Turismul de maree

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Turismul de maree jpeg

Dacă stau să mă gîndesc bine, de fiecare dată cînd am fost la mare în Asia de Est sau de Sud-Est am avut noroc. Nu am nimerit decît o singură dată pe o plajă în faza ei aparent tipică, adică foarte aglomerată. Auzisem în prealabil poveşti despre cît de irespirabil de aglomerate sînt, dar aceste poveşti se aflau în competiţie liberă şi contradictorie cu cele despre aversiunea pentru expunerea la soare. 

Coreenii, fie de la perioada scurtă pe care musonul le-o îngăduie, fie din motive pe care le sper mai literare, au o relaţie destul de stingheră cu statul la plajă. De departe, pe plajele sud-coreene, mulţimea pare un roi stingher, aterizat dintr-o eroare la marginea apei. Înghesuiţi unul într-altul, fără nici cea mai mică umbră între corpurile mai mult îmbrăcate, ei cu tricouri, ele în costume „trei piese“. Pe plajă ar mai fi loc, dar stau între o geamandură ridicol de apropiată de ţărm şi fîşia de plajă colonizată. O zi de vară după muson e adeseori fără soare, camuflat după nişte nori tulburi, cu căldură statică şi miros de nămol încins. Sau cu un soare alb, neutru, emanînd căldură marină fără briză, ca într-un

horror. Tot ce poţi vedea e un imens şi nediferenţiat val format de apă şi oamenii proptiţi în el, împingîndu-se şi legănîndu-se straniu, ca două forme ale aceluiaşi ritm. Imaginea nu are nimic relaxat, două entităţi care nu prea ştiu ce să facă una cu cealaltă, dar care, ciudat, par că se simt bine împreună. Văzînd-o, am avut adeseori senzaţia că la ţărmul coreean se joacă bine invizibilul, ignorarea reciprocă, incomunicabilul. Sau celălalt

, imense plaje goale. 

Competiţia dintre acvatic şi ficţiune are o istorie tenace, dar parcă nicăieri nu am văzut-o mai îngroşată ca pe plajele coreene. Sînt însoţiţi de un întreg arsenal pentru distracţie, iar nisipul este adeseori decorat (îmi stăruie în minte imaginea unui copac artificial, o sculptură stranie, figurînd nişte inimi suspendate, la marginea unor stînci, sau elaboratele figurine de nisip, sau containerele portuare imense resemantizate artistic, în fiecare an în altă culoare, de pe plajele festivalului de film de la Busan, sau nişte umanoizi din sîrmă plantaţi în mijlocul unui rîu, ca într-un decor părăsit de Kim Ki-duk). De regulă, o ieşire la mare înseamnă orice altceva decît statul propriu-zis la plajă. Mini-staţiuni, hoteluri cu toate facilităţile pentru distracţie, aceeaşi frenezie de aiurea de a înlocui relaxarea individuală cu reţeta distracţiei

Cel mai bine le stă acestor plaje cu umbrelele celor care se plimbă la ţărm sau cu frînghiile întinse între bărci uzate pe care sînt uscaţi calamari de către bătrîne pescăriţe, care poartă cozoroace largi şi mănuşi lungi şi roz, de spălat vase, şi pe care le mai poţi vedea în rămăşiţele unor sate de pescari. Cea mai frumoasă plajă pe care am vizitat-o, la Daecheon, în vestul peninsulei, are şi cel mai frumos efect de maree. Ziua, apele se retrag şi lasă dezgolită o plajă de vreo sută de metri lăţime, pentru ca mai apoi să revină seara, iar noaptea, plaja să fie populată de cei care iubesc artificiile. De-a lungul ei mai poţi găsi încă fruste terase pescăreşti, cu grătare din plasă metalică aruncată peste mici cazane de fier, făcute din suduri noduroase, umplute cu cărbuni sau lemne. 

Coreea de Sud are trei naraţiuni marine, livrate cam în acelaşi ambalaj turistic – marea de Est, de Vest şi insula Jeju –, dar nici uneia nu i se potriveşte turismul de plonjat în cartoline de vacanţă. E genul de plajă fără o anume naraţiune identitară fixată pentru ochii turistici nelocali, dar cu semnificaţii mult mai persistente, de geografie îndelung exersată local. Ca şi în România, şi în Coreea de Sud persistă aceeaşi dorinţă de a vinde turismul marin străinilor, deşi mai adecvat ar fi să-l comunice mai întîi localnicilor şi să caute alte forme de export turistic. Dar, spre deosebire de Coreea, România are cîteva naraţiuni destul de fixate, pe care nu şi le recunoaşte ca atare: naraţiunea timpului suspendat din Vama Veche şi 2 Mai, cu tot cu bula lor de paseism retro-

(în ciuda lamentărilor de sezon cu „spiritul mort“ al Vămii, locul atrage an de an noi turişti tineri), Sudul familist şi Nordul consumerist. 

Singura naraţiune turistică făcută integral pentru export, un festival al noroiului, are aceeaşi doză de carnavalesc de mufă precum carele alegorice recente de la Mamaia. Aşa că aş rămîne la mareea de la Daecheon şi aş căuta un scriitor coreean care a scris despre jocul lent al acestei întinderi, aşa cum aş reveni an de an la amintirile Ninei Cassian sau ale Norei Iuga de la 2 Mai şi la vaietul foarte fin de siècle, dar foarte profitabil, cu „ce-a fost odată Vama“. E aproape sigur că noi turişti, tineri şi localnici, vor veni şi reveni la acel mal, an de an.  

Foto: B. Tănase

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi