Scrisori deschise (II)

5 noiembrie 2011
Scrisori deschise (II) jpeg

Şi rîndurile lui Arghezi, şi cele ale lui Lovinescu sînt străbătute de emoţie. Cum să nu fie? Al doilea este bolnav, pe un pat de spital, şi primul îi scrie.
 
O face public, alegînd formula scrisorii deschise. A trimite un mesaj de îmbărbătare în privat este una; dar a publica textul într-un cotidian este – pare a fi – cu totul altceva. Ce anume?

Să mai spun că e un contrast vizibil între titlul gazetei în care apar scrisorile celor doi şi epistolele însele. Boala, suferinţa şi compătimirea celui suferind nu ţin de registrul pe care îl sugerează un titlu ca Informaţia zilei. Ducînd lucrurile la limită, în morbid: abia moartea unui artist important ar constitui o ştire, o informaţie care să pună în mişcare rotativa interesului strict gazetăresc, dincolo de coloanele alocate culturii la ziar. Doar exit-ul unui scriitor de calibru şi suficient de cunoscut va stîrni acea emoţie publică pe care gazetele o satisfac, o întreţin, o exploatează, sub eufemismul că astfel acoperă subiectul.

Boala lui Lovinescu nu este şi nu poate fi o ştire; dar ea frisonează lumea literară, în care semnătura lovinesciană reverberează. Scrisoarea lui Arghezi e din 29 mai 1943: cu numai două zile înainte, în Viaţa, Lovinescu le răspunsese tinerilor din Cercul Literar de la Sibiu, încheind astfel: „Să fiţi oare dvs. elementele tinere, din care se va selecta a patra generaţie postmaioresciană de apărători ai autonomiei esteticului? Cum vă răspund dintr-un sanatoriu, ochii mei s-ar închide bucuroşi peste aceste zori fericite.”

Acesta e contextul în care cred că trebuie înţelese rîndurile empatice ale unui polemist necruţător ca Arghezi. Vremea polemicii a trecut. Lovinescu este un reper al literaturii contemporane, e axul acestei literaturi; şi poetul care-i scrie acum criticului bolnav e conştient de marea pierdere ce se prefigurează. Să observăm cum frazele argheziene, pornindu-şi firul de la concretul spitalizării, vor focaliza rapid pe ceea ce reprezintă Lovinescu în esenţa activităţii lui intelectuale. Omul bolnav este destinatarul firesc al scrisorii; dar în acest om bolnav, aflat în spital, Arghezi se încăpăţînează să vadă Criticul.
 
Poetul face aşadar un fel de desfăşurător al întregii lui cariere, dedicată descoperirii, trierii şi sistematizării valorilor literare. „Strădania neclintită de 40 de ani” nu este o metaforă, după cum nu e o hiperbolă. Sutele de scriitori care i-au trecut pragul lui Lovinescu şi miile de manuscrise pe care criticul le-a ascultat şi le-a citit sînt pura realitate numerică a cenaclului său.

Arghezi forează deci mai adînc prin mesajul lui public, dincolo de sfera compătimirii omeneşti ce putea fi exprimată mai bine în regim privat. E. Lovinescu, devenit un bun public şi Gazda indispensabilă a tuturor vizitatorilor iluziei literaturii, nu mai poate face acum acest oficiu. Pe scriitorii noştri nu mai are cine să-i primească, să-i citească, să-i analizeze, să-i pună în sistem. Boala e a lui Lovinescu. Însă drama este a tuturor scriitorilor români, în numele cărora, parcă, Arghezi vorbeşte.

Să ne mai uităm o dată şi pe rîndurile de răspuns ale lui Lovinescu. Puternic impresionat de scrisoarea primită, criticul răspunde... cu bine cunoscuta sa promptitudine. El a fost toată viaţa un critic al actualităţii, un comentator cu reflexe rapide, un specialist care a ştiut să ia pulsul literaturii abia născute. Omul e bolnav, dar criticul care-i poartă numele şi-a păstrat reflexele. El ştie cine-i Arghezi: este poetul pe care, în sintezele lui, şi-a bazat scara piramidală de valori literare. E poetul care defineşte o epocă: nu alta decît epoca pe care o scrie el, criticul.

Aşa cred: că aceste scrisori deschise depăşesc comunicarea dintre un om suferind şi unul, sănătos, care încearcă să-l îmbărbăteze. Cei doi vechi adversari de idei sînt legaţi unul de altul cu lanţul invizibil, dar atît de greu, al literaturii. Arghezi a evocat experienţa cenaclului „Sburătorul”. Lovinescu, la rîndul lui, după ce mărturiseşte că a ajuns să lăcrimeze „la fiecare atenţie, înduioşat şi totuşi umilit”, se ridică, simbolic, de pe cearşaful bolii şi redevine Criticul atent la stil, la frazare, la expresivitatea scrisorii ce i-a fost adresată. O spune în clar: „Criticul din mine rămîne totuşi încă viu şi sub ruine. (...) ţin să-ţi exprim şi admiraţia mea literară”. Criticul disocierilor, aprigul demolator al sentimentalismului sămănătorist, nu se va împiedica, aici, de propria lui boală. Receptarea scrisorii argheziene se face pe toată gama: de la nota emotivităţii omeneşti la cea a exigenţei critice.

Ei doi sînt conştienţi că partida e aproape de sfîrşit. Arghezi, cu hiperluciditatea lui poetică, ştie că, nu peste multă vreme, literatura română va rămîne fără Criticul ei.

La o lună şi jumătate de la acest schimb de scrisori deschise, Lovinescu moare. Curînd după el va muri şi epoca literară pe care criticul modernist a gîndit-o şi a construit-o, de cînd era tînăr şi pînă în penultimul lui ceas.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

hiroshima bombing article about atomic bomb jpg
Minutele care au schimbat istoria lumii. Cât de morală și necesară a fost utilizarea bombelor nucleare asupra Japoniei
În vara anului 1945 au explodat pe teritoriul Japoniei singurele arme nucleare lansate vreodată împotriva populației civile. Măcelul creat a îngenuncheat o întreagă națiune. A fost și rămâne una dintre cele mai controversate decizii ale istoriei. Acest eveniment a declanșat cursa înarmării nucleare.
suport F 16 jpg
Avioanele F-16, mai greu de lovit. Ce soluție au găsit ucrainenii? Dronele rusești și ochii invizibili din interiorul Ucrainei
Ucraina a făcut un pas important în consolidarea apărării aeriene: avioanele de vânătoare F-16, primite de la aliații occidentali, sunt acum mai bine protejate în fața rachetelor balistice rusești, datorită unui sistem inovator de module mobile pentru întreținere și operațiuni.
Alimente colectate jpg
Cum s-a transformat visul unui asistent social în hrană pentru sute de mii de români
Într-o țară unde se aruncă peste două milioane de tone de mâncare pe an, mii de oameni nu știu ce vor pune mâine pe masă. Banca pentru Alimente recuperează produse încă sigure pentru consum și le redirecționează acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.
Primul front al Primului Război Mondial: Serbia în vara anului 1914 jpeg
28 iulie, ziua în care Austro-Ungaria a declarat război Serbiei și a pornit Primul Război Mondial
Pe 28 iulie 1914, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, la o lună după asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand. Evenimentul a declanșat Primul Război Mondial, un conflict global soldat cu milioane de victime și căderea a patru imperii.
Ammonite jpg
Noua enigmă cosmică. Sistemul Solar are un nou membru: planeta pitică Ammonite
La marginea înghețată a sistemului nostru solar, unde lumina soarelui abia mai pătrunde, astronomii au descoperit o nouă enigmă cosmică: planeta pitică Ammonite, un corp ceresc ciudat care pare să sfideze teoriile moderne despre arhitectura sistemului nostru solar.
colaj (4) jpg
Prăpăd în județele lovite de fenomene extreme: oameni salvați din viituri, case distruse, drumuri blocate
Fenomenele meteorologice extreme care au lovit duminică mai multe județe din țară au provocat pagube importante. Cele mai grave situații s-au înregistrat în județul Suceava.
steam car jpg
Accident rutier fatal la numai 6 km/h. Povestea incredibilă a primelor incidente în trafic
Primele accidente rutiere din istorie arată cât de periculoase sunt autovehiculele scăpate de sub control chiar și la viteze foarte mici. Deși primele automobile circulau cu doar 10 kilometri la oră, viteză maximă, numărul fatalităților era consistent.
Tren deraiat în Germania FOTO Profimedia
Un tren cu 100 de pasageri a deraiat în Germania. Mai multe persoane au murit
Un tren de călători a deraiat duminică, 27 iulie, în apropierea orașului Riedlingen, din districtul Biberach, Germania. Mai multe persoane au fost ucise. Numărul răniților este, de asemenea, mare, potrivit RADIO 7.de
Ursula von der Leyen Volodimir Zelenski FOTO EPA EFE jpg
Ursula von der Leyen îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, apoi a precizat, pe contul său de pe reţeaua de socializare X, că Ucraina, ţară candidată pentru aderarea la UE, „a realizat multe pe drumul său european”.