„Ştiţi oraşul Siliştea?“

Publicat în Dilema Veche nr. 559 din 30 octombrie - 5 noiembrie 2014
Băncuţele caligrafiate ale lui Confucius jpeg

În după-amiaza aceea, hotărîsem cu studenţii să facem seminarul afară, lîngă lacul artificial din mijlocul campusului. Uneori, mergeam la pavilioanele din lemn, special amenajate pentru conversaţie, dar cel mai frumos era lîngă lac. În lumina de octombrie sau mai, amfiteatrul în aer liber şi eleganta clădire în stil englezesc a cluburilor studenţeşti de lîngă sînt şi mai frumoase decît de obicei.  

Cred că am început chiar despre asta, despre ce fac ei la cluburile studenţeşti. Fusesem, pe la începutul lunii, la un festival al lor şi mare mi-a fost mirarea să văd cum fiecare departament al acestei universităţi de limbi străine are un grup folcloric şi unul de dans sau muzică mai modernă. La festival, recunosc, mă uitasem cam cîş. Mi se părea că o fac din obligaţie, pentru nu ştiu ce activitate cultural-distractivă liber impusă de vreun profesor, şi mi-era cam jenă de asta, ştiind cît sînt de ocupaţi. Îmi atrăsese atenţia ataşatul cultural, o doamnă foarte amabilă, să-i învăţ eu că iile „seamănă cu costumul popular din zona Sibiului“, într-o formă cam prea de tot schematică. Am crezut-o, nu mă dădeam cunoscător în ale costumului popular. Fetele aveau o bluză şi o fustă albe, simple, peste care puseseră o vestă şi o fotă negre. Pe cap – un baticuţ negru, cu un minim model floral, iar băieţii – o costumaţie specifică, în aceleaşi culori. Mai aveau şi varianta cu alb-roşu, cu care o schimbau din cînd în cînd pe cea „sibiană“.

I-am întrebat în ora de conversaţie ce şi cum cu toate astea. Aşa aflu, printre zîmbete şi fraze timide, că ansamblul folcloric se cheamă „TOT“, grupul muzical – „Nogobong“ şi că ei şi-au făcut costumele singuri. Au mers în marea piaţă de bunuri de la Dongdemun, au luat materiale, nasturi şi fire, şi le-au făcut. Că studenţii din anii mai mari îi învaţă pe cei mici paşii de dans şi cîntecul din acel an (care, pe durata celor şase ani acolo, s-a schimbat o singură dată, de la „Ia cu tine şi inima mea“ de la A.S.I.A la „Ochii tăi“ şi înapoi). I-am întrebat, cu grijă ca nu care cumva să nu fie mai puţin „noi“, current şi alte marafeturi de gen, de ce nu-şi schimbă cîntecelul cu ceva mai acătării, că, vorb-aia, piaţa e plină de cîntecele loly pop. Nu mi-au răspuns, ci au preferat, ca ori de cîte ori se aflau în încurcătură, să zîmbească şi mai drăguţ, şi mai timid decît ar face-o de obicei. Dar mi-au spus că le place tare mult ce fac şi că nu e din obligaţie. De un singur lucru s-au plîns – că nu au pantofi care să se potrivească, că îi folosesc pe cei cu care vin la şcoală şi că sînt un pic trişti din cauza asta. Fetele mai încercau cu nişte ghetuţe care se asemănau într-un fel, dar băieţii nu săreau din schema pantofului de costum sau, uneori, chiar adidaşi, de-a dreptul.

Atunci, grija asta mi s-a părut excesivă, nici costumul nu era „de la mama lui“, de ce se îngrijorau pentru atîta lucru? Şi iar au tăcut. Atunci, în acel octombrie, costumul „sibian“ era pentru mine o simplă imitaţie, făcută de nişte studenţi foarte inimoşi, cum sînt studenţii coreeni.  

Mai mult şi decît ambiţia de a învăţa ceva util, la care nu-i întrece nimeni, care îi face să stea zi lumină la cursuri şi apoi în bibliotecă, uneori şi noaptea întreagă (pentru că, da, bibliotecile sînt deschise), cheia succesului educaţional coreean de azi stă în relaţia cu profesorii. Şi nu numai în sensul unui respect formal. Pentru un tînăr din Coreea de azi, care călătoreşte de cel puţin cîteva ori pe an într-o ţară străină, care e la curent cu tot ce poate fi mai la zi din lumea asta şi care, mai ales, nu tace niciodată cînd îi este încălcat un drept, chiar şi cînd protestul e formulat abia audibil, îmbrăcat în toate formele politeţii şi timidităţii, o astfel de tradiţie ar fi ca o rochie de gală peste nişte pantofi scîlciaţi. Dar protestul lor faţă de profesori, rarisim oricum, nu sare niciodată din formula politeţii. Nu e deloc cazul însă cînd e vorba de problemele societăţii, la care sînt foarte conectaţi. Am avut studenţi care mergeau noaptea întreagă la demonstraţii pentru o cauză socială a momentului şi care dimineaţa la 8 erau ca scoşi din cutie. Doar ochii le trădau oboseala, dar nu le ascundeau deloc zîmbetul.

Costumul alb-negru are însă o altă poveste. Park Jeong O este profesor de literatură română şi-l iubeşte pe Marin Preda, despre care a scris o teză de doctorat. Cînd le vorbeşte studenţilor despre scriitor, ca, de altfel, despre orice altceva din România, începe, întotdeauna entuziast, cu ceva foarte simplu. Le spune mai întîi studenţilor o poveste, care poate începe cu descrierea hainelor din viaţa de zi cu zi a ţăranilor de cîmpie. Iar ei, care abia aşteaptă, acolo, ca şi oriunde, să se termine ora şi să se reîntoarcă la noul gadget cumpărat ieri, îl ascultă cu un interes pe care cu greu l-aş mai vedea egalat.

Stau şi ascultă, cu multă răbdare. Iar cînd se întorc cu burse din România, lucrul pe care îl povestesc cu entuziasm nu este despre Bran şi Sighişoara (pe care, desigur, le-au bifat), ci drumurile lungi prin ţară, prin toate colţurile pe care nici un ghid nu le numeşte, despre masa de seară pe care au petrecut-o cu prietenii români la părinţii acestora. „Ştiţi oraşul Siliştea?“ mă întrebau veseli la întoarcere, abia ascunzîndu-şi dezamăgirea cînd mă vedeau cum îl caut încurcat în minte. „Nuuu?! E un loc frumos în România, am mulţi prieteni acolo.“ Iar apoi se angajează la Samsung. Sau, pur şi foarte simplu, au o poveste de spus.  

Foto: B. Tănase

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.