Despre frumusețea clipelor cînd viața și arta se întîlnesc - interviu cu Sanja Mitrović

20 octombrie 2011
Despre frumusețea clipelor cînd viața și arta se întîlnesc   interviu cu Sanja Mitrović jpeg

Sanja Mitrović este regizoare de teatru, coregrafă, performer și scriitoare din Serbia. În 2001 a emigrat în Olanda și s-a stabilit la Amsterdam.  Este fondatoare a Stand Up Tall Productions (2009). În ultimii ani, creațiile sale au fost prezentate în turnee în Europa și în lume, primind reacții elogioase din partea criticii. În 2010, Theatre Instituut Nederland i-a acordat presigiosul premiu BNG The Best Young Theatre Director Prize pentru producția sa Will You Ever Be Happy Again?.

În cadrul Explore Dance and Performance Festival, publicul v-a putut vedea în două spectacole: 1:Songs de Nicole Beutler și propria dumneavoastră creație, A Short History of Crying. Ce ne puteți spune depre colaborarea cu Nicole Beutler, cum a avut loc acest proces de creație, această întîlnire artistică?

Spectacolul 1:Songs a fost creat ca urmare a unei colaborări pe care o consider extrem de eficientă. Nicole a dorit să lucreze la un solo gîndit cu și pentru mine, iar ideea a fost aceea de a realiza un spectacol despre personaje feminine importante din istoria teatrului. Avînd în vedere că sînt pasionată de textele teatrale, cu care am lucrat eu însămi foarte mult, am fost atrasă imediat de posibilitatea de a interpreta atît de multe personaje într-un timp concentrat. Pornind de la această perspectivă generoasă, în etapele inițiale ale procesului de creație ne-am dat seama că interesul nostru comun consta în explorarea unei modalități de a face un spectacol sub forma unui concert pop.Mă stimula foarte tare ideea de a cînta pe scenă.Mi s-a cerut să fac o selecție a textelor mele preferate și m-am bucurat de perspectiva de a le alege pe acelea pe care le simțeam cel mai aproape, care îmi plăceau cel mai mult. Unele texte din spectacol au o semnificație foarte personală, fiind opțiuni spre care probabil alți performeri nu s-ar fi îndreptat. Acesta este motivul pentru care a lucra la această piesă a reprezentat o mare bucurie: ea reflectă foarte mult propriul meu tip de sensibilitate. De obicei, Nicole este foarte riguroasă, lucrează cu foarte multă precizie. În acest caz, mi-a dat foarte multă libertate în procesul creației și nu am ratat această ocazie.

Am lucrat foarte mult în studio cu DJ Gary Shaperd. El a mixat muzica și a creat mostre muzicale, iar eu interpretam textele. La începutul colaborării am creat împreună două cîntece care au rămas în spectacol pînă la final.

Este extrem de interesant modul în 1:Songs a rezultat din convergența a trei tipuri diferite de energii creatoare. Avînd în vedere cît material a rezultat din intervenții individuale, nu simt că în acest spectacol mă manifest ca un  performer de tip clasic. Desigur, direcția fundamentală a fost trasată de Nicole. În spectacolele pe care le creez eu, simt că ar trebui să am grijă de fiecare aspect, dar atunci cînd lucrez cu alții îmi place să fac cîțiva pași înapoi și să las lucrurile să rezulte din interacțiunea dintre diferite idei. Așadar, deși există anumite decizii pe care nu le-aș fi făcut eu personal, consider că acest spectacol este creația unui colectiv de autori.

Mi-ați anticipat cumva următoarea întrebare: care este diferența dintre a juca într-un spectacol creat de un alt artist și a fi în propriul dumneavoastră spectacol? Ce înseamnă a fi integrat performativ în propriul concept?

În procesul creației, atunci cînd e vorba de propriul meu spectacol, îmi este adesea destul de greu să stabilesc o linie clară de demarcație între statutul de performer și acela de coregraf sau regizor. Pînă la un punct acestea converg, se intersectează, iar o creație de calitate va rezulta întodeauna ca urmare a unui dialog, a unui schimb de idei, indiferent care este „poziția oficială” ocupată de fiecare. Cînd toate acestea se armonizează, rolul unui light designer este la fel de important ca acela al dramaturgului sau regizorului. În creațiile mele de pînă acum, am jucat în propriile piese și le-am regizat. Este o situație foarte solicitantă, care necesită trasarea unui spațiu al distanței critice, pentru a îndeplini eficient ceea ce îmi propun. Poate de aceea procesul necesită de cele mai multe ori timp îndelungat, multe pauze între activitățile de cercetare, repetiție și montaj final. Îmi plac foarte mult perioadele de tăcere și contemplare ce intervin după etape intense de lucru în studio. Sînt momente prețioase în care piesele din puzzle încep să se adune și să se armonizeze.

De ce, dintre toate posibilele manifestările emoționale, ați ales ca în spectacolul dumneavoastră să interogați plînsul? Este o opțiune personală explicită, sau este mai mult inspirată de mecanisme emoționale?

Sînt foarte interesată de modul în care emoțiile sînt manifestate în diferite situații și de cauzele în virtutea cărora le exprimăm public. Venind în Olanda din fosta Iugoslavie, am conștientizat faptul că există diferențe fundamentale între formele prin care oamenii își exprimă fericirea sau durerea prin intermediul lacrimilor. Chiar dacă sîntem toți europeni, există coduri comportamentale care confirmă faptul că Estul și Vestul sînt două contexte culturale distincte. În spectacolul meu, A Short History of Crying, mă joc cu aceste clișee, în încercarea de a sugera natura lor arbitrară și modul în care sînt motivate politic. Spectacolul este conceput ca o călătorie prin istoria mea personală, combinată cu o abordare științifică, detașată.

În creația mea sînt interesată de relația dintre individ și societate. Ca material documentar, folosesc adesea evidenţe (auto)biografice, filmări descoperite, și mărturii ale artiștilor, pe care le confrunt cu narațiunea de tip istoric. Spectacolul Will You Ever Be Happy Again?  a fost gîndit ca o întîlnire între un performer german și unul sîrb, „copii răi” ai istoriei europene recente, care își împărtășesc amintirile din copilărie, pentru a putea face față întrebărilor născute din responsabilitate și vină. În A Short History of Crying, continuu să explorez statutul individului în relație cu diverse sisteme de putere, prin teme precum memoria, emigrarea, moartea. Am folosit documentație video rezultată din cercetarea realizată în călătoria pe care am întreprins-o în sudul Serbiei și în Muntenegru și am combinat acest material cu filmări TV, imagini cinematografice și de pe Youtube.

Cum relaționați cu publicul? Este o formă de expunere sau un dialog profitabil pentru ambele părți?

Îmi face o mare plăcere să colaborez în creațiile mele, iar publicul este, pentru mine, parte din acest proces. Mă bucură împărtășirea experienței de pe scenă și sentimentul dat de simțul comunității temporare prilejuite de spectacol. Este o formă specială de prezență care mă ajută să să comunic eficient ceea ce am de transmis. Energia care circulă între scenă și public, comunicarea ce are loc în aceste condiții este ceva ce nu poate fi atins altfel decît prin scris. Este un dialog activ. Și chiar dacă impactul acestei forme de dialog poate sta sub semnul întrebării, în comparație cu alte mijloace media (în ceea ce privește numărul celor care primesc mesajul), pentru mine frumusețea rezidă în aceste mici și aparent minore acte de schimb, în care viața și arta se întîlnesc, chiar pentru cîteva momente efemere...

A consemnat Gina Șerbănescu

Foto: Stephan van Hesteren

 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.