Un rucsac

Publicat în Dilema Veche nr. 548 din 14-20 august 2014
Un rucsac jpeg

În rucsacul meu intră cam şapte kilograme. Nouă, dacă insist. Motivul pentru care nu-mi iau unul mai mare e simplu: nu-mi place să car. Motivul pentru care nu-mi iau un troller, ca oamenii „civilizaţi“, e ceva mai complicat: cum plimb eu troller-ul prin hîrtoapele din India, cum îl trec dintr-un autocar în altul în Iran, cum îmi caut cazare cu el după mine din pensiune în pensiune în Thailanda şi ce fac cu el cînd am de alergat, inevitabil, spre aeroport că pierd avionul? Şi ce fac cu atîtea lucruri? Ştiţi, veşnicul „m-am întors acasă cu două treimi din haine nepurtate.“ Şi mai e un motiv: nu-mi place să-mi las bagajul la cală, mai ales după ce l-am pierdut şi recuperat de vreo două ori. Prea mare bătaie de cap.

O dată n-a fost deloc plăcut – mergeam în Etiopia, am schimbat avionul în Dubai şi, cumva, bagajele noastre au rămas să caşte gura la automatele cu lingouri de aur din prea frumosul şi „deloc“ artificialul oraş, creat parcă pe calculator de un băieţaş pasionat de bling-bling-uri, unde zău că nu m-aş duce de bunăvoie. În Addis Ababa, ne-am trezit fără haine, dar, şi mai grav, fără pastilele de malarie, care se iau preventiv, mai ales cînd plănuieşti să faci o vizită la domnii de la triburi. Ne-am obişnuit rapid cu gîndul că mai light de-atît nu putem călători, ne-am luat strictul necesar şi ne-am dat seama că, cu un pic de management şi cu detergent, ne descurcăm cît e nevoie. Ba chiar începuse să ne placă ideea. Pastile de malarie mai aveam în buzunare, fix pentru trei zile, iar în Etiopia se găseau doar unele de generaţie veche (şi, ziceau localnicii, contrafăcute), cu efecte secundare mult prea nasoale pentru nişte oameni prima dată în Africa – de exemplu, halucinaţii. După fix patru mail-uri furioase, cîteva telefoane şi exact cele trei zile, au venit. Taximetristul care ne-a dus şi ne-a luat de la aeroport, informat că mergem să ne recuperăm bagajele, era uimit: şi bagajele mari unde sînt? Cu aceeaşi expresie pe faţă a tuturor care află că plec o lună jumate în Asia cu un rucsăcel de şapte kile.

Secretul bagajului mic e simplu: spălătoriile. Ce nevoie ai de multe haine cînd şi cea mai ascunsă pensiune are o spălătorie sau cel puţin una aproape? În plus, hainele sînt atît de ieftine, încît, dacă-ţi lipseşte ceva sau simţi nu eşti în trend, le iei, le porţi şi eventual donezi ce încarcă prea mult rucsacul. La fel şi cu cărţile, cel puţin pînă la apariţia Kindle-ului în buzunarul de sus al rucsacului meu. Cu cărţile am avut mereu dileme. Oricît încercam să nu mă prindă o plecare cu vreo carte neterminată sau cu una pe care voiam neapărat să o citesc, am reuşit rar. Aşa că am cărat după mine cărţi, mi-am cumpărat şi din locurile unde am fost. Aşa am conştientizat, la propriu, diferenţa dintre o carte grea şi una uşoară, una mare şi una mică, şi am înţeles beneficiile hîrtiei subţiri.

Cînd eşti mereu pe drum, schimbi autocare, avioane, trenuri, maşini, stai în aglomeraţie şi mergi zece ore pe zi, tot ce ai nevoie e o pereche de sandale de trekking, ceva de pus pe cap, o carte şi cîteva haine foarte comode. Moda o lăsăm pe altă dată, la fel şi recipientele mari de cremă. Ajută şi faptul că, de obicei, călătoriile lungi sînt în destinaţii calde, iar un tricou nu cîntăreşte cît geaca de ski.

Îmi iau mai mult bagaj pentru o săptămînă la Londra decît pentru trei în Cuba. Cel puţin teoretic, mă gîndesc ba că merg în club, ba că merg pe stradă, ba că merg la nu ştiu ce restaurant sau că mă întîlnesc cu prieteni care stau acolo. Cochetărismele cîntăresc cam greu.

Practic, de multe ori plec cu rucsacul pe jumătate gol, cunoscîndu-mă prea bine că voi vizita multe obiective turistice numite magazine şi, recunosc, mă voi întoarce probabil cu un bagaj suplimentar plin de roadele shopping-ului. E adevărat, e mai simplu cînd mergi într-un singur loc pentru o perioadă mai scurtă. Cu cît creşte perioada şi se complică traseul, cu atît scade bagajul.

Ştiu că pot împacheta în cinci minute, că găsesc uşor orice, că pot pleca oriunde, că pot să-mi duc rucsacul şi-n braţe, dacă e nevoie, şi că nu trebuie să-i port de grijă. E şi o pernă rezonabil de mică, cînd adormi în aeroport.

Cred că, de fapt, nu ţine doar de comoditate. În mintea mea, rucsacul, călătoritul lejer înseamnă libertate. E o constrîngere în minus. N-am nevoie de prea multe, cînd sînt plecată. E o rupere de ritmul zilnic, de obiectele de care sînt ataşată, de chiar şi puţinele tabieturi pe care le am. Simt că un bagaj prea mare mi-ar îngreuna, simbolic şi concret, călătoria.

Foto: C. Foarfă

2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la Arad 20-22 aprilie 2023: despre Comedia lumii
Tema care reunește evenimentele culturale de la Arad este ”Comedia lumii”.
Poster Orizontal OCR 5 Aprilie 2023 Beethoven jpg
TRIPLUL DE BEETHOVEN CU 3 MUZICIENI MULTIPREMIAȚI INTERNAȚIONAL : MARIA MARICA, CORNELIUS ZIRBO ȘI CADMIEL BOȚAC
Ei vor interpreta Triplu concert în Do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO.
p 16 Draga tata jpg
Trei scrisori
Mulțumesc mult pentru scrisoarea care a ajuns aici în aceeași seară în care am ajuns și noi.
p 17 1 jpg
După revoluție
O epocă totuși distantă, în care gestul de a porni o cameră de filmat conținea adesea în miezul său promisiunea, între timp rătăcită, a unui mîine mai bun.
990 17 Biro coperta2 jpg
Manevre noi pentru vechi epigoni
Oricum, alternativele care să acopere acest cîmp liric/stilistic se împuținează.
p 23 1 jpg
Victor Brauner – Confesiune cu ocazia unei expoziții
Lucrările „decorative“ corespund „construcțiilor“ elogiate de Ilarie Voronca în textul publicat în paginile revistei 75 HP.
Poster Orizontal   29 Martie 2023   Cimarosa si Salieri jpg
Baritonul italian RICCARDO NOVARO, aplaudat la Théître des Champs-Elysées – Paris, invitat la Sala Radio
Miercuri, 29 martie 2023 (19:00), îl veți asculta alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK.
989 16 coperta jpg
Imprevizibila ușurătate a vieții și a morții
Definitiv. O trilogie chiar marchează un punct notabil în proza românească de azi.
p 17 1 jpg
Burta balenei
Luat mai cu seamă în contextul particular al cinema-ului românesc, Spre Nord constituie o mare ocazie ratată.
989 17 Breazu jpg
Despre mizeria din dulceață
Să fie cam opt ani de cînd Laura Les și Dylan Brady și-au numit duo-ul după o întîmplare involuntar amuzantă.
989 23 Iamandi jpg
Un exercițiu de imaginație
Prima știre dintre cele douăzeci incluse în acest top este greva generală din 1926.
copertă Murmur jpg
988 16 coperta2 jpg
Retractilități incisive
Atît Cristina Alexandrescu, cît și Mihnea Bâlici sînt două voci deja recognoscibile în poezia românească extrem contemporană.
988 17 Vrabia foto Tudor Neacsu1 jpg
Să cazi la pace cu trecutul
Perioada postcomunistă în România, în special pînă la aderarea țării la Uniunea Europeană, a fost tumultuoasă din multe punctele de vedere.
Matrix fisa cartii jpg
Lauren Groff, Matrix, traducere din engleză de Brîndușa Cotea, Curtea Veche Publishing, 2023 - fragment -
Cu o privire arzătoare, se apleacă peste masa pe care Asta, entuziasmată, a început deja să schițeze planuri.
Giuliano da Empoli Magul de la Kremlin cop1 APROBATA (1) jpg
Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli - fragment-
Acest roman este inspirat din fapte și personaje reale, cărora autorul le-a împrumutat viață particular și replici imaginare.
Afis Sala Radio 17 martie 2023 (2) jpg
Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio
JESSICA COTTIS – o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, este invitată pe scenă Sălii Radio!
RRM Iasi 1920x1080 jpg
Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM
Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași.
p 16 YouTube jpg
Extemporal la erotică
Noul diagnostic îl răstoarnă sau îl echilibrează pe cel vechi: multă gingăşie şi un dram de forţă.
p 17 jpg
Fami(g)lia
A Chiara rulează în cadrul Festivalului „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”.
987 17 coperta1 jpg
Focus JazzX
Timișoara și Clujul s-au sincronizat, inclusiv în interes politic, în ambiția de a consacra două festivaluri jazz de centru de capitală regională – JazzX și Jazz in the Park
987 15 foto BogdanDincă jpg
987 21 coperta Iamandi jpeg
Economie și psihologie
Una dintre explicațiile referitoare la căderea comunismului acordă factorului economic un rol preponderent.
(1) Beethoven Skizze Eugène Louis Lami FotoJean Marc Anglès Collection Cité de la musique jpg
Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații – conferință NEC
Colegiul Noua Europă are deosebita plăcere de a vă invita la conferința „Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații”, pe care compozitorul Dan Dediu o va susține joi, 9 martie 2023, la ora 17.00.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.