eXplore yourself în zilele strîmbe

20 octombrie 2011
eXplore yourself în zilele strîmbe jpeg

Dansul contemporan a invadat Bucureştiul. Două săptămîni de eXplore dance festival la MNAC – a şasea ediţie a celui mai amplu eveniment de dans contemporan de la noi –  sînt urmate de Zilele strîmbe, un program al Căminului Cultural, în parteneriat cu CNDB. Spectacolele străine sînt absolut necesare în spaţiul românesc, pentru că fac racordul publicului de la noi cu problematica şi esteticile dominante în performance-ul contemporan la nivel european şi nu numai. Întrebarea la ordinea zilei: cine sînt eu? Locul: o lume maladivă, eminamente urbană, tarată de deviaţii comportamentale rezultate din confuzia identitară. Răspuns: individual. Soluţii: poate doar extincţia planetară via Lars von Trier în Melancholia. Sugestii: mergeţi, vedeţi şi vă întrebaţi.

Presa sînt eu

eXplore dance festival. Cu If A Window Would Open, portughezul Tiago Rodrigues redefineşte raportul între om şi media. Jurnalismul şi-a pierdut latura umană, în pofida proliferării îngrijorătoare a mediatizării dramelor personale pentru manipularea emoţiei publicului şi exploatarea nevoii subconştiente de tragedie (a se vedea ştirile din presa românească a ultimelor zile). Paradoxul este doar aparent întrucît povestea personală devine un icon pentru captarea empatiei (simpatie sau antipatie) şi, implicit, a creşterii ratingului. Astfel, deşi porneşte de la personal, povestea ajunge să se depersonalizeze. Tiago Rodrigues construieşte dramaturgic o metaforă a hipercomunicării care înstrăinează. Supravieţuitorii unui accident de avion suferă nişte ciudate modificări de limbaj. Boala se dovedeşte contagioasă şi periculoasă, dezordinea verbală antrenează dezastre fizice, dispar cuvinte şi se prăbuşesc clădiri, oamenii pleacă în călătorii către no destination. Lumea merge înapoi, la propriu. În final, se declanşează o epidemie mondială a tăcerii. Ego-ul strivit de informaţie al individului urban pîlpîie ca inima unui muribund. Dar reversul tăcerii e speranţa. Fără cuvinte, oamenii au timp să se confrunte cu propriile dorinţe. Cuvintele au îndepărtat, au consumat substanţa umană, tăcerea apropie, personalizează. Povestea are o dublă reprezentare, pe un ecran se derulează un jurnal tv, iar pe scenă, patru performeri redau in facto vocile personajelor din video. Un personaj propune un flashmob cu săruturi. “The kissing could be the solution for the verbal crisis”, susţine un politician. Informaţie versus afect. Lasă-ţi timp să fii tu însuţi.

Idol performativ

eXplore dance festival.

În I-ON, coregraful Ivo Dimchev porneşte de la sculpturile lui Franz West (cîştigătorul Leului de Aur la Bienala de la Veneţia 2011) într-o explorare care ajunge, paradoxal, la investigarea soclului ca obiect în sine. Piesa principală a spectacolului nu o reprezintă vreuna dintre sculpturi, deşi ele există, sînt exploatate, se relaţionează cu ele, ci piedestalul ca suport pentru idoli. Ce/pe cine punem pe piedestal? Ivo Dimchev demolează religia, sexul, frumuseţea, cultura într-o formulă complexă care îi antrenează fizic toate abilităţile. Conceptul de „corp performativ” capătă expresie materială, performerul are o uluitoare flexibilitate a vocii şi a corpului pe care le controlează draconic. De la Hamlet la My Funny Valentine, poate spune/ cînta/ dansa orice. Cît despre idoli, piedestalul e distrus. No idol, no cry.

Semne şi consemne ce pot să însemne...

eXplore dance festival. Jonathan Burrows şi Matteo Fargion sînt autorii a cinci piese coregrafice de mare succes, şi de critică, şi de public. Drept dovadă, la 9 ani de la premiera primei piese şi la doi ani de la ultima, toate cinci sînt încă reprezentate în lumea întreagă. Trei dintre ele, Sitting Duet (2002), The Quiet Dance (2005) şi Speaking Dance (2006) au fost invitate în eXplore dance festival în urmă cu doi ani, iar ediţia aceasta le-a adus pe următoarele două, Cheap Lecture şi The Cow Piece (2009). Burrows şi Fargion analizează legătura între sunet, gest şi idee. În Cheap Lecture, forma de reprezentare a unui sunet/text şi modalitatea de captare a atenţiei spectatorului sînt investigate prin ritmul vorbirii, tonalitate şi suspans. The Cow Piece mută analiza în zona imaginativă, la modul în care funcţionează poveştile, cum se creează relaţia între obiect/personaj fantastic şi story (invocarea numelor personajelor feminine şi a celor masculine din piesele shakespeariene, asociată cu nişte mici figurine bovine, construieşte terenul fertil pentru fantezii amuzante). Precişi în demersul vocal-instrumental, Burrows şi Fargion sînt întotdeauna relaxaţi şi au umor. Asta face, probabil, ca performance-urile lor să pară doar o joacă. Dar nu sînt.

Cine sînt eu?

Zilele strîmbe. Cu Aaleef, spectacolul marocanului Taoufiq Izeddiou, prezentat la Teatrul Odeon, ieşim din sfera concentrării excesive a ideilor, a sublimării conceptelor în semne sau acţiuni primare, a minimalismului fizic, a non-dansului. În Aaleef, timpul se dilată, performerul lasă energia să se desfăşoare în spaţii ample, dîndu-i timp să se transforme, să se concentreze şi să se risipească, să se adune din nou, altfel de fiecare dată. Taoufiq Izeddiou parcurge un traseu identitar nedefinit într-o încercare de a-şi cunoaşte sinele suspectabil de multiple faţete. Provenienţa dintr-o zonă geografică eclectică etnic şi opţiunea pentru dansul contemporan într-o cultură polimorfă, dominată de tradiţionalism generează suficientă incertitudine identitară. Performerul dansează aproape exclusiv cu spatele, în clarobscur, refuzînd confruntarea directă, deschisă cu propria identitate. Cu figura lui Lenny Kravitz şi silueta lui James Brown, Taoufiq Izeddiou se mişcă surprinzător de fluid pe un soundtrack la fel de eclectic ca avaturile identitare: Jimmy Hendrix, The Tiger Lillies, Nina Simone şi absolut fabulosul Gnawa Maâlem Adil Amimi, interpret de muzică tradiţională marocană care a cîntat live la un instrument uluitor, un fel de chitară rece care a devenit caldă pe parcursul unui song cu un ritm hipnotic, în crescendo care explodează geometric.

„Aaleef” în arabă înseamnă „eu mă rotesc” şi în acelaşi timp evocă alepf, prima literă a alfabetului (conform caietului-program).

Zilele strîmbe iniţiate de coregraful Brynjar Bandlien cuprind ateliere şi spectacole între 18 octombrie  şi 25 noiembrie, în diferite spații din Bucureşti. Programul a debutat cu spectacolul „Aaleef” al coregrafului Taoufiq Izeddiou (care susţine acum un workshop de dans la subRahova) şi se va încheia cu marele bal „Little Paris is Burning!”. Programul Zilele strîmbe şi acţiunile practice asociate acestuia îşi propun să abordeze, în mod performativ, forme şi probleme delicate sau generatoare de tensiune în cadrul societăţii româneşti.

Foto: http://festival.exodos.si/, Herman Sorgeloos, Dimitri Tsiapkinis

Oana STOICA este jurnalist şi critic de teatru.

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?