Tribul Mursi – între farfuriile din buză şi stupii de albine

Publicat în Dilema Veche nr. 512 din 5-11 decembrie 2013
Tribul Mursi – între farfuriile din buză şi stupii de albine jpeg

Pe drumul spre Jinka, ghidul nostru îşi tot suna prietenii din zonă. Cînd termina de vorbit, se întorcea spre noi şi ne spunea cu o faţă pleoştită: „Încă se bat. Nu ne lasă poliţia să mergem.“ Vrusesem neapărat să-i vedem pe Mursi, cel mai spectaculos dintre triburile etiopiene, cunoscuţi pentru farfuriile din buzele femeilor, pentru coarne şi pentru decoraţiunile cu oase. „De ce se bat?“ întrebăm noi cu feţe şi mai pleoştite, încercînd să aflăm motivul conflictului dintre Mursi şi Ari, un alt trib din zonă, mult mai civilizat, modern şi integrat, însă. „Pe nişte stupi. Ari au pus nişte stupi pe teritoriul despre care Mursi zic că-i al lor şi Mursi i-au furat. Mai era ceva şi cu nişte vaci care au trecut dintr-o parte în alta.“ Deci, nişte stupi. Şi nişte vaci. Iar ei se bat cu puşti şi suliţe. Sună a începutul unui banc. Ar fi fost mult mai amuzant dacă nu s-ar fi lăsat cu victime.

Cînd am ajuns acolo, situaţia se mai liniştise. Dintre toate maşinile care livrau turişti la satele Mursi, am fost primii care am zis că mergem, în ciuda avertismentelor că sînt încă destul de nervoşi. După noi s-au mai luat vreo două maşini, restul s-au întors spre un fresh de mango, mai sigur. „N-au nici o treabă cu turiştii“, ne-a asigurat ghidul. „Nu sînteţi Ari, nu se iau de voi.“ Pentru orice eventualitate, a venit şi un soldat înarmat cu noi. Păi chiar aşa, cine şi-ar ataca bancomatul? Pentru că asta înseamnă turismul pentru Mursi – o sursă inepuizabilă de bani care se transformă, după prînz, în honey wine şi araki, două băuturi care-ţi raşchetează stomacul mai ceva ca detergentul de vase din reclame. Ştim sigur, ne-au ameţit bine cu honey wine şi araki un alt trib foarte simpatic, Dorze, care au insistat că aşa-i tradiţia, bei şi strigi: „Yo Hooo!“ Cum să nu respecţi tradiţiile oamenilor? Am strigat „Yo Hooo!“ 

Revenind la prietenii Mursi, e o relaţie bolnăvicioasă cu turismul acolo, de ambele părţi: Mursi cer taxă de intrare în sat (se plăteşte la şeful de trib – 100 birri/5 dolari) şi apoi cer bani pe fotografii. Insistent. Nu au chef să mai facă altceva, abia dacă-şi mai cultivă pămîntul sau dau mîncare la vite, pentru că – nu-i aşa? – afacerile merg mai bine cînd dai frumos în poză. Turiştii se duc acolo ca la un safari uman şi aruncă în stînga şi-n dreapta cu bancnote (pe care, dacă sînt vechi sau deteriorate, Mursi le refuză superior).

Ajunşi acolo, ne-am trezit înconjuraţi de tot satul. Jumate cu suliţe, jumate cu puşti, toţi trăgeau de noi la propriu să le facem poze. Din păcate, e singura formă de interacţiune posibilă cu ei. Tariful e fix, ca la orice business care se respectă – 2 birri/poză/om. Dacă e mamă cu copil, dai 5. Matematica lor e imbatabilă: cinci oameni în poză – 10 birri, adică jumătate de dolar. Dacă mai face cineva din grupul tău o poză, chiar şi cu telefonul – alţi 10 birri. Şi nu vă imaginaţi cît de vigilenţi sînt la numărat clicurile aparatului foto. Noroc cu Amare, ghidul nostru, care îi şi ne organiza, mai ales cînd nu aveam bani schimbaţi, şi care îi convingea că sigur nu le dăm eşarfa de la gît pe o poză.

Mursi trăiesc în sudul Etiopiei, pe valea rîului Omo, în mijlocul Parcului Naţional Mago, la peste o oră de mers cu maşina din Jinka. Nu mai sînt mulţi (cam 7000) şi sînt consideraţi unul dintre ultimele triburi sălbatice din Africa. Nimeni nu ştie cu exactitate care e semnificaţia farfuriei pe care o poartă femeile în buza de jos, cea care atrage, de fapt, atîţia vizitatori mai mult sau mai puţin doriţi, farfurie care a devenit semn distinctiv al tribului. Semnificaţia simbolică s-a pierdut în timp, probabil mult înainte ca Mursi să devină atît de cunoscuţi prin prisma ghidurilor turistice şi a suvenirurilor.

Se pare că e un mod tradiţional de a-ţi decora corpul, la fel ca tatuajele cu fierul încins, pe care le au pe piele. Farfuria reprezintă trecerea de la fată la femeie, capacitatea de reproducere, fiind pusă undeva pe la 14-15 ani. De asemenea, ţine şi de statut – cu cît mai mare farfuria, cu atît mai bine. Există şi o altă teorie (National Geographic, 1938), care spune că femeile au început să îşi pună farfurii în buză pentru a evita să fie luate de vînzătorii de sclavi. Nu arată prea bine cînd le dau jos, într-adevăr. Recomand un articol excelent şi cuprinzător pe tema asta – „Lip-plates and the people who take photographs“, Anthropology Today, nr. 20, aprilie 2004.  

E un contrast uriaş între felul în care arată şi trăiesc, în colibe de pămînt şi paie, şi afluxul de turişti cu aparate foto care vin, apasă pe declanşator şi se urcă înapoi în jeep, eventual oripilaţi de sălbăticia tribului. E o agresiune subtilă de ambele părţi – Mursi sînt foarte insistenţi în a-ţi cere să le faci poze şi a-ţi lua banii, turiştii sînt insistenţi în a se băga în sufletul lor şi a-i fotografia. Iar cîştigurile lor sînt artificiale. Cum spuneam, lucrul ăsta nu rămîne fără consecinţe. Spre deosebire de alte triburi care s-au integrat în comunitate (copiii merg la şcoală, adulţii muncesc, construiesc aşezări mai puţin primitive ş.a.), dar şi-au păstrat totuşi o parte din obiceiurile tradiţionale şi din semnele distinctive (tatuaje, haine, ornamente), Mursi nu prea mai vor să facă altceva, devin şi mai agresivi sau orgolioşi decît erau.  

Am plecat de acolo cu sentimente contradictorii. Pe de-o parte, mi s-a părut foarte interesant să văd un trib adevărat, pe de altă parte, aveam senzaţia că ceva e profund în neregulă acolo, cu toate efectele pe care le are turismul de felul acesta asupra unei comunităţi. Pe drumul de întoarcere, ne-am intersectat cu mai multe grupuri de Ari, toţi înarmaţi. Ghidul ne-a explicat că erau supăraţi şi că inspectau ca nu cumva vreun Mursi să-şi arate tatuajele pe teritoriul lor. Se vor împăca repede – ne-a mai spus –, astfel de conflicte nu sînt rare, dar se sting repede, la un pahar de honey wine, din mierea de la stupii cu pricina. 

Foto: A. Gheorghe

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.