⬆
Dileme on-line
Pagina 97

FNT 2011 – sinteze şi paranteze (II)
Cum ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru a pus pedala pe formule teatrale clasice, fie piese, estetici sau regizori, fie toate la un loc, au existat şi încercări, mai mult sau mai puţin reuşite, de lecturi noi pe texte consacrate. Cu alte cuvinte, viziuni contemporane asupra unor teme tradiţionale.

Cum şi cînd vine inspiraţia?
Miercuri, 23 noiembrie 2011, Godot Cafe-Teatru va găzdui ediţia de noiembrie a Clubului Dilema veche. Tema: "Cum şi cînd vine inspiraţia". Invitat (cît se poate de) special: Emil Brumaru

Lucruri vechi cu rosturi noi
Dilema veche de săptămîna aceasta se întreabă ce anume păstrăm, reciclăm, recontextualizăm din trecutul îndepărtat sau recent. Berlin, București, tîrguri vintage, clădiri vechi cărora li se dă șansa la o nouă viață, artiști care reiau obiecte vechi pentru a-și spune poveștile noi, viniluri, clișeele din filme despre trecut etc.

Festivalul „Viaţa e frumoasă!”
Între 10 şi 20 noiembrie, Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” organizează cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”. Cu invitaţi din peste zece ţări, festivalul are şi în acest an un program diversificat, care include atît spectacole de operetă, musical şi balet, cît şi concerte, conferinţe, lansări de carte, expoziţii.

FNT 2011 - sinteze şi paranteze (I)
Ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru s-a reîntors la formule teatrale consacrate, cu autori cunoscuţi şi regizori recunoscuţi, într-o zonă estetică predominant clasică. Un anume spirit conservator, o distanţare diplomatică de realitatea imediată au marcat festivalul, ceea ce a părut oarecum pervers, ţinînd cont că lumea în care trăim este în plină convulsi.

FILB 2011: Ţara mea adoptivă
Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), aflat la a patra ediţie, va avea loc anul acesta în perioada 7-9 decembrie, la Muzeului Ţăranului Român / Clubul Ţăranului. Reunite de tema „Ţara adoptivă”, nume importante ale scenei literare europene contemporane vor sosi la Bucureşti.

Ion Bârlădeanu, cowboy-ul meu
Luni, 7 noiembrie, la ora 19:30, are loc vernisajul instalaţiei Ion Bârlădeanu, cowboy-ul meu, la Institutul Francez din Bucureşti, pe Dacia 77. Instalaţia concepută de Carmen Lidia Vidu va prezenta publicului, într-o scenografie inspirată de colajele lui Ion Bârlădeanu, 20 de lucrări ale artistului şi 20 de fotografii în serie limitată.

Scrisori deschise (II)
Şi rîndurile lui Arghezi, şi cele ale lui Lovinescu sînt străbătute de emoţie. Cum să nu fie? Al doilea este bolnav, pe un pat de spital, şi primul îi scrie. O face public, alegînd formula scrisorii deschise. A trimite un mesaj de îmbărbătare în privat este una; dar a publica textul într-un cotidian este cu totul altceva.

Sarkozy citeşte Dilema veche!
"Dragi dilematici, în timp ce urmăream, duminică, 30 octombrie, o emisiune la postul francez LCI, am observat că Sarkozy privea insistent şi surprins spre titlul unei reviste care apărea pe ecran, în spatele invitaţilor."

Povestea unei tinere care iubeşte poeziile lui Rimbaud...
...muzica lui Bob Dylan şi a lui Jimi Hendrix, filmele lui Jean-Luc Godard şi Robert Bresson, dar care a fost de asemenea îndrăgostită de Robert Mapplethorpe şi Sam Shepard. Asta pînă cînd se dovedeşte a fi, de fapt, povestea unei tinere artiste în căutarea propriei voci şi identităţi. Meet Patti Smith!

O expoziție cu mulţi monştri
"The Monster Show of Monsters e o expoziție de Halloween. Simplu. Dar sperăm că am reușit nu doar să punem niște lucrări pe pereți, ci am creat o atmosferă pornind de la felul în care e aranjat și iluminat spațiul, la soundtrack, la proiecțiile de filme cheesy horror din anii ‘80. "

Greieri cu viaţă de furnică
Valoarea unei diplome în Litere stă nu doar în ştiinţa acumulată în şcoală ori în notele aflate în foaia matricolă. Valoarea unei diplome în Litere atîrnă, în mare măsură, de capacitatea noastră de a limpezi o atitudine: rîdem de greieri sau răsplătim furnicile?

Cum să-ţi găseşti o peşteră pe măsură
Am auzit că unii călugări tibetani meditează în peşteri ani la rînd şi, cînd sînt gata de ducă, încetează să mai mănînce şi se sting în linişte, lăsînd în urmă propriile forme mumificate, în poziţie de lotus. Mie îmi sună bine.

Pot statele să falimenteze?
„Pot statele să falimenteze?” - este întrebarea şi tema de săptămîna aceasta a revistei Dilema veche. Despre criza financiară, cifre şi realităţile din spatele statisticilor scriu, printre alţii, Roger Scruton, scriitor şi filosof, Andreea Paul Vass, consilier al primului ministru Emil Boc, Dan Popa, jurnalist, Victoria Stoiciu, jurnalist, Cristian Orgonaş, economist.

Cîteva motive ca să nu rataţi concertul Elvis Costello
1. E singura dvs ocazie de-a merge la un concert cu vreun Elvis (Mint. Mai e şi Elvis Romano).
2. Aţi văzut ce ochelari are?!

Va salva Franţa zona euro?
Zona euro a fost încă o dată graţiată. Problemele Greciei au fost pentru moment puse deoparte. În prezent atenţia s-a îndreptat însă către Italia, ca următor candidat la prăbuşrea economică.

Top 5 Elvis Costello
Elvis Costello va susţine joi, 3 noiembrie, un concert la Sala Palatului. E un miracol faptul că vine în România un muzician atît de mare, dar atît de puţin cunoscut la noi.

Scrisori deschise (I)
Nebunii ani ’90 au consacrat, la noi, formula şi formatul scrisorii deschise. Cititorii de azi, cei mai tineri dintre ei, pot să se intereseze şi să afle: părinţii lor vibrau la unison atunci cînd o personalitate a societăţii civile adresa cîte o scrisoare deschisă unui factor de răspundere din zona supraetajată a Puterii.

"Mi-aş dori ca România să vorbească despre ea însăşi lumii întregi"
Michael Yorke este regizor de film documentar şi profesor de antropologie vizuală, predă cursuri despre realizarea aplicată a filmelor etnografice în cadrul Departamentului de Antropologie Vizuală al University College London şi cursuri de antropologie vizuală la institute precum LSE, SOAS, Oxford University şi Manchester University Granada Centre.

Nu cumva viitorul va fi verde sau nu va fi deloc?
Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, şi European Science Foundation, principala organizaţie europeană de promovare a cercetării ştiinţifice, organizează între 31 octombrie şi 2 noiembrie 2011 kick-off workshop-ul proiectului internaţional de cercetare Rights to a Green Future.

Secretul lui Pat Hobby
Suferinţa la Hollywood e endemică şi întotdeauna acută. Rareori se întîmplă ca pe vreun director să-l roadă o problemă imposibil de rezolvat şi să ţi-o împărtăşească şi ţie, în mod democratic, pe gratis. Problema, fie ea de sănătate sau de producţie, e înfruntată vitejeşte şi cu suspine contra unei remuneraţii ce variază între o mie şi cinci mii de dolari pe săptămînă.

Jocuri crude
Nu mi-e frică de nimic. Replica e repezită, uşor arogantă, cu o agresivitate jucată sub care se simte cum se zbate frica. Are 14 ani şi 9 luni şi vrea să scape de eticheta asta de copil. Nu mai e o fetiţă şi nu îi e frică de nimic.

Dan Coman la Cercul Poeţilor Apăruţi
Joi, 27 octombrie, ora 19.00, la Librăria-café Cărtureşti de la Institutul Francez, va avea loc ediţia de octombrie a Cercului Poeţilor Apăruţi. Invitat : Dan Coman

Primul videoclip The Mono Jacks
The Mono Jacks îşi lansează vineri, 28 octombrie, ora 20.30, în Jukebox Venue din Bucureşti, primul lor videoclip. „Woman” e şi primul single de pe noul album The Mono Jacks, şi e regizat de Vlad Feneşan (pe care sigur îl ştiţi din Robin and the Backstabbers) şi Barna Nemethi.

Focuri, serve şi salve cu şi despre monarhie. O dezbatere între Mihnea MĂRUŢĂ şi Cristian GHINEA
Pentru a risipi orice teamă de arbitrar, iată un fragment al Constituţiei regale din 1923: „Nici un act al Regelui nu poate avea tărie dacă nu va fi contrasemnat de un ministru, care prin aceasta chiar devine răspunzător de acel act“ (art. 87). Se întîmplă aşa ceva în republica noastră ferită de „loteria genetică“?

Genele lungi ale fericirii
The Economist descrie rezultatele unei cercetări din care reiese că fericirea ar fi condiţionată într-o oarecare măsură şi de moştenirea genetică.

Locuri unde cultura e la ea acasă
Dilema veche de săptămîna aceasta propune un dosar despre aşa zisa „cultură din vecinătate”. Artişti, jurnalişti şi activişti social scriu despre cum s-ar putea umple golul dintre elite şi ignoranţi, şi ce ar putea înlocui căminele culturale de pe vremuri.

O felie de existență butaforică
Dacă am forța un exercițiu de imaginație și am considera Massive Attack și Portishead părinții trip-hop-ului, atunci rodul „hibridizarii” lor ar fi Zero 7. În realitate, singura legătură directă între cele trei nume electronice este pămîntul pe care s-au născut.

Constantin Virgil Bănescu. Alice Drogoreanu.
Apariţia antologiei Zidul de mătase, de Constantin Virgil Bănescu, este o veste foarte bună. Cele 220 de pagini mi-au provocat tipul de reacţie perplexă pe care o am (nu foarte des, ce-i drept), cînd văd sau revăd un autor valoros, cu volume la activ, dar care n-a avut parte de atenţia meritată din partea criticii.

Cea mai frumoasă gară din lume
A fugi înseamnă a nu şti nimic, scrie undeva un critic incomparabil pe nume G. Călinescu.

Ce se va întîmpla în Libia?
Ce înseamnă moartea lui Moammar Gaddafi pe scena politică internaţională? O dezbatere la rece în revista Time Magazine.

Discurs jubiliar
În noaptea aceea, Evsei Lvovici dormi şi visă şapte şefi de serviciu administrativ graşi şi şapte şefi de serviciu administrativ slabi. Visul se adeveri. De dimineaţă, cînd apăru la serviciu, Evsei fu anunţat că şapte zile se luptase comitetul sindical pentru el cu succes, dar în următoarele zile fără succes.

„Actorul e undeva la mijloc, între ceva ce poate controla şi ceva care îi scapǎ…" - interviu cu actriţa Carole BOUQUET
Actriţa Carole Bouquet vine pentru a doua oară în România, pentru a fi prezentă la deschiderea oficială a Festivalului Filmului Francez. Cu această ocazie, publicăm în exclusivitate un interviu luat de Silvia Cazacu în primăvara acestui an, cînd Carole Bouquet a susţinut la Teatrul Odeon o lectură din Antonin Artaud.

Despre frumusețea clipelor cînd viața și arta se întîlnesc - interviu cu Sanja Mitrović
Sanja Mitrović este regizoare de teatru, coregrafă, performer și scriitoare din Serbia. În 2001 a emigrat în Olanda și s-a stabilit la Amsterdam. Este fondatoare a Stand Up Tall Productions (2009). În ultimii ani, creațiile sale au fost prezentate în turnee în Europa și în lume, primind reacții elogioase din partea criticii.

eXplore yourself în zilele strîmbe
Întrebarea la ordinea zilei: cine sînt eu? Locul: o lume maladivă, eminamente urbană, tarată de deviaţii comportamentale rezultate din confuzia identitară. Răspuns: individual. Soluţii: poate doar extincţia planetară via Lars von Trier în Melancholia. Sugestii: mergeţi, vedeţi şi vă întrebaţi.

Basul şi cu toba mare
Evenimentul de jazz al anului (în capitală) e pe cale să se producă - Pat Metheny Trio la Sala Palatului, pe 25 octombrie. Dacă despre marele Pat se ştiu multe, iar o simplă căutare pe Internet revelează mii de pagini cu rezultate, companionii săi din concertul bucureştean trebuie prezentaţi cum se cuvine. Din simplul motiv că Bill Stewart şi Larry Grenadier ar avea loc în orice trupă de pe planetă.

Vinurile toamnei
Acum cînd strugurii s-au copt, cînd frunzele toamnei se pregătesc să ne părăsească, cînd butoaiele şi tocitoarele sînt scoase de prin crame şi pivniţe, vă dezvălui cîteva reţete de preparare a vinului. Ele sînt culese dintr-o carte de bucate ce a trecut prin mîinile mai multor boieri şi boieroaice din secolul al XVIII-lea.

In vino felicitas
Scriitori şi artişti care au adus laudă vinului? Nenumăraţi, fireşte: de la Baudelaire la Jim Harrison, de la Rabelais la Cézanne sau de la Claudel (de ce nu?) la - surpriză! - Colette, o foarte competentă cunoscătoare în materie. Şi totuşi, Pivot nu insistă asupra scriitorilor care au crezut că găsesc în alcool sursa inspiraţiei creatoare: lista ar fi prea lungă.

Vinul - între magie şi industrie
L-am întîlnit pe Sergiu Nedelea în timpul unei demonstraţii de degustare de vinuri. Am început să văd cu alţi ochi licoarea din pahar şi să fiu interesată, pentru prima oară, de aroma şi gustul, de calităţile ei. Suficient ca să devin curioasă cu privire la ce se ascunde în spatele acestei profesii cu un ritual aparte, venit din alte timpuri.

Unde plecăm de-acasă
Dilema veche de săptămîna aceasta încearcă să afle „Unde plecăm de-acasă”. Călătoria nu e doar...all inclusive, ci şi iniţiatică: „O formă de turism care nu mai are de-a face cu odihna, dar care presupune o altfel de relaxare, una înrudită cu iniţierea."

Copiii în muzeu
Cum să comunici fără cuvinte într-un muzeu? Cum să ţii trează atenţia unor copii de 2-6 ani timp de o jumătate de oră într-un spaţiu în care regula este „nu atinge”? Cum să-i faci să îndrăgească un mediu care pentru majoritatea este străin, lumea satului, cînd familiarul este la vîrstele acestea totul?

Un film în care el omoară doi cîini
Tyrannosaur începe cu un om supărat, atît de supărat, încît îşi omoară cîinele în bătaie. Mi-am zis OK, refuz să mai înnebunesc la o altă demonstraţie de violenţă cu care deja atîtea filme indie ne-au obişnuit, violenţă de dragul violenţei, fluturînd pancarta comodă a realismului (social).

Economiseşti în siguranţă timp de 2 ani
Oricînd poţi pune bani deoparte, fără vreun efort în plus!

Din New York Times în Dilema veche
„A face spectacol, ca mai toate celelalte lucruri, pare să fie ceva firesc pentru Pat Metheny. Chitarist de excepţie, compozitor expansiv şi, mai presus de toate, căutător neobosit, ştie cum să aducă umanitate şi sentiment în cel mai grandios dintre spectacole."

Bookătăria de texte & imagini
Pagini de povestiri şi ilustraţii vor fi expuse în avanpremieră la Librăria Cărtureşti începînd de marţi, 18 octombrie (vernisajul are loc la ora 18), pînă pe 13 noiembrie.

Întîlnire cu Gellu Naum pe scena din Cluj
În weekend-ul 7 - 9 octombrie, clujenii și-au putut da întîlnire cu suprarealismul pe scena Teatrului Național din Cluj. Dar nu doar clujenii, pentru că un festival intitulat Întîlnirile Internaționale Gellu Naum a reprezentat o invitație deschisă pentru toți cei care au o afinitate sau o „prietenie” pentru Gellu Naum.