Un rucsac

Publicat în Dilema Veche nr. 548 din 14-20 august 2014
Un rucsac jpeg

În rucsacul meu intră cam şapte kilograme. Nouă, dacă insist. Motivul pentru care nu-mi iau unul mai mare e simplu: nu-mi place să car. Motivul pentru care nu-mi iau un troller, ca oamenii „civilizaţi“, e ceva mai complicat: cum plimb eu troller-ul prin hîrtoapele din India, cum îl trec dintr-un autocar în altul în Iran, cum îmi caut cazare cu el după mine din pensiune în pensiune în Thailanda şi ce fac cu el cînd am de alergat, inevitabil, spre aeroport că pierd avionul? Şi ce fac cu atîtea lucruri? Ştiţi, veşnicul „m-am întors acasă cu două treimi din haine nepurtate.“ Şi mai e un motiv: nu-mi place să-mi las bagajul la cală, mai ales după ce l-am pierdut şi recuperat de vreo două ori. Prea mare bătaie de cap.

O dată n-a fost deloc plăcut – mergeam în Etiopia, am schimbat avionul în Dubai şi, cumva, bagajele noastre au rămas să caşte gura la automatele cu lingouri de aur din prea frumosul şi „deloc“ artificialul oraş, creat parcă pe calculator de un băieţaş pasionat de bling-bling-uri, unde zău că nu m-aş duce de bunăvoie. În Addis Ababa, ne-am trezit fără haine, dar, şi mai grav, fără pastilele de malarie, care se iau preventiv, mai ales cînd plănuieşti să faci o vizită la domnii de la triburi. Ne-am obişnuit rapid cu gîndul că mai light de-atît nu putem călători, ne-am luat strictul necesar şi ne-am dat seama că, cu un pic de management şi cu detergent, ne descurcăm cît e nevoie. Ba chiar începuse să ne placă ideea. Pastile de malarie mai aveam în buzunare, fix pentru trei zile, iar în Etiopia se găseau doar unele de generaţie veche (şi, ziceau localnicii, contrafăcute), cu efecte secundare mult prea nasoale pentru nişte oameni prima dată în Africa – de exemplu, halucinaţii. După fix patru mail-uri furioase, cîteva telefoane şi exact cele trei zile, au venit. Taximetristul care ne-a dus şi ne-a luat de la aeroport, informat că mergem să ne recuperăm bagajele, era uimit: şi bagajele mari unde sînt? Cu aceeaşi expresie pe faţă a tuturor care află că plec o lună jumate în Asia cu un rucsăcel de şapte kile.

Secretul bagajului mic e simplu: spălătoriile. Ce nevoie ai de multe haine cînd şi cea mai ascunsă pensiune are o spălătorie sau cel puţin una aproape? În plus, hainele sînt atît de ieftine, încît, dacă-ţi lipseşte ceva sau simţi nu eşti în trend, le iei, le porţi şi eventual donezi ce încarcă prea mult rucsacul. La fel şi cu cărţile, cel puţin pînă la apariţia Kindle-ului în buzunarul de sus al rucsacului meu. Cu cărţile am avut mereu dileme. Oricît încercam să nu mă prindă o plecare cu vreo carte neterminată sau cu una pe care voiam neapărat să o citesc, am reuşit rar. Aşa că am cărat după mine cărţi, mi-am cumpărat şi din locurile unde am fost. Aşa am conştientizat, la propriu, diferenţa dintre o carte grea şi una uşoară, una mare şi una mică, şi am înţeles beneficiile hîrtiei subţiri.

Cînd eşti mereu pe drum, schimbi autocare, avioane, trenuri, maşini, stai în aglomeraţie şi mergi zece ore pe zi, tot ce ai nevoie e o pereche de sandale de trekking, ceva de pus pe cap, o carte şi cîteva haine foarte comode. Moda o lăsăm pe altă dată, la fel şi recipientele mari de cremă. Ajută şi faptul că, de obicei, călătoriile lungi sînt în destinaţii calde, iar un tricou nu cîntăreşte cît geaca de ski.

Îmi iau mai mult bagaj pentru o săptămînă la Londra decît pentru trei în Cuba. Cel puţin teoretic, mă gîndesc ba că merg în club, ba că merg pe stradă, ba că merg la nu ştiu ce restaurant sau că mă întîlnesc cu prieteni care stau acolo. Cochetărismele cîntăresc cam greu.

Practic, de multe ori plec cu rucsacul pe jumătate gol, cunoscîndu-mă prea bine că voi vizita multe obiective turistice numite magazine şi, recunosc, mă voi întoarce probabil cu un bagaj suplimentar plin de roadele shopping-ului. E adevărat, e mai simplu cînd mergi într-un singur loc pentru o perioadă mai scurtă. Cu cît creşte perioada şi se complică traseul, cu atît scade bagajul.

Ştiu că pot împacheta în cinci minute, că găsesc uşor orice, că pot pleca oriunde, că pot să-mi duc rucsacul şi-n braţe, dacă e nevoie, şi că nu trebuie să-i port de grijă. E şi o pernă rezonabil de mică, cînd adormi în aeroport.

Cred că, de fapt, nu ţine doar de comoditate. În mintea mea, rucsacul, călătoritul lejer înseamnă libertate. E o constrîngere în minus. N-am nevoie de prea multe, cînd sînt plecată. E o rupere de ritmul zilnic, de obiectele de care sînt ataşată, de chiar şi puţinele tabieturi pe care le am. Simt că un bagaj prea mare mi-ar îngreuna, simbolic şi concret, călătoria.

Foto: C. Foarfă

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

inchisoare pixabay png
Marea Britanie extinde castrarea chimică pentru infractorii sexuali. Între reformă penală și dileme etice
Măsura castrării chimice pentru pedofili și alți agresori sexuali va fi extinsă într-un program-pilot care acoperă 20 de închisori din Regatul Unit, a anunțat marți ministrul britanic al Justiției, Shabana Mahmood.
accident doi morți centura de nord a craiovei   foto martor (1) mp4 thumbnail png
Carnagiu în Dolj. Doi bărbați și-au pierdut viața în urma coliziunii între un autoturism și o autobetonieră
Doi bărbați și-au pierdut viața într-un accident care a avut loc, joi, 22 mai 2025, pe centura de nord a municipiului Craiova. Autoturismul în care se aflau a intrat în coliziune cu o autobetonieră.
Traian Basescu FOTO Inquam / George Calin
Traian Băsescu îi acuză pe Ciucă și Ciolacu de criza bugetară în care se află România: „Trebuie să răspundă în faţa legii”
Fostul preşedinte Traian Băsescu arată cu degetul spre foştii premieri Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, pe care îi consideră vinovaţi de criza bugetară şi de încălcarea legii.
Tren Coradia Alstom scaled jpg
Tren direct către Istanbul, Sofia sau Varna. Prețuri și program
Românii pasionați de călătorii pot încerca o nouă experiență cu trenul internațional „România” care va asigura un traseu zilnic și legături directe între București și Varna (începând cu 13 iunie), precum și către Sofia și Istanbul/Halkali (din 14 iunie), reiese din comunicatul CFR Călători, după cu
Anca Alerxandrescu Captura YouTube realitatea plus png
Realitatea Plus a primit noi sancțiuni din partea CNA. Cu cât a fost amendat postul TV
CNA a sancţionat, joi, cu amenzi de 10.000 de lei şi 5.000 de lei şi cu două somaţii publice postul Realitatea Plus şi a emis o serie de decizii privind ordinul de a acţiona împotriva conţinutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe TikTok şi Facebook.
donald trump Cyril Ramaphosa, captura video jpg
Reuters: A doua „ambuscadă a lui Trump” în Biroul Oval i-ar putea face pe liderii străini să evite Casa Albă
Comportamentul lui Donald Trump ridică semne de întrebare în rândul liderilor străini, care ar putea deveni reticenți în a mai răspunde invitațiilor Casei Albe.
dragulescu s a insurat jpg
Marian Drăgulescu și Simona s-au căsătorit. Mireasa a purtat o rochie atipică. Foto
Marian Drăgulescu a mai dat încă o șansă iubirii; astfel, el și aleasa inimii sale, Simona Carmen, au devenit soț și soție în decursul zilei de 19 mai. Evenimentul a fost unul discret, așa cum ei și-au dorit.
operatiune cisiordania/ FOTO:AFP
MAE infirmă rănirea diplomaților în incidentul armat din Cisiordania: „Au fost trase focuri de avertisment”
Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi un comunicat în care a informat că niciun diplomat nu a fost rănit în timpul incidentului de la Jenin.
Banner Natalia Guberna png
Cum își păstrează silueta Natalia Guberna, la 67 de ani. Rețeta ei de ciorbă, care nu îngrașă: „O acresc cu corcodele”. De ce nu renunță definitiv la carne?
Natalia Guberna, solista de muzică ușoară, nelipsită din emisiunile TVR de divertisment, din anii comunismului, și-a păstrat cochetăria și la vârsta de 67 de ani.