„Un mod de a privi“
De ce această antologie Mihai Ursachi (făcută împreună cu Marin Mălaicu Hondrari)?
În primul rînd, pentru că Marin e directorul Editurii Charmides din Bistriţa, editură care a iniţiat, odată cu Magistrul Ursachi pe cînd se credea Pelican, seria „Antologii“. E vorba de încercarea de a readuce în atenţie cîţiva poeţi importanţi, aflaţi într-un oarecare con de umbră, aşa cum e cazul lui Mihai Ursachi. În al doilea rînd, pentru că eu şi Marin ne bem foarte des cafeaua la Class – locul unde se vehiculează cele mai clare idei. La jumătatea primei cafele, mereu se întîmplă cîte ceva şi într-o zi s-a întîmplat că, amintindu-ne de domnişoara Gabriela Şerban şi de o expoziţie suedeză de pictură, ne-a venit ideea acestei cărţi. Am lucrat împreună – cîteva nopţi de relecturi şi discuţii, de spaimă (văzînd cît de hulpav e timpul cu textul, cum înghite el mult, tot mai mult text, definitiv) şi bucurie, recitind încîntaţi piese memorabile.
Ce vă leagă de poetul ieşean?
Un mod specific, aproape absent, de a privi, dimineaţa foarte devreme, sfertul de soare răsărit peste Valea Vinului. O aşteptare de-o noapte în gara din Iaşi. Poemul „Parcul“ al Angelei Marinescu şi cîteva texte din Turcea şi Mazilescu. O vizită de trei zile la Sîngeorz-Băi. Cîteva focuri aprinse împreună, o ţeavă legînd două maluri, o femeie şi-un vis.
Pe ce criterii aţi ales ce să păstraţi şi la ce să renunţaţi din opera sa?
O să reiau aici micul argument care însoţeşte Magistrul Urscahi pe cînd se credea Pelican: „Prezenta antologie nu este o ediţie critică, ci reprezintă o selecţie subiectivă din opera poetică a lui Mihai Ursachi. Ordonată invers cronologic, ea ilustrează cele două mari direcţii din poezia Magistrului: neoromantismul şi ludicul (postmodern).Selecţia de faţă demonstrează, credem, locul de prim-plan pe care poezia lui Mihai Ursachi l-a avut şi, în ciuda umbrei prezentului, continuă să-l aibă în poezia română.“
Dan Coman este scriitor. Antologia Magistrul Ursachi pe cînd se credea Pelican, pe care a coordonat-o împreună cu Marin Mălaicu Hondrari, a apărut la Editura Charmides.
a consemnat Ana Maria SANDU