Ultrachipul

Publicat în Dilema Veche nr. 533 din 1-6 mai 2014
Ultrachipul jpeg

Primăvara coreeană începe în China, în deşertul Gobi, printr-un vînticel. Abia după ce pulberea gălbuie, adusă anual de acolo prin aprilie, începe să capete un luciu fosforescent peste mobilele din apartamentele coreene, poţi spune că a început cu adevărat primăvara. Coreenii numesc adierea, gonflat, „furtuna de praf galben“. Nici magnoliile, nici cireşii înfloriţi şi nici tufele violete de azalee nu sînt, cu adevărat, primele semne. Nemaivorbind de cocori, care – ştiam din filmele nord-coreene – se întorc primăvara. Cum n-am văzut picior de cocor în toţi anii coreeni, cred sincer că se întorc toţi, din motive de judicioasă figuraţie, doar în nordul peninsulei.  

Mai ştii că a venit primăvara pentru că vezi mulţimea de largi cozoroace de plastic, aplicate direct pe frunte cu o cordeluţă reglabilă, măşti chirurgicale, de unică folosinţă sau din bumbac variat colorat, asortabil, ori umbreluţe multicolore ieşind la plimbare. Odată cu soarele, apare şi un întreg arsenal de protecţie împotriva razelor sale şi realizezi astfel că idealul de piele sidefată, gheişată nu a părăsit nici un moment cultura est-asiatică. Apoi, afluenţa din faţa nenumăratelor magazine de cosmetice skin care, ce-şi invită clienţii prin largi boxe din care bubuie un pop glossy local şi de care nici o stradă nu duce lipsă. Încă de pe trotuar, aşezate îngrămădit în caserole colorate, cosmeticele coreene fac cu ochiul ambigen tuturor şi sînt, alături de restaurantele familiale, saune, biserici, karaoke, săli PC şi patiserii, o sursă sigură de venit mic-afacerist local. Vezi asta de cînd cobori în subsolul megareţelei de metrou seulez. Te întîmpină oglinzi mari, în care nu e nici o surpriză să observi oameni în toată firea aşezîndu-şi cochet o şuviţă rebelă sau doamne retuşîndu-şi machiajul. Trei obiecte poţi vedea în faţa ochilor unui navetist urban coreean (în această ordine): o oglindă, un ecran (toată gama smart) sau o carte. Niciodată călătorul de pe scaunul de vizavi. Metroul e un spaţiu suspendat în Asia, un pseudolimb al intimităţii. Nu e nici o surpriză să constaţi naturaleţea cu care fetele îşi scot, imediat după ce s-au aşezat, trusa de machiaj şi încep să retencuiască persona, masca zilnică. Totul, însă, cît mai proporţionat. Dacă tinerii japonezi, prin excentric vestimentar şi de machiaj, sînt mai degrabă gaultierieni, coreenii sînt integral cocochanelieni. (Chinezii sînt încă în faza botezabilă a imitaţiei.) Anii ’70-’80, rock glam vs swing, anii ’50.  

Ştii că a venit primăvara pentru că vezi schimbările de pe faţa colegilor, a studenţilor. Un cadou de majorat frecvent, banal, în Coreea, este operaţia estetică. Cabinetele de acest tip sînt, iar, o certitudine locală: fetele îşi fac, în primul rînd, o curbură occidentală a pleoapei, pentru machiaj. Dar gama e mult mai complexă, de la un pomet alungit, la o gingie ajustată. Băieţii sînt un pic mai conservatori, îşi ondulează uneori părul. De altfel, oglinjoara şi bigudiul sînt parte a instrumentarului identitar la purtător local. Ştiam că a venit primăvara şi pentru că studentele din primii ani aveau, dintr-odată, o figură mai matură, mai sofisticată, mai luminoasă, iar băieţii plecau în armată, pentru doi ani, de unde se întorceau cu o figură pentru care şi zîmbetul – ipostaza tipică a expresivităţii locale – devenea o sursă a gravului.

Aşezarea într-o imagine a sedus dintotdeauna un om al locului. De la stampe şi pînă la turismul fotografic, de la obsesia de nou-ajunşi pentru „imaginea Coreei în lume“ (acolo, ca şi aici, sub imperiosul lifting-ului permanent), şi pînă la cabinetul de chirurgie plastică. Nu e nefiresc cu totul, pentru un occidental, ca în Coreea să ţi se lipească feţe, asemănări. Trebuie, obligatoriu, să semeni cu cineva faimos. „L-ai văzut pe proful din Austria? Nu-i aşa că seamănă cu Jude Law? Dar pe cel din Italia? Orlando Bloom curat, ca să nu mai zic de cea din Brazilia, Mariah toată!“ chicotesc studenţii prin pauze, nu fără un pic de acid, tipic estic. (Pe un profesor de greacă, înalt prelat ortodox educat la Princeton, care-şi asortase cochet la regulamentara barbă o pereche de johnlennoni fumurii, îl porecliseră iconoclast şi gureş Bin Laden.)

Pentru o naţiune pe jumătate creştină, au un adevărat cult al chipului prelucrat. Cu cît e mai îndepărtat de locul lor, mai intangibil, mai impersonal, cu atît mai rîvnit, veche măsură a succesului marketat. Teama de „a-şi pierde chipul“, de a fi pus într-o situaţie imposibilă, fără răspuns, e atît de mare pentru mentalul est-asiatic, încît nu pun în mişcare doar coduri lingvistice ori comportamentale, ci oferă şi escapismul unui chip la purtător, fie acesta făcut dintr-o banală trusă de machiaj.

În sfîrşit, ştiam că a venit primăvara, pentru că puteam să gonesc nestingherit – fără masca cu care poţi respira normal în tăişul iernii peninsulare – pe lungii kilometri amenajaţi special lîngă fluviul Han, puteam să simt mirosul inconfundabil de mîl proaspăt, cînd cădeam lat de oboseală, cu faţa în soare, pe iarba de la picioarele mestecenilor plantaţi la staţia de metrou Ttukseom. Ştiam că a venit primăvara, pentru că peste tot în Coreea, în perioada aceasta, apăreau lampioanele colorate care anunţau că în a opta zi din luna a patra a calendarului lunar chinezesc se sărbătoreşte, cu lumini artificiale şi vesele care alegorice cu măşti, elefanţi şi dragoni de hîrtie creponată, ziua lui Buddha. Ultrachipul său rotunjor se uita, de acolo, de sub iluminarea electrică a paradei, la neliniştiţii săi supuşi, şi înapoi în Gobi, cu un bonom zîmbet, blowin’ in the wind.  

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

VOTARE 24 NOIEMBRIE 2024 CIOLACU 05 INQUAM PHOTOS Octav Ganea jpg
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie puternică economic. O Românie cu o voce puternică în lume”
Candidatul PSD, Marcel Ciolacu, şi-a exercitat dreptul de vot. Acesta a susținut că a votat pentru „o Românie în care românii să aibă un trai decent”.
Alina Gorghiu foto arhiva personala jpeg
Alina Gorghiu, acuzată că a încălcat legea electorală. Răspunsul dat de ministrul Justiției
Potrivit BEJ Argeş, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a continuat să facă în mediul online campanie electotală pentru, după încheierea perioadei în care se putea face acest lucru.
ludovic orban jpg
Ludovic Orban acuză o dezinformare în ziua alegerilor: „Este o minciună gogonată. Nu mă votați pe mine”.
Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a transmis un mesaj românilor, duminică dimineață, la scurt timp după ce a votat. El a acuzat o dezinformare la adresa sa și
Ludovic Orban  Foto facebook jpg
„Să nu cumva să mă votaţi”. Mesajul lui Ludovic Orban pentru simpatizanții săi, în fața secției de votare
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat duminică, la ieșirea din secția de votare, că nu s-a votat pe sine, ci pe o altă candidată de pe buletinele de vot. Acesta își îndeamnă susținătorii să facă aceeași alegere.
ianis hagi platformax jpg
Reacția antrenorului lui Rangers după ce Ianis Hagi a jucat o repriză în remiza cu Dundee
Internaționalul român, aproape să aducă victoria echipei sale.
banner cotabiță 1 2 2 2 2 png
Momentele muzicale de neuitat din cariera lui Gabriel Cotabiță. În 1986, a avut prima apariție la Mamaia, iar în 2023 ultima, pe aceeași scenă
De la prima apariție la Mamaia, din 1986, la ultima, pe aceeași scenă, în 2023, Gabriel Cotabiță a oferit publicului din România momente de neuitat.
politia facebook jpg
Revoltă pe rețelele sociale după ce mai mulți români s-au trezit cu poliția la ușă, din cauza unor postări pe Facebook
Sâmbătă seara, mai mulți români au fost surprinși de vizitele poliției la domiciliu sau de apeluri telefonice, fiind acuzați de propagandă electorală pe rețelele sociale.
sectie vot jpeg
Ce este interzis în ziua alegerilor prezidenţiale. Cei care nu respectă aceste reguli riscă amenzi şi chiar pedepse cu închisoarea
Autorităţile reamintesc tuturor cetăţenilor că, în ziua alegerilor prezidenţiale, există anumite reguli a căror încălcare atrage amenzi şi chiar pedepse cu închisoarea.
Vot diaspora  MAE jpg
Propaganda electorală pe internet, în ziua votului, poate fi sancționatǎ. Câte sesizări au primit polițiștii
Ministerul Afacerilor Interne anunță cǎ, în contextul desfășurării votului în diaspora, politiștii au primit mai multe sesizări privind continuarea propagandei electorale.