FNT 2011 - sinteze şi paranteze (I)

7 noiembrie 2011
FNT 2011   sinteze şi paranteze (I) jpeg

Ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru s-a reîntors la  formule teatrale consacrate, cu autori cunoscuţi şi regizori recunoscuţi, într-o zonă estetică predominant clasică. Un anume spirit conservator, o distanţare diplomatică (cu rare excepţii) de realitatea imediată au marcat festivalul, ceea ce a părut oarecum pervers, ţinînd cont că lumea în care trăim este în plină convulsie şi poate nu distanţarea, ci tocmai apropierea de problemele cu care ne confruntăm, ar fi putut fi motorul selecţiei. Dar cum FNT este imaginea teatrului intermediată de selecţioner (anul acesta - Alice Georgescu), produsul reprezintă exclusiv viziunea unui singur om şi respectăm, prin urmare, suveranitatea decizională a acestuia, nu fără a sesiza şi că secţiunea internaţională a fost aproape desfiinţată, lipsindu-ne de racordarea atît de necesară la esteticile europene.

Jucăria melancolic-ironică a lui Tompa Gabor, Leonce şi Lena de Georg Büchner, făcută acasă, adică la Teatrul Maghiar din Cluj, a deschis seria poveştilor.  Regatul lui Pierre se degradează pe zi ce trece (decorul Carmencitei Brojboiu e un teatru dezafectat, regele este îmbrăcat în indispensabili, limbajul, ca mijloc de comunicare şi instrument politic, se deteriorează), iar prinţul Leonce suferă de o melancolie leneşă, care îl face inapt pentru preluarea prerogativelor regale. Pornind din acest punct, povestea se ţese ca o parodie cu marionete (scuturate de praf în prima scenă, dezmembrate la final). Perucile uriaşe, hilare, pălăriile supradimensionate, redingotele de baroni filfizoni, plasa de prins fluturi a Lenei, nasul alungit al Rosettei, părul roşu-verde al lui Valerio se rînduiesc într-un love story duios, dar implacabil, în care personajele fug de soartă pentru a o întîlni, un spectacol pictural cu păpuşi care se (dez)articulează mecanic (coregrafia Florin Fieroiu) pe muzica de circ a lui Vasili Şirli.

Tot o poveste construieşte şi Radu Afrim la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfîntu Gheorghe, dar una de tip scandinav, misterioasă şi întunecată. Mai întîi te naşti de Line Knutzon este o piesă-poem (conform prezentării făcute de teatru) şi nu aş putea să o definesc mai bine. Personaje autoclaustrate bîntuie haotic într-un univers maladiv în care copaci uscaţi se tot chinuie să înfrunzească. Afrim revine cu acest spectacol la lumea lui kinky, creează personaje aproape mitice precum un pitic migrenos care, din cauza pelerinei verzi, pare un marţian (Sebastian Marina face un efort uriaş mergînd mai bine de două ore în genunchi), o femeie-hamster (doarme într-o cutie cu rumeguş) care arată ca un copac violet, înrădăcinată în casă (Fatma Mohamed), şi sora ei, o femeie-copil, candidă şi veselă ca un fluture zburătăcit (Claudia Ardelean). Afrim transformă limbajul, regăsim jocurile sale lingvistice preferate, cuvintele-abţibilduri (ţigarelă) şi rimele. Nu lipsesc nici alte mărci afrimiene, cum ar fi poetica luminilor, senzaţia de fluiditate a universului, iluzia adîncimii scenei prin crearea unui spaţiu misterios în spatele decorului principal. Nebunia afrimiană merge mai departe.

Cu Moutainbikerii de Volker Schmidt de la Teatrul German din Timişoara, intrăm în zona dramaturgiei sociale. Radu Alexandru Nica creează o „cursă de ciclism” în midlle-class life style. Două cupluri aparent perfecte îşi descoperă imperfecţiunile şi suferă de spleen-ul celor care nu mai au ce să îşi dorească, devin nişte oameni încarceraţi în propria viaţă. De aici, o întreagă ţesătură de relaţii contorsionate. Secvenţialitatea textului transpare cinematografic, în scene dinamice care se derulează rapid, amintind de simpatia regizorului pentru mixul film-teatru. Decorul (Dragoş Buhagiar) uzează şi abuzează de diverse (multi)ciclete, picturale, dar uneori nefolosite. „Sosul” spectacolului e muzica lui Vlaicu Golcea, care încheagă diferitele ingrediente într-un univers sonor hipnotic.

Tot din zona socială, dar cea românească, vine şi spectacolul Ioanei Păun, TV For Dummies, pe un text de Mona Bozdog şi Mihaela Michailov despre cum se fabrică o ştire de senzaţie. Spectacolul pune problema manipulării pe care o exercită media, în special televiziunile de ştiri, asupra consumatorului. Este vorba de o dublă manipulare, căci publicul, invitat să decidă asupra unor momente din piesă prin intermediul unor telecomenzi, va constata, la final, că a fost la rîndul său manipulat. De unde rezultă că indiferent ce îşi doreşte spectatorul, media îi vor oferi tot...violenţă. E cea mai vandabilă. Spectacolul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi are două merite, de a reda cu exactitate procesul dezgustător al producerii unei ştiri „emoţionante”, menite să stoarcă lacrimi şi audienţă (prin urmare bani) şi de a combina inspirat o temă acută în societate (televiziunea care imbecilizează), o instalaţie video şi implicarea publicului. Din păcate, există şi două probleme: una ar fi că finalul pare pus cu mîna ca să rezulte o anume idee, convenţia se rupe brusc şi creează confuzie, iar alta, că se pierde un personaj (fetiţa dispărută care face subiectul ştirii).

Foto: Radu Afrim, Istvan Biro, Antal Botond, Iustin Şurpănelu

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.