Senzaţii tari în Varanasi

Publicat în Dilema Veche nr. 522 din 13-19 februarie 2014
Senzaţii tari în Varanasi jpeg

Din primul moment cînd m-am dat jos din trenul de New Delhi, principala mea grijă în cel mai sfînt oraş al Indiei a fost să nu mă îmbolnăvesc. Recunosc că nici nu eram foarte bine dispusă, după o călătorie de-o noapte într-un fel de cuşetă deschisă, unde fix în faţa noastră se proptiseră, înghesuiţi pe-o banchetă, vreo cinci, uneori şapte indieni care se uitau la noi  (şase străini) ca la zoo. Mîncau seminţe, se uitau la noi, comentau între ei, ne arătau cu degetul şi mimau tot ce făceam (de exemplu, cum o fată poloneză curăţa un măr) sau încercau să silabisească titlul cărţii pe care o citeam (The White Tiger de Aravind Adiga, cîştigătoare a Man Booker Prize, o carte despre India reală – o recomand!). Asta timp de 12 ore!  

Mă obişnuisem oarecum cu mizeria legendară a Indiei, dar Varanasi era campionul absolut, şi asta nu doar din cauza cadavrelor care ardeau pe malurile Gangelui. După două minute, regretam deja că sînt în sandale şi păşeam ca la balet printre mormanele de gunoi şi şiroaiele de… nici nu vreau să ştiu ce curgea pe stradă. Varanasi avea două mari „avantaje“: străduţele foarte înguste, labirintice, şi clădirile foarte vechi, astfel încît, cînd mergeai, nu numai că simţeai pe pielea ta cifrele legate de densitatea populaţiei (înmulţite cu zece), dar şi că nu ai pe unde să scapi dacă se prăbuşeşte ceva. Şi, deşi te felicitai pentru vaccinurile făcute, aveai siguranţa că sînt departe de-a fi suficiente, la cum arăta totul.

Pe malul Gangelui chiar ardeau cadavre. Multe. N-ar fi fost o problemă, neapărat, dacă locurile unde se întîmpla asta n-ar fi arătat ca nişte gropi de gunoi, cu resturi pe jumătate carbonizate, cenuşă, flori sau haine putrezite. Şi dacă n-ai fi fost acostat, la interval de maxim cîteva secunde, de băieţi care încercau să-ţi ceară bani, că aşa e tradiţia cu morţii la ei, să ajuţi familiile, că lemnele sînt scumpe. Nu sînt, e doar una dintre şmecheriile clasice de a lua bani de la turişti. Şi mai amuzant este că, dacă nu le dai, te ameninţă că acest lucru va avea consecinţe karmice negative.  

Cică e bine să mori în Varanasi, iar şi mai bine e să fii incinerat pe malul Gangelui. Atît de bine, încît am înţeles că, mai nou, doar cei bogaţi îşi permit asta. Incinerarea, antim sanskara, este considerată, în tradiţia hindusă, un ultim ritual de trecere, prin care spiritul se detaşează cu totul de corp. M-am obişnuit, pînă la urmă, cu mirosul, mai greu cu golul în stomac, şi deloc cu fiorii de pe şira spinării, daţi de omniprezenţa atît de naturală a morţii.

Dacă ar fi fost doar ele, aranjamentele florale date ca ofrandă Gangelui, ce pluteau agale la vale, ar fi format o imagine minunată. Însă sfîntul rîu arăta mai degrabă a canal colector, pe care pluteau resturi de toate felurile, inclusiv umane. În timp ce vizitatorii încercau să nu se atingă cumva de vreo picătură de apă, indienii se îmbăiau, se spălau pe dinţi, spălau haine sau făceau diverse gesturi ritualice în apă.

Dar da, Varanasi e colorat! Clădirile sînt decrepite şi par abandonate de un secol, dar, cînd nu eşti în, sau foarte aproape de ele, au un farmec greu de negat. Numărul mare de sadhu dădea, e adevărat, un aer şi mai pitoresc locului. Deşi tot oraşul este spectaculos şi copleşitor (atît în bine, cît şi în rău), malul rîului este cel mai interesant, cu templele foarte vechi şi mai ales cu ghat-urile devenite simbol. Ghat-ul este o serie de trepte ce coboară spre Gange, loc pentru ritualuri, procesiuni, pentru cremaţiuni sau spaţii de întîlnire.  

După ce te-a făcut să te întrebi insistent ce cauţi acolo, Varanasi te poate lăsa fără cuvinte. Cu mine a făcut-o prin două momente. Primul a fost puja de seară, o ceremonie religioasă impresionantă, pe malul Gangelui, cu dans, muzică, incantanţii, ofrande, teatru, un spectacol de senzaţii care-ţi amintesc ce cauţi, de fapt, în India. Al doilea a fost plimbarea cu barca, dimineaţa, la răsărit, pe Gange, cu toate ghat-urile văzute de departe şi cu toate clădirile colorate, scăldate într-o lumină ireală. E frumos Varanasi dimineaţa, cînd e linişte şi n-a început cu totul nebunia. Din păcate însă, nici unul dintre cele două momente n-a durat prea mult şi magia a trecut repede.

Se spune că Varanasi-ul are tot ce e mai bun, dar şi tot ce e mai rău în India. Nu rezişti prea mult, chiar dacă treci de şocul iniţial. Am stat două zile acolo şi am căutat apoi primul autobuz spre Nepal. Şi în Kathmandu se ardeau cadavre în Pashupatinath, dar, ca să zic aşa, condiţiile erau substanţial diferite.  

Foto: C. Foarfă

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Samuel von Brukenthal, portret aflat în colecția Muzeului Național Brukenthal
Misterul mormântului baronului Brukenthal, descifrat după mai bine de 200 de ani?
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat într-o conferință de presă că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal.
sala universitate istock jpg
Mai multe universități din România apar în cel mai nou clasament global Times Higher Education
Universitățile din România și-au extins prezența în cea mai recentă ediție a clasamentului Times Higher Education, publicat miercuri, care analizează performanțele pe domenii de studiu. Instituțiile românești au înregistrat 63 de apariții în cele 11 domenii evaluate.
BeFunky collage (34) jpg
Ce s-a ales de amanta lui Irinel Columbeanu. Cu ea a înșelat-o pe Monica Gabor
Flore Salalidis, cunoscută drept „blonda lui Iri”, ar fi fost motivul pentru care Irinel Columbeanu a divorțat de Monica Gabor. După episodul în care a ținut prima pagină a tabloidelor, tânăra a ales să se retragă într-un con de umbră. Cu ce se ocupă acum și cum și-a schimbat numele de familie.
victor ponta daciana sarbu jpg
Victor Ponta, prima declarație după divorțul de Daciana Sârbu: „Am învățat să nu mai fac absolut niciun fel de...”
Fostul premier Victor Ponta a divorțat de Daciana Sârbu, după un mariaj de 19 ani. Informațiile despre despărțirea politicianului de soția sa au început să circule încă din toamna anului trecut. Aflat în Statele Unite ale Americii, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Donald T
cosma jpg
Încă un deces anunțat de clubul Armatei: a murit comentatorul finalei din 1986, rămas în istorie cu sintagma „Apără Duckadam”
Teoharie Coca-Cosma avea 84 de ani, la fel ca și celălalt mare dispărut al zilei de astăzi, Cornel Oțelea.
image png
Român căutat după ce ar fi ucis un bărbat și a dat foc casei fostei iubite, în Brazilia
Un bărbat în vârstă de 20 de ani, de naționalitate română, este căutat de poliție după ce a pătruns în locuința familiei fostei sale iubite și a împușcat un bărbat în vârstă de 28 de ani care lucra în casă.
Constantin Abăluță Foto Valentin Busuioc   Facebook jpg
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani. „Literatura română suferă o ireparabilă pierdere”
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani, a anunţat Filiala Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat un mare număr de volume fiind preocupat permanent de literatură de toate genurile și în special de poezie.
4   constructie casa santier curte casa Creșterea prețurilor imagine șantier Studio ae jpg
Cum să eviți obținerea autorizației de construire în România. Ce lucrări poți realiza doar cu o notificare la primărie, fără documente suplimentar
În 2025, o schimbare semnificativă în legislația construcțiilor din România promite să reducă birocrația pentru anumite tipuri de lucrări. Noul Cod al Urbanismului oferă posibilitatea realizării unor construcții fără a fi necesară autorizația de construire, simplificând astfel procesul pentru cetățe
Gripa - raceala - copil bolnav FOTO Shutterstock
Tusea convulsivă poate fi mortală la copiii mici. Dr. Mihai Craiu, avertisment: „Este ca și cum ai lua un pistol și joci ruleta rusească”
Pediatrul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la tuse convulsivă și complicațiile ei, care pot fi, din păcate, tragice.