„Barieră tehnică“ pentru oprirea migranţilor - Bulgaria

Francesco MARTINO
Publicat în Dilema Veche nr. 510 din 21-27 noiembrie 2013
„Barieră tehnică“ pentru oprirea migranţilor   Bulgaria jpeg

Un zid în toată regula, de-a lungul celor 30 de kilometri de frontieră cu Turcia, care sînt cel mai greu de supravegheat. Este iniţiativa luată recent de guvernul de la Sofia, în apărarea „fortăreţei Europa“ împotriva fluxului tot mai mare de solicitanţi de azil, refugiaţi mai ales din Siria, şi împotriva migranţilor. Între timp, în ţară cresc periculos tensiunea şi atacurile xenofobe.

Noi ziduri ameninţătoare se ridică în apărarea graniţelor Uniunii Europene. Aflată sub presiune crescîndă din cauza valului de refugiaţi şi solicitanţi de azil – care fug în special de războiul civil din Siria –, Bulgaria recurge la reţelele de sîrmă ghimpată pentru a „pune în siguranţă“ propriile frontiere, devenite, din 2007, şi frontierele exterioare ale UE.

De la începutul lui 2013, există aproape 9000 de solicitanţi de azil ajunşi pe teritoriul bulgar, aproape toţi după ce au traversat graniţa care desparte ţara balcanică de Turcia. Sînt cifre foarte greu de administrat de Bulgaria, o ţară de dimensiuni reduse şi cu capacităţi economice limitate: conform estimărilor ministrului de Interne, Ţvetlin Iovcev, pragul maxim pe care îl poate gestiona Sofia este de 5000 de sosiri pe an.

Într-un climat de tensiune crescîndă, guvernul bulgar a decis, în ultimele săptămîni, să rezolve problema printr-o serie de măsuri de urgenţă. Cea mai discutată: un zid (sau o „barieră tehnică“, în limbajul aseptic al birocraţiei) lung de peste 30 de kilometri, pe segmentul cel mai greu de supravegheat al frontierei, cel din jurul oraşului Elhovo, plin de rîpe şi de păduri. Construcţia, înaltă de 3 metri – inspirată de cea înălţată în 2012 de guvernul grec, tot la graniţa cu Turcia –, ar trebui să înceapă în a doua jumătate a lui noiembrie şi să fie terminată în februarie 2014. Conform declaraţiilor guvernului de la Sofia, bariera nu e destinată să-i respingă pe cei care vor să traverseze graniţa. „Nu vrem să-i respingem pe migranţi, ci să-i îndreptăm spre zone mai uşor de controlat. Vrem să ştim cine intră pe teritoriul nostru şi ce aduce cu sine“, a declarat ministrul adjunct de Interne, Vasil Marinov. Între timp, însă, după ce de-a lungul graniţei au fost dislocaţi 1200 de agenţi, în numai 24 de ore au fost întoarse în Turcia aproximativ 100 de persoane, interzicîndu-li-se trecerea frontierei. Alături de măsurile luate la graniţă, au fost accelerate procedurile privind cererea de azil politic. Dacă pînă de curînd, pentru primirea unui răspuns era nevoie de aproximativ cinci luni, poliţia a anunţat că acum obiectivul este de a rezolva cererile în trei zile, pentru a putea proceda apoi la expulzarea imediată a celor care nu corespund criteriilor pentru a primi statutul de refugiat.

În timp ce îşi consolidează frontierele externe, Bulgaria are de înfruntat, în interior, o tensiune politică tot mai mare. Ţara se află în faţa unei probleme delicate şi cu totul noi, iar instituţiile sînt în suferinţă. Conform unui sondaj recent, 62% dintre cetăţeni consideră că guvernul de la Sofia nu este pregătit pentru a face faţă problemelor.

Aşa cum s-a văzut şi în alte părţi ale bătrînului continent, formaţiunile naţionaliste şi xenofobe cultivă anxietatea şi confuzia, speculînd teama faţă de străini. Foarte activă în acest sens este formaţiunea ultranaţionalistă Ataka, importantă astăzi în parlament pentru a ţine în viaţă guvernul de centru-stînga al premierului Plamen Oreşarski. Pentru deputata Magdalena Taşeva (din partidul Ataka), cei care traversează frontiera bulgară sînt „asasini în masă“, „canibali“, „sălbatici“, „maimuţe mizerabile“, veniţi în ţară „ca să violeze şi să taie capete“. O asemenea atitudine s-a extins în mod periculos şi în afara disputelor politice. Recent, galeria echipei de fotbal Levski a expus în tribune pancarte cu texte precum „Moarte refugiaţilor!“ şi „Va curge sînge!“ O ameninţare transformată apoi în realitate tragică. În ultimele săptămîni, au avut loc mai multe agresiuni la adresa străinilor. În una dintre ele, ce a avut loc chiar în centrul Sofiei, un om a fost bătut de un grup de skinheads. S-a descoperit apoi că victima era, de fapt, cetăţean bulgar, „vinovat“ doar pentru că avea tenul mai închis la culoare şi se plimba în apropierea unei clădiri în care erau adăpostiţi solicitanţii de azil.

Francesco Martino este jurnalist, corespondent în Bulgaria al publicaţiei online Osservatorio dei Balcani e Caucaso. Acest articol a apărut în Osservatorio dei Balcani e Caucaso.   

Foto: wikimedia commons

p 23 jpg
Istoria unei relații complicate: eu și limba franceză
„Fiule, la limba asta teutonică și imposibilă te descurci singur!“.
Mälardalen University library interior jpg
Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?
Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.

Parteneri

Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.
Arges 1 jpg
Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.
Banner Silviu Biris
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie. La tragerile loto de joi, Loteria Română a acordat 18.282 de câștiguri în valoare totală de peste 1,52 milioane de lei.