De ce e importantă morala în politica externă

Joseph S. NYE Jr.
Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
De ce e importantă morala în politica externă jpeg

Cînd i-am spus unui prieten că tocmai am scris o carte despre moralitate și politică externă, mi-a răspuns în glumă: „Trebuie că e o carte foarte scurtă“. Un atare scepticism e o reacție normală. O căutare în Internet scoate la iveală surprinzător de puține cărți despre modul în care viziunea morală a președinților SUA le-a influențat politica externă. După cum observa odinioară eminentul politolog Michael Walzer, în studiile universitare de Relații internaționale de după 1945, „argumentul moral contravenea regulilor disciplinei îndeobște practicate“.

Motivele pentru un astfel de scepticism păreau evidente. În vreme ce istoricii au scris despre excepționalismul și moralismul american, diplomați realiști precum George F. Kennan – părintele doctrinei americane de „îngrădire“ din timpul Războiului Rece – au avertizat asupra neajunsurilor tradiției americane moralist-legaliste. Relațiile internaționale sînt un domeniu anarhic și nu există vreun guvern pe lumea asta care poate asigura ordinea. Statele trebuie să-și asigure propria apărare, iar cînd e în joc supraviețuirea, scopul scuză mijloacele. Unde nu e loc pentru alegeri rezonabile, nu se poate vorbi de etică. După cum spun filozofii „«trebuie» implică «poate»“. Nimeni nu-ți poate reproșa că nu faci imposibilul.

Pornind de la această logică, a combina etica și politica externă e o greșeală categorială, e ca și cum ai întreba dacă un cuțit sună bine – nu dacă taie bine; sau dacă o mătură dansează mai bine decît una care costă mai mult. Astfel, cînd evaluăm politica externă a unui președinte ar trebui să întrebăm pur și simplu dacă a dat rezultate, nu dacă a fost morală.

Chiar dacă acest punct de vedere are anumite merite, el omite întrebări critice, prin simplificare excesivă. Absența unui guvern mondial nu înseamnă absența totală a unei ordini internaționale. Anumite teme de politică externă sînt legate de supraviețuirea unui stat-națiune, dar cele mai multe nu sînt. De exemplu, după cel de-al Doilea Război Mondial, SUA au fost implicate în mai multe războaie, fără ca vreunul dintre acestea să fi fost necesar pentru supraviețuirea Statelor Unite. Iar multe alegeri importante de politică externă cu privire la drepturile omului, la schimbările climatice sau la libertatea mediului online nu implică cîtuși de puțin războaie.

Într-adevăr, cele mai multe probleme de politică externă presupun un arbitraj între valori care implică alegeri, nu aplicarea unei formule rigide din categoria „rațiuni de stat“. Un oficial francez cinic mi-a spus odată: „Numesc bun ceea ce este bun pentru Franța. Considerentele morale sînt irelevante“. Nu părea să realizeze că propria sa declarație era, în fond, un raționament moral. E tautologic – sau, în cel mai bun caz, banal – să spui că toate statele încearcă să acționeze în vederea interesului național. Ceea ce contează e modul în care conducătorii aleg să definească și să urmărească interesul național în diferite circumstanțe.

20 wc woodrow wilson he jpg jpeg

Mai mult, că ne place sau nu, americanii emit în permanență judecăți morale despre președinți și politici externe. Chiar și înainte de faimosul apel telefonic prin care îi cerea președintelui Ucrainei un favor, comportamentul administrației Trump a adus problema moralității și politicii externe din domeniul teoriei pe prima pagină a ziarelor. Astfel, după asasinarea, în 2018, a jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi în consulatul țării sale din Istanbul, lui Trump i s-a reproșat că a ignorat dovezile clare ale unei crime brutale, pentru a menține bunele relații cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

Publicația liberală New York Times a etichetat declarația lui Trump în legătură cu Khashoggi ca fiind „de un mercantilism necruțător și oarbă în fața faptelor“, în vreme ce conservatorul Wall Street Journal a scris: „Nu ne vine în minte nici un președinte, nici chiar pragmaticii radicali Richard Nixon sau Lyndon Johnson, care să fi fost capabil să dea o declarație publică de felul acesteia fără să evoce măcar ornamental valorile și principiile imuabile ale Americii“. Petrolul, vînzările de arme și stabilitatea regională sînt interese naționale, dar la fel sînt și valorile și principiile care fac America atît de atrăgătoare. Cum le putem combina?

Din păcate, multe dintre judecățile cu privire la etică și la politica externă contemporană a SUA sînt arbitrare și superficiale, iar dezbaterea actuală se concentrează prea mult asupra personalității lui Trump. Noua mea carte Do Morals Matter? încearcă să remedieze asta, arătînd că unele dintre acțiunile lui Trump nu sînt fără precedent în rîndul președinților americani de după cel de-al Doilea Război Mondial. După cum îmi spunea odată un reporter înzestrat, „Trump nu e unic, este extrem“.

Mai mult decît atît, noi, americanii, avem rareori o idee clară asupra criteriilor după care evaluăm o politică externă. Lăudăm un președinte precum Ronald Reagan pentru claritatea morală a declarațiilor sale, de parcă bunele intenții frumos exprimate ar fi suficiente pentru a emite judecăți morale. Woodrow Wilson și George W. Bush au dovedit însă că bunele intenții pot duce la rezultate greșite din punct de vedere moral, în lipsa mijloacelor adecvate de punere în practică – cu exemplul Tratatului de la Versailles de după Primul Război Mondial sau al invaziei Irakului din timpul lui Bush. Or, un președinte trebuie evaluat numai după rezultate. Unii observatori sînt de părere că încheierea războiului din Vietnam i se datorează lui Nixon. De fapt, el a sacrificat 21.000 de vieți americane pentru a salva aparențele printr‑un așa-numit „interval decent“, care s-a dovedit a fi doar un popas efemer al drumului spre înfrîngere.

20 george w bush jpg jpeg

Un bun raționament moral trebuie să fie tridimensional, să pună în balanță intenții, consecințe și mijloace. Acesta e modul în care ar trebui evaluată o politică externă. Mai mult, pe lîngă activitățile intens mediatizabile, precum ajutarea unui disident sau a unui grup persecutat dintr-o țară străină, o politică externă morală trebuie să aibă în vedere și menținerea unei ordini instituționale care să încurajeze interesele morale. În plus, trebuie luate în considerare și consecințele morale ale „non-acțiunilor“, și amintim aici disponibilitatea președintelui Harry S. Truman de a accepta un impas și sancțiuni pe plan de politică internă, în loc să urmeze recomandarea generalului Douglas MacAr-thur de a folosi arme nucleare, în timpul Războiului din Coreea. Pentru a cita faimoasa observație a lui Sherlock Holmes, putem învăța multe lucruri pornind de la faptul că un cîine nu latră.

Inutil să mai spunem, etica nu va juca nici un rol în dezbaterile de politică externă care vor urma anul acesta. Trebuie să admitem că folosim întotdeauna raționamente morale în evaluarea politicii externe și trebuie să învățăm să facem asta cît mai bine.

Joseph S. Nye, Jr. este profesor la Universitatea Harvard şi autor al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump.

© Project Syndicate, 2020, www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

Foto: George F. Kennan (sus), Woodrow Wilson (mijloc), George W. Bush (jos) - wikimedia commons

p 23 jpg
Istoria unei relații complicate: eu și limba franceză
„Fiule, la limba asta teutonică și imposibilă te descurci singur!“.
Mälardalen University library interior jpg
Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?
Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.

Parteneri

AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
horoscop jpeg
Horoscop joi, 12 decembrie. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă
Horoscopul zilei de joi, 12 decembrie, anunță o zi importantă pentru cele 12 semne zodiacale. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare semn zodiacal.
Pierdere in greutate FOTO Shutterstock jpg
Cum se pot pierde 10 kilograme în 9 săptămâni cu ajutorul tehnologiei, fără diete drastice
Tehnologia joacă un rol tot mai important în sănătate, iar integrarea unor dispozitive inteligente poate fi un aliat eficient în procesul de pierdere în greutate.
amza Pellea Caotura TVR jpg
12 decembrie, ziua în care a murit Amza Pellea. Controversa legată de cauza decesului marelui actor
La 12 decembrie 1983 a murit celebrul actor Amza Pellea, iar în 2021 poetul şi publicistul Lucian Avramescu. Tot într-o zi de 12 decembrie s-au născut Frank Sinatra și Monica Bîrlădeanu.
Banner Annes
Ce vedete au defilat pe podium în prima seară de Bucharest Fashion Week. Annes, preferata designerilor
Prima seară de Bucharest Fashion Week a avut loc aseară, în prezența a numeroase vedete și creatori de modă dar și fotbaliști, pentru că a avut loc totodată și Gala Fotbalului Românesc.
inchisoare medievala jpg
De ce erau temnițele medievale comparate cu Iadul. Ce secrete macabre ascundeau
În inima cetăților medievale, în spatele zidurilor groase și întunecate, temnițele serveau drept martori tăcuți ai cruzimii și disperării. Aceste încăperi, destinate celor condamnați, au fost comparate adesea cu Iadul însuși, datorită condițiilor de detenție infernale și pedepselor de o brutalitate
62504790 jpg
Georgiana Ene, marea câștigătoare MasterChef România! I-a învins în finală pe Sebi și Gabriel și pleacă acasă cu 75.000 de euro
Finala „MasterChef România” 2024 a fost un spectacol culinar remarcabil, care a atras milioane de telespectatori. Evenimentul, difuzat în direct, a fost un amalgam de stres, emoții și bucurie pentru cei 3 concurenți rămași în marea luptă: Gabi, Georgiana și Sebi.
Herbert Kickl
Parlamentul din Austria a ridicat imunitatea liderului extremei drepte Herbert Kickl. Este acuzat pentru o presupusă mărturie falsă
Parlamentul austriac a aprobat miercuri, 11 noiembrie, ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie falsă.
image png
Ispita Larisa de la Insula Iubirii a aflat sexul bebelușului! Ce nume inedit a ales: „Nu îmi mai puteam controla lacrimile”
Una dintre cele mai cunoscute ispite ale sezonului 8 Insula Iubirii se pregătește să devină mamă. Larisa Mârtan, cunoscută publicului drept Lala, a dezvăluit sexul copilului prin intermediul unei postări emoționante pe Instagram.