Taj Mahal – o poveste cu dragoste şi îmbrînceli

Publicat în Dilema Veche nr. 550 din 28 august - 3 septembrie 2014
Taj Mahal – o poveste cu dragoste şi îmbrînceli jpeg

Shah Jahan nu s-a gîndit prea mult la detalii cînd a făcut Taj Mahal-ul. N-a luat deloc în calcul turiştii, dornici să-şi facă o poză cu frumosul monument ţinîndu-l de vîrf, să-i atingă marmura imaculată şi să se calce în picioare la intrare. E de înţeles – la 1648, cui i-ar fi trecut prin cap că, aproape 400 de ani mai tîrziu, mausoleul făcut dintr-o iubire foarte mare şi o suferinţă la fel va fi vizitat anual de 6 milioane de turişti? Şi că iubita lui soţie, Mumtaz, va fi deranjată în somnul ei de veci de click-urile aparatelor foto, de strigătele din mulţime, de paznicii care nu fac faţă şi de pungile de plastic ce zboară pe acolo? Dacă se gîndea, poate făcea şi el uşile de la intrare ceva mai mari. 

După un drum de cîteva ore din Jaipur şi un TIR ce mergea cu viteză pe contrasens pe autostradă, care l-a uimit (puţin) chiar şi pe Aakash, prietenul indian al prietenei noastre românce, Desiree, am ajuns pe la prînz în Agra. Desiree şi cu mine, încălzite de nunta bollywoodiană la care tocmai fusesem cu două seri în urmă, am zis că Taj-ul este un prilej bun să ne purtăm din nou sari-urile (http://dilemaveche.ro/sectiune/zi-cultura/articol/sari-ul-acele-siguranta-o-nunta-n-povesti-bollywood). A urmat, bineînţeles, distracţia cu pusul sari-ului pe marginea drumului. Ultima oară ne luase patru ore, de data asta am eficientizat procesul, ne-a luat doar una, dar asta cu ajutorul lui Aakash. Dacă făceai abstracţie de rîsete şi glume, era ceva aproape ritualic în felul în care Aakash o ajuta pe Desiree să-şi prindă materialul, în felul în care învăluia o fată europeană în cultura indiană, povestindu-i cum o privea pe mama lui, cînd era mic, înfăşurîndu-şi sari-ul. Şi, pentru că tot aveam sari-uri, ne-am gîndit c-ar fi amuzant să ne dăm drept indience (mai ales că biletul de intrare pentru turişti era fix de 50 de ori mai scump decît cel pentru indieni), soţiile lui Aakash din Kashmir, ne-am acoperit feţele şi mergeam supuse în spate. Nici acum nu înţelegem ce ne-a trădat de se amuzau toţi care treceau pe lîngă noi. Să fi fost de la sandalele de trekking sau de la ochii mici de rîs?  

Taj Mahal-ul îţi taie răsuflarea. E atît de frumos, de imaculat, atît de contrastant cu haosul din jur, un loc care chiar îţi transmite pace, iubire şi dor. E unul dintre cele mai frumoase şi impresionante monumente pe care le-am văzut vreodată, mai ales în lumina apusului sau oglindit în fîntînile din faţă, în minunata grădină care-l înconjoară. E un amestec de arhitectură persană cu indiană, impunător tocmai prin simplitate. Serenitatea îţi trece însă repede cînd vezi nebunia turistică din jur. Şi nu, nu sînt majoritar străini, din contră. Cea mai mare parte dintre vizitatori sînt indieni care, după bunul stil, se înghesuie, se bagă în faţă şi reuşesc să arunce chestii pe jos, în ciuda faptului că n-ai voie să intri cu nimic acolo.  

Îţi trebuie oarecare nervi şi oase tari să intri în mausoleu. Coada e mare, dezordonată şi agitată, iar vizitatorii se bulucesc la intrările mici, fără a ţine cont de nimic. După ce m-am convins că nu mi-am rupt o coastă cînd mulţimea m-a lipit dureros de puternic de o coloană de marmură, mi-am dat seama că se putea şi mai rău: un domn căzuse şi era împins şi călcat în picioare de mulţimea indiferentă. Paznicul nu făcea faţă, în ciuda băţului de lemn cu care încerca să dirijeze turma şi care mai pica ocazional pe spatele vreunui vizitator care împingea mai tare decît media. Ajunşi înăuntru, ştiam că n-avem voie să facem fotografii la decoraţiunile delicate şi dantelate, încrustate cu pietre preţioase, şi la mormintele celor doi îndrăgostiţi. Şi, bineînţeles, că nu le putem atinge. Colegii de vizită se pozau însă care mai de care, încercînd să atingă pietrele strălucitoare. Nici nu spera Shah Jahan la atîta distracţie la mormîntul lui şi-al iubitei Mumtaz.  

După ce-am comentat cele văzute la un restaurant de pe lîngă şi cum prietenii noştri se grăbeau să ajungă înapoi în Jaipur iar noi nu aveam, ca de obicei, cazare rezervată, ne-am dus în Agra să căutăm un hotel. A fost mai dificil decît ne aşteptam, aşa că am dat cîteva ture de oraş cu maşina, după lăsarea întunericului. Brrr! Pînă la urmă, am găsit un hotel vag decent, pe ale cărui holuri dormeau indieni de la un capăt la altul şi la care geamurile nu se prea închideau. După experienţa anterioară cînd cineva ne intrase în cameră noaptea (cu cartela!), cînd dormeam, şi cotrobăise silenţios, ne-am baricadat bine, şi a doua zi dimineaţă am plecat rapid spre Delhi. În noaptea aia l-am visat pe Shah cum taie bilete la poarta Taj Mahalului. 

Foto: C. Foarfă

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Vedeta s-a emoționat gândindu-se la mama ei, regretata Mioara Roman, căreia i-a dedicat această distincție
Mbappe facebook webp
masina electrica
Țara unde se interzic mașinile pe benzină și motorină! Nu vor mai putea fi cumpărate din 2025
Uniunea Europeană încearcă din greu să elimine mașinile cu motor pe bază de ardere internă de pe șosele, însă lucrurile se dovedesc a fi mult mai complicate decât anticipau autoritățile.
Tiramisu dubai cu fistic si cadaif reteta gina bradea 5 webp
Tiramisu Dubai, cu fistic si fidea kadaif. Rețeta Ginei Bradea: „Este ușor de facut acasă si mai bun decât vestita ciocolata care costă enorm”
Unul dintre cei mai apreciați bloggeri culinari din România, Gina Bradea, propune un desert „mai bun decât vestita ciocolată Dubai”. Este vorba despre tiramisu cu fistic, ciocolată, si fidea kadaif.
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
Arabia Saudită, în altă lume: stadion-vulcan și o arenă de 350m înălţime
Saudiții nu se dezmint, continuând seria excentrităților.
Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.
poligon goranu valcea foto Facebook jpg
Un ofițer și patru elevi, răniți într-un poligon din Vâlcea, după o explozie a unei capse detonate electric
Patru elevi și un instructor, toți din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniți joi, 12 decembrie, în jurul prânzului, în poligonul Goranu, județul Vâlcea, pe timpul executării unei ședințe de confecționare a dispozitivelor de aprindere pirotehnică cu exploziv real.