Un policier inconștient

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 822 din 21ÔÇô27 noiembrie 2019
Un policier inconștient jpeg

Anul acesta s-au ├«mplinit 70 de ani de la moartea lui Maurice Maeterlinck. Autorul belgian va intra a╚Öadar ├«n domeniul public ├«n 2020. Scriitor inegal, nobelizat ├«n 1911, cu o oper─â vast─â exersat─â ├«n mai multe domenii, acesta a r─âmas cunoscut ├«n principal ca dramaturg. ├Äns─â cel pentru care teatrul va deveni o metafor─â pentru vis, ba chiar un ÔÇ×templu al visuluiÔÇť ÔÇô idee st├«nd la baza unei concep╚Ťii onirice asupra imaginarului dramatic, avansat─â ├«n eseuri ce prefigureaz─â o veritabil─â poetic─â a incon╚Ötientului ÔÇô, sÔÇĹa produs ╚Öi ca prozator. Piesa de rezisten╚Ť─â comis─â din aceast─â ipostaz─â poart─â numele de Onirologie (Revue G├ęn├ęrale, Bruxelles, iunie 1889).

Nuvela ├«╚Öi ├«mprumut─â motoul din Confesiunile unui opioman englez de Thomas de Quincey ÔÇô ÔÇ×Of this at least I feel assured/ that there is not such things as/ forgetting possible to the mindÔÇť ÔÇô ╚Öi porne╚Öte de la prejudecata protagonistului, ├«nt├«lnit─â la mul╚Ťi dintre noi, cum c─â nu exist─â amintiri din copil─ârie, c─â nu le avem, la fel cum ni se mai ├«nt├«mpl─â s─â spunem c─â nu avem vise doar pentru c─â nu ni le amintim. Cu alte cuvinte, un personaj decadent, maladiv, anonim, a c─ârui principal─â caracteristic─â pare s─â fie absen╚Ťa oric─ârei amintiri de atunci. ├Äntrebare: ├«╚Öi aminte╚Öte careva dintre dumneavoastr─â ceva din copil─âria mic─â? Poate spune cineva cu m├«na pe inim─â c─â a fost copil cu adev─ârat? C─â mai are aceea╚Öi inim─â ca atunci? C─â undeva chiar s-a p─âstrat un rest, un s├«mbure, c─â nu a ars tot?

Nara╚Ťiunea la persoana I propus─â de Maeterlinck se va constitui ├«ntr-o explorare de pionierat a sensului ascuns al viselor ╚Öi amintirilor uitate. ├Än plin─â amnezie infantil─â, se produce un eveniment, se deschide o u╚Ö─â, trapa incon╚Ötientului. ├Äntr-o zi de octombrie, la 18 ani, t├«n─ârul, ce p─âr─âsise pentru o vreme orfelinatul din Massachusetts unde locuia de foarte mic, mut├«nduÔÇĹse la m─âtu╚Öa unicului s─âu prieten, se vede actor mut ├«n trei secven╚Ťe succesive: o scen─â seara ├«ntr-o p─âdure ÔÇ×veche, ad├«nc─â ╚Öi ├«ntunecoas─âÔÇť, unde fiica gazdei ├«╚Öi las─â inelul de aur s─â cad─â ├«ntr-un bazin, pentru a-l recupera imediat; pe urm─â, un vis provocat de opiul din ultimele ore ale dup─â-amiezii ╚Öi, mai ales, de lectura imersiv─â (ce drog mai bun?) a poemului Hero ╚Öi Leandru de Thomas Hood, continuat─â, pe firul viziunilor submarine, ├«ntr-o scufundare hipnagogic─â ÔÇ×down and still downwards through the dusky greenÔÇť. O re╚Ťea, a╚Öadar, pus─â ├«n valoare de elementul acvatic. Dar iat─â, pe scurt, visul: zb─ât├«ndu-se pe fundul unei f├«nt├«ni, personajul ├«╚Öi revede, ├«ntr-o oglind─â ÔÇ×mai mult goal─âÔÇť, fr├«nturi vagi din cea mai fraged─â pruncie, z─âre╚Öte un chip de femeie ╚Ťip├«nd, apoi o alta mai t├«n─âr─â, care ├«l salveaz─â ╚Öi ├«l poart─â printr-un peisaj de furtun─â de-a lungul cheiurilor, cu mori de v├«nt ╚Öi canale ├«ntunecate.

Relatarea visului este ├«ntret─âiat─â de o serie de reflec╚Ťii ╚Öi glose pre╚Ťioase privind ├«ns─â╚Öi natura activit─â╚Ťii onirice, unele marcate italic, ca ╚Öi cum ar fi vorba despre un tratat ╚Ötiin╚Ťific. Spicuiesc: ÔÇ×Visul este ├«ntotdeauna ╚Öi exclusiv egoist; iar acest egoism este at├«t de intens, de orb ╚Öi de convergent, ├«nc├«t anuleaz─â trecutul ╚Öi viitorulÔÇť, deoarece ÔÇ×totul se actualizeaz─â ├«n con╚Ötiin╚Ťa celui care doarmeÔÇť, visul fiind o form─â de prezent pur, etern, atemporal; ÔÇ×mintea vis─âtorului este ├«ntruc├«tva asem─ân─âtoare celei a unui copila╚Ö, incapabil─â de abstractizare, ╚Öi unde orice idee devine imagine ╚Öi orice g├«nd se transform─â ├«n actÔÇť; ÔÇ×judecata r─âm├«ne adesea intact─â ├«n somn, iar un vis poate p─ârea comicÔÇť; ÔÇ×visul este aproape ├«ntotdeauna mutÔÇť; ÔÇ×├«ntrep─âtrunderile de identitate din viseÔÇť (adic─â mecanismul condens─ârii despre care avea s─â vorbeasc─â un anume Sigmund) etc.

Mai departe, ├«ntr-o anchet─â existen╚Ťial─â cu iz de policier, visul ├«n cauz─â ÔÇô numit mereu acel ÔÇ×anormal incidentÔÇť ÔÇô se dovede╚Öte rememorarea unui ÔÇ×accidentÔÇť real din trecut. Lectura unei scrisori g─âsite la majorat ├«i reveleaz─â personajului c─â, la v├«rsta de ÔÇ×patru luni ╚Öi nou─â zileÔÇť, a fost c├«t pe ce s─â se ├«nece ├«ntr-o f├«nt├«n─â, de unde s-a v─âzut scos mul╚Ťumit─â ÔÇ×vitezei angelice a mameiÔÇť. Naratorul va merge ├«n recunoa╚Ötere ├«n ora╚Öul natal, Utrecht, s─â viziteze ╚Öi verifice ÔÇ×teatrul visuluiÔÇť, ├«ntr-o investiga╚Ťie psihanalitic─â pe bune, la propriu, la fa╚Ťa locului, nu pe divanul nu ╚Ötiu cui. Visul treze╚Öte, ├«nvie trecutul. Visul e opiu pentru trecut. Visul provoac─â trecutul. Ajunge s─â ├«l creeze.

S─â ne aducem aminte, vis─âtorul ├«╚Öi v─âzuse ├«n oglinda visului cele mai ├«ndep─ârtate amintiri din copil─ârie. Deja eram la un pas de a spune c─â visul este oglinda incon╚Ötientului. Pasul acesta ├«l va face, zece ani mai t├«rziu, Sigmund Freud, analiz├«nduÔÇĹ╚Öi propriile vise, fantasme, obsesii, complexe, idei -fixe, pentru a construi apoi un sistem socotit universal valabil.

├Äntreg textul anun╚Ť─â psihanaliza. Avem o reconstituire ce reveleaz─â un trecut refulat, memoria de mic copil. Totul, datorit─â unui vis declan╚Öator. Totul, ├«n numele unei ÔÇ×╚Ötiin╚Ťe noiÔÇť ÔÇô de notat c─â prima traducere ├«n francez─â a Interpret─ârii viselor s-a numit exact La science de r├¬ves. ├Äns─â premoni╚Ťiile psihanalitice ale lui Maeterlinck s├«nt superioare; onirologia ├«nseamn─â o ╚Ötiin╚Ť─â cu adev─ârat nou─â: personajul ├«╚Öi afl─â, via calea 100% regal─â a visului, ni╚Öte zone de sub aisberg ajunse incon╚Ötiente, ╚Öi ├«ncearc─â s─â le ├«n╚Ťeleag─â. Nu e vorba despre terapie, c─âci tocmai descoperirea ├«l ├«mboln─âve╚Öte. ├Änva╚Ť─â, dimpotriv─â, s─â tr─âiasc─â bine-mersi cu elementul disjunct, nu s─â-l anihileze. Contrar psihanalizei, scriitorul nu ╚Öi-a fixat drept scop controlul incon╚Ötientului de c─âtre ra╚Ťiune; pentru el, acesta formeaz─â o contralume ├«n sine.

Nu avem vise doar pentru c─â nu ni le amintim?! S─â ├«mpingem, oare, mai departe analogia ╚Öi s─â spunem c─â nu avem amintiri din copil─ârie doar pentru c─â nu le vis─âm? Dar ele exist─â undeva, ├«ntr-un sertar ├«nchis cu lac─âtul pe din─âuntru, ╚Öi duc o existen╚Ť─â autonom─â, ├«ntr-o bul─â de confuzie. A╚Öteapt─â doar un pretext pentru a fi descuiate de copilul din noi, care nu a murit niciodat─â, pentru simplul motiv c─â l-am uitat ├«ncuiat ├«n─âuntru. S─â fie ├«ntr-un vis bun!

Lauren╚Ťiu Malomf─âlean este eseist ╚Öi traduc─âtor.

Foto: wikimedia commons

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.