Locuri unde cultura e la ea acasă
Dilema veche de săptămîna aceasta propune un dosar despre aşa zisa „cultură din vecinătate”. Artişti, jurnalişti şi activişti social scriu despre cum s-ar putea umple golul dintre elite şi ignoranţi, ce ar putea înlocui căminele culturale de pe vremuri şi felul în care festivalurile, spectacolele şi alte proiecte culturale mai pot ajunge în comunităţile mici de la sat sau din cartier.
Andrei Pleşu: „De cîteva zile, o serie de canale de televiziune îl au ca invitat pe Miron Cosma. I se furnizează interlocutori de tot soiul (care acceptă, cuminţi, să intre în dialog cu el), iar moderatorii îl lasă să se desfăşoare torenţial (şi, de altfel, nici nu pot altfel, căci personajul nu poate fi ţinut în frîu). Omul e grosolan, sferto-doct, delirant, obraznic. Se declară urmaşul lui Titel Petrescu, se consideră victimă a mineriadelor, se laudă că i-a salvat viaţa lui Marian Munteanu şi că a cîştigat un proces la Strasbourg. Vorbeşte incontinent, acoperind, cu mari rezerve de decibeli, glasul tuturor celorlalţi. Dintr-una din emisiuni pleacă ofensat, după ce se răţoise birjăreşte la toată lumea. Din cînd în cînd, îşi aminteşte că e «băiat fin» şi recită scurte formule de politeţe ipocrită. E de neînţeles de ce i se oferă ocazia să-şi dea în petic ore întregi în beneficiul nimănui.”
Vintilă Mihăilescu vorbeşte despre clanurile ţigăneşti şi statul interlop, Adrian Cioroianu construieşte un scenariu despre ce s-ar fi întîmplat dacă regele Mihai nu abdica în 1947, Carmen Gavrilă analizează felul în care Turcia ţine în şah Uniunea Europeană şi Rusia, istoricul Philippe Delorme vorbeşte despre şansa României de a avea o familie regală.
Anamaria Dobinciuc scrie despre singurul serial cu vampiri care merită urmărit, Cătălin Mitulescu vorbeşte despre filmul Loverboy, Paul Breazu recenzează noul album al lui Björk, iar Andrei Gorzo - Tree of life, filmul care a luat anul acesta Palme d`Or.