ÔÇ×Barier─â tehnic─âÔÇť pentru oprirea migran┼úilor - Bulgaria

Francesco MARTINO
Publicat în Dilema Veche nr. 510 din 21-27 noiembrie 2013
ÔÇ×Barier─â tehnic─âÔÇť pentru oprirea migran┼úilor   Bulgaria jpeg

Un zid ├«n toat─â regula, de-a lungul celor 30 de kilometri de frontier─â cu Turcia, care s├«nt cel mai greu de supravegheat. Este ini┼úiativa luat─â recent de guvernul de la Sofia, ├«n ap─ârarea ÔÇ×fort─âre┼úei EuropaÔÇť ├«mpotriva fluxului tot mai mare de solicitan┼úi de azil, refugia┼úi mai ales din Siria, ┼či ├«mpotriva migran┼úilor. ├Äntre timp, ├«n ┼úar─â cresc periculos tensiunea ┼či atacurile xenofobe.

Noi ziduri amenin┼ú─âtoare se ridic─â ├«n ap─ârarea grani┼úelor Uniunii Europene. Aflat─â sub presiune cresc├«nd─â din cauza valului de refugia┼úi ┼či solicitan┼úi de azil ÔÇô care fug ├«n special de r─âzboiul civil din Siria ÔÇô, Bulgaria recurge la re┼úelele de s├«rm─â ghimpat─â pentru a ÔÇ×pune ├«n siguran┼ú─âÔÇť propriile frontiere, devenite, din 2007, ┼či frontierele exterioare ale UE.

De la ├«nceputul lui 2013, exist─â aproape 9000 de solicitan┼úi de azil ajun┼či pe teritoriul bulgar, aproape to┼úi dup─â ce au traversat grani┼úa care desparte ┼úara balcanic─â de Turcia. S├«nt cifre foarte greu de administrat de Bulgaria, o ┼úar─â de dimensiuni reduse ┼či cu capacit─â┼úi economice limitate: conform estim─ârilor ministrului de Interne, ┼óvetlin Iovcev, pragul maxim pe care ├«l poate gestiona Sofia este de 5000 de sosiri pe an.

├Äntr-un climat de tensiune cresc├«nd─â, guvernul bulgar a decis, ├«n ultimele s─âpt─âm├«ni, s─â rezolve problema printr-o serie de m─âsuri de urgen┼ú─â. Cea mai discutat─â: un zid (sau o ÔÇ×barier─â tehnic─âÔÇť, ├«n limbajul aseptic al birocra┼úiei) lung de peste 30 de kilometri, pe segmentul cel mai greu de supravegheat al frontierei, cel din jurul ora┼čului Elhovo, plin de r├«pe ┼či de p─âduri. Construc┼úia, ├«nalt─â de 3 metri ÔÇô inspirat─â de cea ├«n─âl┼úat─â ├«n 2012 de guvernul grec, tot la grani┼úa cu Turcia ÔÇô, ar trebui s─â ├«nceap─â ├«n a doua jum─âtate a lui noiembrie ┼či s─â fie terminat─â ├«n februarie 2014. Conform declara┼úiilor guvernului de la Sofia, bariera nu e destinat─â s─â-i resping─â pe cei care vor s─â traverseze grani┼úa. ÔÇ×Nu vrem s─â-i respingem pe migran┼úi, ci s─â-i ├«ndrept─âm spre zone mai u┼čor de controlat. Vrem s─â ┼čtim cine intr─â pe teritoriul nostru ┼či ce aduce cu sineÔÇť, a declarat ministrul adjunct de Interne, Vasil Marinov. ├Äntre timp, ├«ns─â, dup─â ce de-a lungul grani┼úei au fost disloca┼úi 1200 de agen┼úi, ├«n numai 24 de ore au fost ├«ntoarse ├«n Turcia aproximativ 100 de persoane, interzic├«ndu-li-se trecerea frontierei. Al─âturi de m─âsurile luate la grani┼ú─â, au fost accelerate procedurile privind cererea de azil politic. Dac─â p├«n─â de cur├«nd, pentru primirea unui r─âspuns era nevoie de aproximativ cinci luni, poli┼úia a anun┼úat c─â acum obiectivul este de a rezolva cererile ├«n trei zile, pentru a putea proceda apoi la expulzarea imediat─â a celor care nu corespund criteriilor pentru a primi statutul de refugiat.

├Än timp ce ├«┼či consolideaz─â frontierele externe, Bulgaria are de ├«nfruntat, ├«n interior, o tensiune politic─â tot mai mare. ┼óara se afl─â ├«n fa┼úa unei probleme delicate ┼či cu totul noi, iar institu┼úiile s├«nt ├«n suferin┼ú─â. Conform unui sondaj recent, 62% dintre cet─â┼úeni consider─â c─â guvernul de la Sofia nu este preg─âtit pentru a face fa┼ú─â problemelor.

A┼ča cum s-a v─âzut ┼či ├«n alte p─âr┼úi ale b─âtr├«nului continent, forma┼úiunile na┼úionaliste ┼či xenofobe cultiv─â anxietatea ┼či confuzia, specul├«nd teama fa┼ú─â de str─âini. Foarte activ─â ├«n acest sens este forma┼úiunea ultrana┼úionalist─â Ataka, important─â ast─âzi ├«n parlament pentru a ┼úine ├«n via┼ú─â guvernul de centru-st├«nga al premierului Plamen Ore┼čarski. Pentru deputata Magdalena Ta┼čeva (din partidul Ataka), cei care traverseaz─â frontiera bulgar─â s├«nt ÔÇ×asasini ├«n mas─âÔÇť, ÔÇ×canibaliÔÇť, ÔÇ×s─âlbaticiÔÇť, ÔÇ×maimu┼úe mizerabileÔÇť, veni┼úi ├«n ┼úar─â ÔÇ×ca s─â violeze ┼či s─â taie capeteÔÇť. O asemenea atitudine s-a extins ├«n mod periculos ┼či ├«n afara disputelor politice. Recent, galeria echipei de fotbal Levski a expus ├«n tribune pancarte cu texte precum ÔÇ×Moarte refugia┼úilor!ÔÇť ┼či ÔÇ×Va curge s├«nge!ÔÇť O amenin┼úare transformat─â apoi ├«n realitate tragic─â. ├Än ultimele s─âpt─âm├«ni, au avut loc mai multe agresiuni la adresa str─âinilor. ├Än una dintre ele, ce a avut loc chiar ├«n centrul Sofiei, un om a fost b─âtut de un grup de skinheads. S-a descoperit apoi c─â victima era, de fapt, cet─â┼úean bulgar, ÔÇ×vinovatÔÇť doar pentru c─â avea tenul mai ├«nchis la culoare ┼či se plimba ├«n apropierea unei cl─âdiri ├«n care erau ad─âposti┼úi solicitan┼úii de azil.

Francesco Martino este jurnalist, corespondent ├«n Bulgaria al publica┼úiei online Osservatorio dei Balcani e Caucaso. Acest articol a ap─ârut ├«n Osservatorio dei Balcani e Caucaso.   

Foto: wikimedia commons

p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Func╚Ťionarea uman─â f─âr─â ÔÇ×angajament sufletescÔÇŁ, ca s─â spunem a╚Öa, f─âr─â ardoarea sau entuziasmul pe care ├«l provoac─â cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnat─â s─â e╚Öueze pe termen mediu ╚Öi lung ╚Öi s─â provoace o criz─â intern─â ├«n democra╚Ťia liberal─â modern─â.
Spa╚Ťiul vital al lui Putin ÔÇô interviu cu Slawomir SIERAKOWSKI jpeg
Spa╚Ťiul vital al lui Putin ÔÇô interviu cu Slawomir SIERAKOWSKI
ÔÇ×Istoria Rusiei are o singur─â regul─â simpl─â: sfera de influen╚Ť─â a Moscovei se termin─â acolo unde s-a oprit ultima dat─â.ÔÇŁ
Les Autres jpeg
Les Autres
S─â transplantezi ╚Öi s─â altoie╚Öti oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performan╚Ť─â.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua s─â func╚Ťioneze, chiar dac─â nu la tura╚Ťii maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru ├«n Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revolu╚Ťiei franceze ╚Öi membru ├«n redac╚Ťia revistei Annales.
Migran╚Ťii ca muni╚Ťie de r─âzboi ╚Öi adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migran╚Ťii ca muni╚Ťie de r─âzboi ╚Öi adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un r─âzboi hibrid, a admis ╚Öefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ╚Ťinta? ╚śi cum e ap─ârarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
C├«nd nu s-a mai putut s─âri sau catapulta peste zid, fuga a devenit ┼či ├«n Berlin o aventur─â care costa via┼úa.
ÔÇ×O idee ├«n min╚Ťile noastreÔÇŁ: ce ├«nseamn─â s─â fii american atunci c├«nd nu e╚Öti n─âscut ├«n America jpeg
ÔÇ×O idee ├«n min╚Ťile noastreÔÇŁ: ce ├«nseamn─â s─â fii american atunci c├«nd nu e╚Öti n─âscut ├«n America
America era deja o ÔÇ×superputereÔÇŁ atunci c├«nd amenin╚Ťa valorile tradi╚Ťionale ale lumii de care au fugit imigran╚Ťii.
De ce au fost inunda╚Ťiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inunda╚Ťiile germane catastrofale
├Än Germania, tot mai multe voci acuz─â autorit─â╚Ťile de o neglijen╚Ť─â ├«nc─â insuficient probat─â, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficient─â) a popula╚Ťiei afectate ├«n leg─âtur─â cu pericolul dat.
Merkel, Biden, ne├«n╚Ťelegerile transatlantice ╚Öi provoc─ârile globale jpeg
Merkel, Biden, ne├«n╚Ťelegerile transatlantice ╚Öi provoc─ârile globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de ne├«n╚Ťelegeri ╚Öi de disonan╚Ťe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe pre╚Öedintele chinez Xi Jinping, repro╚Ö├«ndu-i c─â nu are nici ÔÇ×o fibr─â democratic─â ├«n corpul s─âuÔÇŁ.
Gra╚Ťierea preziden╚Ťial─â ├«n SUA, o ├«ncurc─âtur─â din vremea monarhiei jpeg
Gra╚Ťierea preziden╚Ťial─â ├«n SUA, o ├«ncurc─âtur─â din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrant─â de c─âtre Trump a inten╚Ťiei originale a gra╚Ťierii preziden╚Ťiale a fost doar una dintre multele provoc─âri cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constitu╚Ťia SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
ÔÇ×CazulÔÇŁ Mila jpeg
ÔÇ×CazulÔÇŁ Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire ╚Öi interdic╚Ťie imediat─â pentru Trump jpeg
Destituire ╚Öi interdic╚Ťie imediat─â pentru Trump
Trump a ├«ncercat s─â submineze procesul democratic cu perseveren╚Ť─â.
Pre╚Ťul capitul─ârii lui Merkel ├«n fa╚Ťa ╚Öantajului maghiar ╚Öi polonez jpeg
Pre╚Ťul capitul─ârii lui Merkel ├«n fa╚Ťa ╚Öantajului maghiar ╚Öi polonez
Existen╚Ťa ├«ns─â╚Öi a Uniunii Europene se afl─â ├«n pericol. ╚śi totu╚Öi, conducerea UE r─âspunde cu un compromis.
Revolu╚Ťia ÔÇ×coifurilor de staniolÔÇŁ jpeg
Revolu╚Ťia ÔÇ×coifurilor de staniolÔÇŁ
Trebuie s─â muncim mai mult pentru a comunica ╚Öi pe ├«n╚Ťelesul ÔÇ×pro╚ÖtilorÔÇŁ, al c─âp╚Öunarilor, al badantelor.
ÔÇ×Un exerci╚Ťiu de a r─âm├«ne conecta╚ŤiÔÇŁ  ÔÇô interviu cu Ioana TRAIST─é, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
ÔÇ×Un exerci╚Ťiu de a r─âm├«ne conecta╚ŤiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Ioana TRAIST─é, co-fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles
E necesar, mai ales acum, să păstrăm energia de a face împreună lucruri care să aibă un impact.
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
├Än iunie, unul dintre cele mai a╚Öteptate ╚Öi intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (╚Öi aglomeratei, ├«n condi╚Ťii normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandez─â: spa╚Ťiu ╚Öi responsabilitate individual─â jpeg
Abordarea olandez─â: spa╚Ťiu ╚Öi responsabilitate individual─â
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementat─â ├«n Olanda a primit numele de ÔÇ×carantin─â inteligent─âÔÇŁ.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se z─âre╚Öte prin gaura ├«ntunecat─â a cheii.┬áFiecare┬ávine ├«n vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credin╚Ťa este cheia ce se potrive╚Öte g─âurii ei.
La Sagrada desnuda jpeg
La Sagrada desnuda
Gripa asta ÔÇ×simpl─âÔÇŁ a oprit Spania ├«n loc. A blocat-o, este anchilozat─â ├«n acest moment, ╚Öi nu doar din punct de vedere turistic.
Noua religie atee din Apus jpeg
Noua religie atee din Apus
E o orbire iscat─â de vedeniile unei noi religii atee, propov─âduite de frunta╚Öii actualei revolu╚Ťii culturale neomarxiste.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.