Un film în care el omoară doi cîini

18 octombrie 2011
Un film în care el omoară doi cîini jpeg

Pentru un film de la care era cît pe ce să ies din sală după prima scenă, pot să spun din start că a meritat să stau pînă la sfîrşit. Posterul promoţional flutura oricum un „cel mai bun film britanic al anului”, dar asta se zicea şi despre Tinker, tailor… pe care îl văzusem cu o zi înainte şi care mă disperase prin încetineala şi autocomplicarea inutile. Tyrannosaur începe cu un om supărat, atît de supărat că îşi omoară cîinele în bătaie. Mi-am zis OK, refuz să mai înnebunesc la o altă demonstraţie de violenţă cu care deja atîtea filme indie ne-au obişnuit, violenţă de dragul violenţei, fluturînd pancarta comodă a realismului (social). Pe regizor, Paddy Considine, care e la primul exerciƫiu de acest gen, dar un cunoscut actor britanic, îl ştiam bine. Filmul cu care mi-a rămas în minte este Dead Man Shoes. Întors din armată, mai întîi îi terorizează şi pe urmă îi omoară, unul cîte unul, pe prietenii ce au contribuit la brutalizarea şi, în final, la sinuciderea fratelui său handicapat mintal. Cam la fel îşi omoară şi personajul principal din Tyrannosaur cîinele.

După care s-a desfăşurat în faţa mea o poveste cu nişte nuanţări absolut fabuloase, atît ca evoluţie, cît şi ca joc al actorilor, marşînd prin dragoste legată simplu de camaraderia durerii, prin ură, stratificare socială sau catolicism. N-am să spun povestea în sine, am să spun că Peter Mullan este, fără să facă eforturi, o „metodă” pînă la capăt. Reacţiile lui sînt pe cît de neaşteptate, pe atît de incriticabile. Pur şi simplu perfect. Am să mai spun că Olivia Colman, actriţă cunoscută cu precădere din comedii şi seriale (eu o ştiam din Peep Show), este în sfîrşit distribuită la adevărata ei valoare / e imposibil să nu empatizezi cu personajul ei. Bugetul filmului a fost, cred, minim, întrucît totul se desfăşoară doar în trei locuri: două case şi un magazin. A, bineînţeles că pub-ul de cartier şi un cimitir nu au cum să lipsească din peisaj. Deşi construită şi aşteptată după colţ, scena în care soţul şi amantul (presupus) se iau la bătaie este foarte elegant evitată. Şi faptul că eroul omoară un al doilea cîine, de data aceasta pe bună dreptate, este, tocmai prin repetitivitate, dincolo de orice aşteptare sau clişeu.

Am să mai spun ce ne-a povestit Paddy Considine după film, unei săli ticsite şi cu temperatură mai degrabă de saună, plină de tinerii veniţi la avanpremieră, total suporteri, pentru că filmările avuseseră loc chiar în oraşul lor. În primul rînd, că filmul este o scrisoare de dragoste adresată mamei lui, Pauline (căreia i-l şi dedică), regăsită parţial în două dintre personaje. Că Leeds a fost singurul oraş care i-a aprobat filmările (vă imaginaţi atmosfera din sală la această afirmaţie). Că s-a luptat mult să nu trebuiască să introducă în film o scenă în care soţul şi presupusul amant se confruntă direct. Că filmatul într-un perimetru atît de simplu şi de restrîns este o inepuizabilă sursă de creativitate, îmbogăţindu-şi filmul prin preluarea unor scene din cartier sau integrarea locuitorilor în filmul propriu-zis. Că nu ştie de ce la anumite scene de un sinistru clar sala izbucnea în rîs sau de ce lumea insistă să îl compare cu Shane Meadows (căruia de exemplu i se atribuie Dead Man Shoes pe care cei doi l-au scris împreună, fiind buni prieteni încă de pe cînd împărţeau aceeaşi bancă şi trupă de muzică la şcoala de actorie Burton College). Menţionez că ultimele două afirmaţii veneau ca răspunsuri la nişte întrebări a căror formulare nu putea să te ducă cu gîndul decît la spectatorii aceia care ţin neapărat să se bage în seamă. Cînd încep astfel de întrebari, e clar, e timpul să pleci. În rest, nu pot să mai spun decît vizionare plăcută!
 

Raluca Nagy este antropolog, doctor în ştiinţe sociale al Universităţii Libere din Bruxelles şi al SNSPA Bucureşti. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.