Capul şi omoplatul

George VULCĂNESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Capul şi omoplatul jpeg

În loc ca rezultatul primului tur de scrutin, din 2 noiembrie, să îl însenineze pe urmaşul lui „Iliescu apare, soarele răsare“, el mai tare s-a supărat. Vinovaţii: românii pe care vrea să îi unească. Oricît ar încerca să îşi confere legitimitate însuşindu-şi curentul liberal, PPDD-ist, şi PRM-ist la pachet cu cel UDMR-ist, „stîngăcia“ îi trădează sentimentele de inferioritate. Revenirea la „noi“ şi „ei“, „români“ şi „străini“, demonstrează cît de mult contează să îţi scrii singur lucrarea de doctorat. Aplicînd regula copy-paste şi suprapunînd scandalul voturilor din diaspora peste cel nesatisfăcător (pentru el) al ardelenilor, a rezultat cea mai mare josnicie electorală postdecembristă. Brusc, duşmanul poporului nu mai are cartierul general la Budapesta, ci peste tot unde se găsesc „supuşii austrieci“ – cum îi numeau regăţenii pe ardeleni, înainte de Marea Unire din 1918. Cluj, Timişoara, Tîrgu Mureş, München, Roma, Paris, Londra au devenit tot atîtea oficine ale agenţilor uzurpatori. Cu sprijinul lor, candidatul ACL va rupe nu doar inima României, formată din trioul judeţelor dominate numeric de etnicii maghiari, ci chiar omoplatul ei drept, cu totul. Evident că trebuie să nu fii român ca să poţi gîndi o campanie de comunicare cu asemenea mesaje! Dar trebuie să ţină de noaptea minţii să dai curs unor asemenea sfaturi!

Tot la categoria „Unde nu-i cap, vai de omoplat“ plasez şi explicaţiile pentru votul din Ardeal, identificate de susţinătorii candidatului de stînga. S-a mers pe teoria contrastelor de tipul „om bogat, om sărac“. Sună a capra vecinului, dar este doar prostie. Nici măcar manipulare. Pură prostie.

Cei mulţi dintre milionarii de frunte ai capitalismului românesc, cu sau fără dosare penale (mă refer la cei cu reşedinţa permanentă în România), şi-au ridicat imperiile în sudul şi în estul ţării. Petrochimie, agricultură şi industrie alimentară, construcţii (mai ales de drumuri), construcţii de maşini, imobiliare, turism. Alegeţi orice domeniu şi veţi identifica un „geambaş“ muntean sau moldovean. (Geambaş este cuvîntul neaoş folosit, eronat, ca sinonim pentru şef sau lider, de către Mircea Geoană – celebrul perdant al alegerilor din 2009.)

Distribuţia bogăţiei în România este mult mai asemănătoare Mexicului decît unei ţări europene. Este o realitate de care se învinovăţeau, o dată la patru-cinci ani, candidaţii la preşedinţie, fără a face, însă, deosebiri între regiunile istorice. În campania curentă, Ardealul a fost trecut în categoria chiaburime – la fel cum, în premieră, în 2014, etnia, religia şi numărul descendenţilor direcţi au devenit criterii de departajare a candidaţilor.)

Datele statistice infirmă teoria PSD-istă, „bogaţi contra săraci“. Într-un clasament al sărăciei în funcţie de salariul mediu net, Satu Mare, Maramureş, Sălaj se numără printre ultimele zece judeţe. După acest criteriu, vestul nu ar trebui să o ducă mai bine decît restul ţării. Dar resursele financiare ale ardelenilor sînt, după caz, coroborate cînd cu cîştigurile din jocul piramidal Caritas, cînd cu banii celor aflaţi la muncă în străinătate. După logica asta, dacă prosperitatea ar putea influenţa opţiunea de vot, maneliştii ar trebui să fie cei mai înfocaţi regalişti.

Există şi un adevăr pe care echipa de comunicatori ai candidatului PSD pare să o cunoască. Consumul bazat şi pe banii românilor care lucrează îndeobşte în Germania şi Austria, susţine şi PIB-ul României. Indicatorul PIB raportat la populaţia fiecărui judeţ „albastru“ este superior unor zone întinse ale Moldovei sau Munteniei (excluzînd Capitala). Se ştie că şi Moldova, şi Muntenia sînt depopulate de tineretul plecat „afară“. Dar transferurile căpşunarilor din sud şi est nu saltă consumul rudelor lor nici pe jumătate la nivelul contribuţiei la PIB a ardelenilor. Poate de aici să fi apărut şi ideea că vestul ar vrea să se separe de România, dar era prea greu de exprimat public!

Distribuirea pe regiuni a votului din 2 noiembrie poate fi explicată uşor printr-o diferenţă de mentalitate. Datele statistice referitoare la piaţa muncii sînt relevante. Nici unul dintre ţinuturile care l-au votat pe „nemţălău“ nu se numără printre cele zece judeţe cele mai afectate de şomaj din România.

În schimb, rata celor care nu îşi găsesc de lucru în fiefurile PSD – Teleorman, Gorj, Vaslui şi Brăila – a adus România la nivelul mediei UE de 10%, deşi nu e ceva cu care să se poate mîndri vreun politician! Să fii şeful de campanie al premierului şi conducător al Teleormanului timp de 12 ani, ai toate motivele să roşeşti ştiind că judeţul tău are cea mai mare rată a şomajului din ţară!

Deci, o posibilă explicaţie a votului ardelenilor vine din atitudinea diferită faţă de starea de sărăcie. Cît de prost ar fi plătiţi, aceşti oameni preferă un loc de muncă mitei electorale convertite în ajutor social. De fapt, şi moldovenii, şi oltenii, şi ardelenii trăiesc într-o Românie a sărăciei. Faptul că unii aşteaptă să „li se dea“, iar alţii vor să „îşi ia singuri“ ţine de reţeta de succes a fiecăruia. Oricum, este un succes care nu prea lasă loc de odihnă. Şi celor care aşteaptă poştaşul, factura la curentul electric le dă permanent frisoane!

Sînt convins că a discuta la nesfîrşit despre furăciunea din România sau de corupţia care a ţinut ţara pe loc este la fel de inutil ca insistenţa de a reaminti, zilnic, de revenirea la recesiune în trimestrul doi. Corupţia este un dat la români. S-au născut cu ea şi, fără să conştientizeze, contribuie, prin pasivitate, la perpetuarea ei. De aceea nu se simt responsabili în nici un fel, ba mai şi afirmă cu detaşare că „toată lumea fură“. Fără a face distincţia între ou şi bou. Iar despre recesiune cum să se pronunţe cineva care nu are termeni de comparaţie? A le cere românilor să fie şi analişti economici e deja prea mult, atîta timp cît nici francezii, nici englezii, nici grecii sau italienii nu sînt mai fini receptori ai evoluţiei economiei. Şi cu atît mai puţin ai vinovăţiilor pentru deteriorarea indicatorilor macroeconomici. În toată lumea, judecăţile de valoare se bazează pe logica buzunarului. De aceea, singurul aspect perceptibil pe care nu îl poate distorsiona nici o majorare a salariului minim, nici o indexare anemică a ajutorului social sau vreo scădere de TVA la salam este: creşterea de taxe. Cei ce, în evaluarea situaţiei lor materiale, iau în calcul doar ce „li se dă“, trebuie să mai cunoască o vorbă – e drept, a unui american: „Taxele îi iubesc pe cei săraci. De aceea îi produc continuu.“

George Vulcănescu este jurnalist economic.

Foto: pressalert.ro, gazetarul.ro

Mälardalen University library interior jpg
Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?
Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.
La Sagrada desnuda jpeg
La Sagrada desnuda
Gripa asta „simplă” a oprit Spania în loc. A blocat-o, este anchilozată în acest moment, și nu doar din punct de vedere turistic.

Adevarul.ro

image
Preotul care a jignit iubitorii de animale primește replica unui călugăr: „Ele nu l-au izgonit pe Iisus“
Mesajele publicate de preotul Matei Vulcănescu despre iubitorii de animale au stârnit controverse. Un călugăr de la Schitul Straja din Hunedoara arată de ce animalele trebuie iubite și nu disprețuite.
image
Fetiță lăsată de părinți în apă fierbinte, moartă în chinuri. Soții criminali au contestat arestarea
Doi soți din Călărași au fost trimiși în judecată pentru omor calificat, pentru că și-au lăsat fiica de 2 ani și 10 luni să moară în chinuri. În rechizitoriul procurorilor se menționează că fetița s-a aflat în agonie timp de mai multe ore.
image
Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei.

HIstoria.ro

image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.
image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.