Greieri cu viaţă de furnică

Sanda CORDO┼×
3 noiembrie 2011
Greieri cu viaţă de furnică jpeg

(Apărut în Dilema veche, nr. 46, 26 nov.-2 dec. 2004, la tema "Cît (mai) valorează o diplomă?")

Dac─â scot din cauz─â acele diplome care se valorific─â bine ├«n Occident, adic─â ├«n alt sistem de ├«nv─â┼ú─âm├«nt ┼či pe o alt─â pia┼ú─â a muncii, dac─â exclud licen┼úele (de asemenea rare) care asigur─â un post ├«n diverse funda┼úii, dac─â nu iau ├«n calcul nici absolven┼úii filologi (pu┼úini, de altfel) deveni┼úi comercian┼úi, o diplom─â ├«n Litere pre┼úuie┼čte, ├«n marea majoritate a cazurilor, c├«t un post de profesor.

Cum diploma aceasta nu face prea multe parale, despre valoarea ei se vorbe┼čte cel mai adesea ├«n termeni negativi, precum frustrare, neputin┼ú─â, (auto)dispre┼ú. Cei mai mul┼úi studen┼úi filologi se g├«ndesc la ├«nv─â┼ú─âm├«nt ca la o ultim─â solu┼úie, chiar dac─â, pentru majoritatea, ea este cea dint├«i (┼či, pentru ani buni, singura) oportunitate. Odat─â ajun┼či aici, tinerii profesori aspir─â s─â plece, iar cei care, totu┼či, decid s─â se fixeze, s├«nt privi┼úi cu reticen┼ú─â ┼či amuzament. Breasla aceasta nu prime┼čte, din gura lumii, note prea bune ┼či nici nu treze┼čte aprecieri favorabile sau m─âcar agreabile. Am auzit confesiunea amar─â a unui doctor (celebru ├«n specialitatea sa) al c─ârui fiu studia Literele ┼či urma s─â devin─â - dezonorant, din perspectiva p─ârintelui - un p├«rlit de profesor. Am ascultat ┼či ra┼úiunile doamnei notar care prefer─â s─â nu se complice ├«n biroul s─âu cu profesora┼čii, dup─â cum nu-mi este necunoscut dispre┼úul sub┼úire al taximetristului pentru meseria aceasta dup─â care nu prea po┼úi bea ap─â. Interesant e cazul ├«n care nu se mai vorbe┼čte despre profesorime, ci despre profesorul copilului meu. Profesorimea e o ┼čleaht─â (o ┼čtie toat─â lumea, de la portar la ┼čcolar) de trei parale, profesorul copilului meu trebuie s─â fie de nota zece. Aceast─â dubl─â vedere asigur─â nu numai coexisten┼úa unor opinii halucinant de diferite (de unde at├«┼úia profesori performan┼úi - m─âcar c├«te unu-doi, pentru copilul fiec─âruia - ├«ntr-o breasl─â ca vai de capul ei?), dar ┼či persisten┼úa meseriei ├«ntr-o condi┼úie marginal─â. Profesorii (absolven┼úii Literelor, cu tot cu profesorii  de rom├ón─â inclu┼či) seam─ân─â tot mai mult ├«n reprezentarea comunitar─â cu scriitorii, fiin┼úele acestea oarecum gratuite, care se hr─ânesc din iluzii, cuvinte ┼či bune sentimente. ├Äntr-o vreme ├«n care, ├«n medii dintre cele mai diferite, r─âspunsul curent (├«n inten┼úie, spiritual) la ├«ntrebarea "ce mai faci?" este "fac orice pe bani", profesorii care lucreaz─â pe bani pu┼úini ┼či fac activit─â┼úi pe gratis s├«nt, pentru comunitate, mai cur├«nd ├«n rol de greieri. Simpatici, nu o dat─â ajun┼či la virtuozitate, iritan┼úi c├«nd, din vreme ├«n vreme, stric─â jocul ┼či ajung s─â cear─â.

Greierii ace┼čtia duc, ├«n cele mai multe cazuri, o via┼ú─â de furnic─â. Pe l├«ng─â preg─âtirea lec┼úiilor (ritmul ├«n care se modific─â programele, manualele sau chiar metodele de predare ├«ng─âduie tot mai pu┼úin rutina), s├«nt recicl─âri, stagii de perfec┼úionare, definitivate ┼či grade, multe ┼či felurite voluntariate devenite (fie dup─â criteriul con┼čtiin┼úei, fie dup─â norma conducerii) obliga┼úii curente. ├Än aceast─â toamn─â, c├«teva zeci de profesori de rom├ón─â au demarat ├«n ┼úar─â, cu elevii, ├«n dup─â-amiezele lor libere, cercuri de lectur─â. Aceast─â munc─â (├«nsemn├«nd, pe l├«ng─â orele petrecute cu elevii, alte ore de lectur─â, de selec┼úie a textelor, de preg─âtire a scenariilor didactice, de verificare a acestor scenarii ├«mpreun─â cu echipa etc.), despre a c─ârei necesitate ┼či urgen┼ú─â se vorbe┼čte de ceva vreme la noi, este unul din proiectele neremunerate, f─âcut din datorie, voca┼úie, d─âruire ┼či alte asemenea motiva┼úii care st├«rnesc r├«sul. Dac─â nu li se r─âspunde ├«n zeflemea, aceste activit─â┼úi au ┼čansa s─â fie r─âspl─âtite cu o cald─â recuno┼čtin┼ú─â.

Valoarea unei diplome ├«n Litere st─â nu doar ├«n ┼čtiin┼úa acumulat─â ├«n ┼čcoal─â ori ├«n notele aflate ├«n foaia matricol─â. Valoarea unei diplome ├«n Litere at├«rn─â, ├«n mare m─âsur─â, de capacitatea noastr─â de a limpezi o atitudine: r├«dem de greieri sau r─âspl─âtim furnicile?

Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.
POLIȚIA ROMÂNĂ CONTINUĂ PROGRAMUL DE EDUCAȚIE RUTIERĂ jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ CONTINUĂ PROGRAMUL DE EDUCAȚIE RUTIERĂ
Campania de prevenire ╚Öi combatere a consumului de alcool ╚Öi de droguri este cea de-a doua dintre cele ╚Öase campanii incluse ├«n proiectul ÔÇ×Educa╚Ťie Rutier─â - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participan╚Ťilor la trafic pentru cre╚Öterea gradului de siguran╚Ť─â rutier─âÔÇŁ.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.