Întîlnire cu Gellu Naum pe scena din Cluj

Gruia DRAGOMIR
17 octombrie 2011
Întîlnire cu Gellu Naum pe scena din Cluj  jpeg

În weekend-ul 7 - 9 octombrie, clujenii și-au putut da întîlnire cu suprarealismul pe scena Teatrului Național din Cluj. Dar nu doar clujenii, pentru că un festival intitulat Întîlnirile Internaționale Gellu Naum a reprezentat o invitație deschisă pentru toți cei care au o afinitate sau o „prietenie” pentru Gellu Naum. Evenimentul, aflat la prima ediție (dedicată lui Gellu Naum), a strans invitați din toată țara, dar și din afară – personalități care l-au cunoscut sau chiar au lucrat cu Gellu Naum, sau spectatori pasionați de personalitatea şi opera lui. Întîlnirile au gravitat în jurul a trei piese de teatru: Zenobia, Florența sînt eu și Insula. În jurul acestor piese s-au desfășurat și lansări de carte (printre care Gellu Naum, Opere - vol. 1, Poezii și Apolodor în limba engleză), o expoziție foto cu Gellu Naum și Jules Perahim, proiecția video a piesei Exact în același timp (de Gellu Naum, în regia lui Mihai Măniuțiu) pentru care sala mare s-a transformat în sală de cinema sau o „conferință-recital” despre suprarealism și Gellu Naum, ținută de Ion Pop și Simona Popescu.

Cel mai neinspirat moment al Întîlnirilor s-a dovedit chiar piesa care a deschis evenimentul - Zenobia, o adaptare după romanul cu același nume, în regia Monei Marian. Transformarea romanului în piesă de teatru s-a dovedit nereușită. Personajele păreau luate din cu totul alte piese, pașoptiste poate, pline de patetism, puse să joace un text suprarealist ale cărui subtilități au fost complet ignorate. Gellu Naum a fost reprezentat în ipostaza de narator bătrîn (Cornel Răileanu), pedant și melancolic, dar și în ipostaza tînără (Cristian Rigman), leșinat și patetic. Impresia cu care ne-a lăsat a fost de punere în scenă a unui rezumat pe înțelesul tuturor al romanului lui Gellu Naum.

Din fericire, au urmat două piese excepționale. Florența sînt eu, piesă scrisă la patru mîini de Gellu Naum și Jules Perahim, a fost pusă în scenă de Alexandru Dabija, într-un decor gîndit foarte bine de Dragoș Buhagiar. Actorii de pe scenă au fost, în mare, aceiași din prima noapte și am fost uimiți să descoperim că și în a treia noapte tot ei au urcat pe scenă - un adevărat maraton ce merită aplauze. Avînd în vedere că este vorba de o piesă de teatru suprerealistă, este destul de greu să povestești ce s-a întîmplat, Simona Popescu spunea și ea că „să povestești o piesă de Gellu Naum e ultimul lucru la care trebuie să te gîndești". Începînd cu un Dante, alintat și Danteluță de către iubita sa, ce-și declamă dragostea pentru Beatrice plimbîndu-se în pijamale (dar păstrand laurii pe căciulița de noapte) printre femei care spală rufe, Florența sînt eu s-a dovedit o piesă care vrea să dea jos de pe piedestal anumite valori. Anti-fixații, convenții, eroism, patriotism și iubiri patetice, dar mai ales anti-teatru. Din aceste motive este și o piesă despre criza de identitate. Totul devine deopotrivă hilar și kafkian cînd personajele ajung să jongleze cu identitatea „poetului național și revoluționar” Cezar Bolliac aka Boli, și cînd se pune chiar de un proces mai absurd ca Procesul. Menționam la început decorurile foarte reușite, poate ar trebui să și enumerăm cîteva: o cortină imensă formată din cămăși, o ușă rotativă pînă în tavan și cu vitralii ce-i reprezintă pe primii păcătoși ai dragostei: Adam și Eva, dar și sala de cinema adusă pe scenă, pe ale cărei scaune actorii devin spectatori și comentează jocul celorlalte personaje (de asemenea, ca lucrurile să se încurce și mai mult, ascunși printre rîndurile de scaune de pe scenă, au fost și Ada Milea și Alexandru Dabija). Savuros este cuvîntul care rezumă cel mai bine spectacolul. O piesă care merită inclusă pe lista de must see, dacă ajungeți prin Cluj. Și dacă tot sîntem la capitolul acesta, ar fi bine să treceți pe listă și spectacolul-concert Insula de Ada Milea.

Dacă piesa care a deschis întîlnirile a făcut-o cu stîngul, Insula a ridicat în picioare întreaga Sală Mare a Teatrului din Cluj și s-a aplaudat pînă s-a revenit la bis (mai rar, așa lucru la o piesă de teatru). Nu mi-au plăcut niciodată musicalurile, dar cel făcut de Ada Milea după piesa lui Gellu Naum a fost de-a dreptul genial. Actorii din Zenobia și Florența sînt eu au arătat că știu și să cînte. Cu Ada Milea în rolul de regizor dirijor-la-chitară, fiecare actor a cîntat bucăți de punk, hip hop, jazz, blues, rock sau pop, cu replicile din piesă pe post de „versuri suprarealiste”. Acțiunea este cîntată în jurul personajului Robinson Crusoe, naufragiat pe o insula pustie, care, de fapt, nu este deloc pustie. Tot felul de personaje fantastice par să-l bîntuie pe Robinson – pirați, beduini, sirene care cîntă la acordeon, canibali educați etc. Toți par să fie mai mult sau mai puțin înrudiți, ca într-o telenovelă absurdă, în care oricine poate să-ți fie tată, mamă, amantă sau copil din flori. S-a rîs mai ceva ca la o comedie de Caragiale, iar în sală s-au aflat și foarte mulți copii, chiar dacă concertul-spectacol este și nu este pentru copii.

Întîlnirile de la Cluj au fost reușite și pentru simplul fapt că ne-au adus aminte că Gellu Naum a fost și dramaturg, unul foarte bun, apreciat la nivel internațional. 

Foto: Nicu Cherciu

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

1 tratamente cu hrean jpg jpeg
Efectele adverse ale unui condiment banal. De ce e interzis consumul excesiv de hrean, ce pericole apar
Este de două ori mai bogat în vitamina C decât lămâile, conţine vitamin B, potasiu, calciu, fier şi fosfor. De la hrean folosim rădăcina care se poate consumă crudă, rasă, în salate sau diverse preparat.
Moisă Irod veteran din Sibiu ultimul soldat român din Garda Regală Sursă Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” jpg
Ultimul soldat din Garda Regelui Mihai, la 100 de ani: „La Peleș împușcam, nu întrebam de parolă” FOTO
Veteranul de război maior (rtr.) Moisă Irod a împlinit miercuri, 30 noiembrie, 100 de ani. A fost aniversat cu fast și onoruri militare, în avans, de oficialii Armatei Române.
horoscop jpg
Horoscopul zilei: 1 decembrie. Vești importante pentru nativii din trei zodii
Horoscopul zilnic pentru joi, 1 decembrie, este realizat de astrologul Click, Lorina, ți vine cu predicții clare pentru nativii tuturor semnelor zodiacale.

HIstoria.ro

image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ