Un zbor ratat şi-un autocar inundat

Publicat în Dilema Veche nr. 534 din 8-14 mai 2014
Un zbor ratat şi un autocar inundat jpeg

Am ajuns în micul aeroport thailandez din Udon Thani un pic înainte de 6 dimineaţa, cu ochii lipiţi de somn, cu o cafea to go în mînă şi cu amintirea Laos-ului, din care tocmai veneam, foarte prezentă în minte. „De ce nu ne-am gîndit noi de la început să stăm mai mult în Laos? Măcar o zi să mai fi stat!“ – ne tot întrebam şi ne enervam, frustraţi că n-am apucat să facem tot ce-am fi vrut în contrastanta şi foarte frumoasa ţară vecină. În aeroport nu era nimeni. Un paznic proaspăt trezit şi el din somn se uita la noi, curios. Curios ne uitam şi noi în jur, pentru că, teoretic, erau mai puţin de două ore pînă la decolarea spre Bangkok. Oare o să fim singuri în avion? Frica mea de zbor nu putea accepta ipoteza. Ceva nu se lega însă. Pe panou nu era nici un zbor. Paznicul ne explică: „No flight, ma friends, no flight.“ Ne uităm pe bilet. Zborul era, evident, a doua zi.  

După ce-am trecut de „Nu se poate!“, de „Ce proşti sîntem!“ şi de „Dacă ne trecea prin cap să ne uităm mai devreme pe bilet, mai stăteam o zi în Laos!“ şi de clasicul „E vina ta, ba a ta, de fapt e a lui Alin“ (un amic cu care fusesem în Laos şi care plecase spre Vietnam printr-o complicăreală de zboruri şi autobuze care ne ameţise complet pe toţi şi cu care urma să ne revedem în cîteva zile în Bali), am stat şi-am cugetat ce facem. În Udon Thani n-aveam chef să mai stăm o zi, aşa că am venit cu soluţia salvatoare: mergem cu autocarul la Bangkok! Măcar stăm seara în Khao San, bem o bere, mîncăm ceva bun. Şi aşa stăteam puţin, o scurtă oprire în drum spre Bali. Frica de zbor a găsit motivul perfect să scape de avionul de-a doua zi. Teoretic, ştiam că sînt inundaţii în Thailanda; practic, cum nu înotasem încă prin ele, eram în stadiul acela de uimire combinată cu compasiune, cînd stai în faţa TV-ului şi te uiţi la ştiri. În autogară, ne-am asigurat de mai multe ori că autobuzul ajunge la Bangkok. Ni s-a spus zîmbind (doar Thailanda e land of smiles, nu?) că în partea asta nu e atît de rău, că autobuzele au rutele lor şi că, na, nu vom face opt ore, cît e normal, ci maxim zece, hai 11.  Cu plecare la 7 dimineaţa, ne-am făcut noi calculul că după-amiază sîntem la Bangkok, ba chiar că recuperăm şi orele de somn pierdute în ultimele zile în Laos.  
Începutul a fost promiţător. Autocarul mergea repede, era confortabil, ne-am oprit pe la 11 să mîncăm ceva, să luăm nişte apă, să ne dezmorţim picioarele. I-am dat şi un SMS lui Alin să-l informăm că e doar vina lui că ne-am zăpăcit, am dormit, am citit şi ne-am băgat în vorbă cu cei cîţiva colegi de drum. După-amiază însă, ni s-au tulburat apele, ca să zic aşa. De la cîteva băltoace ici şi colo, am ajuns să vedem doar apă în jur. Mă uitam pe geam şi nu înţelegeam cum poate merge autocarul prin apă de aproape un metru în anumite zone. Nu se mai vedea şoseaua deloc, doar cîteva semne de circulaţie rătăcite ieşeau din apă. Mă uitam la oameni care mergeau prin apa pînă la brîu, cărîndu-şi copiii mici sau proviziile în spate, în aranjamente înălţate şi improvizate, pe alţii – vîslind pe lîngă autocar şi case din care ieşeau plutind lucruri. Autocarul înainta ca melcul, se formase o coloană lentă de autobuze şi camioane. S-a întunecat. Ne era foame, sete şi regretam că băusem atîta apă la prînz. Următoarea oprire a fost, într-adevăr, în Bangkok, doar că la 12 noaptea, după un drum de 17 ore, pe care nu l-aş fi crezut posibil.  

N-a fost chiar uşor să găsim un taxi să ne ducă în Khao San, cartierul vesel de backpackers, unde petrecerea nu se opreşte niciodată. Sau aproape niciodată. În seara aia, erau atenţionări că se pot rupe digurile şi că Bangkok-ul va fi inundat, în special partea aia. Toate magazinele, hotelurile şi barurile aveau saci de nisip la intrare, să oprească apa. Cumva, în spatele lor, lucrurile continuau firesc – muzică, mîncare, discuţii, bere şi cocktail-uri la găletuşă (bucket-uri). Doar că era suprarealist de gol. Khao San-ul pe care îl ştiam era plin de viaţă, cu turişti mişunînd de colo-colo, cu toate terasele pline şi cu muzica dată tare. Acum nu era aproape nimeni, muzica era în surdină şi toată atmosfera era încărcată de aşteptare. Se vor rupe digurile? Va fi Bangkok-ul complet inundat? Recepţionistul hotelului, un travestit simpatic, glumea că are barcă să ne ducă la aeroport dacă e nevoie. A doua zi, situaţia rămăsese la fel. Erau zone inundate, mai ales pe lîngă Palatul Regal, în altele ai fi zis că n-a plouat de cîteva luni.

Inundaţiile din 2011 au fost cele mai mari din istoria Thailandei, un dezastru natural care a costat ţara 45 de miliarde de dolari, economia naţională a avut foarte mult de suferit, a oprit producţia în multe zone şi, mai ales, a afectat peste 3 milioane de oameni. 

Foto: C. Foarfă

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.