Cea mai frumoasă gară din lume

22 octombrie 2011
Cea mai frumoasă gară din lume jpeg

Cînd, în genere, vorbim despre comparaţii, gîndul ne fuge imediat la bine cunoscutele figuri de stil învăţate în primii ani de şcoală.

Rămîne o plăcere să ai de-a face cu aceste figuri mult mai prietenoase decît metaforele; şi mai uşor recognoscibile de către oricine. Sînt parcă de ajuns un ca, un cum, un precum, pentru ca termenul abstract să fie translat în zona concretului, cel concret, invers, în sfera abstractului, şi o expresivitate adăugată să lumineze faţa cititorului grămătic.
Literatura a utilizat abundent comparaţia; şi utilizînd-o, şi-a oferit adesea un spor de literaritate. Cînd limbajul devine prea tocit, uzat, folosit de prea multe ori în acelaşi fel şi în acelaşi sens, o comparaţie reuşită este nu atît cea care „înfrumuseţează” şi „poetizează” textul; ci dimpotrivă, cea care îl rupe într-un punct de tensiune acumulată progresiv. În ce are mai bun şi mai adînc, comparaţia figurativă este, pentru mine, de ordinul dislocării. Ea îţi face o ruptură, nu îţi pune cu mîna un ornament.

Comparaţia ca... comparaţia. Dar compararea? „După o matură chibzuinţă”, am ajuns să o consider unul dintre actele fundamentale ale mişcărilor noastre interioare şi exterioare; şi un subiect atît de consistent şi de generos, încît, practic, nu poate fi niciodată epuizat. Comparăm mereu, chiar fără să vrem, înlăuntrul şi în afara paginilor de literatură.

Să dau un exemplu, aşa zicînd, turistic. Cu ani în urmă, am făcut prima călătorie la Viena cu un tren pornind din Budapesta. Budapesta e deosebit de frumoasă şi Viena la fel; dar nu între ele vreau să fac o comparaţie. Cum să compari o minune de oraş cu altă minune de oraş? Atunci cînd sînt, minunile nu sînt niciodată pe acelaşi culoar.

Dar cele două gări prin care am trecut, una budapestană, alta vieneză, pot fi comparate. Şi după ce plecasem cu trenul de la Budapesta, cînd am ajuns şi am călcat pe peronul gării din Viena, aceasta mi s-a părut cea mai frumoasă gară din lume. Din lumea văzută de mine. Vreo doi ani, le-am vorbit cu entuziasm prietenilor despre minunăţia de gară austriacă, unde se vedea, de la mare distanţă, o firmă cu TAXI şi unde maşinile stăteau aliniate ca la raport, aşteptîndu-şi solicitanţii. Pentru mine, pentru noi, era culmea civilizaţiei. Dacă nu s-a înţeles de ce, e suficient să ne gîndim numai puţin la Gara de Nord.

După un timp însă, am călătorit, tot cu trenul, spre München; şi cînd am ajuns în gara müncheneză, am crezut că – vorba ţăranului predist despre girafă – aşa ceva nu există. O farmacie ni s-ar părea dezorganizată şi murdară, dacă am compara-o cu gara aceea din München. Nimerisem, acolo, în paradisul curăţeniei, al confortului şi-al tehnologiei: şi cînd călătorii coborau din trenuri silenţioase în trei secunde, rulîndu-şi schiurile pe peroane cu uşurinţa cu care noi împingem cărucioarele la shopping, turiştii est-europeni făceau ochii mari. Nu mai văzuseră aşa ceva. Gara din München deveni pentru ei cea mai frumoasă gară din lume.

Dar cea din Viena? N-ar mai fi trebuit să ne întoarcem acolo. Rareori, cînd am revizitat un loc, a doua impresie a fost mai bună decît prima. Şi totuşi, am ajuns iarăşi cu trenul în gara care ne fermecase cu ani în urmă. Am văzut din nou, de la distanţă, firma pe care scria, mare, TAXI, şi apoi maşinile aliniate în aşteptarea clienţilor. Gara nu se schimbase deloc: era exact la fel ca la prima noastră întîlnire. Însă, pe lîngă cea din München, avea un aer modest şi (mai rău) un iz provincial. Acum ne părea un fel de haltă. „Decăzuse” dintr-odată – pentru că vrem-nu vrem facem comparaţii, şi comparaţia îi era net defavorabilă.

Cu cît citeşti mai multe cărţi, cu cît baţi muzeele, cu cît întîlneşti mai mulţi şi mai diferiţi oameni, cu cît scanezi locuri de aproape şi de departe, cu cît, scriind, vezi ce-au mai scris şi alţii, cu atît comparatio îţi desenează particularităţile fiecăruia şi locul tău în sistem. Desenul se face de la sine. Vei intra exact în raftul şi subcategoria în care, de fapt, eşti.

Mişcarea inversă, a izolării vanitoase, îţi va crea o realitate paralelă, în care te vei simţi extraordinar de bine în interiorul unei iluzii (unei minciuni) autoconstruite. Cultura noastră geme de genii neînţelese, de artişti cărora nimeni nu are a le da lecţii, de scriitori care ar merita mîine Nobelul, dacă Nobelul nu s-ar da, domnilor, ştim noi cum...

Comparaţia, ca figură poetică, oricît de curajos şi de expresiv ar fi autorul care o foloseşte, păstrează în ea ceva artificial la modul retoric. Pînă la urmă îi vezi cusăturile. Compararea în schimb, actul însuşi al comparării, dă ponderea cuvenită lucrurilor pe care ne place să ni le tot spunem despre noi, pentru a ne flata. Mai devreme sau mai tîrziu, compararea îl va aduce şi pe cel mai înflăcărat ins cu picioarele pe terenul realităţii, ajustîndu-i imaginea gonflată de sine prin raportare la tot ce-i iese în cale.

A fugi înseamnă a nu şti nimic, scrie undeva un critic incomparabil pe nume G. Călinescu.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.