Constantin Virgil Bănescu. Alice Drogoreanu.

Bogdan ODĂGESCU
24 octombrie 2011
Constantin Virgil Bănescu  Alice Drogoreanu  jpeg

„sînt nişte năuciri de ordin superior, să fii mîndru,/ ce vezi tu nimeni nu mai vede,/ sînt nişte năuciri de ordin superior astea pe care le ai tu”

Apariţia antologiei Zidul de mătase, de Constantin Virgil Bănescu (1982-2009), la Casa de editură Max Blecher - 2011, este o veste foarte bună. Cartea adună textele celor trei volume ale autorului, plus cîteva inedite, fiind practic o ediţie completă a poeziilor acestuia. Cele 220 de pagini mi-au provocat tipul de reacţie perplexă pe care o am (nu foarte des, ce-i drept), cînd văd sau revăd un autor valoros, cu volume la activ, dar care n-a avut parte de atenţia meritată din partea criticii. Nu spun „recunoaştere”, ci „atenţie”.

Poeziile lui Constantin Virgil Bănescu au păguboasa caracteristică, pe termen scurt, de a nu fi nici foarte douămiiste, nici anti-douămiiste, astfel că receptarea acestuia a avut de suferit.  Un autor poate camufla lipsa de valoare printr-un discurs a-generaţionist răspicat. Nu este cazul, însă, cu Zidul de mătase. Deşi respiră acelaşi aer ca autori precum Andrei Doboş sau Constantin Acosmei (pentru a oferi ca exemplu alte două poetici autonome şi relativ atipice), lirica lui Bănescu e autistă într-un mod foarte pregnant. Filosofia orientală din care se hrăneşte poezia acestuia, simplitatea ritualică a anumitor refrene, sensibilitatea atentă şi concentrată a minimalismului formal, alternanţa textelor foarte scurte, fără nume sau cu titluri generice, cu poezii mai ample în care tensiunile capătă nuanţe, toate acestea transformă anumite versuri, care scoase din context ar părea platitudini crase în straie de aforism, în fragmente de o expresivitate halucinantă. „timpul însuşi/ este neputincios/ faţă de trecerea lui!” sau „dintre ea şi ea/ o aleg pe ea” sînt două pagini ale cărţii care, la o răsfoire aleatorie, nu spun mare lucru. Citite, însă, în spiritul vibraţiei generale, pot avea efecte nebănuite, reinventînd cuvintele comune şi legăturile dintre ele, asemeni oricărei lirici de reală valoare.

„mi-e atît de teamă să mor/ fără să fi făcut/ poezie/ cu toate cuvintele/ pe care le ştiu” spune ultimul text al cărţii, iar această tensiune se poate resimţi la nivel global, efectele fiind cît se poate de reuşite. Constantin Virgil Bănescu a fost unul dintre copiii teribili ai anilor 2000, o voce care a căutat cu o disperare calmă, prin mijloace extrem de intime, comunicarea, iar rezultatul final al căutării sale este, pentru poezia românească, acest volum exemplar. 

„dumdiddiedum/ where’s it coming from?/ sînt absolut convinsă că ulise&gaşca au/ strigat ca demenţii muieee/ după ce-au trecut de scylla şi caribda// majoritatea lucrurilor mişto s-au/ petrecut atunci”

Volumul de debut semnat de Alice Drogoreanu, fang (Brumar, 2010), nu este genul de carte pentru orice cititor - este poezie reconfortantă pentru cel care îşi limpezeşte gîndurile şi îşi disipează nervii dînd muzica mai tare, pînă cînd acordurile distorsionate, acum la limita gălăgiei, dau buzna în curgerea gîndurilor şi o exorcizează. Discursul este unul degajat, dezinhibat, licenţios, plătind tribut fracturismului fără a deveni o clonă a primelor volume ale lui Marius Ianuş. Fără a esenţializa şi fără a oferi versuri cu greutate într-o accepţiune comună, discursul coleric şi (uneori) superfluu ne aduce în faţa unui paradox: avem în faţă o trăncăneală poetică într-un sens bun al cuvîntului (un exemplu: „am înţeles că femeile îndrăgostite devin rotunde în sensul frumos/ ca pisicile./ moi.// rotund e un cuvînt frumos”).

Alice Drogoreanu scrie o poezie de atitudine, teribilistă şi spontană, fără prea multe filtre aplicate după ce focul notaţiei se stinge şi textul rezultat ajunge la temperatura camerei. Acest tip de poetică are, fără îndoială, riscurile sale specifice. Unul dintre acestea este scăderea lineară şi vertiginoasă a relevanţei acestor poezii odată cu trecerea anilor, devenind simple artefacte ale unui avatar poetic X din timpul Y, oraşul Z sau Z prim, curiozităţi care sînt greu de urnit într-un circuit cultural – plusvaloarea poate că există, însă este irelevant să o mai discuţi de la un moment dat încolo – riscul, aşadar, al poeziei de azi pentru azi („nimic de împărţit doar/ o sală plină de scaune goale/ şi lăzi întregi cu role de film” în epoca în care sistemele home cinema şi tehnologia HD ne bat la uşă).

Totuşi, riscul nu este acelaşi lucru cu neajunsul – expresivitate şi tensiune există din plin. Paginile acestui volum au exuberanţa versurilor hip-hop, ironia filmelor Hollywood de epocă, privirea fără prejudecăţi şi inhibiţii a unei lentile fotografice, o repulsie sarcastică faţă de ipocrizia artistică („n-aş numi o poză cu un pom ‘ceci n’est pas une pipe’”) şi, cel mai important, o atitudine unitară, coerentă şi atunci cînd e eterogenă din cauza fragmentarismului. Pînă la urmă, avem de-a face cu bufonerii utile, la fel de neserioase şi inconsecvente ca vocea raţiunii însăşi. Te poţi supăra pe clovnul care spune lucrurilor pe nume şi o face, pe deasupra, în versuri, în timpul unor tumbe spectaculoase? El este, de multe ori, lipiciul care ţine gîndirea la un loc.

Bogdan Odăgescu este masterand al Facultăţii de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, redactor-şef al revistei Echinox şi proprietar de poduri.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.