

Bernard-Henri LÉVY
Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
Nu „democraţia“ este cea care a cîştigat în Grecia png

Ei bine, nu, prieteni greci, votul de duminică nu este – cum se spune peste tot şi cum o trîmbiţează aceşti sfetnici neplătitori care sînt, în Franţa, Le Pen-ii şi alţi Mélenchon – o „victorie a democraţiei“. Căci democraţia, şi voi o ştiţi mai bine ca oricine, înseamnă medierea, reprezentarea, delegarea reglementată a voinţei şi a intereselor – şi nu neapărat referendumul. Sau poate însemna referendumul, în situaţii excepţionale, atunci cînd conducătorii aleşi sînt în pană de idei, cînd au pierdut încrederea electoratului sau cînd procedurile normale încetează să funcţioneze. Oare asta s-a întîmplat în Grecia? A fost poziţia prim-ministrului Alexis Tsipras atît de fragilă încît nu i-a mai rămas decît să paseze răspunderea alegătorilor săi şi să recurgă la această formă excepţională de democraţie, care este democraţia prin referendum? Ce s-ar întîmpla dacă, de fiecare dată cînd se confruntă cu o decizie pe care nu au curajul să o ia, partenerii Greciei ar întrerupe discuţiile şi ar cere o săptămînă de răgaz pentru ca populaţia să decidă?

Se spune adesea – şi pe bună dreptate – că Europa este prea birocratică, prea lentă în luarea de decizii, prea greoaie. În mod cert, acest neajuns nu va fi remediat dacă, ferească Dumnezeu, metoda Tsipras va inspira alegerea unor guverne Podemos sau a altor partide europene anti-austeritate. 

Să presupunem că decizia în faţa căreia s-a aflat Tsipras a fost atît de importantă şi de complexă încît a justificat această procedură de excepţie. În acest caz, evenimentul ar fi trebuit să reflecte această complexitate. Ar fi trebuit să fie o sondare atentă şi scrupuloasă a voinţei populare, organizată şi desfăşurată cu respectarea celor implicaţi, iar guvernul ar fi trebuit să asigure poporului grec accesul la informaţii relevante. 

În schimb, Grecia a organizat un referendum pripit. O campanie de informare a lipsit cu totul, iar întrebarea pusă a fost confuză, de-a dreptul ininteligibilă. S-a făcut apel pentru un „nu“ pe care nimeni nu l-a înţeles şi care şi-a schimbat de trei ori sensul, în decursul a opt zile: de la „nu pentru euro“, în primele ore, la un „da“, duminică seară, trecînd printr-un „nu“ la propunerile creditorilor, fără să se explice cine sînt aceştia. 

Grecia antică folosea două cuvinte pentru „popor“: democraticul

, pe de o parte, şi

, pentru „mulţime“, pe de altă parte, pe care latinii o numeau

, în contextul demagogiei plebiscitare. Prin apelul său pueril de a transfera povara erorilor sale concetăţenilor europeni şi prin reticenţa sa în aplicarea reformelor, Alexis Tsipras înclină spre al doilea sens – care reprezintă latura tenebroasă a politicii greceşti.

Intenţia sa, obiectează Tsipras, nu a fost atît sondarea opiniei publice, cît aducerea în joc a unei „mîini de fier“, în confruntarea cu creditorii Greciei, care au avut formidabila impertinenţă să îi ceară un progres în ceea ce priveşte statul de drept şi justiţia socială, şi reglementări impuse armatorilor şi clerului rău-platnic. Fie. Dar despre ce fel de democraţie mai este vorba atunci? 

Nu e Uniunea Europeană acel spaţiu al păcii, care a învăţat, cu timpul, să înlocuiască, pe bună dreptate, această eternă logică a mîinii de fier şi a confruntării cu cea a negocierii şi a compromisului? Nu este Europa, în ciuda vastelor ei defecte, locul de baştină al democraţiei, în care, pentru prima dată după atîtea secole, rezolvarea diferendelor se încearcă nu prin război politic şi şantaj, ci prin ascultare, dialog şi sinteză a punctelor de vedere? Prin ce fel de pervertire a spiritului poate fi percepută ca „act de rezistenţă“ sau ca „apărare a democraţiei“ această insultă adusă celor 18 ţări, dintre care unele se află într-o situaţie cu nimic mai puţin dificilă ca Grecia, dar care au consimţit la sacrificii considerabile pentru a-i acorda, în 2012, bunăoară, o anulare a datoriilor în valoare de 105 miliarde de euro, în vreme ce ele însele aveau o răspundere faţă de propriul popor? 

Şi încă o ciudăţenie. După referendumul de duminică, toată lumea are aerul că Tsipras ar fi ultimul democrat al zonei euro, care s-a confruntat cu o clică „totalitară“ (cum a spus Marine Le Pen) căreia i-a „rezistat onorabil“ (cu vorbele lui Jean-Luc Mélenchon). Trec peste alianţa sa parlamentară cu dreapta conspiraţionistă (Grecii independenţi), ai cărei lideri nu se sfiesc să lanseze diatribe împotriva homosexualilor, precum şi a „budiştilor, evreilor şi musulmanilor“ acuzaţi că nu plătesc impozite. Trec şi peste faptul că lui Tsipras nu i-a repugnat să ceară sprijinul partidului neonazist Zorii Aurii – pe care oricare alt lider european l-ar fi respins – pentru a trece de parlament proiectul său de referendum. Cei 18 omologi europeni ai lui Tsipras nu sînt însă cu nimic mai puţin democraţi sau legitimi decît el. Ţările Europei Centrale, care au trecut prin infernul celor două totalitarisme, nazist şi comunist, nu au nevoie de lecţii de legitimitate din partea nimănui – şi cu atît mai puţin din partea premierului grec. Ca să nu mai vorbesc de bravele ţări baltice – în treacăt fie spus, conform unor ştiri recente (AFP din 30 iunie), „legalitatea independenţei“ lor este în curs de reconsiderare de către preşedintele rus Vladimir Putin, un alt prieten al lui Tsipras – care nu cedează, deocamdată, panicii şi nici tentaţiei de a-i împovăra pe alţii cu neajunsurile lor sau de a găsi un pretext pentru a se sustrage datoriei de solidaritate cu Atena. 

Toate acestea nu înseamnă că Europa trebuie să intre în doliu pentru patria lui Pericle. Nimic nu ar fi mai trist decît să vezi că acest popor – care a plătit atît de scump, cu decenii în urmă, pentru un „nu“ spus nazismului şi, apoi, fascismului Coloneilor – trebuie să plătească pentru „nu“-ul precar de duminică, care nu e decît umbra palidă a celui de odinioară, parodierea lui. 

Fie ca liderii zonei euro să aibă suficientă stăpînire de sine pentru a înţelege acest lucru şi pentru a fi mai greci decît grecii. Şi fie ca aceştia din urmă să fie cruţaţi de momentul în care, odată eşuată runda negocierilor, vor fi confruntaţi cu adevărata, tragica semnificaţie a votului lor de duminică. 

Left in Dark Times: A Stand Against the New Barbarism.

© Project Syndicate, 2015 -

traducere de Matei PLEŞU  

p 23 jpg
Istoria unei relații complicate: eu și limba franceză
„Fiule, la limba asta teutonică și imposibilă te descurci singur!“.
Mälardalen University library interior jpg
Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?
Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.